Hae
Prime Life by Umppu

Ostetut seuraajat… kuinka noloa

Sisältää kaupallisia linkkejä*

Moni sosiaalista mediaa työkseen tekevä ihminen on riippuvainen seuraajista. Mitä enemmän niitä seuraajia on, niin sitä enemmän some mahdollistaa esimerkiksi erilaisia yhteistöitä, mikä on usein se palkka siitä työstä. Somevaikuttaja on työnä  tällä hetkellä jotenkin todella trendikästä ja tuntuu että jokainen haluaa jopa väkisin somevaikuttajaksi. Jos sitä haluaa tehdä työkseen niin siihen valitettavasti kuluu aika paljon aikaa. Toisten mielestä on jotenkin tosi coolia kirjoittaa joka kuvaan yhteistyö ja jotkut kiertää sitä hieman ovelasti #collab hästägillä.

Jos haluat menestyä sosiaalisessa mediassa on sun tilin oltava mielenkiintoinen. Tuntuu että tän hetken kovin juttu on ig stoorit, mitä seurataan.. Ihmiset näkee jopa realiajassa mitä kenellekkin kuuluu.. No mutta … siirryn suoraan otsikkoon… eli ostettuihin seuraajiin. Nykyään niin moni asia on kiinni niistä omista seuraajamääristä, niin osa valitettavasti sortuu feikki seuraajiin. Oon kirjoittanut tästä aiemminkin, mutta nyt haluan kirjoittaa tästä yrittäjän näkökulmasta.

Moni yritys on hiffannut saavansa parempaa näkyvyyttä somevaikuttajien kautta, kun vaikka esim lehtimarkkinoinnilla. Yritys etsii itselleen sopivia brändikasvoja ja tarjoavat palveluita, tuotteita ja rahaa somenkyvyyttä vastaan. Mulle tulee itselle sähköpostiin lähes päivittäin viestejä, missä kerrotaan kuinka sijoittamalla muutaman euron saat tuhansia seuraajia lisää instagramiin.. Noihinhan olis todella helppo langeta.

Esittää sometähteä, vaikka todellisuus oliskin kaukana siitä. Mun mielestä se on jotenkin säälittävää touhua ja rehellisesti yrityksien ja yrittäjien kusettamista. Jos tuntuu että sun on vaikea hankkia seuraajia, etkä niitä saa millään, niin silloin se työ vaan valitettavasti ei ole sinulle.  Voin kokemuksesta kertoa, että se työ on loppupeleissä aika stressaavaa ja sitä et pääse pakoon, sitten missään. Mää kirjoitan tästä nyt sellaisen esimerkin jos itse yrittäjänä haluaisin ostaa jotain somevaikuttajalta: esimerkiksi pari kuvaa instaan ja 3:n tarinan mittaisen ig stoorin…. Mitä mun pitää huomioida?

-Selvitä profiilin kattavuus

-kysy  viikon näyttökerrat

-kuinka monta katselukertaa esim viimeiset 6 kuvaa on saanut (nykyään niiden tykkäystenkään määrä ei kerro mitään, koska ig boikotoi osaa kuvista. 

-Kysy parhaat sijainnit: tämä on tärkeä vaikka siksi, jos esimerkiksi yrityksesi on kivijalkamyymälä Turussa, niin et tee mitään sellaisella somevaikuttajalla, kenekä seuraajista 95% on Hongkogista ;). 

-Kysy ikäryhmä, minkä ikäiset seuraa tätä profiilia ja osuuko ne mahdolisesti yrityksesi kohderyhmään. 

-Selvitä myös sukupuoli, sillä jos esimerkiksi myyt rintaliivejä ja seuraajamäärä koostuu 95% miehistä, niin kuvien näkijät eivät ole kohderymää, etkä hyödy tästä vaikuttajasta mitään..

-Kysy suosituin päivä ja kellonaika julkaisulle

Ja mikä tärkeintä: pyydä screenshotit näistä kaikista ettei sinulle valehdella

Sosiaalinen media on aika hämmentävä paikka. Puhutaan paljon sen epäaitoudesta ja uskonkin että kohta ne filtteröidyt feedit on ihan out ja ne täydelliset instakuvat.. Ihmiset kyllästyy ja haluaa jotain aidompaa. Jos mää haluaisin niin voisin varmasti tehdä paljon erilaisia yhteistöitä esimerkiksi instagramin puolella, mutta en halua. Mää en halua että oon velvollinen kirjoittamaan ja kuvaan jokaisen asian elämässäni ja jakamaan sen kaikille.

Lisäks mua itseeni ärsyttää tilit mitkä on yhteistyötä ja arvontaa kuva kuvan perään. Niillä arvonnoilla kalastellaan myös usein lisää niitä seuraajia.  jos niitä on joka toinen kuva, niin kohta sitä tiliä seuraa vain sellaiset ihmiset ketkä on kiinnostuneita niistä arvonnoista, eikä sivun sisällöstä. Toki joskus on kiva arpoa seuraajille jotain hyviä juttuja, mutta rajansa kaikella. Jos mää ottaisin jokaisen yhteistyön vastaan mitä multa kysytään, niin mun feedi olis täynnä vaan niitä. Silloin se on jotain ihan muuta kun minä. On myös välillä huvittavaa kun tuntuu että jotkut tekevät niitä yhteistöitä vaikka pierusta jos vaan saan sen ”ilmaiseksi”.

Tiesittekö muuten, että jos minä arvon jonkun tuotteen esim omassa instagramissa niin minä, tai yritys keneltä tuote on joutuu  maksamaan siitä arpajaisveron… Veikkaan että tätä ei ihan kaikki noudata.

Toivon että jokainen tämän postauksen lukija ymmärtää edes yhtään paremmin niitä somevaikuttajia ja ne somevaikuttajat ymmärätävät niitä yrittäjiä. On todella epäreilua puolin ja toisin valehdella ja väittää asioita, mitkä perustuu täysin valheeseen. Toivon myös että jokainen kuka on ostanut itselleen edes yhden suraajan, niin menee hieman itseensä ja tuntee pienen piston rinnassaan..

Mulla on ollut ig tili jo todella monta vuotta.. ei ehkä ihan kymmentä, mutta melkein. Mulla on sielä tällä hetkellä 18 800 seuraajaa. Mun tili on pikkuhiljaa vuosien varrella kasvanut tasaisesti ja uskonkin että ne ketkä seuraa mua on aidosti kiinnostuneita. Mun seuraajat on suurimmaksi osaksi naisia noin 24-36 vuotiaita ja suurimmat paikkakunnat on Helsinki ja Tampere.

Mua huvitti yks päivä kun törmäsin yhteen alaani liittyvään hiuksiin painottuvaan ig  tiliin… Viimeksi kun kävin tilillä ehkä pari kuukautta sitten oli sielä seuraajia muutama tuhat… meinasin pudota perseelleni, kun nyt sielä oli jo lähemmäksi 90 000… Sitten jengi hehkuttaa tätä tyyppiä… mutta itse haistoin pienen palaneenkäryn

Jos instatili kasvaa vaikka 1000 ihmisen vuosivauhdilla niin sekin on jo ihan älyttömän hyvä. Mulla mun seuraajamääriin vaikuttaa myös se, että kirjoitan tätä blogia ja moni tietää mut sitä kautta.. Mulla ei tulis itselläni pieneen mieleenkään ostaa niitä seuraajia itselleni, koska kokisin silloin niin huonoa omaatuntoa ja pettäisin mun kaikkia yhteistyökumppaneita. Pysykää siis tarkkana, kun valitsette yrityksellenne sosiaalisenmedian kasvoja.

Kuvat Noora Näppilä

Asu: Paita* Housut*  House of Brandon* muistat han vielä: House of Brandonissa on vielä tämän päivän PINK WEEK ja että koodilla PINK20 saat kaikesta -20%. Shoppaile TÄÄLTÄ*

-Umppu

4 kommenttia

 1. Queen Andersina kirjoitti:

  Onpa kiva blogi ja kivat kuvat! Kielipoliisina kuitenkin muistuttaisin, että kannattaa muistaa oikeinkirjoitus ja välimerkkien käyttö. Minkälaisista tuotteista tai palveluista olisit valmis tekemään päivityksiä?

 2. N kirjoitti:

  Mä kyllä tavallaan ymmärrän sen, että jos niitä seuraajia ostaa sen verran että saa 10 000 seuraajaa täyteen, jotta saa sen swipe up -toiminnon. Tosin jos näin tekee, siitä pitäisi olla rehellinen yhteistyökumppaneilleen.

 3. Mia kirjoitti:

  Muutamat bimbot tulee heti mieleen.

 4. Susanna kirjoitti:

  Tyylipoliisina suosittelisin kyllä imartelevampaa asukokonaisuutta: ei istu oikeista kohdista ja korostaa vääriä. Paremmat liivit volisivat myös paikallaan, kohotusta.
  Muuten ymmärrän kyllä huolesi seuraajien epämääräisestä haalinnasta, siihen kyllä sortuvat myös todella isot nimet, jotka juurikin todennäköisesti aasialaisten toimijoiden kautta saavat ostettua hyvinkin halvalla megalomaanisia seuraajamääriä. Tämä tulee kaatumaan omaan mahdottomuuteensa, koska isot yhteistyökumppanit kera asianajajiensa heräävät kyllä tähän ilmiöön.
  Iloa elämääsi ja myös kuviisi, pidä kiinni rehellisyydestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.