Hae
Prime Life by Umppu

Mikä Suomalaissa pännii?

Sisältää kaupallisia linkkejä*

 

Mietin oikeestaan joka päivä sitä, että mitenkä kaikesta tekemisestä puuttuu nykyään maalaisjärki? Onko se sitten lasten kasvatuksesta, asumisesta, autoilusta, pukeutumisesta, syömisestä tai mistä tahansa. Miten musta tuntuu että nykypäivänä ihmiset ajattelee joka asiassa saavansa tietynlaista erityiskohtelua. Musta tuntuu että monessakin asioissa ihmisillä on täysin hukassa tietynlainen kulurakenne.  moni ei ymmärrä mitä mikäkin maksaa ja ennekun sitä ei ymmärrä ei ymmärrä oikeastaan mitään. Ei asiat tule, kun Manulle ilallinen. Mä jotenki havahduin tähän, kun me oltiin lasten kanssa neuvolassa ottamassa koko perheelle influenssarokotteet. Mä sain varata meidän perheelle sopivan ajan ja me saatiin kaikki rokotteet ilmaiseksi. Miettikää ilmaiseksi niin maksettu niistä mitään. Käytännössä jos me vaan itse haluamme tarjotaan meille suoja influenssalta ilmaiseksi. Jos nyt ajatellaan vaikka tätä rokote asiaa, niin jotenkaan en ymmärrä sitä, että me saamme suojan todella pahalta taudilta (ilmaiseksi) ja vielä jaksamme valittaa siitä. Me valitamme siitäkin, että Suomen valtio on huolissaan meidän terveydestä. Me valitamme kuinka Suomen kouluissa ja päiväkodeissa on paskaa ruokaa… toki ”onhan se ilmaista” niin siitä saa silloin valittaa.

Varsinkin jouluna on erilaisia keräyksiä, missä kerätään lapsille joululahjoja tai vaikka rahalahjoituksia ulkomaille. 10:llä eurolla voit pelastaa monen lapsen hengen. Kehitysmaissa 10:llä eurolla saa usealle lapselle lääkettä ripuliin, mikä saattaa sielä olla tappava. Me vain jaksamme silti valittaa. Musta jotenki tuntuu että on kyse sitten koulusta tai päiväkodista ihmiset vaan valittaa. Jos sinusta tuntuu että kukaan muu ei osaa opettaa tai kasvattaa lastasi, niin ole hyvä ja tee se itse. Varsinkin lapsien kohdalla tuntuu, että kaikki vaativat sille omalle kullalle jotain aivan erityistä. Jos lapsella on märät hanskat hakiessa sitä tarhasta, niin ole hyvä ja vie tarhaan viideltä eri hanskat että ne voidaan aina vaihtaa kun ne kastuivat, äläkä oleta että se tarhan henkilökunta ”luppoajalla” (mitä heillä ei ole minuuttiakaan) föönaa sinun lapsesi hanskoja kuivaksi. Tai sano sille lapsellesi, että et saa leikkiä koska haaskasi kastuvat ja äiti ei siitä tykkää.

 

Luin juuri keskustelua kouluruokailusta. Moni ehkä ymmärrä sitä, että siihen on käytettävissä muutama hassu euroa. Se koko raha ei ole edes käytettävissä siihen ruokaan, vaan sitä on muitakin kuluja. Meidän on siis turha nostaa meteliä ja vaatia, että saisimme samanlaisen lounaan kun itse syöt lounastauolla lounasbuffetissa. Musta tuntuu että moni ei ymmärrä kuinka paljon me oikeesti saamme asioita niin sanotusti ilmaiseksi. Verovaroillahan suurin osa näistä kustannetaan, eli käytännössä me maksamme niistä itse, mutta myös maksamme niiden ihmisten tarpeita ja asioita kenellä ei ole siihen itse varaa. Suomi on hyvinvointivaltio ja täällä kannatellaan myös niitä heikompia.

En tiedä koska tää ihme löyhääminen loppuu? Koska ihmiset ihan oikeesti keskittyy siihen omaan elämään ja onnellisuuteen? Ei aina siihen mitä naapurilla on ja mitä mulla ei ole. Tee elämästäs onnelista niin pääset paljon helpommalla.  Mitä jos vaikka jouluna mentäis vähän itsemme ja mietittäessä asioita. Mietittäessä kuinka hyvä tilanne meillä on täällä Suomessa. Meillä on kuitenkin mahdollisuus jopa olla tekemättä mitään, niin että asuminen ja ruokailut kustannetaan. Pitäisikö näille ihmisille teidän mielestä tarjota pari kertaa vuodessa vielä etelänmatka rentoutumiseen, kun tuntuu että siitäkin valitetaan kun toisilla on varaa matkustaa ja toisilla ei.? Mun mielestä todellakaan ei. Osalle myös päivähoito on maksutonta. Itse maksan siitä lähes viissataa euroa jokainen kuukausi. Maksan siitä, että mun on mahdollisuus käydä töissä.

Vaikka koko ajan sanotaan että maailma muuttuu, niin musta tuntuu että jatkuvasti on koko ajan enemmän jos jonkinlaista lifestyle elämäntapa kulkijaa ja  sillon kun sulla on vaikeeta, niin Suomi kantaa. Olisiko joskus mahdollista antaa jotain takaisin siinä vaiheessa kun voimat on palautunut?

Jotenkin tuntuu huvittavalta se, että me juhlimme meidän Suomen 101 vuotis itsenäisyyspäivää ja osa menee sinne taas tekemään itsestään numeroa. Juhlassa ei todellakaan ole kyse siitä, mitä ihmisryhmää edustat ta mitä haluat puke päällesi. Ei se ole paikka, missä näytellään  metsästettyjä  saaliita käsipielessä tai valkoisia lenkkareita. Kyse ei ole kenestäkään henkilönä vaan Helvetti soikoon siitä Suomesta.  Juhlimme yhdessä meidän Suomen itsenäisyyttä, ja mielestäni sitä pitää kunnioittaa. pukeudutaan etiketin mukaan ja that`s it.  Jos me kaikki keskitytään siihen, että me tehtäis yhdessä hyvää meillä ois täällä paljon parempi olla. Vaikka sanotaan sitä että lentäminen on turhaa,Niin mä oon ihan eri mieltä. Ja jokaisen kuka ei oo käyny Suomen ulkopuolella pitäis käydä ja nähdä maailmaa. Nähdä minkälaista on muualla ja ymmärtää kuinka hyvin meillä täällä moni asia on.

Mää oon jotenkin niin kyllästynyt tähän ”mulla on oikeus” Vaikka mää kuulun maailman enemmistöön, koska olen valkoinen hetero nainen niin en todellakaan koe, että voin tehdä ihan mitä vaan kantamatta omista tekemisstäni vastuuta. Miks tarvii tehdä joka asiasta hirvee numero jatkuvasti. Jos ei muuta keksitä niin syytetään päättäjiä… HITTO SOIKOON me ollaan ne sinne äänestetty ja itse äänestysprosentti on ollut aika matala. Turha siis vierittää syitä muiden niskoille.

Mun asu House of Brandon*, missä on nyt varastontyhjennys. Koodilla VARASTO20 saat -20% ja koskee myös alennettuja tuotteita. 

Kuvaus Noora Näppilä

-Umppu

10 kommenttia

 1. Anna kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus ja olen just samaa mieltä!

 2. Marjo kirjoitti:

  Heips. Eikö tuo ale koske pelkästään jo alennettuja tuotteita?

 3. Tiia kirjoitti:

  Saakeli sentään, että oli hyvä teksti. Niin ASIAA!! Ihmiset jaksaa aina vaan valittaa, sen sijaan, että ymmärrettäisiin, että olemme etuoikeutettuja monessa asiassa. Muistetaan kyllä ottaa, mutta ei antaq takaisin, kuten sanoit tekstissäsi.

  Asiallisia ja herättäviä mielipiteitä jälleen, kiitos Umppu.

 4. Jonna kirjoitti:

  Vitsi että tykkään sun jutuista ??
  Niin samaa mieltä tästäkin asiasta. Mikä ihmisiä oikeesti vaivaa? Missä on ihmisten kiitollisuus? Missä on oikeesti se maalaisjärki?
  Meillä on kaikki niin hyvin ja jos ei oo, se on useimmiten ihan omaa syytä tai sille asialle vois ainakin tehdä jotain ihan itse.
  Ja jos ihmisillä ois oikeita ongelmia, niin ei niitä kiinnostas paskaakaan vaatia jotain sukupuolivaipaita vessoja tai uimakoppeja ympäri kyliä. Ja just tää, et nytkin mun pitäs olla anteeksi pyytämässä jo etukäteen jos joku pahoitti mielensä tosta aiemmasta lauseesta, ja itseasiassa meinasin sen jo automaattisesti tehdä. Ei toisia tietenkään saa loukata tahallaan, mut ei ihmisten myöskään tarvii kaikesta loukkaantua. You know?
  Musta on niin surullista, että asioista ei uskalleta oikeesti puhua enää suoraan / oikeilla nimillä, ettei joku vaan loukkaannu. Mitä täällä pitää varoa?! Ihmiset saa olla eri mieltä, se on jopa normaalia !! ?

  Ja muuten, oon meinannu jo monesti kommentoida, et tää lyhempi tukka sopii sulle todella hyvin! 🙂

  Kaikkee hyvää tulevalle vuodelle!

 5. Suvi kirjoitti:

  Puit sanoiksi täsmälleen omat ajatukseni enkä voisi enempää olla kanssasi samaa mieltä. Rakastan sun tapaa ottaa kantaa ja kertoa mielipiteet! Esimerkkinä just nuo Linnan juhlat – miten kellekään tulee edes mieleen mennä sinne lenkkareissa?!? Se ei mene mun pieneen päähän mitenkään päin. Muutaman vuoden päästä varmaan kukaan ei edes muista miksi koko juhlat järjestetään, mikä on alkuperäinen juhlan syy… Eikä kyllä sinne mun mielestä kuulu Sannin esittämät Mitähän V..ua ja Muutan pois Suomesta -laulutkaan.. Että kukkahattutäti täällä moi 🙂

 6. Tipi kirjoitti:

  Erittäin hyvä postaus aiheellisesta aiheesta! Mikä ihme ihmisillä on?
  Nykyään saa oikeastaan yllättyä, jos jollakin on edes alkeellisia käytöstapoja.
  Itsenäisyyden Linnan juhlista on tullut vaatteiden ja kampausten kommentointijuhla. Jotkut haluaa mennä sinne rikkomaan etikettiä ja vielä kehuskelee sillä!
  Koulussa ei käydä syömässä, koska ruoka on pahaa. Työpaikan lähikaupan lihapiirakka-tiskillä on kyllä tunkua, olen huomannut. Ai että olisin onnellinen, jos pääsin sinne ruokajonoon ottamaan valmista ruokaa.
  Autoilijat vähät välittävät liikennesäännöistä. Eilen noin 10 km ajomatkallani noteerasin, miten 4 autoa ajoi punaisia päin – osa näistä ihmisiä kuljettavia linjautoja! Puhumattakaan muista rikkomuksista, mitä näin jatkuvasti (kännykkä korvalla jne).
  Ennen öisin uskalsi hyvin kävellä juna-asemalta kotiin – ei enää.
  Yleinen töykeys ja epäystävällisyys. Jos joku on jossain asiassa väärässä, yritetään korjata tilanne valehtelemalla jne.
  Heikompiosaisia huijataan surutta.
  En vaan ymmärrä! Lapsena opetettiin käytöstavat, opetettiin kunnioittamaan vanhuksia ja eläimiä – tilanne on nykypäivänä toinen.
  Eläimiä kohdellaan kaltoin ja niitä jätetään jatkuvasti enemmän heitteille (itse lahjoitin kaikki veronpalautusrahat eläinsuojeluyhdistyksille).
  Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Mihin tämä maailma on menossa?

 7. Sandraseee kirjoitti:

  Aika hassu teksti juuri sun kynästä kun tässä blogissa about joka toinen postaus on valitusta jostain 😀

  • primebody kirjoitti:

   Mää saatan valittaa väsymystäni mikä on mun valituksen yleisin aihe. Se keskittyy täysin mun omaan elämään..

 8. Hanna kirjoitti:

  Ihanaa lukea sellaista postausta jossa lukis niinku omia ajatuksia. Vaikka olen itse 28v niin silti nyky maailma on mennyt aivan sekaisin tästä ajattelu tavasta. Nuorena vaikka se koulu ruoka oli joskus pahaa ni kyllä sitä silti syötiin. Ammattikoulu oli sitten erikseen. Sielläkin syötiin jos ei ollu rahaa itsellä ylimäärästä, että ois voinu jossain muualla syödä. Eikä siitä pahemmin napistu sillonkaan. Ja tää rokote homma. Ne on vauvoillekin ilmasia ja silti niitä jätetään ottamatta osa vaan siks että ku vauva on niin hirveen kiukkunen ja vatsaa vääntää ja kakka ei irtoo. Vauvalla kuuluu olla ääntä ja ne on ihan normaaleja reaktioita. Hetken ne on vaan vauvoja ja 2v päästä ei ole ku muisto niitä huudoist. Oma napa tärkeempi ku lapsen. Hyvä kirjoitus ja hyvä että olet ottanut asian esille. Kiitos tästä:)

 9. Mintsu kirjoitti:

  Valitusta,sitä kyllä riittää. Mulla on työkaveri,joka valittaa ihan joka asiasta ja ressaa ihan koko ajan. Joutuu välillä sanomaan siitä sille vaan sama meno jatkuu.
  Mutta asiasta kukka ruukkuun, sinäkait oot laihtunu ihan hurjan paljon kun kuvia kattoo:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.