Hae
Prime Life by Umppu

Huolissani Tampereesta

Mä oon ihan aidosti huolissani Tampereesta. En sinänsä Tampereesta kaupunkina, vaan Tampereen keskustasta. Musta tuntuu että ratikkatyömaa on vaatinut veronsa ja se on tullut tosi kalliiks esimerkiksi monelle yrittäjälle Tampereen keskustassa. Ratikkatyömaa rajoittaa aika paljon liikennettä ja osittain joillain kaduilla, minne ennen on ollut autolla vapaa pääsy ei voi liikkua autolla ollenkaan. Jos mä ajattelen vaikka mun omaa  kampaamoa. Meille tulee lähes päivittäin tilauksia ja on ehdottoman tärkeää että tavarantoimittajat pääsee ajamaan oven eteen vaivattomasti. Vielä tärkeämpää on kuitenkin se, että asiakkaat pääsevät meille ja voivat ajaa oven eteen ja vielä kaiken lisäksi pysäköidä autonsa siihen.

Ensin suljettiin Hämeenkatu autoliikenteeltä. Sen jälkeen aloitettiin vuosia kestävä remonti Tampereen keskustassa. Oli tunnelityömaa ja sitten tämä joidenkin mielestä jo surkuhupaisa ratikkatyömaa. Tampereen keskustaan rakennettiin valtava Ratinan ostoskeskus. Nyt jo kuitenkin ensimmäiset liikkeet tekevät konkurssia ja sulkevat ovet. Tampereen keskustassa tehdään jatkuvasti valtavia rakennustöitä. Kohta tulee kansireenaa ja mitä kaikkea tässä vielä on luvassa. Mutta mitäs me Tamperelaiset? Mä oon ite aina tykänny jotenki Tampereen keskustasta. Ehkä siitä syystä että se on sinänsä pieni ja aika ytimekäs. Nyt vaan huomaan sen, että ainakin itse voin rehellisesti sanoa että en liiku keskustassa ollenkaan. Vaikka olen keskustassa töissä niin matkustan kotoani ainoastaan siihen työpaikalleni.

Mua ei edes huvita lähteä ajamaan autolla Tampereen ydinkeskustaan, sillä liikennejärjestelyt muuttuvat jatkuvasti, eikä koskaa ole varmaa pääsenkö kohteeseen. Jos haluaisin äkkiä piipahtaa jossain niin en saa edes autoa parkkiin, sillä ainoot vapaat parkkipaikat on aurattu täyteen lunta. Musta olis oikeesti ihanaa se, että joskus ajatellaan vaikka meitä yrittäjiä. Tuntuu että pienet yritykset on tällä hetkellä katoavaa sorttia kivijalkamyymälöistä puhumattaakaan. Toki kivijalkamyymälöiden katoamisesta ei voi syyttää ratikkatyömaata, vaan ihmisten ostotottumuksien muuttumisesta.  Yrityksen perustaminen on liian suuri riski monelle. Tampereen keskustaan liikehuoneistot on ensinnäkin aivan järkyttävän kalliita. Tilat  tyhjenevät ja yrittäjät tekevät konkursseja. Ne pienet kivijalkamyymälät mitkä vielä sielä jotenkin hengissä  pihisee lopettavat ja siirtyvät täysin verkkokaupaksi. Ja joo kyllä tässäkin asiassa pitää ymmärtää se, että maailma muuttuu. Se ei enää riitä että sulla on hyvä idea ja perustat kaupan, sillä se on myös mietittävä että millä maksat ne kaikki valtavat kulut mitä siitä kaupasta syntyy. Mistä sinulla on rahat tehdä uusia hankintoja, koska sun rahat seisoo siinä varastossa kun kauppa ei käy. Eihän tätä hommaa niin pitkälle tulevaisuuteen ajatella, että ensin se kokoTampereen keskusta tyhjentyi yrittäjistä ja pienistä yrityksistä ja sen jälkeen kun keskustassa ei enää käy kukaan niin sinne aletaan houkuttelemaan lisää väkeä. Se juna on mennyt sillon jo.

 

Nykyään jos me halutaan lähteä vaikka perheen kanssa jonnekin, niin ihan rehellisesti sanottuna aika usein mennään Prismaan.  Siellä on muutama eri vaihtoehtoa ruokapaikoista, siellä on se itse ruokakauppa, ilmainen pysäköinti, urheilu vaatteet, apteekki, pankkipalveluita, Alko, kosmetiikkaa, kännykkäliike, kukkakauppa ja  eipä siinä oikein muuta edes tarvi. Me käytin yks päivä kauppakeskus Ratinassa. Suunnitelmissa oli tehdä hieman jouluhankintoja ja käydä syömässä ja mä olin ihan ihmeissäni, kun siellä oli suurin osa liikkeistä kiinni. Ei päästy syömään eikä hankkimaan sitä mitä lähdettiin hakemaan. Joulun alla pyhäpäivä kun porukka on vapailla niin liikkeet on kiinni! Kun perustat yrityksen, niin siihen on aluksi sitouduttava ja se pidetään auki silloin kun on asiakkaita. Mä silti ymmärrän myös yrittäjänä tässä sen toisen puolen. Musta on nykyään ihan naurettavaa, että esimerkiks sunnuntaista maksetaan tuplapalkka. Millä hiton perusteella? Koskahan ihmiset hiffaa sen että arkivapaa on paljon arvokkaampi, kun se sunnuntai?  Ne yrittäjät jotka vois pitää niitä kauppoja on auki, niin niillä ei oo varaa koska työntekijäkuulut on niin suuret. Joku järki tähän touhuun olis pakko saada.

Onko jollain hyvää ideaa mitenkä Tampereen keskusta saadaan vanhaan kukoistukseen? Mitä mieltä te olette ratikasta?

 

Vaatteet House of Brandon*, housut*, mekko* vaatteet saatu

kuvat Noora Näppilä 

-Umppu

 

16 kommenttia

 1. Karoliina kirjoitti:

  Se tästä vielä puuttuisi, jos esim hoitoalalla missä on muutenkin pienet palkat niin lähtisi sunnuntain lisät. Jos tekee esim 2 sunnuntai vuoroa kuukaudessa, niin sillä on suuri vaikutus palkkaan.

 2. Mari kirjoitti:

  En omista autoa ja Tampereen keskustassa asuvana julkisen liikenteen käyttäjänä odotan ratikkaa. Käytä päivittäin bussia useita kertoja ja liikun eri puolille Tamperetta. Se on tulevaisuutta ja tulee vastaamaan tarpeeseen, joka on olemassa, kun joukkoliikenteen käyttäjien määrä tulee nousemaan tulevaisuudessa seutukunnan väkimäärän lisääntyessä. Laskelmien mukaan bussiliikennettä ei pystytä samaan tahtiin lisäämään kun tarvetta olisi. Itseä ratikkatyömaa on toki tuonut myös ns hankaluuksia, mutta koitan ajatella positiivisesti ja katsoa tulevaisuuteen, mikään ei tipu taivaasta ja tapahdu hetkessä.

  Itse työskentelen alalla, jossa sunnuntai on monesti työpäivä juuri tuolla tuplapalkalla. Olen valmis luopumaan sunnnuntailisistäni heti, kun pääsen sunnuntaina samoihin palveluihin kuin arkena ja kaikki toimii ns samalla tavalla. Mielestäni sunnuntailisä on ihan asiallinen korvaus siitä, että työskentelen esim. silloin kun ns. arkityötä/virka-aikaan työskentelevät viettävät laatuaikaa perheensä kanssa. Itse en aio uhrata vapaa-aikaani sunnuntaitöihin jos sunnuntailisä poistuu. Monesti olisi ihanaa lähteä sunnuntaina brunssille ja ulkoilemaan tai vaikka teatteriin ja ottaa vain rennosti läheisten kanssa, mutta itse lähtee töihin. Et ehkä ymmärrä pointtiani, mutta heti kun sunnuntain merkitys ns vapaapäivänä yhteiskunnassa muuttuu, voidaan lisistä luopua. Ei se todellakaan ole sama asia olla vapaalla vaikka torstaina kuin sunnuntaina.

 3. Satu kirjoitti:

  Ei oo ratkaisua mutta täytyy sanoa, että Porin keskustalle on käynyt vähän samoin. Ei ratikkaa siis, mutta ensin asiakaskato ja sitten yrittäjäkato. Eikä kyllä tulis mieleenkään enää sinne lähteä ostoksille! Surullista.

 4. nimetön kirjoitti:

  Täällä pohjoisessa tilanne on vähän sama, vaikkei mitään suuria remontteja ole vuoteen pariin ollutkaan. Hauska kuitenkin, miten oma ja monien muidenkin tuttujen ratkaisu alkaa olla s-ryhmän/arinan välttely, koska alkaa tuntua, että kaikki ravintolat ja liikkeet ovat kyseisen lafkan hallussa. Olen itse ainakin ihan tietoisesti alkanut katsomaan, saanko samoja tuotteita yksityisistä/muiden ketjujen liikkeistä samalla samalla hinnalla tai vain paria euroa kalliimmalla. Ruoka paikkaakin valitessa ennemmin haluaa mennä joko itsenäisiin paikkoihin tai pienempiin ketjuihin. Mitään täys boikottia ei ole ja itsekin bonuskortin omistan, mutta kyllä sitä ärsyttää kun puolet ravintoloista tarjoaa lähes samaa ruokalistaa vähän eri viballa ja laadulla, koska arina. Tai kun pienemmät yritykset tai ketjut katoavat.

 5. Motivaatiomaanantai kirjoitti:

  Tämä sinun blogi on kyllä muuttanut muotoaan ja on ihan virallinen keski-ikäisen naisen valituskanava 😀 Sinulla on kyllä koko ajan kaikki huonosti. Milloin valitat julkisesti vakuutusyhtiöstä ja ties mistä. Eikö tuollainen negatiivisuus jo väsytä? Mene hyvä nainen vähäksi aikaa hotelliin nukkumaan ja leputtamaan hermojasi. Katkeruus rumentaa.

  • primebody kirjoitti:

   Toi on kans yks vitsi että mee hotelliin nukkumaan..

  • Elena kirjoitti:

   Mun mielestä on ihan sallittua pohtia asioita ”ääneen”. Eihän niinstä muuten kukaan uskalla puhua. Jos jotakuta ärsyttää tämmönenkin blogi, ei tartte tulla lukemaan! Ajat muuttuu ja ihmiset muuttuu tavallansa!

  • Nina kirjoitti:

   Samaa mieltä ja tuo kommentti sunnuntai lisistä on kyllä riman alitus (tai vaan provo). Et pysty näkemään työntekijän kannalta asioita vaan aina yrittäjä sitä ja yrittäjä tätä. Miksi työntekijälle maksetaan sitä ja tätä mutta mulle yrittäjänä ei. Ihan niinkun sanot aina itsekin, se on täysin oma valinta mihin haluaa ryhtyä.
   Mun mielestä myös sun blogi on muuttunut todella paljon vuosien aikana. Enemmän herättää valitettavasti negatiivia ajatuksia kuin positiivisia.

   • primebody kirjoitti:

    Kyllä
    Pystyn näkemään työntekijän kannalta asioita. Olen ollut myös itse työntekijä, mutta vasta siinä vaiheessa kun ryhdyin yrittäjäksi niin ymmärrän mistä kaikesta se palkka koostuu. Riippuu alasta myös moni asia…kannattaa myös muistaa että ilman niitä yrittäjiä täältä lähtis aika monta työpaikkaa…. yrittäjyyttä on aivan turha selittää ihmisille jotka eivät sitä halua ymmärtää <3 tai heillä ei ole minkälaista kosketusta siihen hommaan. En sano tätä negatiivisessa mielessä vaan siksi koska koen että monelle se on aivan vieras asia eikä ymmärretä kuinka riskillistä ja vaikeaa se välillä voi olla.. ne sunnuntai lisät ja tuplapalkan maksaa se yrittäjä kun tulo yritykseen ei tule tuplana… Suomessa ongelmana on liian suuret työntekijäkustannukset..

 6. Sofia kirjoitti:

  Mä kyllä mielelläni luovun kolmivuorotyöläisen lisistä jos: voin tulla kampaajalle klo. 22.15 lauantai iltana kun pääsen iltavuorosta( ilman hinnan korotusta tietenkin), käydä manikyyrissä juhannuspäivän aamuna klo 7.15 kun pääsen yövuorosta tai jos voin jouluyönä töissä ollessani soittaa KELA:an, sossuun tai edunvalvojalle hoitaakseni asiakkaiden asioita. Kun se vuorotyö ja hankalat työajat, se että on töissä silloin kun muut pitävät itsestään selvänä jopa oikeutenaan olla vapaalla, on Sun ja monen muun mielestä niin yhdentekevää ettei siitä ihmiselle tarvitsisi ylimääräistä maksaa, niin miksi ei laiteta koko yhteiskuntaa pyörimään 24\7 ? Mä haastan sut Umppu miettimään, että miten yhteiskunta ja sen perustoiminnot pyörisivät jos ei olisi vuorotyöläisiä ? Sairaanhoito, palo- ja pelastustoimi, sähkön tuotanto, teiden auraus, vanhusten hoito, asunnottomien majoittaminen, päihdevieroitus, vesi- ja jätehuolto…. Mieti oikeasti millaista elämä olisi jos nämä asiat toimisivat vain 8-16 välillä?

  • primebody kirjoitti:

   Kirjoitin tän asian suht epäselvästi ja haluan hieman tarkentaa. Lähinnä tarkoitin tässä asiassa esimerkiksi kaupan alaa ja sellaista niinsanottua normi asiakaspalvelua. On eri asia olla yö töissä ja siitä kuuluukin maksaa ekstraa, mutta esimerkiksi jos työskentelet vaateliikkeessä tai vaikka kampaamossa su 9-16, niin mun omasta mielestäni se ei ole mitenkään sen kummempi erikoispäivä. Tulo on täysin sama yritykselle, mutta kulut niin suuret, että mahdollisuus pitää putiikkia auki on tappiollista. Lähinnä että tässkin olisi valinta työntekijällä… Joku haluaa pitää arkena vapaata, koska juurikin niitä asioita ei voi hoitaa (edes vuonna 2019) sunnuntaisin kun paikat on kiinni. Jos su olisi normaali työpäivä näillä aloilla ilman tuplapalkkaa mahdollistais se meille kaikille asioita. En missään nimessä puhunut nyt vuorotyöläisista, koska mun mielestä yövuoroista kuuluu saada kovempi korvaus..

 7. Pauliina78 kirjoitti:

  Kysyit ideaa, miten keskusta saadaan vanhaan kukoistukseen. Vanhoihin aikoihin tuskin on paluuta, koska maailma ja liike-elämä muuttuu niin kovalla vaihdilla verkkokauppa yhteänä suurena muutoksen driverinä. Kuitenkin, mielestäni nyt ollaan oikealla tiellä, kun parannetaan roimasti joukkoliikennettä keskustassa. Kansainväliset esimerkit näyttävät, että ratikka todella lisää keskustan vetovoimaa (jos ratikka kulkee keskustassa). Ratikka synnyttää suurempia ihmisvirtoja kuin bussit, koska puystyvät kuljettamaan isoja ihmismääriä. Tutkimusten mukaan ratikka on houkutteleva kulkemismuoto busseihin verrattuna.

  Myös ilmastonmuutos vaatii meiltä suuria muutoksia; yhtenä isoimmista saastuttajista on liikenne. Ihmisten liikkuminen tulee muuttumaan paljon lähivuosina ja tampereella voidaan olla tyytyväisiä, että meillä ympäristöystävällinen ratikka on jo rakenteilla. Jakeluliikenteen haasteet tarvitsee toki ydinkeskustassa ratkoa, mutta yksityisautolla ei tarvitse oven eteen päästä. Harvoin se sinun asiakkaasi pääsee juuri sinun ovesi eteen kuitenkaan, kun siihen paikalle on jo joku muu pysäköinyt. Meillä on aivan loistavia parkkihalleja ympäri kaupunkia, joten opetellaan käytämään niitä, jos tarvitsee yksityisautolla kulkea.

  Raitiotien rakentamisen aika on toki ihan kamala, siitä ei pääse mihinkään. Mutta ei sitä rakentamatta saada.

 8. Sivustahuutelija kirjoitti:

  Kai sinä hyvä nainen ymmärrät, että mikäli sunnuntailta poistettaisiin lisät, ei yrittäjät saisi ketään töihin silloin. Moni työntekijä tekisi siinä kohtaa sen valinnan ettei sitten käy siinä työssä ollenkaan. Moni kaupan alan työsopparihan on usein muutenkin vain osa-aikainen/lyhyt työviikko eli melkein mieluummin vain työttömyysturvalla/tt-tuella kuin köyhyysrajapalkalla. Kaupanalalla/myynnissä paljon opiskelijoita tai työnhakijoita jotka odottaa vaan parempaa työtarjousta ja vaihtaa alaa/duunia kun vaan voi. On myös paljon esim perheitä ja pariskuntia joista toinen käy virkatyössä (ja lasten koulut arkisin) eli ma-pe jolloin jää vain la ja su yhteistä vapaa-aikaa. Motivaatio lähteä su töihin vähenee entisestään jos ei edes lisää makseta. Ei kaikki halua pitää vapaita arkisin, ei kaikki kuitenkaan juokse joka viikko pankki-tai muilla asioilla, varsinkin kun nykyään kaikki onnistuu netissä käsin; jos siis se oli sun perustelu sille että vapaata voi pitää arkisinkin. Ja jos yrityksen tuottavuus jää kiinni työntekijän su-lisästä, niin ei sitten kauheasti taida riittää asiakkaita silloin sunnuntaisin. Mitä järkeä siis pitää su auki jos menekkiä ei ole niin paljon? Minä itse olen perheetön/lapseton ja ollut jo pitkään virka-aikatyössä kuukausipalkalla ei-kaupanalalla eli tämä asia ei minua liippase oikeastaan mitenkään. Vuosia taaksepäin olin kuitenkin kaupanalalla ja aspa-työssä eri vuoroissa ja sunnuntait + vkl-vuorot olivat kaikkein suosituimpia erityisesti nuorten/opiskelijoiden keskuudessa juuri lisien vuoksi. En minä olisi silloinkaan kyllä viikonloppuisin suostunut töihin jos siitä ei olisi maksettu lisää. Kaikkien verojen,kulujen ja vaivan eteen ei olisi työntekijälle kannattavaa mennä su töihin (esim.joissain paikoissa joutuu hankkimaan omat työvaatteet ja peseen ne, julkinen liikenne pyhäaikataulujen ja -maksujen mukaan jne).

  • primebody kirjoitti:

   Tässä on kyse lähinnä siitä että jos kauppa tai mikä tahansa paikka on auki sunnuntaisin…. palkkakulut on tuplat niin kassavirta ei ole suhteessa tupla.. tätä ei valitettavasti ymmärrä muu kun se kuka sen palkan maksaa. Suomessa työntekijöillä on aivan käsittämättömät edut ja kaikki pitää niitä itsestään selvyytenä. Työntekijä kulut on vaikka meidän alalla moninkertaiset verrattuna siihen maksettavaan palkkaan. Moni asiakas kysyy sunnuntai aikoja, koska arkisin on niin kiire, mutta maksaisko joku vaikka kampaamopalveluist tuplahinnan silloin? Ei maksais… jos pienet yritykset on su auki on sielä lähes aina omistaja töissä juuri siitä syystä että ne palkkakulut on niin kovat.

 9. Sofia kirjoitti:

  Väännetään nyt Umppu vielä kerran rautalangasta. Sinä olet kertonut että et työskentele viikonloppuisin koska haluat olla perheesi kanssa. Ymmärrän. Minäkin haluaisin olla kotona viikonloppuisin, mutta se ei käy koska työskentelen paikassa jonka lakien ja asetusten mukaan tulee olla auki ympäri vuorokauden. En voi valita työaikojani kuten yrittäjä vaan työskentelen työnantajan minulle määrittelemissä vuoroissa. Siitä, että olen töissä silloin kun perheeni on vapaalla maksetaan minulle korotettua palkkaa. Ymmärrätkö että lisät ovat korvaus epämukavasta työajasta ja siitä että en voi viettää aikaa perheen kanssa silloin kun he ovat vapaalla?

  • primebody kirjoitti:

   Ei kannata vääntää rautalangasta, koska ymmärrän asian. Meidän perheen tilannetta tuskin tiedät tarkalleen ja voin sen sulle selventää miksi en itse työskentele tai siis en työskennellyt viikonlopuuisin, mitä nyt taas teen. Me ollaan mieheni kanssa molemmat töissä. Mieheni myös opiskelee ja hänellä on koulua melkein joka toinen viikonloppu. Joinain kuukausina saattaa olla 3 viikonloppua, mutta onneksi koulu on nyt loppusuoralla. Jos olisin töissä noi viikonloput (teen kuitenkin silloin töitä kotoakäsin) niin me tarvitsisimme joka viikonlopulle lastenhoidon. Pelkkä lastenhoito ei riitä, vaan pitää olla myös reenikuljettajaa ja hoitajalla auto, missä on kaksi turvaistuinta.. Tässä on niin paljon säätöä jo ennekun se on alkanutkaan, niin siksi minä olen ne viikonloput kotona. Meillä siis saattaa olla 1 viikonloppu kuuaudessa että ollaan yhdessä koko perhe. Onneksi sekin on nyt muuttumassa, kun mies valmistuu. Tää on myös sitä ammatinvalintaa. Jos kouluttaudut ammattiin, missä tiedät työvuorojen olevan myös yöllä ja se ei sinulle sovi, niin sitten se on tavallaan sun harmi. Mää puhuin tässä nyt ihan siitä päivätyöstä. Jos sunnuntailta poistetaan lisät niin moni paikka olisi auki ja paikat palvelisi enemmän ihmisiä. Tää on aina sellainen juttu että se keneenkä asia ”osuu” niin älähtää. Itse en ole saanut koskaan sunnuntaisin mitään lisiä (EN KOSKAAN) eikä se ole mua haitannut. Mun asiakkaat on ollut iloisia, koska on päässeet kampaajalle silloin kun muuten oman kalenteri näyttää tyhjää. Pystyin siis palvelemaan niitä, jotka ovat esim klo 18.00 arkisin normaalisti töissä. Myös su ei ole keskustassa parkkimaksuja. Kukaan ei silti olisi ollut valmis maksamaan kampaajasta tuplahintaa sunnuntaina…. Hinnat on laskettu tiettyyn kulurakenteeseen, kun joku tuola kommentoi tähän asiaan liittyen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.