Hae
Prime Life by Umppu

Miksi blogaajat ärsyttää?

Sisältää kaupallisia linkkejä*

Miksi blogaajat tai blogaaminen on niin vihattu ammatti. Tai siis ei kaikkien mielestä, mutta tästä kuulee aika usein. Moni ajattelee että blogaaminen on sitä, että joka päivä postista tulee joku uusi ilmaislahja ja siitä otetaan muutama kuva ja tehdään siitä blogipostaus. Ei tarvitse tehdä tavallaan töitä ollenkaan ja rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Ajatellaan että kaikki asiat ovat blogaajille. Blogaajista on myös sellainen kuva, että he ruinaavat jatkuvasti itselleen ilmaisia tavaroita. Suomessa on tällä hetkellä varmaan 10.000:iä blogeja. En edes tiedä tarkkaa lukumäärää, mutta niitä on todella paljon. Mukaan siis mahtuu jos jonkinlaista kirjoittajaa. On varmasti myös niitä jotka yllä mainitsin. Osa on kuitenkin niitä jotka tekevät tätä työkseensä ja osalla  tämä saattaa olla ihan kokopäivätyö. Mä en oo missään nimessä aloittanut bloginkirjoitusta sen vuoksi, että saisin ilmaista tavaraa. Jos totta puhutaan niin enemmän sanon EI niille ilmaisille tavaroille, kun otan niitä vastaan. Mulla on muutama yhteistyökumppani, kenen kanssa olen tehnyt useita vuosia yhteistyötä. Nekin on tarkkaan valittu.  Välillä saatan tehdä jotain kaupallisiayhteistöitä, mutta valitsen nekin aika tarkkaan. Totta kai myös tässäkin ammatissa tietyllä tapaa raha motivoi. Kaupallisestayhteistyöstä me saamme (suurimmanosan) sen meidän palkkamme. Osalla bloggaajista palkka koostuu myös sivu latauksesta. Myös meillä on ne laskut, asuntolainat, päiväkotimaksut, autot yms maksut maksettavana.

 

Miksi haluan kirjoittaa tästä aiheesta? Syy oli se että luin yhdestä ryhmästä kollegani blogikirjoituksen vastaavasta aiheesta. Se mitenkään esimerkiksi hänen kirjoitus vaikutti minuun, niin ymmärsin montakin asiaa. On todella  erilaisia blogeja. Osa bloggajista on täysin kaupallistanut itsensä. Sisältö niissä voi olla pelkkää tuote esittelyä. Itse en ole siihen kuitenkaan halunnut lähteä, koska se ei anna mulle sitä, mitä blogiltani haluan. Jotkut kaupallisetyhteistyöt on välillä todella mielenkiintoisia, sitten on myös ihan sellaisia voiko sanoo tavallisia yhteistöitä, jotka voivat olla niistä tavallisistakin arkisista asioista.

Mun mielestä myös blogaajalla on  vastuu valita niitä omia kaupallisiayhteistöitä, eikä rahankiilto silmissä ottaa kaikki vastaan mitää saa tai mitä ehdotetaan. Musta olisi huvittavaa jos esimerkiksi itse kirjoittaisin vaikka koiran ruuasta ja mulla ei ole edes koiraa.  Se ei olisi missään määrin uskottavaa, jopa huvittavaa.

Täytyy muistaa, että jokaisellahan on mahdollisuus tähän ammattiin ja siksi se ehkä monia ärsyttääkin, että joku voi sillä ihan rehellisesti tienata rahaa.  On se sitten kotiäiti tai muodin aallonharjalla oleva parikymmppinen kerman edustaja. Mä luulen kuitenkin, että Suomessa voit melkein kahden käden sormilla laskea ne blogaajat, jotka oikeasti blogillaan ja sosiaalisella medialla on tienaa sen verran rahaa, että mitään muuta työtä ei tarvitse tehdä. Suurin osa blogaajista on kuitenkin niitä, ketkä eivät saa bloggaamisesta palkkaa ollenkaan ja monelle se on harrastus. Monia saattaa ärsyttää blogeissa olevat linkit. Linkit ei aina tarkoita sitä, että kun siitä klikkaa niin bloggaajan tilille ropisee rahaa. Mä esimerkiksi itse käytän paljon linkkejä siitä syystä, että koen sen helpottavan työtäni. Jos teen vaikka jotain sisustuspostausta, niin mun on helpompi linkittää kuvissa näkyvä tuotteet sinne, koska hyvin todennäköisesti joutuisin sen jälkeen vastaamaan mistä kaikki kuvissa näkyvät esimerkiksi vaatteet tai tavarat on.

Mä ihmettelen välillä sitä, että meitä blogaajia ja syynätään niin tarkkaan. Jos ajatellaan vaikka meidän maailmantähtiä, niin veikkaan että eivät maksa hirveän monasta asiasta yhtään mitään. Heille maksetaan kun he tulevat syömään ravintolaan, heille maksetaan upeat etelänmatkat, mutta missän ei ole mainintaa siitä.  Se on piilomainontaa, mikä on kiellettyä. Laki vaatii kirjoittamaan onko esimerkiksi blogipostaus kaupallinen yhteistyö, tai sisältääkö se kaupallisia linkkejä. Onhan urheilijoillakin sponsoreita ja heidän logonsa näkyvät esimerkiksi urheilukilpailujen katsomoissa, kilpailijoiden urheilu vaatteissa lippiksiäissä ja ties missä. Ei missään lue, että saan miljoonan kun pidän tätä RedBull lippistä :).

Mä olen kirjoittanut blogia kohta kahdeksan vuotta. Siitä noin ehkä neljä vuotta työkseni. Jos tienaisin blogillani satojatuhansia, niin tuskin mulla olisi oma kampaamo. Tuskin tekisin kahta työtä, vaan nauttisin, sitä kuvitellusta elämästä niillä ilmaisilla etelänmatkoilla ja täydellisillä ravintola illallisilla. Hengailisin kaupungilla ja tekisin mitä huvittaa. kunhan näyttäisin mielenkiintoiselta se riittäisi..

Mikään on tuote ei ainakaan mulle ole ilmainen. Se vaatii aina jotain. Se että saat jonkun tuotteen vaatii sulta usein tunteja töitä. Me tai ainakin minä maksan myös verot ihan jokaisesta palkkiosta mitä saan. Joku voi  myös ajatella että liihottelen joka päivä kuvaamassa itseäni. Siitäkin saan usein kommentteja, että kannattais vähän sunkin miettiä mihinkä aikasi käytät ”kannattaisi olla niiden omien lapsien kanssa eikä olla harva se päivä kuvailemassa itseään… . Karu todellisuus on se, että kuvaan kuvaajan kanssa noin kerran kuussa kaikki postauksien kuvat, ja siihen menee noin puolesta tunnista tuntiin aikaa. Mää seison, istun tai vaihdan vaatteita.. Kuvajaalla siinä paljon suurempi homma on ja kiitos siitä kuuluu Nooralle <3.  Sosiaalisen median työ on kaikille avoin. Ihan kuka tahansa voi alkaa kirjoittaa blogia, tai kuvaamaan YouTube video tai päivittään instaa. Siinä samalla varmasti tajuaa sen kuinka paljon se ihan oikeesti vie aikaa.  Jos ajattelet, että sinulla on antaa jotain mielenkiintoista itsestäsi tai tekemisestäsi joka mahdollisesti kiinnostaisi lukijoita, niin go forit. Varmasti riippuu aina postauksesta, mutta ei sekään synny ihan vain sormia napsauttamalla. Useesti blogin kirjoittamiseen menee puolesta tunnista kolmeen tuntiin aikaa. Joskus joku yhteistyö voi olla sellainen, että työstät sitä päivittäin viikon verran aina yks osa-alue kerrallaan.  Se voi silti osittain olla sellaista työtä, mistä ei heru palkkaa ollenkaan. Mailien vaihto suuntaan ja toiseen.. tekstien oikolukemista, lakimiehellä hyväksyttämistä ja kaikkea maan ja taivaan välillä.

Moni rakentaa oman näkyvyyden vuosien työllä. Töitä saattaa olla takana tuhansia tunteja ilman palkkaa. Blogaaminen on myös nykyään henkisesti aika raskasta ja kuormittavaa. Vaikka itse kirjoitan paljon mielipidekirjoituksia, niin nykyään on paljon asioita mistä tekisi mieli, mutten viitsi kirjoittaa, koska en jaksa sitä jälkipyykkiä. Pari kertaa on paska osunut tuulettimeen, niin hyvässä kun pahassa. Jos siis ajattelet, että et viitsi luke jonkun blogaajan tekstiä, koska se saa siitä rahaa, niin voin luvata ettei hän sillä rikastu… ehkä sentin 🙂 tai kaksi.  Myöskään se, että klikkaat jotain linkkiä ei tuo blogaajalle euroakaan. Jos satut ostamaan jotain jonkun linkin kautta ja saamaan siitä mahdollisesti blogaajan kautta jotain alennusta voi kirjoittaja saada siitä muutaman hassun euron tai hyvän mielen. Se voikin olla ainut raha, mitä siitä blogitekstistä sai.

Suurinosa meistä tekee jotain muuta työtä, millä itsensä elättää. Jos tällä tienaisi miljoonia, niin tätähän tekisi kaikki.. Mää itse tykkään lukea sellaisia blogeja mistä saan tietoa. Tykkään myös lukea mielipidekirjoituksia ja saada erilaista näkökulmaa asioihin. Se auttaa ymmärtämään ihmisiä paremmin. Osaa en ymmärrä silti koskaan, mutta luen silti.  Jos joku on mielenkiintoinen tyyppi, niin tykkään ehkä eniten seurata niitä ihmisiä IG:ssä, koska koen että esim stoorien perusteella ihmisistä saa paljon aidomman kuvan. Mutta vielä otsikkoon palatakseni, niin kyllä mua rehellisesti sanottuna ärsyttää monikin blogaaja. Mua ärsyttää muutenkin ihmisten epäaitous, enkä kestä niin liian somistettuja kuvia, jossa se salaattikulho on niin hasta että se nauraa sun kanssa.

En myöskään tykkää yhtään siitä, että kaikki kuvat ja tilanteet on niin lavastettuja, että ne jopa naurattaa. Ne ikuiset kukkaset ja macaronsit jokaisessa kuvassa on jo omasta mielestäni niin nähty, mutta mää voin tehdä sen valinnan ja olla lukematta ja seuraamatta niitä ihmisiä ja kas kumma ne ei enää ärsytä mua missään kanavassa.

Mun asu on House of Brandonilta, minne pääset shoppailemaan TÄÄLTÄ*, Neule*. Sielä on myös mahtava TAKKI* kamppis, missä koodilla JACKETS saat -25% alennusta. 

-Umppu

3 kommenttia

 1. MaSi kirjoitti:

  Lukuisat kirjoitusvirheet vääristävät sanoman vähän hassuksi, muuten ihan ok. Tarkkuutta.

 2. a kirjoitti:

  Selfiet. Tai toisen kuvaamat kuvat bloggaajasta. Ne ärsyttää. Miksi pitää olla niin paljon omakuvia?
  Mainonta. Se myös ärsyttää.
  Miksi ei voi vain olla esim.linkkiä johonkin vaatteisiin tai tuotteeseen? Miksi pitää olla tuote-esittely ja usea kuva.
  Itse olen vähentänyt blogien lukemista valtavasti, tämän luin, koska otsikko oli osuva.
  Saman toistaminen on yksi asia. Ei ole bloggaajaa, joka ei toistaisi itseään postauksesta ja kuvasta toiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.