Hae
Prime Life by Umppu

Minkälaisen muiston annat lapselle

Sisältää kaupallisia linkkejä*

Joulu tulee pian. On surullista luettavaa otsikoissa siitä, että moni lapsi jää ilman lahjoja jouluna ja osalla ei ole edes mahdollista viettää joulua. Olen itse osallistunut moneen erilaiseen keräykseen, missä kerätään vähävaraisille lapsille joululahjoja, niin silti ihmettelen oikeastaan siitä kuinka lahjansaajien tarve on lisääntynyt niin huimasti. Onko kyse mahdollisesti siitä, että nykyään uskalletaan pyytää apua enemmän, mikä on hienoa. Tai itse vähän kyynisenä mietin sitä, että laitetaanko jouluna rahat johonkin omiin juttuihin ja sitten hankitaan lahja tällaisten keräyksien avulla. Nykyään kun ihmisiin on välillä vaikea luottaa siinä vaiheessa, kun saadaan mahdollisesti jotain ilmaiseksi.

Mä toivoisin että jokainen vanhempi miettisi tosi tarkkaan omaa joulu käyttäytymistä. Yhdenkään lapsen ei tarvi nähdä äitiä tai isää humalassa. Yhdenkään lapsen ei tarvitse nähdä väkivaltaa tai esimerkiksi huumeidenkäyttöä kotona. Ei jouluna eikä minään muunakaan ajankohtana. En nyt väitä, että vähävaraisuus on riippuvainen aina yksinomaan riippuvuudesta, mutta se on aika yleinen syy valitettavasti.  Mä en oikein tiedä että mikä nykyään olisi oikea ratkaisu kaikkeen. Olisko niiden joululahjojen sijaan mahdollista järjestää jossain Isossa paikassa esimerkiksi jokin yhteinen joulutapahtuma.

Semmonen tapahtuma mihinkä kaikki olisi tervetulleita. Olet sitten viisihenkinen perhe tai yksin asuja, joka tuntee olonsa yksinäiseksi. Siellä voisi olla tarjolla jouluruokaa jouluisessa tunnelmassa ja vaikka jotain yhteisiä laulu hetkiä tai vastaavaa.  Pääasiana lämminhenkinen tunnelma. Kuitenkin niin että kaikki kokisivat olonsa tervetulleeksi. Ihan yksinään sellaista ei pysty järjestää, mutta jossain vaiheessa ei olisi mikään huono idea. Mietin joka päivä sitä, että esimerkiksi meillä Suomessa tuntuu koko ajan kasvavan vähävaraiset perheet. Vai onko se niin että niistä uutisoidaan enemmän? Meillä on kuitenkin työttömyys % koko ajan tasaisesti pikkuhiljaa pienentynyt. Meillä ei saa olla alipalkattuja ihmisiä, niin mietin aina sitä että mikä on tämän kaiken takana.  Työntekijöillä on usein enemmän kun hyvät oltavat. Eletäänkö sitä jatkuvasti yli varojen ja velkaannutaan vai mikä on syy? Mää tiedän paljon perheitä, missä ajellaan hienoilla autoilla ja näytetään että rahaa on, mutta lapset ovat tyyliin ilman ruokaa…

Mää äitinä ymmärrän enemmän kuin hyvin perheen perustamisen ja lapsien hankinnan, mutta sitä mää en aina ymmärrä, että jos vaikka nelihenkisessä perheessä mietitään, että mistä rahat ensi viikon ruokaan, niin sitten niitä lapsia hankitaan vielä 3 lisää. Mää koitan aina ajatella asioita vähän pidemmälle. Mulla ei esimerkiksi ole varaa tällä hetkellä hankkia yhtään enempää lasta. En halua että mulla on jatkuvasti huoli siitä onko heillä asian mukaiset ulkovaatteet tai ruokaa jääkapissa. Sitä tapaa  nykyään ties minkälaisia perheitä ja kuulee  jos jonkinlaisia tarinoita.

On vanhempia kenellä ”ei muka ole varaa” hankkia lapsilleen tiettyjä perus tarpeitä, mutta sitten on kuitenkin varaa hankkia itselle vaikka hiustenpidennyksiä, etelänmatkoja ja käydä vähintää kerran viikossa viihteellä. Kun lapsia hankkii on siinä vaiheessa jo mietittävä sitä, että niistä on vastuussa koko heidän elämän. Lapset tarvii vanhempiaan ja he tarvitsevat perusturvaa ja huolenpitoa. On jopa naurettavaa ajatella, että ei se kuitenkaan mitään muista.

Lapsi todellakin muistaa jos hänet jätetään yksin kotiin ja lähdetään baariin… Jo yksikin kerta voi vaikuttaa draumaattisesti koko heidän tulevaisuuteen. Lapsia ei koskaan saa aliarvioida, sillä he eivät ole tyhmiä. Lapsen ei kuulu nähdä kun vanhemmat harrastaa seksiä tai ottelee pornahtavia kuvia itsestään peilin edessä.  Mää haluaisinkin että ihan jokainen vanhempi tarkastelis sitä omaa käyttäytymistään varsinkin nyt joulunalla. Lapset ei ole pelinappuloita, mitkä hyväkskäytetään aikuisten riitojen selvittelyyn. Lapsen kuuluu saada vanhemmista tukea ja turvaa ja vanhempiin pitää pystyä luottamaan.

Kuvan asu House of Brandon* neule* mekko*

Kuvaus Noora Näppilä

-Umppu

5 kommenttia

 1. Anniina kirjoitti:

  Sulla on aina niin hyviä postauksia! ❤️ Samaa mieltä. Lasten paras edellä , jos perheen on perustanut.!

 2. T kirjoitti:

  On paljon oikeaa köyhyyttä, eli työttömyyden, sairauden, vastoinkäymisten tuomaa köyhyyttä, jolloin rahat eivät riitä niihin lahjoihin tai jouluruokaan.

  Valitettavasti yhtä lailla on juuri kuvailemaasi ”köyhyyttä”, jossa äidillä on varaa ottaa ja huollattaa rakennekynnet, käydä kampaajalla, isällä hankkia se 1000€ iphone, tai vauvalle pitää ostaa ne merkkivaatteet, koska ”kaikki muutkin”.

  Tuntuu, että monella (ei kaikilla,en todellakaan yleistä) pienituloisella on omasta mielestään oikeus hankkia kaikkia ylellisyyksiä ja sitten valittaa kun ei ole rahaa ruokaan. Mutta ei sillä normaalituloisellakaan ole varaa niihin ylellisyyksiin, vaan rahat menee ihan normaaliin elämiseen ja normaaleihin menoihin.

  Lahjoitan mielelläni oikeasti tarvitseville, mutta en haluaisi rahoittaa äidin hiustenpidennyksiä tms.
  Luen paljon säästämiseen liittyviä blogeja. Vaikka niissä on edustettuina tietynlaiset ihmiset, on selkeästi niissäkin huomattavissa, miten osan mielestä heidän on oikeutettua hankkia ja ostella vaikka mitä vaikka samalla haluaisivat säästää. Ja kun rahaa ei jää säästöön, niin voivotellaan isoja menoja ja ”menoja”.

  Silti haluan sanoa,että valitettavan paljon on niitäkin,joilla ei ole yrittämisestä huolimatta varaa ostaa lapselle lahjoja. Siksi on tosi hyvä kun keräyksiä järjestetään.

 3. Anna kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus! Meillä on kaksi pientä lasta, kolmas tulossa ja aina vain jaksan ihmetellä, miten ihmiset valittavat että tuet eivät riitä yms. Mieheni käy töissä tällä hetkellä keskivertopalkalla ja itse olen hoitanut lapsia kotona kolme vuotta ja aion vielä olla ainakin reilu vuoden kunnes masuasukki on isompi. Kelalta saan lapsilisät, muutaman satasen kotihoidontukea ja muutaman satasen asumistukea. Yhteensä n.700€. Emme todellakaan voi matkustella ulkomaille, ostella ylimääräistä tms. mutta rahat todellakin riittävät normaaliin elämään. Mitään päihteitä, tupakkaa tms.paheita ei ole ja aina laitetaan lapset etusijalle. Toki asumme pohjoisessa, missä asuminen on halvempaa kuin pääkaupunkiseudulla, mutta silti ihmettelen suuresti, miten jotkut valittavat kun rahat eivät riitä vaikka molemmat vanhemmat kävisivät töissä…

 4. GetReal kirjoitti:

  Siis tiedät ”PALJON perheitä, joissa ajellaan hienoilla autoilla, mut lapset on tyyliin ilman ruokaa”? Mä en kyllä tiedä yhtään. Aika erikoinen viiteryhmä, jos tollaisia on vielä paljon.
  Ja lasten ei pitäis nähdä, jos vanhemmat ottaa peilin edessä pornahtavia kuvia itsestään… siis mistä sä vedät näitä esimerkkejä ?
  Älä käsitä väärin, oon samaa mieltä molemmista, ihmettelen vaan missä tällaisia ihmisiä on, ja vielä siinä määrin että heille blogiteksti omistetaan ?

  • primebody kirjoitti:

   Valitettavasti näitä molempia löytyy. Tiedän paljon ihmisiä ketkä näyttää ulospäin tai siis haluavat näyttää varakkailta… rahaa ei kuitenkaan elämiseen ole juuri ollenkaan. Kaikki on ostettu luotolla ja velaks… ja saahan sitä firman kautta ostettua niitä hienoja autoja ja maksatettua moniakin asioita… Ja ei tarvitse kun vähän plärät instaa niin näkee vaikka kuinka paljon lähes pornahtavia kuvia äideistä ja lapset on taustalla…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.