Hae
Prime Life by Umppu

Pelastiko konmari mun elämän?

Sisältää kaupallisia linkkejä*

 

Muistatteko mun taannoisen konmari villityksen? Kuinka mun konmaritus  on säilynyt ja missä voisin siinä parantaa ? Kun aikoinaan sain käsiini konmari kirjan niin luin sen ihan muutamassa päivässä. Jotenkin mua kiehtoi ihan hirveesti se asia, että mun vaatekaapit olisi sellaisessa järjestyksessä että mä oikeesti löytäisin sieltä jotain.  Silloin suurinosa mun vaatteista oli mustia ja jotain tiettyä asiaa oli kaapista turha koittaa löytää, jollet vetänyt kaikkia alas. Halusin muutenkin luopua kaikesta turhasta tavarasta, mutta ennen kirjaa en oikein tiennyt mistä ja miten sen aloittaisin.

Kirjan luettuani meidän vanhassa kodissa ja tehtiin sillon remonttia. Me uusittiin lähes meidän kaikki vaatekaapit ja mä suunnittelin sinne sellaset systeemit, että kaikki vaatteet olisi nähtävillä silloin kun kaapin avaa.  Mää ihan oikeesti pystyviikkasin kaikki meidän vaatteet sellaisiin laatikoihin ja se kaapien sisältö hiveli silmiä. Konmarin perustahan on siinä, että luovutaan sellaisista asioista ja tavaroista mitkä ei tuota iloa.

Mä oon kuitenkin sellainen ihminen että mulla saattaa vaihtua mieltymykset aika tiuhaan  tahtiin ja siksi toisaalta konmaritus oli mulle jopa haastavaa.  Meiltä jäi 15 ikean kassia vaatteita, kun mää oikein innostuin ja voitte kuvitella kuinka paljon saatiin kaappitilaa. Ja tässä 15 kasillisessa oli siis tosiaan vaan vaattesta. En edes muista kuinka paljon kaikkea muuta oli.  Jos mä aattelen että mä maritin mun vaatekaapin pari vuotta sitten, niin nyt mun pitäs marittaa se uudestaan. Mää oon ensinnäkin ihan eri vaatekokoa ja muotikin on muuttunut moneen otteeseen. Ihan yhtälailla kaikki kodin tavarat olis mun mielestä hyvä marittaa muutaman vuoden välein. On se sitten  vaikka sohva mikä tuotti mulle iloa kaks vuotta sitten, niin nyt voin inhota koko sohvaa.

Esimerkiks muutossa tulee paljon sellasia asioita eteen, että joku asia tai tavara on ollut täysi nappi valinta edelliseen asuntoon, mutta ei sitten käykkään uuteen asuntoon. Huoneet on erilaisia ja esimerkiksi kun perheessä on kolme lasta, niin niiltä jää myös aika tiuhaan tahtiin kasvuvaiheessa vaatteita pieneksi, leluja mitkä  ei enää niin kiinnosta, urheiluvälineitä ja vaikka mitä. Nyt oli siis taas aika tehdä uudelleen maritus kierros. Tarvisin vaan jostain viikon aikaa ja jonkun inspiksen tähän hommaan.

Oon miettinyt että varaisin taas kirppispöydän ja veisin sinne kaiken ylimääräisen. Meidän muutto oli aika vauhdikas ja haluaisin järjestää meidän kaikki vaatehuoneet uudelleen ja vaatekaapit.  En haluaisi söilöä mitään ylimääräistä. Toisaalta taas sellaisessa tietynlaisessa säilömisessä on omat etunsa. Viikonlopun aikana me purettiin kaks laatikko, missä luki että Vilin tavaroita. Niistä löytyy varmaan 20 pikkuauto joista taas Vikke oli tosi innoissaan kun se sai uusia leluja. Toisaalta mua harmittaa jä se että mä oon myynyt lähes kaikki Vilin vanhat lelut tai lahjoittanut eteenpäin, koska nyt niillä taas olis käytöö. Muutossa me aikalailla vaan laitettiin tavarat suurinpiirtein paikoilleen. Nyt mä haluisin käydä kaikkien lasten huoneet niin että jokaiselle tavaralle on oikee paikka ja ehkä se mitä mä eniten haluan on päästä eroon kaikenlaisista lelunkerääjistä, esim sellaisista pusseista.

Mun mielestä konmaria ei saa missään tapauksessa sekottaa esimerkiksi minimalismiin. Joku saattaakin marittaa koko kodin ja luopua vaikka puolesta määrästä tavaraa ja silti se näyttää jonkun mielestä tosi täydeltä.  Mä en esimerkiks ite viihdy sellasessa minimalistisessa kodissa, koska en koe sitä kodikkaana. Vaikka se jollekin tuottaa iloa, niin mun mielestä se on jotenki tosi ankee. Meillä kuitenkin on elämää talossa niin hermohan siinä  varmaan menis jos se lapsi ja lelut sekoittaisi sen huoneen sisustuksen vaan omalla olemassaolollaan.

Meillä tässä uudessa kodissa on ihan erilainen vaatesäilytysjärjestelmä kun vanhassa. Ja nyt mun ois tarkotus alkaa sitä fiksaan niin, että mä saisin taas kaikki vaatteet selkeesti järjestykseen. Mä oon aika ahkera kirpparille viejä ja laita myös paljon tavaraa erilaisiin keräyksiin. Mulle tuottaa myös iloa se tavarasta luopuminen. Moni on hurahtanutkon marituksen niin että et ole tosi konmarittaja  jos et mene täysin ohjeiden mukaan. Jos mä ajattelisin että mä konmarittaisin tällä hetkellä meidän koko kodin niin mulla menis siihen aikaa ainakin viikko. Mä haluun tehä sen ihan omalla painolla ja niin että myös se maritus tuottaa mulle sitä iloa. Semmonen tietynlainen askeettisuus ei kuitenkaan kuulu esimerkiks mun valikoimaan. Moni maritta esimerkiks puhdistusaineet ja vaikka kosmetiikan. Mä tykkään että mulla myös varaa valita ja siks mulla saattaa olla vaikka neljä erilaista sampoota ja mä tarviin ihan niista jokaista. Viimeks kun mä tein marituksen, niin mä sain esimerkiks meidän kaapin sisällön pysy täydellisenä ehkä noin vuoden. Jossain vaiheessa paha uupumus ja väsymys vaikutti siihen että esimerkiksi vaan tungin vaatteet taas kaappiin. Vaikka mä tiedän että siistit paikat ja järjestys tuottaa mulle sitä hyvää oloa niin aina vaan ei jaksa

Mulle tuli eilen instaan kymmeniä kyselyitä tästä mun mekosta. Se on House of Brandonilta* Ja löytyy TÄÄLTÄ*. Ihan super ihana päällä eikä purista sitten mistään 26,99e. Mekko saatu. 

Kuvat Noora Näppilä

-Umppu

2 kommenttia

 1. Tp kirjoitti:

  Komppaan kyllä marittamista, mutta mielestäni sen idea on myös se, ettei osteta uutta. Ei siis ole ideana laittaa kaikki lautaset tai mekot kirpparille vain vähentämisen ilosta. Tai jos näin tekee, niin niiden seuraavaksi hankittavien kuuluu olla oikeasti suunniteltuja ostoksia, jotta niitä ei tarvitse enää marittaa pois.

  Lasten osalta tottakai vaatteet ja pieniksi ja lelut vaihtuu iän myötä toisiin, mutta ei sitä sohvaa ehkä kuulu vaihtaa kahden vuoden välein (muuttaminen uuteen asuntoon on eri asia, koska edellinen sohva voi olla vaikka liian iso).

  En itsekään pidä minimalismista, siitä ettei olisi kalusteita tai vaatteita. Niitä meillä kyllä on. Mutta koko talon kalusteet on niin harkittuja, että samat kalusteet on olleet meillä jo noin 7-8 vuotta. Alussa suunniteltiin hyvin, niin mitä niitä enää vaihtamaan.
  Vaatteissa itse pyrin siihen, että pääosin hankin ajatonta ja kestävää ja vain harvoin jotain muotijuttuja. Joka vuosi jotain vastteita heitän pois koska ne vaan kuluu tai kutistuu, mutta niitä vaatteita ei taida olla enää mistä en yhtäkkiä tykkäisikään.

  • primebody kirjoitti:

   Joo onhan ostokset suunniteltuja, mutta niiden tuottama ilo ei aina oo pitkäkestoista ja sitä lähinnä tarkoitin. Me uusitaan kalusteita harvoin ja harkitusti, mutta esimerkiksi sisustus juttuja saattaa tulla hankittua ihan siitä syystä että ne tuo iloa ja piristystä mutta ei moneksi vuodeksi. Tykkään ainakin itse vaihdella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.