Hae
Prime Life by Umppu

Mitä on taloudellinen väkivalta?

 

Luin mielenkiintoisen artikkelin liittyen taloudelliseen väkivaltaan. En edes oikeasti tiennyt, että tälle asialle on olemassa titteli/nimike. Taloudellisessa väkivallassa on monta erilaista muotoa.  Näissä suhteissa missä taloudellistaväkivaltaa ilmenee on usein jonkinlaista väkivaltaa tai päihdeongelmaa. Mitä se sitten ylipäänsä on?

Monet ketkä ovat joutuneet taloudellisen väkivallan uhriksi väittävät, että sillä voi olla pidemmät seuraukset, kun fyysisellä väkivallalla. Taloudellinen ahdinko toisen aiheuttamana saattaa viedä itsetunnon todella alas. Luottotietojen menettäminen ja velkaantuminen jonkun toisen toimesta voi olla todella ahdistavaa, eikä tilanteesta ole helppoa paluuta.

Ihmiset kenellä on mikä tahansa riippuvuus voivat varastaa kumppaniltaan rahaa, ottaa pikalainoja toisen nimiin, ostaa luotolle tai tilailla esimerkiksi osamaksulla tavaraa. Kun näitä kertyy….. voi kuukausittaiset maksut/kulut olla jopa tuhansia euroja. Sitä on vaikea saada maksetuksi normaalien elämisen kulujen lisäksi ja pian ollaankin pattitilanteessa. Jos puoliso tietää esimerkiksi toisen hetun voi hän tilailla vaikka mitä tai ottaa lainaa toisen nimissä. Tiesittekö että itsensä voi asettaa lainakieltoon, millä voi estää kaiken velaksi tapahtuvan. Tätä käytetään usein esimerkiksi silloin, jos esimerkiksi on tapahtunut henkilötietojen joutuminen vääriin käsiin.

Monilla pariskunnilla saattaa olla yhteiset tilit tai käyttöoikeudet toisen tiliin. Se on aika usein lopun alku, kun kerran päättää ”lainata” toiselta hieman rahaa. Voi olla että toinen käy töissä ja toinen on jo tuhlannut etukäteen toisen palkan. Tässä nykymaailmassa, kun kaikki pitää saada heti ja muille pitää näyttää että hilloo on. Tää  on suuri nouseva ongelma.

Moni sattaa olla parisuhteessa vaan rahan takia, jotta voi elää sellaista elämää kun haluaa. Kuvitellaan että se raha vaan tulee eikä ymmärretä, että toinen tekeen töitä saadakseen sen rahan. Näitä tapauksia on paljon erilaisia

Musta olis enemmän kun tervetullut ajatus siitä, että opittaisiin elään sen mukaan mihinkä on varaa. Ymmärrettäisiin mitä mikäkin asia maksaa ja mitä kaiken eteen pitää tehdä. On todella väärin elää toisen kustannuksella. Toki onhan niitäkin poikkeuksia, että (usein se on nainen) että eletään miehen rahoilla. Joillekkin se on ihan ok, mutta nille kenelle se ei ole niin se voi olla nimenomaan tätä taloudellista väkivaltaa.

Jos ajattelisin tilanteen (kuvitteelisesti) vaikka omalle kohdalleni. Miheni olisi kotona eikä tekisi mitään. Itse tekisin kahta työtä mitä nyt teen ja ennenkuin palkka olisi edes tullut tililleni olisi meiheni tuhlannut sen jo. Mulla ei olisi varaa maksaa lainanlyhennyksiä/vuokraa, enkä tietäisi millä rahalla ostan perheelle ruokaa. En voisi luotta mun puolisoon olenkaan. Tilanne tuskin siitä muuttuisi yhtään peremmaksi vuosien saatossa, ellei toinen osapuoli parannu. Kyse voi olla vaikka peliongelmasta tai mistä tahansa ”riippuvuudesta”. Olen lukenut esimerkiksi että moni äiti velkaantuu ostellessaan lapselle kalliita merkkivaatteita, mihinkä ei oikeasti ole rahaa.

Osamaksut voivat olla hyvä asia siinä tilanteessa, jos hankkii esimerkiksi jotain kallista. Maksun voi jakaa muutamalle kuukaudelle, kunhan on varautunut että se syö budjettia tietyn summan kuukaudessa. Jotenkin itse ajattele, että jos kyse on jostain tärkeästä asiasta on se ihan fine. Jos taas ostellaan vaan huvinvuoksi esimerkiksi vaatteita tms ei se mun mielestä enää siinä vaiheessa ole hyvä asia.

Tässä asiassa on tavallaan kaksi puolta. Jos toiselle on ihan fine että joku käyttää hänen rahoja rajattomasti, niin tuskin siinä on mitään ongelmaa. Jos taas toinen kokee asian, niin että hänen rahojaan käytetään väärin tai luvatta on asia taas jo todella vakava.

Mulle on aina ollut ehdottoman tärkeää se, että mulla on omat rahat. Voin ostaa niillä silloin mitä itse haluan. Mää maksan aina palkasta ensin lainat, laskut, perheen asiat, budjetoin ruoka yms kulut ja lopuilla voin ostaa mitä huvittaa. Laitan joka kuukausi rahaa säästöön pahanpäivän varalle, jos sattuu jotain yllättävää. En koksaan oleta, että käyttäisin vaikka miheni rahoja, koska ne on hänen itse ansaitsemiaan.

Oletko sinä jotunut kokemaan suhteessa taloudellista väkivaltaa? Onko ollut tilanteita että kauppaan menessä pelkäät että tili on tyhjä ja sinulla ei ole rahaa ostaa lapsille ruokaa? Oletko kenties menettänyt luottotidot puolison takia? Jokaisen pitäisi ymmärtää mihinkä on varaa ja mihinkä ei. Yli varojen eläminen on ilmeisemmin tätä päivää, mikä on huolestuttavaa. Pikavipit on se vihonviimeinen asia ja tuskin sitä koskaan otetaan ihan oikeaan tarpeeseen.  Kun siihen kierteeseen jää otetaan vippiä, millä maksetaan edellistä lainaa. Ainakun ostat jotain luotolla pitäisi miettiä, että se laskukin pitää maksaa. Luotto ei ole koksaan ilmaista rahaa. Jos sinulla on jo ennestään velkaa, niin maksa ne pois ennenkuin otat mahdollisesti uutta velkaa. Maksamattomat velat saattaa pilata parisuhteita tai ystävyyssuihteita, koska se tekee ihmisestä epäluotettavan. Myöskään sellaiselle ihmiselle ei kannata lainata rahaa, kenellä on esimerkiksi jokin riippuvuus. hyvin todennäköisesti et saa niitä koskaan takaisin.

Taloudellisiin neuvoihin on saatavilla apua jos omat voimavarat ei siihen riitä. Esimerkiksi luottotietojen menettäminen vaikuttaa elämään todella negatiivisesti. Niiden takaisin saamiseen et voi vaikuttaa kuin sinä. Yksi asia millä pääsee hyvin alkuun on laskea tulot ja menot. Mieti mihinkä on varaa. Maksa velkaa pois niin paljon kun pystyt. Huoli velasta vaikuttaa koko elämään ja esimerkiksi itsetuntoon. Jossain vaiheessa kun velat on maksettu jää siihen elämiseen enemmän rahaa, eikä niitä luottoja tarvitse. Jokaisen tulisi ottaa vastuu omasta elämästä ja taloudesta. Velkaantuminen lisääntyy jatkuvasti ja se on todella huolestuttavaa.

Asu Gina

kuvat Noora Näppilä

8 kommenttia

 1. Taawi kirjoitti:

  Heippa.
  Hyvä kirjoitus tärkeästä aiheesta. Tässä in otettu huomioon vain yksi puoli taloudellisesta väkivallasta. On olemassa myös naisia jotka ovat suostuneet miehen pyynnöstä kotiäideiksi ja mies on lyvannut ”elättää”. Tämä on sitten johtanut siihen, että mies hallitsee vaimon elämää täydellisesti pitämällä kukkaron nyörit tiukalla. Nainen joutuu erikseen pyytämään rahaa jokaiseen ostokseen. Toki hän on itse siihen alistunut, mutta eräänlaista taloudellista väkivaltaa tämäkin.

  • primebody kirjoitti:

   Joo näitäkin tapauksia on valitettavasti, että tavallaan hallitaan sillä rahalla…

 2. Mamma kirjoitti:

  Me ollaan miehen kans molemmat sitä mieltä, että kun naimisiin ollaan menty niin silloin on yhteiset rahat eikä erotella mikä on kummankin tienaamaa. Molemmat voi käyttää rahaa ihan vapaasti ja kumpikin luottaa toiseen, ettei ostele yli varojen. Itselle omat tilit ja omat rahat on todella vieras ajatus. Perhe on meidän yhteinen ”yritys” jolloin myös rahat on täysin yhteisiä. Nyt kun itse olen kotona lasten kanssa niin toki tuloni ovat pienet. Mies on kuitenkin tyytyväinen, että olen kotona, hoidan kodin ja lapset pääsääntöisesti kun olen päivät kotona. Näin mahdollistan miehelle pitkät työpäivät tarpeen vaatiessa eikä hänen tarvitse miettiä, että miten lapset pärjäävät tai että pitäisi lähteä kotiin pesemään pyykkiä. Ehkä olemme vähän vanhanaikaisia, mutta tämä toimii meillä loistavasti ja enempi riitoja meillä tulisi jos olisi omat rahat. Rahasta meidän ei ole koskaan tarvinnut riidellä. Tällaista tilannetta et ehkä tarkoittanut, mutta halusin tuoda sen esille kun vähän ihmettelevään sävyyn kirjoitit, että onko jollekin oikeasti fine elää toisen rahoilla. 🙂 itse en kuitenkaan asiaa näe tai koe tältä kannalta vaikka jonkun mielestä varmaan elänkin miehen rahoilla. Enkä sano tätä siksi, että arvostelisin teidän tapaa toimia, mulle on ihan sama miten kukin raha-asiansa hoitaa parisuhteissa 🙂

  • primebody kirjoitti:

   Joo siis tämähän on ihan normaali tilanne, koska se on molemmille jees. On meilläkin tavallaan yhteiset rahat vaikka omat tilit onkin.

 3. Sosiaalityöntekijä kirjoitti:

  Haluan tuoda esille asiaan liittyen myös iäkkäiden taloudellisen kaltoinkohtelun, jossa lapset/lapsenlapset/muu läheinen käyttää iäkkään henkilön rahoja väärin. Iäkäs on luottavaisesti pyytänyt apua tai joku tarjoutunut auttamaan iäkästä, joka ei käytä nettiä/vaikea asioida pankissa kun tarvitsee saattajan. Kuinka helppo tämä tilanne on? Aivan, erittäin helppo. Tai kuinka helppoa on pyytää iäkkäältä allekirjoitusta erilaisiin velkakirjoihin. Iäkäs joka luottaa luotettuunsa ei uskalla sanoa mitään koska tarvitsee luotettunsa apua ehkä myös muissa askareissa. Kierre on valmis..

  • primebody kirjoitti:

   Joo näistä olen myös kuullut että esim vanhus ”pestään” ja rahat menee ihan johonkin muuhun

 4. Sinisilmäinen kirjoitti:

  Oman kokemukseni mukaan taloudelliseen väkivaltaan ei tarvita edes toisen nimissä otettuja vippejä tms. Riittää kun asutaan yhdessä, hyväuskoinen on ottanut vuokrasopimuksen vain omiin nimiinsä. Ensimmäisenä vuokranmaksupäivänä sovitusta summasta jätetään 50 e maksamatta. Tästä eteenpäin toisen henkilön vastuulla olevasta vuokrasta puuttuu joka kuussa vähintään 50 e, välillä kaikki. Luojan kiitos pääsin eroon loisesta!

 5. LennaH kirjoitti:

  Toivon, että pysyt terveenä ja työkykyisenä sinne 65/66/67 vuotiaaksi, jolloin eläkkeesi saat. Et siis joudu pitkälle sairaslomalle tai tule työkyvyttömäksi tai sinulle ei synny sairasta lasta, joka vaatii kokopäiväisen peräänkatsomisen kenties aikuisenakin jne.jne .
  Toivon todella, että jos sattuu joskus kuitenkin käymään huonosti, että sinulla on vanhan ajan mies vierelläsi, joka tuntee, että on hienoa turvata elämäsi laskematta rahaa, mitä silloin menee.
  Kaikkea hyvää sinulle 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.