Hae
Prime Life by Umppu

Ilotulitusta, koirankakkaa ja sotaveteraaneja

 

No niin… Nytten taas kun tästä ekologisuudesta ja kaikista muista asioista puhutaan ja joulu se  kuluttamisen juhla on mennyt jo ohi niin seuraava keissi onkin uusivuosi ja raketit. On tehty ihan kansalaisaloite siitä että raketit kiellettäisiin. Suomessa on paljon kotieläimiä ja moni vetoaa siihen että pauke on koiralle haitallista. Varmasti osa koirista pelkää ihan tosissaan raketteja, on säikkyjä, eikä ole turvallista  lenkkeilyttää koiraa kamalassa paukessa. Ymmärrä omistajien hädän ja ahdingon aivan täysin. Itselläni on myös ollut joskus koira, mikä ei kyllä hetkauttanut korviaan ilotulituksen paukelle. Osaa koirista se ei häiritse, eli oletus että kaikki koirat saa separin on väärä.  Mutta aivan hirveä haloo asiasta. Ketään ei kiinnostanut 10-v sitten tämä asia ollenkaan, niin miksi nyt?

Mutta mun mielestä jotkut perustelut  raketittomuuteen on osittain vähän hassuja. Luin kommentteja liittyen tähän aiheeseen ja yksi esimeriksi oli se että sotaveteraanit pelästyvät ja kuvittelevat olevansa jälleen sodassa. Voihan näin olla enkä sitä kiellä. Mummoni oli myös sotaveteraani ja kaikki kunnioitus heille <3. Hän ei koskaan ole maininnut kokevansa uudenvuoden palauttavan sotamuistoja. Voiko tässä asiassa siis yleistää että kaikki kokee näin. Valitettavasti myös sotaveteraaneja keskuudessamme on enää hyvin vähän. Paukuttelu on 8h vuodesta. Ehkä kuulosuojaimet ja läheisen seura olisi tähän paras ratkaisu?

Mä en muista oonko koskaan elämässäni ostanut itse raketteja.  En ainakaan myönnä. Mä en  viitti laittaa rahaa sellaseen turhuuteen. Mua ei myöskään häiritse jos joku muu niitä ampuu, kunhan järki on touhussa mukana.  Moni on huolissaan rakettien tuomista jätteistä ja tässä annettiinkin myös hyvä näkökulma siihen, että vedotaan koirien pelokkuuteen mutta mitkä ovat niitten koirien jätteet verrattuna näihin raketteihin, joita ammutaan yhtenä päivänä kerran vuodessa? Onks tää nyt koirats vastaan raketit vai raketit vastaan veteraanit? Jos ajatellaan uutta vuotta ja sitä rakettien ampumista niin se on yksi päivä vuodessa. Yksi päivä ja ampumisaika on muutamia tunteja. Jollekin raketit saattaa tuottaa tosi paljon iloa. Ei mulle mutta jollekin. Mutta tää on taas yks juttu muitten joukossa, että kielletään vittu kaikki. Mä en tässä silti vähättele yhtään esimerkiksi niiden koirien pelkoa, mutta ihan yhtä paljon mua ärsyttää  koiran paska kadulla. Pitkin katuja jotain muuta ärsyttää ne raketit. Aina jotain ärsyttää joku. Mulle on itselleni ihana sama tää raketti asia. Ne keitä huvittaa ampua ja ne keitä ei huvita, niin olkoon ampumatta.

Ainakin Tampereella on joitain muitakin päiviä milloinka saa ampua raketteja, mutta siitä ei ole kai koskaan kukaan älähtänyt. Toivoisin että jokainen paukuttelija noudattaisi kuitenkin kellonaikaa, milloinka ampuminen on sallittua ja silloin ajallisesti kaikille olisi selkeä tieto kauanko se pamauttelu kestää.

Kuvat Noora Näppilä

26 kommenttia

 1. mari kirjoitti:

  Ne suunnittelee yksityisautoilun poistamista kokonaan (ympäristöasioihin vedoten) ja kukaan ei älähdä yhtään. Joillekin landeille se auto on ainoa mahdollisuus päästä töihin ja kauppaan ja sellaseen 30t€:n sähköautoon ei ole rahaa. Autoiluhan ei ole nytkään mitään ilmaista verotusten vuoksi.

  Sit raskasmetallien ampuminen ilmaan juhlan vuoksi on joku kansallisoikeus?
  Ihan vastaava älämöly oli aikanaan ravintolat loppuu ja vaikka mitä, kun tupakointi sisätiloissa kiellettiin.

  Laittais noi ilotulitteet vaikka 150%:lle haittaverolle, niin olis suhteessa autoiluun.

 2. Hoitaja kirjoitti:

  Hoitajana uudenvuoden yövuoroissa olleena mua ei kyllä yhtään ihmetytä toi sotaveteraani kommentti. Ei ollut yks eikä kaks kun saivat hepulit ja ihan kunnon sellaisen.

  • HOITAJA MYÖS kirjoitti:

   Hoitajana myös töissä olleena ei ole muuta kun hyvää sanottavaa. Ikäihmiset joko nukkuvat tai haluavat katsoa ikkunasta rakettien väriloistetta. Ihan älytöntä vedota veteraaneihin kun aivan samoin voi vaikka muistisairas taikka ”tavallinen tallaaja” hätääntyä paukuista.
   Suurin osa ikäihmisistä myös hyvin huonokuuloisia. Samoin se että kotieläimet häiriintyy, haloo!!! siel on metsät täynnä eläimiä myös jotka voi säikähtää mut ne nyt vaan on luotu sinne, entäs kuka heistä välittää? KIELLETÄÄN KAIKKI.
   Tosi kiva vedota kansalaisalotteeseen esim. näiden veteraanien kustannuksella, he ovat kuitenkin viime vuodet selvinny näistä raketeista. Tässäki haettu vaan huomiota heidän kustannuksella.

 3. Ade kirjoitti:

  Minua ei ilotulitteet haittaa ja niitä voi mun puolesta kerran vuodessa ampua, kaikki pärjää yhden kerran vuodessa niiden kanssa. Itsellänikin on ollut koiria ja sellaisiakin jotka niitä vieroksui silti hyvin pärjättiin yksi ilta koiran kanssa sisätiloissa.
  Mutta tuo viittauksesi sotaveteraaneihin on ihan tosi, kirjoitit siitä mielestäni aika kärkkäästi. Olen hoitanut työssäni sotaveteraaneja ja ollut yövuorossa uutena vuotena heidän kanssa. Vahvasti dementoitunut sotaveteraani ei ymmärrä välttämättä että kyseessä on uudenvuoden ilotulitteet vaan pauke muistuttaa heitä valitettavasti sodasta.

 4. Koirankakka vs ihmisroskaajat kirjoitti:

  Mutta se koiranjätös kuitennii maatuu. Ja se maatuminen muuten tapahtuu paljo nopeempaa siellä tienlaidalla ku kakkapussissa. Tää on niin huvittavaa et valitetaan koiranjätöksistä, vaikka me ihmiset roskataan luontoa ja myös katuja jätteillä jotka ei maadukaan ihan parissa kuukaudessa niinku koirankakka.

  • primebody kirjoitti:

   No laatuhauskaa se, mutta jää myös kenkään keskellä katua. Itse en heitä roskaa kaduille enkä mitään muutakaan.

 5. Nea kirjoitti:

  Kiva, että teit postauksen myös sellaisesta aiheesta joka ei niinkään hetkauta itseäsi. Tässä kun tuli ns. neutraalista näkökulmasta hyviä pointteja molempiin näkökulmiin 🙂

 6. koiranomistaja kirjoitti:

  Meillä koira pelkää yli kaiken raketteja. Sitä ei ensimmäisten paukkeiden jälkeen näy ennen seuraavaa aamua, paitsi silloin kun pikaisesti hiljaisemmalla hetkellä käy pikaisesti pissalla. Tämän vielä kestää ja itse käytän koiran aina lenkillä ennen rakettien pauketta. Tai siis yritän, koska joka vuosi lähdin sitten kuinka aikaisin vain niin joku aivan varmana paukuttelee niitä raketteja jo ennen sallittua aikaa ja voi sitä koiran hätää, kun yhtäkkiä on ulkona ja ne paukahdukset tulee. Eli itselleni isoin ongelma on se, ettei voi rauhassa käyttää koiraa lenkillä, kun niitä raketteja ei osata ampua oikeaan aikaan! Vaikka tokihan sitä miettii, että ilman koko rakettihössötystä voisi itsekin uutena vuotenakin mennä vapaammin ystävien kanssa, eikä tarvitsisi istua yksin kotona koiran kansa. Mutta niin ei sekään vielä ärsytä niin paljon kuin se, ettei saa rauhassa käydä lenkillä edes silloin aikaisin päivällä vaan koko ajan pitää olla korvat vähän höröllä.

 7. Heli kirjoitti:

  Itsellä ollut ja on paukkuarka koira ja heti siitä 27.12 alkaen saa ulkona pelätä missä paukahtaa ja kuinka paljon koira vetää kilareita niistä äänistä, päästäänkö lenkki loppuun ja kerkeääkö koira hoitamaan tarpeensa.

  Mutta itse en olisi kieltämässä raketteja kokonaan, tykkään itsekkin niitä katsella sisällä uutenavuotena. Jos jotain niin lyhentäisin myyntiaikaa, mutta se nyt tuskin tulee tapahtumaan ihan lähi aikoina :D.

 8. Jenni kirjoitti:

  Hoitajana myös vanhuspuolella ja voin sanoa, että raketit ei aiheuta vain sotaveteraaneille tuskaa ja sodantuntua vaan monille muistisairairaille yleensä, ja he valitettavasti ovat tieteellistikin yleistyvä ryhmä Suomessa ja koko maailmassa. Ja vaikka he eivät pitäisi pauketta sotana, ahdistaa se heitä kun eivät ymmärrä mistä johtuu ja varmasti samanlaista rauhattomuutta voi ilmetä myös kehitysvammaisten hoidossakin. Itse kieltäisin raketit kuitenkin sen vuoksi kaikilta ns. Taviksilta, kun aina joku ampuu silmänsä paskaksi, kännissä tai vahingossa jossei raketti toimikkaan oikein. Niin jotta paree olis ku kansalaiset vois kokoontua kattomaan ilotulitusta vaikka johinkin yhteistapahtumiin, joissa paikalla ammattilaisia ampumassa ja tarpeen vaatiessa myös ensiapu. Ja mitä eläin kantaan tulee niin enemmän huolettaa ns. Tuotantoeläimet, mm. Siat ovat hyvin herkkiä saamaa sydänkohtauksen erinäisissä pelkotiloissa, puhumattakaan broileriesta jotka pelkotilassa saattavat kokoontua kasaan tukehduttaen alleen toisiaan, niin ja tälläisiin kuolemiin ei paljon maajussi voi vaikuttaa kuin olemalla itse ampumatta raketteja, mutta eläimethän ne pamaukset kuulevat paljon kauempaa. Tässä vain muutama kanta, jotka pitävät itseni niiden joukossa jotka ilotulitteita ei osta.

  • Helena kirjoitti:

   Kuinka moni ampuu raketteja sikalansa nurkalla? Taitaa kaupunkilaiset ottaa kantaa maalaisten puolesta ja unohtaa, että maalla välimatkat naapureiden välillä on pitkiä eikä naapurien tekemiset näy tai kuulu niinkuin tiheästi asutussa kaupungissa.

  • Jenni kirjoitti:

   Helena… Täytyy nyt sanoa että olen nimenomaan täältä maalta eikä naapureihin kyllä Kurikassa kotipaikkakunnallani täällä Etelä-Pohjanmaalla kyllä ole niin pitkä ettei pauke kuuluisi ja kaikuisi peltoaukeilla pitkällekin… Ehkä jossain Lapissa ne naapurit on niin kaukana että ei niiden elämästä juurikaan tiedä! ?

 9. Taru kirjoitti:

  Pakko näin hoitajana kommentoida että on siis hyvinkin mahdollista että jotkut vanhukset saattavat pelätä raketteja ja sitä ääntä juurikin koska se muistuttaa sodasta, tiedän tapauksen jossa dementoitunut heitti television lattialle koska siellä pyöri ohjelma jossa oli sota käynnissä ja se laukaisi muistot ja kuvitteli siis itse olevansa siellä sotimassa. Siihen en kantaa kannattaisiko ne raketit kieltää, liekö tärkeämpiäkin asioita pohdittavana eduskunnassa.. Hyvää uutta vuotta teidän perheelle!

 10. Tiina kirjoitti:

  Koiran kakat maatuu mut raketin jätteet ei ihan samassa tahdissa sit maadukkaan. Puhumattakaan mitä haittaa tekee ilmastolle nekin turhat paukut jotka ihmisten on hetken huuman takia saatava laukoa taivaalle ? joskus säännöt ja kiellot voi olla myös hyvästä, kun ei me ilman niitä näköjään saada tätä planeettaa kestämään mukana.

  • primebody kirjoitti:

   Kyse ei ollut pelkästä siitä kakasta… vaan ihan kaikesta. Remmit, pannat, ruoat, pedit, vaatteet, lelut yms yms.. 🙂

 11. Pinja kirjoitti:

  Nyt muistetaan taas faktat, eli kansalaisaloite haluaa kieltää ilotulitteiden myynnin yksityishenkilöille ja jättää ilotulitukset ammattilaisten hoidettavaksi. Järkevä idea mielestäni monessakin mielessä. Ongelma ei ole vain koirat, veteraanit ja ympäristö (ihan kuin siinä ei olisi syitä kerrakseen). Iso ongelma on amatöörien puutteet ilotulitteiden turvallisessa ampumisessa. Usein kun niitä vieläpä lauotaan tukevassa humalassa. Erään sukulaiseni silmä vaurioitui pysyvästi tuntemattoman ihmisen väärin suuntaamasta ilotulitteesta. Viime vuonna ilotulite ammuttiin naapuritalon seinään ja oli vähällä aiheuttaa tulipalon. Kaiken kaikkiaan rahan ampuminen taivaalle on järjettömyyttä, ilotulitteista tulee mm. haitallisia pienhiukkasia ja voi sitä roskan määrää. Turha verratakaan johonkin hetkessä maatuvaan koiranjätökseen.

  Ja mielestäni tuolle veteraaniperustelulle naureskeleminen on aika epäkorrektia. Hieno juttu että oma mummosi ei pelännyt ilotulitteita. Monille ne kuitenkin laukaisevat karmeita muistoja ja pelkotiloja. Itse en ainakaan koe ilotulitteita sen arvoisena, että yksikään ihminen tai eläin joutuu pelkäämään kuollakseen edes sitä yhtä iltaa vuodessa (osassa Suomeahan vietetään lisäksi venetsialaisia, jolloin myös paukutellaan).

  • Minttu kirjoitti:

   Kiitos tästä kommentista! Tässä oli sitä postauksesta kaivattua faktaa. Asioita voisi tarkastella hieman laajemmin, eikä vain todeta, että miksi pitää kieltää kaikki kun aina ollaan näin tehty.

   Umppu, sä kirjoitat monesta sellaisesta asiasta kriittisesti, johon olisi ennen ollut paljon läyhempi lainsäädäntö. Muista, että muutos ei ole aina pahasta – tässäkin on kyse turvallisuudesta.

  • Mami kirjoitti:

   Ratkaisu tähän olis alkoholin maahantuonnin, myynnin ja käytön kieltäminen Suomessa.

 12. Raketteja pelkäävä mutsi kirjoitti:

  Yhtenä vuonna lasten kanssa raketteja ampuessa yksi rakenteista nousi noin metrin ilmaan jonka jälkeen kääntyi suoraan meitä sivulla olevia kohti ja tuli päin minua, räjähti takkini taskun kohdalla. Olin jo hetken ehtinyt juosta karkuun ja olin ollut lähettäjästä 15m päässä jo valmiiksi. Onneksi se osui minuun eikä metrin mittaisiin lapsiin. Tästä syystä se touhu saataisiin minun puolesta kokonaan kieltää!! Me olimme selvin päin ja silti näin kävi, yksi viallinen raketti, mutta ku ollaan humalassa siihen ei tarvita edes viallista rakettia. Pelkään niitä ihan yhtäpaljon kuin koiraparatkin:/

  • Helena kirjoitti:

   …turvaväli on 200m alkaen, ei 15m. Oikea turvaväli antaa myös aikaa reagoida väärään suuntaan lähteviin tulitteisiin. Olen itse myös saanut tulitteen takkiini, kun seisoin liian lähellä.
   Käyttöohjeita ja suojalaseja noudattamalla moni vahinko jäisi tapahtumatta.

 13. Hohhoijaa kirjoitti:

  Nyt oli kyllä ala-arvoinen blogiteksti. Siis tajuamatta asiasta oikeasti yhtään mitään, otat vaan kantaa huonoin perustein. Koiratko tässä nyt pitäisi kieltää? Vai sotaveteraanit? Voi luoja.

 14. Iida kirjoitti:

  Itse olen sillä kannalla, että ilotulitukset voisi hyvin jättää ammattilaisille.
  Kun olin 7v, vietimme uuttavuotta tuttavaperheen luona. Naapurista tuli raketti vaakasuorassa mun ja kaverin välistä, molempien takkien olkapäihin paloi jäljet ja raketti räjähti mun isän jaloissa. Hänelle tuli pahat palovammat, mutta ei onneksi mitään pysyvää vauriota. Muutama minuutti aiemmin oli mun ja kaverin välissä istunut hänen ~3v pikkusisko ja raketti olisi tullut häntä suoraan takaraivoon, jos olisi siinä vielä istunut. Siitä lähtien olen pelännyt raketteja jonkin verran, enkä todellakaan halua olla lähelläkään, jos joku niitä sytyttää. Ammattilaisten käsissä ilotulitteet ovat turvallisempia kuin yksityisihmisten, jotka kerran vuodessa ja usein hieman humalassa pääsevät niillä leikkimään.

 15. Tiina kirjoitti:

  Siis mulle ei mikään muu syy mene läpi näistä kuin ympäristöhaitta.
  Sotaveteraanit..no miksi vedetään sodan pauke mukaan tähän nyt, onhan hekin nauttineet ilotulituksista itsenäisyyden jälkeen vaihtuvista vuosista, joten ihan höpöä. Dementoitunut ihminen voi oudoksua ja pelätä tänään jotain huomenna ei tiedä olleenkaan olemassa.

  Koirat..paukkuarat koirat on ikävässä tilanteessa tässä, se on tosiasia. Itsekin koiranomistajana, ulkoilutan koirani enben klo:18 ja sitten sen isompia välittämättä ollaan kotona. Ei kauhistella ja draamailla pauketta. Koirille on apua näihin tilanteisiin. Yleensä paukkuarat koirat pelkäävät muitakin kuin raketin paukkeita. Ja on hyvä, että ilotulitusaikaa on rajoitettu. Mun puolesta se voisi olla vielä rajallisempi eli loppua klo: 00.30 ja alkaa klo:19.

 16. Tipi kirjoitti:

  Ei ole millään lailla vähättelyä, että eläimet pelkää raketteja. Aivan liian suuri määrä esim koiria joutuu karkuteille uutena vuotena – puhumattakaan muista eläimistä, myös luonnossa. Koirien karkuun joutuminen toki on osin omistajien ajattelemattomuutta – ei niitä koiria pidä joka paikkaan raahata.
  Mielestäni erittäin hyviä syitä kieltämiselle ovat myös ne, että niitä raketteja paukutellaan jo päiviä ennen, ne aiheuttavat tulipaloja, kun jotkut ampuu niitä päistikkaa minne vaan (meidän lähinaapurissa paloi kerran lastentarha). Puhumattakaan siitä, minkä määrän saasteita raketit(kin) maailmanlaajuisesti aiheuttavat.
  Eikö olisi kivempaa katsoa järjestettyä ilotulitusta? Toivottavasti rakettien vähittäismyynti kielletään, allekirjoitin.

 17. Ei kirjoitti:

  Minusta tämä kansalaisaloite on erittäin hyvin perusteltu! Hyviä syitä ovat juuri muissa kommenteissa mainitut ympäristön siisteys ja se, että humalaiset taitamattomat raketinampujat nyt vaan aiheuttavat vaaratilanteita. Pääsyy, miksi en kuitenkaan koskaan ole raketeista pitänyt enkä niitä ampunut, liittyy niiden valmistukseen. Valtaosa koko maailman ilotulitteista valmistetaan Aasiassa erittäin epäeettisissä oloissa. Maailman kuvalehti esimerkiksi mainitsee, että kansainvälinen työjärjestö ILO listaa ilotuliteteollisuuden vaarallisimpiin lapsityön muotoihin kaivostoiminnan ja prostituution ohella. Olen nähnyt järkyttäviä dokumentteja siitä, miten ihmiset raatavat ilotulitustehtaissa, usein jopa sisään rakennukseen lukittuina, jolloin tulipalon syttyessä pakenemismahdollisuudet ovat erittäin huonot. Monet vetoavat, että ”saavatpahan lapset edes jotain rahaa”, mutta itse en kyllä tätä toimintaa kykene tukemaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.