Hae
Prime Life by Umppu

Miksi luopua vakituisesta tulosta?

Tänään Aamulehdessä oli ystäväni Linda, sekä pikkusiskoni Kreetta kertomassa omasta palkastaan. Palkka on meille pyhä asia ja siitä ei ilmeisemmin saisi koskaan puhua ääneen. Tai usein siitä puhuu ne kenellä palkka on korkea tai sitten ne kenellä se on todella matala… miksihän näin? Jutussa kysytään viideltä eri ammattiryhmän edustajalta, millaista palkkaa he saavat ja mitä sillä palkalla saa. Kannattaa lukea juttu.

Jos multaa esimerkiksi kysytään että paljonko mä saan palkkaa niin en tykkää vastata siihen kysymykseen. Se on mulle tosi henkilökohtainen asia.  Vielä jos puhun täysin totta niin  elättäen itseni yrittäjänä.. niin mun on mahdoton sanoa selkeä palkkaa mitä ylipäänsä saan. Toiminimellä työskennellessä voit oikeastaan nostaa palkkaa vain sen verran mitä on varaa. Jonain kuukautena se voi olla 0 € ja vaikka jonain kuukautena 4.000 €. Siinä on aika iso heittämä.  Tässä Aamulehden jutussa käytiin juuri tätä asiaa läpi, minkälaista on siirtyä hyvätuloisesta oikeastaan nollatuloiseksi. Kuka hullu nyt siihen edes uskaltaa ryhtyä ja mitkä on ne syyt?

Mä kirjotan paljon yrittäjyydestä ja siihen liittyvistä asioista. Ehkä juuri siksi, että mä haluaisin ihmisten ymmärtävän yrittäjyyden ja palkalla olemisen erot. Yrittäjyys on lähestulkoon aina riski ja yrittäjänä toimiminen on riski. Sitä vaan ei pääse mihinkään. Mä en tällä kuitenkaan tarkoita sitä, että yrittävät olisi yhtään sen parempia ihmisiä kuin palkansaajat.

Aika moni meidän yhteiskunnalle ehdoton ammatti on sellainen, missä on mahdollisuus olla vain  palkansaajana ja näissä ammateissa ei voi määräänsä enempää edetä, eikä palkkaa ole mahdollista saada enempää. Siskoni Kreetta taas on erityisopettaja ja sanoi että hänen työnsä on hänelle kutsumusammatti ja olen tässä ihan samaa mieltä. Miksi sitten toinen tavallaan tärkeämpää ja yhteiskunnallisesti paljon merkittävämpää työtä tekevä saa huonompaa palkkaa, kun vaikka ”vaan kampaaja”?

Mä oon alottanut mun parturi-kampaajan työt palkansaajana. Voin sanoa että se oli aikamoista kituuttamista, sillä ainakin silloin vastavalmistuneelle parturi-kampaajalle sai maksaa puolivuotta alkupalkkaa, mistä käteen jäävä osuus oli 860 €. Mun vuokra oli silloin 680€, joten siitä voi ynnäillä muiden pakollisten kulujen jälkeen paljonko siitä jäi käteen.  Pakko sanoa että sillon kyllä nuudelit ja makaroni tuli tutuiksi. Rahat riitti just ja just siihen  vuokraan, pakollisiin menoihin ja ruokaan.

Miks mä siirryn yrittäjäksi  niin syy oli selvä. Halusin enemmän palkkaa. Palkansaajana en sitä voinut saada… ja tiesin kyllä että ei se yrittäjänäkään ilmaiseksi tule missään tapauksessa.  Mä oon aina uskonut siihen mun omaan tekemiseen ja mä oon aina uskonut siihen, että mä pystyn sillä omalla tekemisellä elättään itseni. Välillä kaikki on menny rehellisesti päin persettä ja välillä on ollu niitä tosi hyviä hetkiä. Tavallaan mun alani mahdollistaa sen, että mitä enemmän mä teen töitä niin käytännössä sitä enemmän mä saan palkkaa. Kuitenkaa realistisesti se ei mee ihan niin. Mun työni tehdään  käsillä ja määräänsä enempää niitä tunteja ei vuorokaudessa voi töitä tehdä.

Toisaalta mä pystyn itse hyvin vaikuttaa siihen mun omaan palkkani, mutta siinä on myös se kääntöpuoli että siinä helposti polttaa itsensä loppuun, mikä on monen yrittäjän ongelma.  Onhan se hieno olla huolissaan kaverista ja sanoa, että älä polta itseäsi loppuun, mutta se leipä on jostain saatava siihen pöytään. Joskus niitä laskuja on niin paljon, että viivan alle jäävä summa on täysin olematon työmäärään nähden. Toki nämä asiat omasta mielestäni liittyy aloittelevaan yrittäjyyteen. Jos homma on samaa vuodesta toiseen, niin silloin yrittäjyys ei ole kannataavaa.

Lomat on aina palkattomia ja kulut juoksee silti, jotenka lomailu on todella kallista yrittäjälle ja se vaan valitettavasti on fakta. Mä oon kuitenkin yrittäjäksi lähteneenä ymmärtänyt  nämä mun valinnan tuomat negatiiviset asiat. Yrittäjyydessä on todella paljon hyviä asioita. Sä voit itse määritellä ne sun omat työ ajat, joissain  töissä voit itse  määritellä työpaikankin. Monta ammattia voi tehdä esimerkiksi kotoa käsin. Mun päätyössäni Parturi-kampaamo työssä se ei ole mahdollista. Asiakkaita pitää palvella siihen aikaan kun he pääsevät kampaajalle.

 

 

Kun on ollut palkansaajana, sekä yrittäjänä niin voin sanoa että palkansaajana oleminen on loppupeleissä aika turvallista. Sä tiedät aina koska se sun palkka tulee ja kuinka paljon sä sitä saat. Mä katon just jotain kyselyä en muista nyt  missä, mihin  oli yrittäjät vastanneet  että jääkö sinulle kuukausitasolla palkkaa A 800€ € B 1500€ C 2000:tta € ja suurimmat äänet  oli siinä 800 euron kohdalla. Sitä voi aina jokainen miettiä siinä vaiheessa, kun saa sen kuukausipalkan, että miltä tuntuisi jos sen kuukausipalkan sijaan saisi vaikka sen 800 €  ja kuitenkin olet tehnyt täysin saman määrän töitä, kun edellisenäkin kuukautena. Mä oon saanut itse tehdä mun elämässä sen valinnan että mä oon siirtyny yrittäjäksi ja mä en oo katunut sitä päivääkään.

Mä oon yrittäjä luonteeltani varmaan ikuisesti. Jos me verrataan yrittäjyyden ja palkansaajien eroja, mistä marmatetaan puolin sun toisin: niin aika usein  yrittäjä saa edelleen määritellä ne omat työaikansa ja tavallaan lomansakkin (mihinkä myös osalla palkansaajista on myös mahdollisuus). Palkansaaja saa aina sen palkan, ylitöistä korvauksen ja ne palkallisen lomat. Siinä on jo aika paljon eroja. No mun ei oo kuitenkaan tarkoitus tehdä tästä mitään vastakkainasettelua yrittäjyyden ja palkan saamisen välille, koska ne erot on ja pysyy. Toivoisin että molemmat ymmärtäisi paremmin molemmat puolet ja tidostaisivat sen oman valinnan paremmin työhön ryhtyessään.

Tärkeimpänä asiana kuitenkin pidän sitä, että meidän jokaisen pitäis ymmärtää se asia, että meidän on tehtävä työtä ansaitaksemme palkkaa, jotta me selviytyisimme tässä yhteiskunnassa. En puhu tässä nyt niistä ihmisistä ketkä eivät ole kykeneväisiä tekemään työtä, vaan niistä tavallisista ja terveistä ihmisistä. Yrittäjyys on kaikille avoin ja se on kaikille mahdollisuus. Harva palkkatyötä voi tehdä ilman koulutusta.

 

-Umppu

 

6 kommenttia

 1. Rastatukka kirjoitti:

  Nyt asian ulkopuolelta, mutta olis kiva nähdä tuolla instagramissa ja täällä blogissa myös lyhyiden hiusten erilaisia leikkauksia. Pixie tyyppisiä ja rajujakin tyylimuutoksia. Vaaleita pitkiä kiharrettuja kuvia on aika paljon, niin vähän monipuolisempiakin olisi kiva nähdä. 🙂 Hiuskuvia tykkään katsoa ja lukea kampaamojuttuja.

  • primebody kirjoitti:

   Mää teen niitä todella vähän ja siksi niitä ei sielä juuri näy. Mun erikois osaamista on ne vaaleat pitkät ja teen niitä todella paljon.

 2. Nana kirjoitti:

  Hei, oletko miettinyt koskaan yhtiömuodon vaihtamista? Asiantuntijalla voi myös teettää laskelmia kannattaako yhtiömuodon vaihtaminen osakeyhtiöksi, sekä teettää kaiken siihen liittyvän työn.

  • primebody kirjoitti:

   Nykyään mulla on oy.Sen perustaminen ei ollut vielä hetki sitten tässä töissä/äitiyslomalla/töissä vaiheessa vielä järkevää. Paljon selkeämpää ja tykkään itse enemmän kun toiminimestä.

 3. Siiri Kiviharju kirjoitti:

  Tosi mielenkiintoinen kirjoitus! Mun mielestä sulla on ihanan kannustavia ja realistisia kirjoituksia yrittäjyyteen liittyen. Raha ja yrittäjyyskirjoituksesi on aina mun lemppariluettavia! Saan myös sinulta paljon inspiraatiota kohti omia unelmia. Välillä kyllä ihmettelen, että miten sulla on aikaa yrityksen pyörittämiseen, äitinä oloon kolmelle lapselle ja blogille. 😀 Mikä taas kannustaa mua vaan lisää kohti omia tavoitteita, kiitos ihanasta blogista. <3

  https://www.siirikiviharju.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.