Hae
Prime Life by Umppu

Tänään vietetään pukeudutaan hutsahtavasti päivää

Otsikoissa on viimepäivinä pyörinyt Sysmäläisen opettajan kommentit yhdelle oppilaalle.. Sysmän yhteiskoulun rehtori puhui hutsahtavasta pukeutumisesta. Perjantaina 11. tammikuuta järjestetään Pukeudutaan hutsahtavasti -tempaus, jolla muistutetaan, ettei pukeutuminen oikeuta kiusaamista tai häirintää. No mitenkä tämän asian selittäisi… Kaikkihan saa pukeutua kuten haluaa ja kenelläkään ei tulisi olla oikeutta kommentoida toisen pukeutumista, mutta….

Mää oon ehkä osittain vähän jäärä ja vanhanaikainen. Mun mielestä on jopa huvittavaa että tästä asiasta intoutuneena järjestetään pukedutaan hutsahtavasti päivä. Mää ainakin itse vanhempana ajattelen, että myös mun on ohjattava lapsiani pukeutumisessa. Esim kouluun laitetaan asianmukaiset vaatteet. Tällä meillä Suomessa, kun esimerkiksi talvisin on pakkasta välillä ihan reilulla kädellä, niin esimerkiksi kouluun tulee pukeutua sen mukaisesta. Opettaja teki väärin ja pyysi siitä julkisesti anteeksi. Mää oon aivan sata varma siitä, että jos tämä opettaja olisi esimerkiksi pukeutunut ”hutsahtavasti” niin kyllä aivan varmasti vanhemmat olisivat siitä huomauttaneet ja onhan niitäkin juttuja ollut esillä missä opettajaa huoritellaan. Mää nään tässä asiassa silti toisen puolen myös.

Mää esimerkiksi itse koen todella häiritsevänä liian paljastavan pukeutumisen. Liian avonaiset kaulaaukot ja minishortsit josta vilkkuu perskannikat on mulle liikaa, mutta mun kaltaisilla ihmisillä ei siis ole muuta mahdollisuutta, kun katsella niitä tissejä ja pyllyjä? Mulla ei ole oikeutta sanoa, että valitettavasti sun tissit häiritsee mua, koska kaikilla on oikeus…. On eri asia pukeutua vaikka yökerhoon tai rannalle, mutta esim tässä tapauksessa oli kyse tavallisesta koulupäivästä. Pitäisikö meidänkin hankkia koulupuvut?  Jos mää ajattelen itse mun omaa pukeutumista… menisin vaikka töihin rinnat lähes paljaana ja niin lyhyessä minimekossa, että kun leikkaan asiakkaan hiusksia niin mekon alta näkyisi vaikka ja mitä, niin se tilanne on aivan varmasti sille asiakkaalle kiusallinen. Tissit täynnä karvanpätkiä ja pesupaikalla ne tissit olis asiakkaan naamassa ”koska mä voin”. Mää oon esimerkiksi vuosia sitten joutunut puuttumaan yhden työkaverini pukeutumiseen, sillä yksi asiakas sanoi, että hänellä näkyy alapää. Mun mielestä tämä on ihan verrattavissa oleva tilanne, missä toisen pukeutumisesta esimerkiksi töihin pitää huomauttaa, jos hän ei sitä itse ymmärrä.

Mää itse henkilökohtaisesti koen, että paljastava pukeutuminen on juuri sitä varten, että sillä haetaan sitä huomioo. Jos olet rinnat lähes paljaana, niin haluat että ihmisten katse kiinnittyy niihin. Tuskin tuola pakkasella se on ainakaan mukavuus edellä mietittyä pukeutumista. Jos joku haluaa pukeutua paljastavasti niin tuskin siinä mitään vikaa on. Se vaan ei kuulu esimerkiksi työpaikoille tai sinne kouluun. Vapaa-ajalla kaikki tehkööt mitä huvittaa.

Mää itse ajattelen myös niin, että paljastava pukeutuminen viestittää sinusta  signaaleja, mitkä saattaa esimerkiksi edesauttaa näitä paljon esillä olleita seksuaalirikoksia. Musta tuntuu että kalenteri täyttyy jatkuvasti erilaisilla vähän jopa keksityillä teemapäivillä. Varmasti moni on mun kanssa eri mieltä ja saa vapaasti olla, mutta itse en todellakaan allekirjoita mitään pukeudutaan hutsahtavasti päivää. Tää maailma on menossa mun mielestä jatkuvasti niin väärään suuntaan ja tuntuu että sellainen tietynlainen maalaisjärki puuttuu ihmisiltä kokonaan. Tuntuu että jäljellä on superloukkaantujia, jotka nostaa esille kokoajan jotain mitä erikoisimpia asioita. Loukkaannutaan myös muiden ihmisten puolesta ja ihan vaan kun tekee mieli loukkaantua.

Mää itse koen liian paljastavan pukeutumisen epävarmuutena ja osittain huomionhakuisuutena. Tämä on vain mun mielipide. Joku taas kokee sen seksikkäänä, mutta itse ajattelen että seksikkyys on itsevarmuutta eikä se tarvitse paljasta pintaa. Tässä tempauksessa on laajemmin kyse slut shaming ilmiöstä. Mua on myös syytetty slut shaimaamiseta. Kyse oli selliasesta tilanteesta että yksi henkilö kysyi liikkeeni kanssa yhteistyötä. Jouduin kuitenkin puuttumaan siihen, koska hänen sosiaalinen media täyttyi hyvin paljastavista kuvista ja en halua että oma yritykseni tulee esiin tälläisessä kavassa.  En halua että yritykseni mainitaan öljyttyjen rintojen ja pakaroiden välissä. Ainakin itse koen, että myös tälläisessä asiassa minulla on oikeus asiasta ilmoitta perustellusti ja kyse oli nyt omasta yrityksestäni. Henkilö jakakoot kanavallaa mitä haluaa mikä ei minulle kuulu, mutta tässä tilanteessa katsoin tilanteen kokonaiskuvaa. Tässä ei riidellyt ihmiset vaan asiat.

En osaa sanoa, mikä kenelläkin on oman pukeutumisen takana, eikä se saisi määritellä ketään ihmisenä. Jokainen olkoon mitä haluaa mutta myös muita kunnioittaen ja muut huomioiden. Ketään ei saisi tuomita ulkonäön perusteella. Silti kaikkea ei ihan jokaisen tarvi ymmärtää…. annetaan myös siihen oikeus

Kuvat: Noora Näppilä

29 kommenttia

 1. Suvi kirjoitti:

  Ymmärrän kyllä, mitä ajat takaa ja itsekin sillä kannalla, että on tiettyjä paikkoja, joissa on hyvä miettiä asuvalintojansa.

  Mutta missään nimessä seksuaalirikoksia ei voi selittää sillä, että joku olisi antanut pukeutumisellaan signaaleja.

  • primebody kirjoitti:

   Joo ei voi selittää todellakaan ja tässä nyt ehkä tartuit. Vähäpukeisuus tulkitaan lähes aina seksuaalisesti ja mitä vähemmän vaatetta sen enemmän se kerää huomioo ja tarkoitin asiaa tätä kautta. Paljon puhutaan esimerkiksi ulkomaalaistaustaisten tekemistä seksuaalirikoksista… naisen asema voi omassa kotimaassa olla jotain ihan muuta ja pukeutuminen myös jolloinka vähäpukeisuus voidaan tulkita ”väärin”. Selsuaalirikoksia tapahtuu paljon ja yksikin on liikaa, mutta myös sillä
   omalla pukeutumisella voi varmasti olla osuutta asiaan. Annetaan ymmärtää ulkoisesti jos sait mun ajatuksesta kiinni 🙂

 2. Taru kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus Umppu taas! Oon sun kanssa täysin samoilla linjoilla. Mihin on kadonnut se seksikäs ja naisellinen pukeutuminen ilman että pitää näyttää kaikki nännipihaa myöten… Nykypäivänä tuntuu et ihmisiltä puuttuu tietty tajuaminen soveliaasta pukeutumisesta ja sitä perustellaan vapaudella olla mitä kukin haluaa ja etiketti olisi vanhanaikaista. Minusta taas juuri se tilannetajun puuttuminen pukeutumisessa kertoo vain ihmisestä todella paljon.

 3. Aino kirjoitti:

  Amen! Oon sun kanssa niin samoilla linjoilla!

 4. Jessika kirjoitti:

  Eipä paljon oo lisättävää,todella hyvä kirjoitus!

 5. Ulla kirjoitti:

  Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Jotain ”vikaa” joissakin naisissa täytyy olla, kun on tarve esitellä joka paikassa paljasta vartaloaan. Itse ainakin naisena tiedän, mitä ajan takaa, jos kuljen puolialasti työpaikalla, kaupassa jne… Enkä sellaista huomiota halua tai kaipaa. Ehkä tässä on kyse juuri siitä itsetunnosta ja itsensä arvostamisesta, josta puhuit. Ja muiden ihmisten huomioimisesta (yökerhot, uimarannat asia erikseen) Ja yleensä kun olet tätä mieltä, sut leimataan välittömästi kateelliseksi, katkeraksi kukkahattutädiksi, huoh….Ei miehetkään kulje tuolla kaduilla pallit/muna puoliksi ulkona ja kankut paljaana…koska ”he voivat”.

 6. Merkurius kirjoitti:

  Hyvä postaus!

 7. Mamma kirjoitti:

  Täysin samaa mieltä! Todella hyvä kirjoitus! Se on todellakin häiritsevää jos joku on tissit puoliksi ulkona ja näyttää että ne tipahtaa paidasta kokonaan ulos hetkenä minä hyvänsä. Tämähän on nimenomaan huomionhakua. Luulis sellaisen pukeutumisen olevan itsellekin hyvin epämiellyttävää. Ainakin itsestä olisi tosi inhottava olla esim hameessa josta joutuu koko ajan miettimään että millon vilkkuu alkkarit kun vähänki kumartuu tms.

 8. essi kirjoitti:

  Oikeesti. Vuonna 2019 pitää lukea tällaista soopaa, en kestä.

  ”Mää itse ajattelen myös niin, että paljastava pukeutuminen viestittää sinusta signaaleja, mitkä saattaa esimerkiksi edesauttaa näitä paljon esillä olleita seksuaalirikoksia.”

  Ootko nyt ihan oikeasti miettinyt mitä kirjotat? Jokaisella on oikeus pukeutua ihan miten vaan, eikä kellään – miehellä tai naisella – ole mitään oikeutta koskea. Oli sulla paksu villapaita tai rinnat paljastava toppi. Sun vartalo on sun eikä kenenkään muun. Ei herranjumala ja vielä sun ikäisen naisen suusta pitää kuulla tällaista. Kannattaisko vähän katsoa peiliin.

  • primebody kirjoitti:

   Tässä ei ole puhuttu koskemisesta mitään. Ehkä mun ikä tuo mulle sen itsevarmuuden ja mun ei henkilökohtaisesti tarvitse käyttää paljastavia vaatteita ja koen itse ne epämiellyttäväksi. Vaikka olisin mikä ikäloppu niin ei täällä tarvi kaikkea hyväksyä. Ei ole multa pois jos joku niitä käyttää ja kaikki saa pukeutua VAPAA-AJALLA juuri miten haluaa.

  • Essi kirjoitti:

   Mitäköhän sitten tarkoitat ”signaaleilla, mitkä saattaa esimerkiksi edesauttaa näitä paljon esillä olleita seksuaalirikoksia”?

 9. Luana kirjoitti:

  Kirjoitat, että sua häiritsee liian paljastava pukeutuminen ja että tietynlaisella pukeutumisella haetaan huomiota. Mitä jos kertoisin, että mua häiritsee meikatut kasvot ja laitetut hiukset? Vastaisit ehkä, että laittaudut itsesi takia. Mitä jos paljastavasti pukeutuvasta tuntuu hyvältä pukeutua niin? Jos vaikka kokee, että ainoa kaunis kohta omassa kehossa on ne tissit?

  Vielä toinen kysymys; miksi bikinit on ok rannalla, mutta avonainen toppi ja tosi lyhyt minihame ei ole sovelias asu julkisella paikalla? Miksi ne on susta niin eri asia?

  • primebody kirjoitti:

   Hmm…. aika mielenkiintoinen vertauskuva. Ymmärtäisin jos jotain ärsyttäisi vaikka että joku käyttää hajuvettä mutta esim meikatut kasvot.. ihan sama kun sanois että mua häiritsee sun naama, raidallinen paita yms. Eikö vaatteet ole tehty meille meidän suojaksi?

   Nyt tässä asiayhteydessä puhuttiin asianmukaisesta pukeutumisesta koulussa. Mieti jos opettajalla olis minihame ja sen pimppi näkyis oppilaille työpöydän takaa..totta hitossa siitä pitäis huomauttaa. samanlailla se opettaja näkee ne oppilaiden pimpit. Mun mielestä asianmukainen pukeutuminen esim koulussa, työpaikalla yms on muiden kunnioittamista. Vapaa-ajalla pukeutukoot kuka miten haluaa.

  • tuleva opettaja kirjoitti:

   No miksi ne toisen tissit saa häiritä, mutta naama ei? Tain antava kaula-aukko, mutta ei raitapaita (liian räväkät kuviot/värithän saattaa laukaista pilepsian)? Aika monella tässä maailmassa on ne tissit ja on monia maita/kulttuureja, joissa ei vielä tänäkään päivänä niitä peitetä kehoa samalla tavalla kuin meillä (joskus kyse köyhyydestä, mutta silti). Ei ne siellä taida ketään häiritä, niin miksi ne meitä sitten saa häiritä niin valtavasti, että lähes laitonta sitä on pitää paljaana missään? Miksi ne saa näkyä imettäessä, muttei sitten muuten? Samasta asiastahan on silloin kyse, ollaan seksualisoitu naisten rinnat niin, ettei ne sais oikeen missään näkyä kun ei ole soveliasta. Ihan hölmöä. Kyllähän se omakin pää kääntyisi, jos joku ilkosillaan liikkuisi tuolla kaduilla tai missä vaan, mutta ei se nyt minua hirveästi häiritsisi tai loukkaisi.

  • Luana kirjoitti:

   Tätä juuri hain Tuleva opettaja!

   Umppu: Tota mä nimenomaan tarkoitin; mun mielestä kenenkään tissit ei sais häiritä muita sen enempää kuin raidallinen paita tai naama. Tai ainakaan aiheuttaa pahennusta tai huomauttelua. Miksi susta on väärin, että joku haluaa huomiota tisseillään? Miksi tissien tai pimpin pilkottaminen on enemmän väärin kuin vaikka korvan näkyminen? Miksi kunnioitus olisi yhtä kuin peittävä pukeutuminen?

   • primebody kirjoitti:

    On kai siinä nyt vidsi ero näkyykö sulta korva vai persereikä? Varmaan tasan ymmärrät mitä tarkoitan… lisäksi meidän sosiaalinen media vielä ruokkii tätä asiaa kokoajan lisää ja lisää..

 10. Li kirjoitti:

  Tämän päivän viestinä on nimenomaan: pukeudu itseäsi, älä muita varten. Kyllä, työnantaja voi vaatia alaiseltaan asiallista pukeutumista sillä hänelle maksetaan siitä että hän noudattaa yrityksen käytäntöjä. Se, että opettaja kommentoi identiteettiään etsivän nuoren ulkonäköä huorahtavaksi, ei ole millään tavalla asiallista eikä ammattimaista. Et näköjään ole ymmärtänyt tämän tempauksen pointtia ja juuri tämänkaltaisen asennoitumisen vuoksi näköjään tarvitaan ”pukeudu hutsahtavasti”-päivää. Siinähän ei kehoteta vetämään päälle tissitoppia, vaan pukeutumaan itseään miellyttääkseen – oli se mitä tahansa, se ei oikeuta muiden halventamiseen. Hieman nurinkurista että valitat postauksessasi siitä miten kaikesta loukkaannutaan, kun samalla itse loukkaannut jostain tissivaon näkemisestä. Ymmärrän, miksi reissaat arabimaihin. Kokeile ensi kerralla vaikka Brasiliaa niin ei suomalaisen pepun vilkkuminen enää järkytä.

  • primebody kirjoitti:

   hahahahah 🙂 mää en kato oo niitä tissinaisia, joita kiinnostaa toisten pov. Mua tässä lähinnä ärsyttää se, että jos pukeutumista ei saa kommentoida niin sitten ei kuuluisi saada kommentoida kenekään pukeutumista.Mun mielestä jokaisen pitää myös oppia mikä on asiatonta ja asianmukaista pukeutumista. Minne on soveliasta laittaa se tissivakopaita ja minne ei. Ei tää homma nyt vaan mee niin että kaikki voi elää just niinkun huvittaa ”koska mulla on oikeus”. Mää valitsen mun lomakohteet juuri sen mukaan minne itse haluan matkustaa, enkä suinkaan esimerkiksi sinun kehoituksesta. Varmaan ymmärrät miksi en esimerkiksi Brasiliaan halua matkustaa…. ei ne peput vaan sielä voidaan sut ryöstää keskellä kaunista päivää ja se ei ole turvallinen maa lasten kanssa.

 11. Anna kirjoitti:

  Täysin samaa mieltä! Ja olen positiivisesti yllättynyt näistä kommenteista, miten moni on samaa mieltä.

 12. tuleva opettaja kirjoitti:

  Itse tulevana opettajana näen, että tämä aihe on tärkeä. Suomessa on vaikea puuttua oppilaiden pukeutumiseen, koska mitään varsinaisia koodeja ja määräyksiä ei ole, ehkä jonkinlaisten suositusten/suuntaviivojen antamista voitaisiin harkita samalla tavalla kuin työpaikoilla. Niin, että se oma persoona saa näkyä, mutta kuitenkin opitaan pukeutumaan tilanne/paikkakohtaisesti. Mutta sen minkä näen erittäin ongelmmalliseksi tässä kohussa ei ole se, miten oppilaiden ei pitäisi/pitäisi pukeutua tai slut shaming (vaikka molemmat tärkeitä aiheita), vaan sen miten rehtorin tärkeässä asemassa oleva ihminen on voinut mennä noin ajattelemattomasti kommentoimaan lasten/nuorten pukeutumista kansallisessa mediassa. Kuka ties vaikka päin naamaakin. En sano, ettei noin saisi ajatella, mutta tapa jolla hän asian on esittänyt ei todellakaan ole ollut asiallinen hänen asemaansa nähden, huorittelemalla jonkinlaista pukeutumistyyliä rehtori leimaa omasta mielestäni koulunsa oppilaita tiettyyn kastiin ja näyttää mallia, että noin voi toisista ihmisistä puhua julkisesti. Minun mielestäni ei saa, vaikka se olisi mielipiteesi ei toisesta kuulu sanoa noin. Varsinkaan, jos kyseessä on lapsi tai nuori, joka vasta hakee ja kokeilee sitä omaa tyyliään ja omaa persoonaansa. Kuinka paljon tuollainen kommentti voi vaurioittaa kasvuiässä olevan herkkää mieltä. Tuollainen kommentti vie kyllä helposti nuorten silmissä sen uskottavuuden ja tekee vähän tekopyhäksi, että he eivät muka saisi sanoa noin, mutta kyllähän rehtori voi kansallisessa mediassa huoritella oppilaidensa pukeutumista.

  Rehtori ei ole lainkaan miettinyt sitä tuon kommentin antaessaan, mikä on älytöntä kun asian olisi voinut ilmaista paljon korrektimminkin ja varsinkaan sysäämättä kiusaamista tuolla tavoin kiusatun niskoille.
  Hän on puhunut vieläpä sen ikäisistä lapsista ja nuorista, joilla ei keho ole edes kehittynyt niin, että voisi samalla tavalla puhua heruttelusta tai paljastelusta kuin aikuisten kohdalla, eikä minusta vaikkapa 12-vuotiasta lasta saisi edes katsoa sillä tavalla. Että hänen pukeutumisensa voisi olla sellaista tai jotenkin huomiota hakevaa. Todennäköisesti kyse on siitä, että ihaillaan jotain sometähteä, joka pukeutuu samalla tavalla ja yritetään hakea sitä omaa tapaa ilmaista itseään ja silloin välillä tulee niitä ylilyöntejä. Meidän aikuisten tulisi se ymmärtää ja olla tuomitsematta sitä. Jokaisella meistä varmasti on historiassa aivan yhtälailla omaan tyyliin liittyviä ylilyöntejä. Ja millaisen jäljen se voi jättää nuoreen, joka on kokenut ylpeyttä uusista muodoistaan ja sitten, ehkä vähän väärällä tavalla tuonut niitä esille (näin aikuisten näkökulmasta) ja sitten joku lyttää sen ”huorahtavana”, mitä se tekee itsetunnolle? Koska kyllähän niistä muodoista ja omasta kehosta saa olla ylpeä, vaikken itse esittelykulttuuria kannata niin mielestäni ei kuitenkaan ole oikein viedä toiselta sitä ylpeyttä ja latistaa sitä itsetuntoa noin tuomitsevilla sanoilla. Lisäksi kun meillä kaikilla on niin erilaiset kehot, että toisen päällä sama paita on heruttelua ja toisen päällä ei. Toisilla tiukka pitkähihainen voi olla ”esittelevämpi” ja muotoja korostavampi kuin suurella kaula-aukolla varustettu t-paita. Ja nuoret herkästi haluavat pukeutua samalla tavalla kuin kaverit, mikä voi myös osaltaan johtaa tällaisiin tilanteisiin, että se vaate näyttää aivan eriltä. Tämä voidaan rinnastaa siihen, että ei kukaan opettaja toivottavasti kehtaisi tuon tasoista kommenttia sanoa vaatteiden puhtaudesta (mikä on ihan yhtä tärkeää/muut huomioon ottavaa), koska tiedetään, että siinä voi olla takana hyvin vaikuttavia tekijöitä joille nuori ei välttämättä voi mitään, mutta sen tiedetään loukkaavan eikä siitä saa kiusata. Miksi siis pitäisi kiusata tässäkään tilanteessa tai sallia tuollaista puhetta.

  En sano, että itseäni aina esteettisesti miellyttää paljastavampi pukeutuminen, mutta kouluissa siihen tulee puuttua eri tavalla kuin tuollaisilla kommenteilla. Syytä ei voida sysätä nuorille, koska ei he vielä hakevat itseään ja koulu ei nykypäivänä anna kunnon ”pukukoodia”. Eikä myöskään vanhemmille, koska eivät he aina voi olla valvomassa ja hallitsemassa sitä, mitä se oma lapsi aamulla laittaa päälle. Jos koulut haluavat muuttaa pukeutumiskulttuurin suuntaa se voidaan tehdä hienovaraisemmin ketään loukkaamatta. Isompien oppilaiden kohdalla voidaan tuoda esille esimerkin anto, että he voisivat juurikin talvikeleillä pukeutua säähän sopivammin, koska pienemmät oppilaat joille talvipukeutuminen on tärkeämpää (kun vielä leikkivät paljon lumessa ja ulkona) helposti ottavat mallia. Etteivät he ala liikkua vahingossa liian vähissä vaatteissa isompien perässä, kun eivät osaa vielä sitä omaa pukeutumistaan niin arvioida. Tai tuoda sen esimerkkinä niin, että koulu on hyvä ympäristö opetella semmoiseen siistiin ja tilanne/paikkakohtaiseen pukeutumiseen, jota tulevaisuudessa voi tarvia. Oli kyse sitten vaatteiden siisteydestä tai peittävyydestä, loukkaavista logoista/sloganeista vaatteissa.

  Toisten mielestä on esteettistä pukeutua peittävemmin, toisista paljastavammin. Toiset menevät sillä, että jos on antava yläosa pitää olla peittävä alaosa tai toisinpäin. Toiset tuntevat olonsa mukavaksi, kun muodot eivät paista läpi ja toitse eivät. Näin se vain on. Kouluissa jos asiaan halutaan puuttua siihen pitää puuttua yleisesti ja antaa kaikille yhteiset suuntaviivat, ilman että se itsensä ilmaisu täysin katoaa. Mutta ensisijaisesti tuo huorittelu kommentti on ollut väärin, mikään ei sit ole oikeuttanut. Itse tuomitsen tuollaisen puheen kenestäkään, varsinkin lapsesta tai nuoresta. Rehtori on tuollaisella kommentilla antanut todella huonoa esimerkkiä lapsille ja nuorille, että toisia saa luokitella pukeutumisen mukaan ja heistä saa noin puhua. Ei näin ja tosi ajattelematonta puhetta kasvatusalan ammattilaiselta.

 13. Sara kirjoitti:

  Mahtava kirjoitus, täyttä asiaa. Olen törmännyt myös työssäni varhaiskasvatuksen opettajana, että osalla on ”tädeistä” on avonaisia toppeja, joista näkyy alusvaatteet läpi ja kaikki on tyrkyllä. Toki muualla mutta myös päiväkodissa on äärimmäisen asiatonta pukeutua paljastavasti.

 14. Heidi kirjoitti:

  Itseäni häiritsee liian paljastava pukeutuminen – myös vapaa-ajalla. Oikeasti ajattelen, että he haluavat huomiota. Miksi ihmiset eivät vain hyväksy sitä, että tissit, peppu, pimppi ja pippelit ovat erogeenisia osia ihmisessä. On totta, että ne osat ovat seksualisoitu, mutta mitä sitten? Mä olen ylpeä, että vain mun mies, rakas kumppani, saa nähdä mun kropan kaikessa alastomuudessaan – ei koko kansa. Bikinit rannalla ovat ok, mutta ei silloinkaan, jos nekin ovat pelkät pikkulaput.
  Mielipiteeni on, että kyse ei ole pelkästä tissivaosta, vaan en kyllä halua nähdä miehillä niin tiukkoja housuja, jotka piirtävät ääriviivat esiin, heidän kankkujaan pikkushortseissa tai että kivesvako vilkkuu housuista. On naisilta tekopyhää sanoa, että katse ei ensimmäisenä hakeutuisi sinne kivesvakoon, jos miehet sellaisissa haluaisivat kuljeksia.
  Ymmärrän. Ketään, ei ketään, voi syyttää, että raiskattiin, koska pukeutui tietyllä tavalla. On myös äärimmäisen väärin leimata ihminen paljastavan pukeutumisen perusteella huoraksi. Tätä vastaan, kiusaamista ja loukkaamista, pitää taistella. Mutta sitä en ymmärrä, miksi puolustellaan liian avointa pukeutumista – oli kyse sitten naisesta tai miehestä.
  Nykyajan some tuntuu tehneen alastomuudesta, itsensä esittelystä, jotenkin normia. Aikaisemmin niitä vain googletettiin, katsottiin netistä pornoa, ostettiin Jallu-lehti kaupasta, jne… Nyt tuntuu naiset (ja miehet, mutta pääasiassa naiset) yrittävät hakea hyväksyntää itsensä liialliselle esittelylle somessa. ”Teen näin koska mä voin.” Mutta miksi? Ihmiset voivat myös hypätä kaivoon, syödä torakoita, ajaa hiuksensa kaljuksi,… Miksi? Ja miksi naiset, kun heille tulee lisää ikää, lakkaavat paljastamasta itseään? Ehkä iän tuoma itsekunnioitus? Miksi sitä ei opeteta lapsille ja nuorille, vaan kerrotaan, että on ok esittää tissivakoaan ja kankkuaan tuolla pitkin katuja. Mikseivät sitten samantien kulje alasti?
  Naiset voisivat ottaa oppia miehiltä! Eivät he esittele alastonta kroppaansa pitkin maailmaa saadakseen huomiota. Ehkä tässä onkin koko tasa-arvoisuuden juju? Kunnioitus ansaitaan sisimmällään, ei ulkokuorella – tai sillä tissivaolla. Tietysti, jos saa miesten/naisten huomion tissivaolla niin go for it, mutta pitää sitten hyväksyä se, että sillä se on sitten saatu, eikä valittaa, että ihmiset näkevät ensimmäisenä sen tissivaon.

 15. Mariam kirjoitti:

  Juuri kun olin päässyt kirjoittamasta, että on kirkasta tekstiä vaikka nopeasti kirjoitettu niin sitten tämä. Voi voi. Pahasti pieleen meni kyllä tuo raiskausasiaan viittaaminen ja signaalit. Essi sanoi kaiken tarvittavan siitä asiasta. Ja Luanalla aivan samoja ajatuksia omassa vertauksessaan mitä minulla heräsi. Itse katson naisella mieluummin antavaa pukeutumista kuin tekoripsiä ja kolmen millin pakkelia. Mutta hei, that`s just me. ja mähän voin kääntää katseeni itseäni miellyttävään kohteeseen, ja jättää sen itseäni vähemmän miellyttävän katselematta. Peace.

 16. Sirppu kirjoitti:

  ”Mää itse ajattelen myös niin, että paljastava pukeutuminen viestittää sinusta signaaleja, mitkä saattaa esimerkiksi edesauttaa näitä paljon esillä olleita seksuaalirikoksia. ”
  Seksuaalirikoksen kohteeksi joutuminen ei ole koskaan, ei koskaan uhrin syy. Älä hyvänen aika päästä tällaisia aivopieruja.

 17. JK kirjoitti:

  Harvemmin kyllä tulee kulmia nostettua eli en ilmeisesti häiriinny moisesta tai sitten ei vain ole osunut silmään. En toki kyllä somea siinä määrin seuraakaan, että tissivaot silmään osuisi joten ei tule ajateltua sitä puolta niin. Mutta joo muistan kyllä, että normaalissa ruokaravintolassa kerran jollain oli puolet takapuolta paljastavat mikroshortsit niin se ei ollut kovin kivaa. Toisaalta ei tarvitse olla kuin ns. normaalit vaatteet niin niilläkin voi mennä yli…eräällä miehellä oli kerran ihan tavalliset housut mutta istuessa (taas ruokaravintolassa) puolet pyllystä näkyi. Siihen kiinnittää huomiota liikaa, ei mennyt ruokahalu tai mitään, mutta toki sitä olisi ehkä jotain muuta maisemaa silti syödessä ”katsellut”. Kun oli suora näköyhteys niin ei ihan kokonaan voi sanoa edes että älä katso, mikä toimii minulle kyllä ihan ok.

  Kuten joku sanoikin, niin jokaisella on ne omat ihmetyksen aiheensa. Mitä keskustellut niin meikkaus kyllä voi olla monella se, että myönnetään jopa se vaikuttaa itsetuntoon. Räikeä runsas meikki kiinnittää huomion, mutta ei sen kummempaa, kyllä elämä vaikeaksi menee jos kauheasti tällaiset ärsyttää.

  Jokainen tavallaan…kyllä jos on kaunis nainen ja muodot näkyy tms. niin tykkään kyllä katsoa, kaikki kaunis aina miellyttää silmää vaikka hetero olenkin eikä tissivakokaan haittaa ellei tosiaan mene ihan hulluna överiksi mitä en ainakaan itse juuri livenä näe missään.

 18. Minni kirjoitti:

  Olen itseäni kunnioittava ja erittäin hyvän itsetunnon omaava 32 -vuotias nainen. Pukeudun tyylikkäästi, mutta kuitenkin varmasti esim. sinun makuusi liian paljastavasti, varmasti myös monen muun mielestä.

  Saanen huomauttaa, että en pukeudu sinua varten, enkä ketään muutakaan varten. En hakeakseni huomiota, ei minulla ole sellaiseen tarvetta. Jos pukeutumiseni herättää huomiota, niin tämä reaktiohan on katsojan vastuulla, ei minun. Joku ihminen kiinnittää siihen huomion, ja joku taas ei huomioi koko asiaa. En pukeudu ketään ulkopuolista varten, vain ja ainoastaan itseäni varten. Olen ollut mieheni kanssa vuosia ja hän rakastaa katsoa minua juuri tälläisenä kuin olen.

  Rakastan vaatteita ja pukeutumista. Rakastan kauneutta; meikkejä, muotia, hiuksia yms. Rakastan naisellisuutta ja naisellisia asioita; muotoja, koruja, laitettua ulkomuotoa. Minulle naisellisuus on näitä asioita. Minulla on oikeus rakastaa näitä asioita yhtä paljon kuin sinulla on oikeus rakastaa omia asioitasi, hiuksia ja muotia, ja muilla omia juttujaan. Ja meillä kaikilla on oikeus myös toteuttaa itseämme ja minä teen sitä omassa elämässäni täydestä sydämestäni ja varmasti loppu elämäni ajan, jos vain terveyteni yms. sen sallii.

  Sanoit paljaasta pinnasta; ”Joku taas kokee sen seksikkäänä, mutta itse ajattelen että seksikkyys on itsevarmuutta eikä se tarvitse paljasta pintaa”. Tämä on vain sinun mielipiteesi, ole ystävällinen äläkä tuomitse muita äläkä tee muista mielipiteitesi mukaisia ihmisiä. Ihminen, joka pukeutuu paljastavasti ei ole automaattisesti epävarma, huomiota hakeva tai ihminen, joka ei arvosta itseään. Minusta on erittäin rumaa ajatella noin, ja ennen kaikkea suvaitsematonta. Teistä yksikään ei tiedä mikä kenenkin pukeutumisen takana on, mutta silti määrittelette tuosta vaan ihmisen oman mielenne mukaisesti.

  Itse en provosoidu kenestäkään, tai kulje kaduilla häiriintyen ihmisistä tai heidän pukeutumisesta, oli se sitten millaista tahansa. Katson maailmaa erittäin avoimesti ja hyväksyen, suosittelen samaa myös muille. Myös monella kommentoijalla tuntuu olevan todella rumia ajatuksia kanssa ihmisistä. Minusta tuo on paljon häiritsevämpää kuin paljas pukeutuminen. Ja etenkin, kun ihmiset ovat tehneet omista ajatuksistaan totuuksia; ”paljaan pukeutumisen omaavassa naisessa on oltava jokin vika” periaatteella. Vika on mielestäni ihan toisessa päässä.

  Nykymaailma on erilainen. Nykymaailma on hyväksyvämpi esimerksiksi paljasta pintaa ja alastomuutta ajatellen. Tässä ei ole kyse siitä, etteikö naiset ymmärtäisi tai olisi ajattelemattomia, vaan kyse on maailman muuttumisesta. Muistutan edelleen, että jokainen luo itse kuvitelmansa ihmisistä, jos sellaista haluaa yleensä tehdä. Noiden rumien mielikuvien luominen kertoo aina enemmän sinusta itsestäsi kuin sinun ajatuksiesi kohteesta.

  Ihmiset tekee asioita ”koska mä voin” asenteella, niinhän jokainen meistä periaatteessa tekee. Ja sehän on vaan hieno asia, sen uusiutuva maailma on meille onneksi mahdollistanut. Moni asia jäisi monelta teistäkin muuten tekemättä.

  Seksuaalirikos asiaa et mielestäni voi puolustella enää. Ei paljastavassa pukeutumisessa ole kyse ”ymmärretään antaa”. Tämäkin todella rumasti ajateltu. Jokainen saa pukeutua miten haluaa.

  Jokaisella ihmisellä on omanlainen ”tilannetaju” ja se on vaan hyväksyttävä. Jokainen ihminen kokee seksikkyyden eri tavalla. Jokainen ihminen kokee naisellisuuden eri tavalla. Me koetaan jokainen tämä maailma eri tavalla. Minä avasin omaani juuri tässä tekstissä. Voisiko sinun tilannetajusi olla ihmisten arvostelussa ja määrittelyssä tässä kohtaa parempi?

  • primebody kirjoitti:

   Kuten sanoin mun mielestä jokainen saa pukeutua kuinka haluaa, mutta paikkaan ja tilanteeseen sopivasti. On tiettyjä ammatteja missä liian avonaista pukeutumista ei kuulu käyttää…. Jos ne säännöt ei koska esim sun ammattia niin eihän tässä kukaan ole siihen puuttunut. Joissain ammateissa ihan hygienia syistä käyetetään esim työvaatteita, mutta vapaa-ajalla voi olla kuten haluaa.. Tässä ei ollut pointtina soimata kenekään pukeutumista vaan sitä, että ihmiset ymmärtää sen vapaa-ajan ja esimerkiksi työpukeutumisen eron..

 19. Heini kirjoitti:

  Hyvä teksti ja olen niin samaa mieltä! Minulla on esillä kuvia mummoista ja isomummoista ja niitä on mukava katsella ylpeydellä kuinka kauniita he ovat olleet nuorena ja kuvissa on arvokkuutta. Mitähän tulevat sukupolvet ajattelevat kun heidän isovanhemmistaan on olemassa vain selfieitä pelkät alusvaatteet päällä niin että mikään ei jää arvailun varaan?! Minä en ainakaan ajattelisi, että ”no kuvat vaan ovat puolialastomia, koska he ovat vain voineet tehdä niin, koska kaikilla on vapaus pukeutua ja esitellä itseään miten haluaa”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.