Hae
Prime Life by Umppu

Kannattaisko sun matkustaa purjeveneellä?

sisältää kaupallisia linkkejä*

Vuoden vaihde tarkoittaa monelle uutta elämää ja uusia alkuja erilaisissa asioissa. Määkin aina jotenkin kuvittelen että kun kalenteri näyttää 1.1. niin silloin alkaa asiat jotenkin uudelleen alusta. Näin ei kuitenkaan oo ainakaan mulla. Mulla oli joululoman suhteen kovat odotukset. Ajattelin, että ihanaa kun on lomaa ja perheen yhteistä aikaa, mutta meidän loma ja yhteinen aika muuttuikin kuumeeksi, flunssaksi ja katkonaisiksi öiksi. Olin entistä väsyneempi joulun jälkeen, vaikka ajatuksissani kuvittelin olevani levännyt ja täynnä energiaa. Mulla ol itselläni flunssa, kuumetta ja kaks nielutulehdusta peräkkäin.

Valo ja lumi piristää ulkona, mutta nyt on silti sellainen vaihe, että minä joka ampaisen sängystä ylös ennenkun kello on edes soinut.. torkutan ja torkutan. Voisin jäädä peitonalle nukkumaan vaikka yhdeksi kokonaiseksi työpäiväksi. Jos palataan vähän tähän lentämiseen ja siihen miksi lennän niin haluan kertoa siihen hieman syitä. Meidän arki on aina todella aktiivista. Aamulla kun saat pari lasta päiväkotiin ja yhden kouluun ja huolehdit kaikki tarvittavat tavarat mukaan ja mietit mitä on koulun jälkeen, onko päiväkodissa jumpaa, metsäretkeä, hiihtoa, uintia vai mitä, niin siinä on käytetty jo osa sen päivän ajatustyöstä. Jos mulla on työpäivä kampaamolla, niin menen usein klo 9.00 töihin ja pääsen siinä klo 18 maissa, jonka jälkeen lähes joka päivä on vanhimman lapsen reeneistä hakua. Oon illa kotona ja kun astun ovesta niin ne riemun kiljahdukset ÄIT TULI ÄITI TULI kuuluu jo ennen kun astun ovesta sisään.

Eilenkin ennen kuin sain edes takin pois päältä piti leikkiä hevosta ja laukata ympäri kotia. Koitan siinä samalla syödä jotain ja joskus sekin tapahtuu kaksi lasta sylissä. Vessassa on puoli perhettä mukana. Ravaan ympäri kotia keräten tavaroita lattialta ja täyttelemällä tiskikonetta. Viikkaan pyykkejä ja leikin lasten kanssa. Siinä alkaa pian iltapalata, hampaiden pesut ja nukuttaminen. Joskus kaikki menee putkeen ja joskun päin persettä. Kellon voi olla jo 11 illalla kun istahdan sohvalle ja tämä tarkoittaa sitä, että istun ensimäisen kerran sen päivän aikana…

Mulla tulee päivän aikana kymmeniä sähköposteja mihinkä koitan ehtiä vaistailemaan pitkin päivää. Kaikki kanavat on täynnä kysymyksiä ja koitan niihinkin vastata mahdollisuuksien mukaan. Jossain vaiheess päivää kirjoitan blogin ja teen mun toista työtä somessa. Illan pyhitän täysin itselleni, eli nyt puhutaan 11-12 lähes yöllä. Eli jos satut kysymään multa silloin kampaaja aikaa niin en vastaa ja tätä varten meillä on nettiajanvaraus, koska yksinkertaisesti esimerkiksi itse en vaan ehdi tekemään kaikkea.

Mun on pakko saada välillä breikkiä tästä hommasta. Mulle loma ei ole sitä että olen kotona, koska teen silloin kaienlaisia rästihommia, mitkä on tekemättä. Jos en pidä lomaa niin sekoan ja stressaanun liikaa. Nyt huomaan jo omasta sairastelusta että mun on pakko ottaa aikaa, mikä tarkoittaa mulle lomaa.  Mulla on taas ollut jo useita kuukausia stressiperäinen elohiiri silmässä, jonka odotan lähtevän meidän tulevalla Dubain lomalla. Mulle loma on sitä, että saan äitinä myös olla lomalla. Mun päivästä lähtee pyykinpesu, tiskit, työt, siivous, ruoanlaitto, lasten harrastukset, palaverit, sähköpostit ja voin vaan keskittyä siihen tärkeimpään eli mun perheeseen.

Mun elämä saattaa jonkun korvaan kuulostaa ihan pommilta ja sitä se välillä onkin. Jos tätä hommaa vaan jatkaa ja jatkaa, niin jossainvaiheessa palaa loppuun. Mun on kuuneltava itseäni ja tiedän että nyt on se hetki, että mun on pidettävä lomaa. Munkin on saatava välillä vaan olla ja upota omiin ajatuksiin. Mää haluan että mulla on aikaa antaa päivässä kaikki huomio mun lapsille ja perheelle. Välillä tuntuu että puolisolle arjessa sanoo amulla huomenta ja illalla hyvää yötä. Viestit on usein :tuotko maitoo.

Mää rakastan matkustamista ja oon aina rakastanut. Tiedän sen päästöihin liittyvät haitat ja totta hitossa se muakin pistää ajattelemaan. Mää kuitenkin mietin sitä, että nyt pitäis päättäjissä tapahtua jotain ja miettiä asioita ihan muulta kantilta, kun yhden ihmisen tekemisiä vahtaamalla. Se kuka keksisi biopottoaineen rikastuu.. siinä jollekin ideaa tai jonkun uuden kulkumenetelmän, mikä ei saastuta.  Joku lähetti mulle eilen ihan kommentin että: Oletko kuullut sellaisesta kun purjelaiva/vene päästöjä juuri lainkaan. Käytä sellaista matkustamiseen VITUN TAMPIO. 

Tästä kommentista tuli sellainen fiilis että ehkä mää kerron ne syyt miksi matkustan. Varmaan joku muu itseni kanssa samassa tilanteessa oleva voi kuvitella sen… kun me painettais meidän perheellä, neljällä matkalaukulla, tuplarattailla johonkin saatanan purjeveneeseen.. Se olisi varmaan joo seikkailu, mutta lomaa se ei olisi. Lomalla mää haluan sitä arkea pakoon rehellisesti. Loma antaa mulle voimaa, energiaa ja uusia ideoita. Mää en tykkää talvesta ja mua ärsyttää että tää pimeys rajoittaa niin paljon tekemistä. Haluan valoa ja lämpöä ja taukoa työnteosta.

 

Mun asu löytyy House of Brandonilta*. housut*, oranssi neule*, valkoinen paita* (vaatteet saatu)

Kuvat: Noora Näppilä

-Umppu

12 kommenttia

 1. S kirjoitti:

  En usko, että nuo jotka syyllistää muita lentämisestä, itse käyttää venettä tai junaa matkaamiseen. Joko ne menee lentäen myös itse tai sitten eivät matkusta juuri ollenkaan.. ehkä niitä riepoo se, että sä pystyt matkustamaan suht usein.
  Itse ainakin haluan nähdä maailmaa!!, en voisi kuvitella vaan matkustavani Suomessa ja lähialueilla. Eikä multa löydy sellasia lomia ja rahoja, että voisin matkustaa kauas ekologisemmin. Jos lähden Suomesta kauas eurooppaan laiva/juna yhdistelmällä niin saa siinä kyllä kuluttaa paljon lomapäiviä.

 2. Tiina/Fit Fat Mama kirjoitti:

  Nyt menee ituhippi Mateilla kyllä homma liian pitkälle. Yksin on ihan eri homma matkustaa kuin perheen kanssa jollain hemmetin purjeveneellä

 3. Pinja Mitrovitch kirjoitti:

  Moikku,

  Selitit tämän niin juurta jaksaen ja hyvin, että en usko kenelläkään olevan enää pottuilemista.
  (Tosin aina löytyy joku). Kuitenkin, miksi pitää vängen väkisin yrittää olla ekologinen ja välttää lentämistä, kun ei kuulosta siltä, että esim. teidän perheessä sitä harrastettaisiin viikko tasolla. Itse liputan enemmänkin sen puoleen, että työn puolesta ei lennettäisi niin paljon ja suosittaisiin vaikka skype palavereita. Mielestäni todellakin ymmärrettävää, että haluat taukoa arjesta matkustamisella ja suosit helppoja lentoja.

  yst. Pinja Mitrovitch // http://www.pinaycoco.fi

 4. Katja kirjoitti:

  Voi jestas mikä kommentti tuolta Matilta! 😀 En todellakaan lähtis edes kaksin mieheni kanssa veneellä seilaan johkin ulkomaille. Mä rakastan sitä fiilistä, kun lentokentällä odottelee lennon lähtöä ja tietää että se on muutama tunti että on perillä lomakohteessa. En pystyis rentoutua missää veneessä seilaamalla ja h*tto soikoon kauankohan siinä menis aikaa että olis veneellä perillä jossain Välimeren maassa missä tykätään käydä. Ja sitten tosiaan lasten kanssa matkustavat, joilla sitä tavaraa on hippusen verran enemmän kuin jollain yksinäisellä seilaaja-Matilla. Ei ois kiva kokemus kyllä kellekkään, ei vanhemmille eikä lapsille.

  Hyvää lomaa teille, nauttikaa täysillä lomastanne! 🙂

 5. Emilia kirjoitti:

  Mulla alkaa ainakin olemaan mitta täynnä tämän jatkuvan ihmisten syyllistämisen suhteen. Minusta jokainen voisi tarkkaan pohtia, että kuinka puhdas pulmunen itse on, mitä tulee Ilmaston muutokseen, ennenkuin alkaa ketään nimittelee jokskin tampioksi.

  Ilmaston muutoksen hillitseminen on tämän hetken tärkeimpiä asioita, ehdottomasti. Ja ongelmallisinta tässä koko sopassa onkin, että suunnan muutoksen tekemiseen on _hyvin_ rajallisesti aikaa. Tämän vuoksi asioiden pitäisi lähteä ylhäältä alas, ei alhaalta ylös, sillä näin isojen muutoksien aikaansaaminen veisi ihan hiton kauan aikaa. Ja sitä aikaa meillä ei ole.

  Niin kauan, kun esim. lentämistä ei konkreettisesti rajoiteta ylhäältä päin, niin kyllä helvetissä aion käydä ulkomailla. Onhan se nätti ajatus, että maailma pelastuu sillä, että yksittäinen suomalainen istuu mökissään ilman sähköjä kynttilän valossa, pyöräilee 50 km päivässä – 30 asteen pakkasessa perse kuoliossa, jotta pääsee töihin ja asiat hoidettua, ei koskaan käy oman maansa rajojen ulkopuolella tai maailmantuskissaan ei tee lapsia saastuttamaan tätä paskaa maailmaa. Ikävä kyllä näissä ajallisissa puitteissa tuo ei vaan ole tarpeeksi tehokasta.

  Enkä myöskään tarkoita, etteikö yksilöillä olisi mitään velvollisuutta miettiä elintapojaan ja kulutuskäyttäytymistään. Ragesyyllistäminen nyt vaan ei auta ketään. Mutta konkreettisia muutoksia saadaan vain poliittisilla päätöksillä ja rajoituksilla. Joten sen sijaan, että (netissä) huutelette ihmisille, niin menkää vaikka sitten politiikkaan yrittämään saamaan näitä muutoksia aikaan.

  Mua ei haittaisi yhtään, että esim. lentämiselle ja lihansyönnille asetettaisiin koviakin rajoitteita. Siitä vaan, niitä minä ainakin kovasti odotan.

 6. Maddie kirjoitti:

  Hei Umppu! Älä provosoidu kun provosoidaan. Eihän tota Matin viestiä, voi kai kukaan ottaa vakavissaan. Oli sitten tampio tai ei, niin tuskin edes sinkkukaan lähtis viikon saati kahden lomalle minkään kokoisella veneellä. Purjehtiat erikseen.
  Ilmastonmuutoksesta puhutaan, on jo ekoteko kun ajattelee asiaa. Pitäsi amerikkaan mennä yhden jos toisenkin ovikelloa soittelemaan ja pyytämään, josko he ei ihan joka viikko lentäsi. Vaahtoaako Sinulle ihmiset tästä edelleen/kokoajan, vai miten tämä on jatkuvasti tapetilla, TV:ssä asti? Eikö muut vai enää lennä?

  On hienoa, että olet löytänyt tavan rentoutua. Monelle, suurperheelliselle, jossa pieniä lapsia, tuo ei vaan ole sitä lomaa. Matkat kaikki, ne väsyttää mennessä ja tullessa. Siksi ihmettelijöitä riittää aina. Toiselle taas tuo kuvailemasi arki, ei ole kuin normaali arki, eikä siitä jaksa sen enempää vouhottaa ja hakea arvostusta uurastuksesta.
  Kuitenkaan harva meistä tule koskaan kokemaan tai ymmärtämään täysin sinunkaan elämää, niin kuin sinä sitä elät. Ei, vaikka itsellä olisi enemmän töitä tai enemmän lapsia. Kohtalontovereita on, täälläkin paljon, mikä on hieno asia.
  Toivoisin Sinulle vain hieman paksumpaa nahkaa näille jutuille täällä.

  Toivon, että blogisi ja ig:sitä olisi jatkossa positiivisempaan suuntaan. Tulee oravanpyörä, jos jatkuvasti tekee uuden postauksen blogiin, selitelläkseen edellisiä kommentteja.

  Kaikkea hyvää, ihan oikeasti. Sinulla on ihana perhe ja olet totaalisessa pyörityksessä. Kuten sanoit, ilman lomaa sitä alkaa ennemmin tai myöhemmin piiputtaan.

  • primebody kirjoitti:

   Kyllä siitä lentämisestä vaahdotaan edelleen ja lähes joka päivä… tää kommentin esille tuonti oli lähinnä humoristisessa mielessä. Mun ei tarvi selitellä mun omia valintoja kenellekkään, mutta moni niistä kysyy ja selvennän. Positiivisuudella tarkoitat mitä? Mää tykkään kirjoittaa niitä omia ajatuksia ja mää kirjoitan aina fiiliksellä. Mää en ala kirjoittaan sellaisia juttuja mitkä multa ei tuu luonnostaan vaan muodostaakseni itsestäni muiden silmissä jotain muuta. En tykkää itse sellaisista ”ihanaa päivää just sulle” toitotuksista joka hiton päivä, koska niitä 90% on niin teennäisiä. Mää tykkään kirjoittaa elämästä totuudenmukaisesti. En myöskään hae mitään arvostusta mun uurastuksesta, koska tiedän että on monia jotka tekee paljon enemmän. Tää on se mihin mää pystyn ja tietyillä elämän asettamilla ehdoilla 🙂

  • Maddie kirjoitti:

   Totta tuokin, kiitos että kommentoit, koska en ajatellut tuolta kantilta asiaa ollenkaan. Tätä positiivisuus asiaa. Ehkä enemmänkin on särähtänyt korvaan kiroilu ja ajoittain hyökkäävä tyylisi, mutta ehkä otan sen vain itse niin. No mutta niinhän se menee, että jos en tykkää, en lue tai seuraa. Mutta jatkan silti seuraamista! Herätät tunteita, se on välillä hyvästäkin!

   Ja vielä siitä lentämisestä, niin vaikka se edelleen on kamala vääryys, niin voisi jokainen miettiä, että millä ne tuhannet kiinalaiset ja ylipäätään ulkomaalaiset tulee Suomeen jos ei lentäen? Kirjoitetaan polleana heidän tuomistaan tuhansista euroista matkailussa, mutta kuka niiden tuomaa hiilijalanjäljeä laskee. Että näin!
   Tuhannet kiinalaiset purjeveneessä Suomenlahdella.. hmm!

 7. Talviloma muuttui kotimaan matkaksi kirjoitti:

  Matin viestihän nyt oli selkeää trollausta joten en ota siihen kantaa. Mitä tulee tohon sun perusteluun siihen, miksi matkustelet – kuulostaa aika tutulta tarinalta. Tarkoitan sitä, että kaikilla meillä on syy siihen miksi matkustelemme. Onhan se ihan todella ymmärrettävää että suomalainen haluaa hetkeksi pakoon tätä kylmyyttä ja pimeyttä. Myös lomailu ja yhteinen aika on tärkeää. Mutta mitä tulee tähän ilmastonmuutosasiaan, sillä ei loppujen lopuksi ole päästöjen kannalta väliä, onko ihmisellä joku hyvä selitys lentämiselle (kuka oikeestaan edes lentäisi tuntikausia ilman syytä?). Fakta on, että lentämistä pitäisi saada vähennettyä, mutta miten se onnistuu kun kaikki me tykätään lentää ulkomaille eikä kukaan halua tästä etuoikeudesta luopua? En myöskään oikein niele tota vastuun ulkoistamista päättäjille. Ollaanko me ihmiset oikeesti näin aikaansaamattomia ja omaan ajatteluun kykenemättömiä ettei mukamas voida toimia oikein ja vastuullisesti ennenkuin se säädetään laissa?

  • Emilia kirjoitti:

   Maailmassa on nyt yli 7 miljardia ihmistä ja arvioiden mukaan luku kohoaa 2050-luvulla 9,8 miljardiin. Toki kaikki 7 miljardista ei kuluta samalla tavalla, kuin länsimaiset ihmiset. Mutta silti, meitä on paljon ja aikaa ei ihan hirveästi. Nii minä en pidä kovin realistisena, että lyhyessä ajassa voidaan saavuttaa tarpeeksi isoja muutoksia ilman poliittisia rajoitteita. Ja miksi niitä rajoituksia ei pitäisi tehdä, jos on kyse maapallon selviämisestä? Kyllä me varmaan saadaan muutoksia aikaan ilman pakkoakin, mutta kyllä siihen aikaa menee. Niin tuppaa käymään, kun ihmisten totuttu elintapa tai ajatusmallit on ’vaakalaudalla’.

   Ja kai minä oon vähän pessimisti ihmisten suhteen, että ihminen on aika itsekäs eläin, joka ei tykkää luopua mukavuuksista niin ’abstraktin’ asian, kun Ilmaston muutoksen tähden. Näin nopealla varoitusajalla siis. Kävi ne jenkitkin sisällissodan siitä, että etelävaltiot ei halunnu vapauttaa orjiaan, että… ? Mutta njoo, jospa olisin väärässä. Toivotaan.

  • Talviloma muuttui kotimaan matkaksi kirjoitti:

   Emilia, siis ehdottomasti kannatan ja vaadin rajoituksia ja vastuunkantoa päättäjiltä. Ongelma vaan on, että isommat muutokset ovat hitaita prosesseja joihin varataan helposti vuosien, jopa vuosikymmenen siirtymäaika. Sillä välin maapallon tila ehtii huonontua aika reippaasti. Tarkoitan sitä, että vastuuta ei pitäisi ulkoistaa päättäjille. Ihminen on (ainakin teoriassa) tarpeeksi fiksu kyetäkseen itse toimimaan vastuullisesti myös ilman, että joku sanelee ylhäältä päin miten toimia. Mikä kumma siinä on että lain edessä voidaan nöyrtyä, mutta maapallon tuhoutuminen ei motivoi riittävästi. Ehkä se kertoo sitten ihmisen perimmäistä luonteesta jos omia tapoja muutetaan vain sanktioiden pelossa ja vasta sitten ”kun kaikki muutkin”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.