Hae
Prime Life by Umppu

Alkoholi ei sovi kenellekkään

sisältää kaupallisia linkkejä* mekko saatu

Olin eilen Helsingissä ja tulin sieltä myöhäisellä ilta junalla. Pakkanen paukkui ja olin aivan jäässä. Toinen juna mikä oli lähtenyt 2h aiemmin kohti Tamperetta oli jäänyt jumiin ja siitä saapuneet matkujastajat hyppäs mun kanssa samaan kyytiin Pasilasta. Mää aattelin että pitkän päivän jälkeen otan pikku tirsat junassa. Määhän nukun ihan missä vaan mun ainaisen univelat takia. Kun juna saapui laituriin ja ovet aukes niin en olis uskonut että nykyään touhu on tätä. Se käry oli jotain aivan käsittämätöntä. Musta tuntui että kaikki junan matkustajat oli änkenyt itsensä ravintolavaunuun. Suurin osa oli aivan umpi päissään. Koko juna haisi vanhalle räkälälle..

Juna oli kun raiteilla matkustava Silja Line.. ja tässä syy miks en käy laivalla. Mää en oo itse absolutisti enkä varmaan koskaan tuu oleenkaan.  Juon silloin tällöin lasin viiniä ja joskus saunan jälkeen siiderin. Ehkä kerran vuodessa maksimissaan käyn jossain ulkona. Mää en kestä kännisiä ihmisiä. Musta on ihan kamala katsoo kun aikuiset ihmiset käyttäytyy kun ääliöt ja pahimmassa tapauksessa pyörii kaupungilla ulosteet housuissa. Mikä siinä viinassa niin viehättää? Mun mielestä alkoholi on syypää ihan liian moneen asiaan. Se altistaa riidoille, erimielisyyksille, väärinymmärryksille, väkivallalle, uskottomuudelle, riippuvuudelle, välinpitämättömyydelle… listaa vois jatkaa loputtomiin. Se rikkoo ystävyyssuhteita, parisuhteita, perheitä ja sen avulla voi ainoastaan menettää ei saavuttaa.

Mää en juo siks koska en halua että multa pettää kontrolli. Musta olis jotain aivan järkyttävää herätä aamulla niin, että en muista edellisestä illasta mitään ( ja siis en missään suhteessa tässä jeesustele, koska näin on joskus käynyt). Alkoholin nauttiminen tuottaa myös usein läheisille häpeää ja ahdistusta. Me riidellään harvoin ja silloin jos ollaan riidelty niin syy on lähes aina ollut alkoholi. Alkoholi on salakavala ja masentava aine. Mun mielestä jos käytät alkoholia viikottain on se huolestuttavaa. Se ei tee susta yhtään sen parempaa alkoholin käyttäjää juotko viiniä tai viinaa. Alkoholia ne on molemmat. On ihan karu totuus että alkoholi on meillä täällä Suomessa vakava ongelma.

 

Mua jotenkin aina järkyttää aikuisten ihmisten alkoholikäyttäytyminen. Mää ymmärrän tietyt asiat esimerkiksi parikymppisenä. Käydään vähän bilettämässä jne. Ajattelen itse että elämässä kuuluu mennä eteenpäin ja aikuistua. Kun elämässä mennään eteenpäin otetaan myös enemmän vastuuta. Vastuuta myös siitä omasta tekemisestä. Miks se viina hallitsee meitä täällä Suomessa niin lujaa?

Mää täytän tänä vuonna 36. Mulla on paljon tuttuja, jotka edelleen jatkaa sitä samaa touhua, mitä itsekkin tuli harrastettua noin 20 vuotta sitten. Jos mää ajattelen vaikka meidän perhettä ja sellaista tilannetta, että Koskinen lähtis perjantaina ”peliin”…. ja tulis sunnuntaina kotiin kun vähän venähti.. niin itsehän olisin jo vaihtanut lukot  ja varmaan lasten sukunimetkin 🙂 :). Mää en kattele sellasta touhua yhtään. Se on mun mielestä todella vastuuntunnotonta ja aivan helvetin itsekästä. Esimerkiks tän tyyppisessä tapauksessa tästä eniten kärsis perhe, eikä Koskinen.

Alkoholin kanssa kannattaa miettiä niitä hyviä ja huonoja puolia ja listata ne ylös… en kyllä keksi oieastaan kun yhden ”hyvä puolen” jos ajattelen ihan tosissaan. Mua esimerkiks lasi viiniä rentouttaa ja usein esimerkiksi Suomalaisilla se auttaa siihen, että uskalletaan sanoa vaikka ihan vaan MOI ja aloittaa keskustelu vieraan ihmisen kanssa. Tällä tarkoitan lasillista en suinkaan pulloa. Siinä ne hyvät puolet sitten olikin. Kun taas mietitään niitä huonoja puolia, niin lista vaan täytyy ja täytyy..

Alkoholismi on vakava sairaus. Myös sen myöntäminen on vaikeaa. Aika usein ne lähimmäiset koittaa peitellä niitä jälkiä, mutta kaivaa siinä samalla itselleen todella syvää kuoppaa. Toista ihmistä ei voi muuttaa vaan se muutos on lähdettävä itsestä. Toivoisin että ihan jokainen miettis omaa alkoholin käyttöä ja siitä luopumista <3

 

Mekko* House of Brandon*

Kuvat Noora Näppilä

16 kommenttia

 1. Sara kirjoitti:

  Kammoksut ennemminkin suomalaista juomakulttuuria, kuin itse alkoholia. Toden totta – suomalainen juomakulttuuri on kamalaa katseltavaa. Ymmärsin sen ittse muuttaessani ulkomaille. Siinä ei ole kerrassaan mitään normaalia.

  Muualla Euroopassa ulos lähteminen tarkoittaa sitä, että juodaan pullo viiniä ja tanssitaan klubilla. Suomessa se tarkoittaa muistinmenetystä ja alkoholimyrkytystä. Kaljaa, siideriä ja shotteja tynnyreittäin. Eikä siinä, harrastin sitä vielä taannoin itsekin! Nyt hieman yli vuoden ulkomailla asuttuani olen ymmärtänyt, mitä on kohtuukäyttö ja millaista sen ulkona käymisen tulisi oikeasti olla. Vietän jopa tipatonta ensimmäistä kertaa elämässäni.

  • primebody kirjoitti:

   Itseasiassa kyllä 🙂 jonka seuraukset on kamalaa katsottavaa..

 2. Tylsävaimo kirjoitti:

  Mua tympii myös! Mies on tällä viikolla tissutellut neljänä (!) iltana kun on lomalla ja lapset menneet nukkumaan. Pääsääntöisesti annokset ovat olleet luokkaa yksi olut ja kaksi krokia väkevää, joskus enemmänkin mutta en jää juomista seuraamaan. Tietää että en tykkää ja jatkaa vaan.? Kerran kuussa vetää kunnon lärvit. Yhteisiä parisuhdeiltoja ei kiinnosta pitää, kun ilman alkoholia ovat kuulemma ihan tylsiä reissuja. ? Kyllähän tämä nakertaa ja pilaa koko suhteen sekä rikkoo meidän perheen.

  • T kirjoitti:

   Olen lähtöisin perheestä, jossa alkoholia on käytetty liikaa. Silti ymmärrän eron kohtuukäytössä ja liiallisessa käytössä.

   On siis eri asia juoda vaikka kolmena iltana peräkkäin 2-3 olutta, kuin juoda kauheat kännit viikonloppuna. Toista en en edes huomaa ja toisen huomaa usein naapuritkin.

   Mitä se miehen tissuttelu siis haittaa jos määrä pysyy siinä minkä kerroit, eli ehkä 3-4 annosta alkoholia? Normaali mies ei tule siitä määrästä humalaan, jos tosiaan tissuttelee sen, eikä vedä kaikkia minuutissa.

   Jos mieheni juo illalla kolme olutta, en huomaa hänessä mitään eroa. Olen siis aikuistuttuani opetellut kohtuukäytön ja liiallisen käytön eron. Ensimmäinen tarkoittaa lasillista viiniä päivällä ruuan kanssa ja muutamaa olutta illalla. Jälkimmäinen tarkoittaa 6 olutta ja 6 annosta väkevää. Iso ero.

 3. Ninni kirjoitti:

  Alkoholi on julma. Se on Kuningas Alkoholi, joka määrää suunnan ja määrän. Alkoholismista kärsivä tarvii älyttömän suuret voimavarat hakeakseen apua, eikä läheistenkään apu välttämättä riitä. Luulisi olevan helppo asia, sen kuin vain menee lääkäriin ja pyytää apua. Mentaliteetti alkoholistilla ”haluan lopettaa, pystyn lopettamaan ilman apua, lopetan kyllä”, mutta se ensimmäinen askel on niin vaikea. Viina on viisasten juoma, todellakin, vain niille joilla sen käyttö pysyy hallinnassa eikä viina vie liian aikaiseen hautaan. Omassa elämässäni alkoholismi näyttäytyy surkeana, syjäytyneisyytenä, työkyvyttömyyseläkkeenä, hiljaisena elämänä, jonka sävy on harmaa. Eli kaukana parikymppisen alkoholistin sairaudesta, vaikka sama onkin. T. Alkoholistin aikuinen lapsi

 4. lapamato kirjoitti:

  voi luoja… alkoholi altistaa kaikelle tuolle jos ihmisen selkäranka on jo ennalta vääntynyt tai poikki. Ei kannata puhua asioista jos ei niistä mitään tiedä. ei ne ihmiset siinä kännijunassa edusta kun murto odaa alkoholin käyttäjistä. Ja itsehän et tiedä kun olet kotona tai töissä. et olr tosiasiassa ketään ihmistä yhtään sen parempi vaikka toisin annat tässäkin kirjoituksessa ymmärtää

  • primebody kirjoitti:

   Väitänkin tässä kirjoituksessa olevani muita parempi ja väitätkö ihan tosissaan niin. En ainakaan itse näe sellaista lausetta missään. On kuule mullakin sellaisia asioita missä on paljon parantamisen varaa. Eihän meistä kukaan ole täydellinen. Usein asiat herättää tunteita kun ne osuu..

 5. sarax kirjoitti:

  Aikamoista mustavalkoista yleistämistä taas ja minusta kertoo enemmän sinun suhteesta alkoholiin kuin ”suomalaisten”. Kännikulttuuri on minustakin epämiellyttävää, mutta sitä tapahtuu kyllä muuallakin kuin vain Suomessa. Toisekseen alkoholia voi käyttää muillakin tavoilla kuin juomalla lasin viiniä/yhden siiderin tai räkäkännin. Minulla on pitkiä aikoja etten juo lasillistakaan, sitten saatan olla kuukauden sisällä useissa illanistujaisissa/fine dining illallisella/keikalla jne ja illan aikana saatan juoda useita annoksia ja tulla jopa humalaan. Ikävää jälkipyykkiä ei jää vaan mukavat muistot. Samanlaista alkoholinkäyttöä haluan opettaa lapsillekin; toki niin että on aivan yhtä hyvä olla ottamatta koskaan mitään, jos ei halua.
  Ja riidatkin kuuluu elämään oli ne sitten selvinpäin tai kännissä riidelty, kunhan ne sovitaan ja yritetään välttää turhia riitoja.
  Mies lähtee ensi viikolla kavereidensa kanssa koko viikonlopuksi viettämään aikaa ja mm. jääkiekkopeliin ja tiedän, että juovat enemmän kuin minä ollessani kavereideni kanssa, mutta ei se minua haittaa. Ei haittaa sekään, jos hänellä ilta joskus venähtää, kunhan ilmoittaa asiasta ja kun tätä tapahtuu todella harvoin eli se ei ole minulta tai perheeltä pois.

  • primebody kirjoitti:

   Mun mielestä me saadaan olla erilaisia. Jos sua ei haittaa että sun miehellä venähtää vähän kännissä ja reissun jälkeen tulee riita, niin mua haittaa. Ihmiset sanoo ja tekee humalassa sellaisia asioita mitä ei selvinpäin tee ja se nyt vaan on fakta toki riippuen humalan määrästä. Meillä on aktiivinen elämä ja lähes joka päivä on melkein jotain menoa. Mun mielestä esimerkiksi se että meno peruuntuisi äidin tai isän juopottelusta niin silloin se todellakin vaikuttaa perheeseen. Eri ihmiset ajattelee eri tavalla. Mun mielestä lapsen ei kuulu nähdä vanhempiaan humalassa eikä edes krapulassa.

 6. kaikkien kaveri kirjoitti:

  Mutta onko se, että ihmiset sanoo ja tekee humalassa asioita joita ei selvinpäin tee automaattisesti huono asia? Tunnut yhdistävän humala käytöksen automaattisesti negatiiviseen/aggressiiviseen käytökseen, mutta totuus on ettei läheskään kaikki muutu ikäviksi ihmisiksi, vaikka se humalan taso nousee. Omassa kaveripiirissäni tai perheessäni ei kukaan ala haastamaan riitaa, vaikka se humalan aste olisi korkeampi, enemmin taidetaan mennä nukkumaan kun sitä tapahtuu. Enkä itsekään ole pahansisuinen juodessani. Joskus olen saattanut itkeä kun olen harmistunut jostain, mutta minusta sekin on ihan hyvä koska en välttämättä selvänä olisi uskaltanut sitä tunnetta näyttää ja toinenkin osapuoli on siinä saanut sitten tietää, että hänen tietty käytöksensä harmittaa (käytös siis jota tapahtuu myös selvänä). Uskallan sanoa olevani mukavempi kuin selvinpäin ja sellainen kaikkien kaveri. Eli ei, ei kaikki tee ikäviä asioita kännissä, vaikka vähän innostutaankin sanomaan ja tekemään asioita joita ei muuten tekisi.

  Niin ja kuten aiempi mainitsi, kyllä sitä osataan muissakin maissa örveltää, jopa Euroopan sisällä. Oma kokemukseni on, että britteinsaarilla sitä osataan mennä yhtä kovassa tuiskeessa, ellei pahemmassakin kuin meillä. Ongelmat toki ovat todellisia oli se käytös millaista vaan, harmi vaan että juuri ”iloisten” juoppojen ongelmat saattavat helposti jäädä huomaamatta, kun se käytös ei niin häiritse.

 7. Minna kirjoitti:

  Viisaita sanoja.
  Alkoholi ei todellakaan sovi kenellekään.
  Sun blogi on kyllä mukavaa luettavaa kun asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä, kiitos siitä.

 8. Jokapäiväiset överit kirjoitti:

  Moi, ja kiitti rehellisestä tekstistä!

  Puhut enimmäkseen alkoholin viihdekäytöstä, etkä suinkaan alkoholismista, ymmärsinkö oikein? Kun tuo viimeinen lause, tuo ikäänkuin yhteenveto että ”alkoholismi on sairaus” ja ”toivon että jokainen miettis alkoholinkäyttöään” vähän hämmentää, ja tulee semmoinen olo että tässä sekoitetaan nyt pari asiaa.

  Vikaa kappaletta lukuunottamatta teksti ilmeisesti kertoo liian alkoholin käyttämisestä sosiaalisissa tilanteissa ja itsensä nolaamisesta. Alholismilla on hyvin vähän tämän asian kanssa tekemistä. Alkoholistille tsemppilause ”kannattais vähä miettii tota sun alkoholinkäyttöä” ei sovi. Alkoholisti ei todennäköisesti edes eksyisi tänne lukemaan kivoja postauksia, saatika tätä tsemppiartikkelia, koska alkoholistia ei kiinnosta mikään – ei muiden eikä oma elämä. Alkoholisti ei todennäköisesti istuisi siellä junassa muiden kanssa ravintolavaunussa.

  Mä tunnen alkoholismin nurjan puolen, kun kaksi perheenjäsentä sitä sairastaa – ja tulee koko ikänsä sairastamaan. Työttömyys, masennus, itsetuhoisuus, epäsosiaalisuus, mielenterveysongelmat yleisesti ottaen, on alkoholismia. Se kun pakenet alkoholilla todellisuutta – ei se että pelkäät sanoa baarissa MOI tuntemattomalle. Toki lievempiä muotojakin on, mutta nekään ei viihdekäyttämisen, tai nk. rähinäkännien kanssa ole tekemisissä.

  Toivonkin että seuraavan kerran kun jaat asiasta vinkkejä, tai kerrot aiheesta oman mielipiteesi, pureudut alkoholismi-teemaan tarkemmin, ja otat selvää faktoista, joita voit lukijoidesi kanssa jakaa. Alkoholismi on valitettavan yleinen sairaus, mutta ei koskaan tulisi rinnastaa ittensä munaamiseen kännissä. Alkoholismi on usein sellaista, joka ei sun elämässä edes näy, muuta kuin muutaman nuhjuisena, kodittomana hahmona rautatieasemalla. Aihe pitäisikin ottaa pöydälle, mutta mieluiten faktatiedoilla, eikä jollain yökerho-esimerkeillä.

  • primebody kirjoitti:

   Tässä postauksessa oli kyse nimenomaan sellaisesta alkoholin käytöstä mikä on mun mielestä verrattavissa jo slkoholismiin. Jos juot joka päivä jotain olet mun mielestä riippuvainen… tästä seuraava aste on tämä mistä sinä puhuit mutta kaiketi niillä on yhteinen nimi alkoholismi.? En oikein tiedä muuta sanaa.

 9. Kaisa kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus, olen täysin samaa mieltä!!

 10. Maria kirjoitti:

  Heippa!
  Mielestäni hyvä teksti ja jokainen voi itse miettiä alkoholin käyttöä mutta pakko kommentoida että Silja Line on nykyään aivan jotain muuta kun kännilaiva. Ainakin Helsinki -Tukholma on mielestäni enemmänkin perheille tarkoitettu? jota suosittelen lapsille ja aikuisille ..
  Enkä siis tiedä jos tarkoitit yleisesti laivoja.

 11. Taiska kirjoitti:

  Kommentoimatta nyt varsinaisesti tekstin sanakäänteitä sen enempää mun mieleeni tulee lapsuuden viikonloppujen muistot hyvin elävästi. Joka viikonloppu meidän koti oli puoliyleinen juottola jossa väkeä velloi yötä myöten. Me lapset jouduttiin huolehtimaan että jokaiselle hemmolle tuli soitettua taksi, että ovi oli kiinni ja lukossa ja pahimmassa tapauksessa oltiin keskellä yötä pakkasessa lykkäämässä taksia kotimäestä ylös. Muistan itkeneeni joka viikonloppu sitä millaista paskaa elämä oli. Seuraavana aamuna vanhemmat nukkui puolille päivin, ruuat sai itse värkätä. Tästä tietysti itse opin käytösmallin ja täytyy sanoa että ihan liian usen lähti mopo käsistä viinaksien kanssa. Ekan kännin vedin 11 vuotiaana. Mutta 26 vuotiaana, kun aloin odottamaan ekaa lastani, tein päätöksen jättää alkoholin kokonaan. Olen siis ollut absolutisti noin 17 vuotta. Lapset eivät ole koskaan nähneet minun juovan alkoholia, kärsivän krapulaa tms. Se on ollut elämäni paras päätös. myös isäni on jättänyt alkoholin kokonaan noin parikymmentä vuotta sitten, mutta äiti jatkaa samaa rataa. Hän on alkoholisti, eikä ongelmaa itse myönnä. hän on nuorimmat (10 vuotiaat) lapsenlapsensa nähnyt alle 5 kertaa, sillä en lasten kanssa hänen luoksensa mene koska kippoa vedetään silloinkin. Jos hän joskus alkoholista luopuu, niin avosylin toivotan tervetulleeksi meidän elämään. Mutta nyt mummi on lapsille vain joku ihminen joka asuu kaukana.
  Halusin vain tuoda yhden näkökannan tähän keskusteluun…

  Toiseen kommentoituun asiaan totean että mielestäni blogi on ihmisen oma kanava tuoda omia näkökantojaan julki, oli ne tieteellisesti perusteltuja tai ei. Siksi en näe aiheelliseksi tulla napottamaan oikeinkirjoituksesta, läjittelusta enkä mistään muustakaan. Mutta on todella virkistävää lukea miten muut erilaisia asioita hoitaa. En minä voi väittää että minun tapani tai Umpun tai kenenkään muun tapa on juuri se oikea, kuka sen määrittelee? Joten kannustan jatkamaan piristävää kirjoittelua, asioiden pohtimista. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.