Hae
Prime Life by Umppu

Rokottamatta jätetty lapsi on uhka muille

Sisältää kaupallisia linkkejä*

Kuvan asu House of Brandon*, Mekko*, Paita*. Tiesittekö muuten, että House of Brandonin* valikoimissa on kaikki lastenvaatteet* -40%. Jos et ole vielä hankkinut esimerkiksi talvivaatteita*, niin nyt kannattaa hankkia. Mukana alessa esimerkiksi  merkit MOLO*, VIMMA* ja paljon muuta. Myös koko normaalihintainen valikoima -20% koodilla DEC20

Kuvat Noora Näppilä

Nyt on paljon ollut otsikoissa Suomessa levinnyt  tuhkarokko. Mää otan nyt tähän asiaan kantaa siitä syystä, että mulle menee välillä yli ymmärryksen toimintatavat, missä ei ole mietitty asioita maalaisjärjellä ollenkaan. Rokotteet on kehitetty suojamaan meitä ihmisiä, jopa tappavilta taudeilta. Mun mielestä on jopa edesvastuutonta, että osa vanhemmista jättää lapsensa rokottamatta sellaiselta taudilta joka voi tappaa.

Ajatteleeko ihmiset ihan oikeasti niin, että kun rokotetta ei vaikka ole tutkittu tarpeeksi niin en anna sitä lapselleni, mutta ei huomioida, että vaihtoehtoisesti samalla valitset lapsellesi pahimmassa tapauksessa sairaudesta johtuvan kuoleman. Kun et rokota omaa lastasi altistuu hän taudeille, mitä rokotuksilla on tarkoitus suojata. Rokotuksilla koitetaan välttää epidemioita. Monella rokotusohjelmaan kuuluvilla rokotteilla ollaan saatu Suomesta pois tappavia tauteja. Ei niitä huvinvuoksi ihmisille anneta.  Osa lapsista ei voi ottaa rokotetta esimerkiksi oman sairauden vuoksi ja nämä rokottamatta jätetyt lapset altistavat myös muut ihmiset ympärillä.

Ymmärrän, että ihan joka vaivaan ei lapsille haluta ottaa rokotusta, vaikka esimerkiksi vesirokko. Meillä sen on sairastanut yksi lapsi ja kokemus oli aivan kamala. Sielä me oltiin koko perhe eristyksissä Taysi:n osastolla ja pelkäsin lapseni puolesta. Tunne oli kamala, kun katsot omaa lastasi, joka hourii yli 40 asteen kuumeessa ja silmät pyörii päässä. Tieysti äitinä pelkäsin pahinta. Tästä syystä haluan rokottaa lapseni tältä taudilta kun se kerran on mahdollista.

Tottakai rokotuksilla halutaan myös välttää yleisesti vaikka sellaista, että työpaikalta ei ole 4 viikkoa 70% henkilökunnasta samaan aikaan pois. Se on aivan käsittämätön tappio yritykselle. Sitä ei ehkä muu ymmärrä, kun se työnantaja ja siitä syystä monilla työpaikoilla on rokotepakko esimerkiksi aikuisilla. Vaikka olen sitä mieltä, että jokaisella ihmisellä tulisi olla oikeus päättää oman kehon puolesta, niin ymmärrän silti nämä pakko rokotukset.

Välillä tuntuu että jengillä katoaa sellaiset ihan normi järjenasiat, kun kaikessa pitää olla jotenkin super erikoinen. Mun mielestä on naurettavaa jättää lapsi rokottamatta jopa tappavilta taudeilta ja vielä törkeämpää että samalla siinä voi altistua muut, niinkun esimerkiksi nyt on käynyt. Mää en muutenkaan ymmärrä välillä tätä maailman menoa. Miks meidän pitää kokojan olla jotenkin super erkoisia..

Ensiks möyhötään maahanmuuttajista.. sitten sukupuolista ja kaikkeen niihin liittyvästä. On liikennemerkki kohua ja enään ei ole olemassa miestä eikä naista vaan henkilöitä, possuja ja karhuja. Seuraavaks on eettisyys ja ekologisuus. Teit sitten mitä tahansa, niin kaikki on paskaa. Syöt lihaa olet maailman tuhooja jne.  Mikään ei missään muodossa riitä koskaan. Ihan sama asia tässä rokotuksissa. Tiedostan että niissäkin on aina myös niitä riskejä. Joku on saanut jostakin rokotteesta sairauden, mikä on kamala ja kurja juttu, mutta  sairauden olisi voinut saada myös jos jättää rokottamatta. Musta sekin, että jaetaan esimerkiksi facessa jotain aivan ääripään videoo, missä lapsi saa jotain kohtauksia on käsittämätöntä provosointia. Halutaan luoda ihmisiin pelkoa, että näin käy kun rokotat lapsesi. Olisi hyvä silloin kun kyse on vakavasta asiasta/sairaudesta puhua myös siitä, kuinka suuri prosentti on sairastunut. Onko se 1% vai 90% on hieman eri asia.

Mua äitinä jotenkin sapettaa kaikenmaailman kukkahatut tällä hetkellä. Joka päivä tulee viestiä jostain hoito tai harrastuspaikoista, että on täitä, matoja ja mitä muuta. Mitenkä 2018 on oikeasti vielä olemassa täitä? Ne on siitä syystä, kun niitä ei hoideta kunnolla pois. Jos perheessä on täitä on syytä hoitaa koko perhe ja huolehtia ettei ne pääse leviämään eteenpäin. Sama on niissä kihomadoissa ja muissa. Niihin on saatavilla apteekista tuotteet/lääkkeet, millä ne lähtee. Ei ne mitään juuria pureskelemalla katoa sieltä persreijästä.

Herätkää ihmiset tähän päivään. Mä en jotenkaan käsitä monene ajattelutapaa tänä päivänä. ”Mä saan tehdä mitä mä haluun, koska mä voin”. Me ollaan ainakin toistaiseksi edelleen yhtenäinen kansa, missä pitää ajatella vähän omaa napaa pidemmälle. Mää aijon rokottaa lapseni roktusohjeman mukaisesti ja otamme koko perheinfluenssa rokotteen tänäkin vuonna. En halua sairastaa sitä enää koskaa, enkä halua että lapseni sairastaa sen. En myöskään halua että meidän perhe on se joka tartuttaa sitä eteenpäin muille.

-Umppu

13 kommenttia

 1. T kirjoitti:

  Kiitos kun otit tärkeän asian esille.
  Rokotusohjelmassa olevia rokotteita on tutkittu paljon ja niillä on todettu olevan suurta hyötyä.

 2. limppu kirjoitti:

  Kiitos kannanotosta Umppu! Rokotukset ovat yksi lääketieteen suurimmista edistysaskelista ja niiden avulla on säästetty miljoonien ihmisten henki. Todella tärkeä aihe, vaikka terveydenhuoltoalan ammattilaisena se tuntuukin itsestäänselvältä, sitä se ei näköjään ikävä kyllä ole kaikille…
  Mukavaa joulunodotusta sinulle ja koko perheelle!

 3. Julle kirjoitti:

  Niin samaa mieltä kanssasi! Mua niin tää asia viime päivinä kuohuttanut. Neljän lapsen äitinä en ota mitään riskejä, et mun lapset sairastuis. Minun vuoden ikäinen kummipoika menehtyi juuri keuhkokuumeeseen ja mua sapettaa niin paljon, et tietyt ihmiset ei ymmärrä kuinka tappavia nuo jälkitaudit voivat oikeasti olla! Ja nämä täit, viimevuonna olin ihan valmis ottamaan lapseni koulusta ja päiväkodista pois täiepidemian vuoksi. Meillä oli yhteensä 7kk täitä ja vaan sen takia kun osa vanhemmista ei viitsinyt lapsiaan hoitaa. Yksikin perhe hoisi täit oliiviöljyllä, koska eivät halunneet lapselleen apteekin ”myrkkyjä”!

 4. Nina kirjoitti:

  Sanoisitko näin jos lapsesi olisi sairastunut narkolepsiaan tms sikainfluenssa rokotteesta tai halvaantunut HPV rokotteesta? Joidenkin rokotteiden kohdalla haittavaikutukset ovat todella vakavia. Oma lapseni sairastui sikainfluenssarokotteesta eikä ole pystynyt sen jälkeen poistumaan kotoa muuta kuin sairaalaan.

  • primebody kirjoitti:

   Varmasti on enkä misään määrin vähättele niitä. Kuitenkin se suoja minkä se antaa suojaa valtaväestön. Oon todella phoillani teidän perheen tapahtumasta <3

  • SK kirjoitti:

   Itseasiassa narkolepsiaa aiheutti itse sikainfluenssaviruksen proteiini. Eli narkolepsiaan olisi voinut sairastua myös saamalla sikainfluenssaviruksen. Valitettavaa joka tapauksessa, että teille kävi näin. (https://suomenkuvalehti.fi/jutut/tiede/uusi-tutkimus-syypaa-narkolepsiaan-varmistui-ei-ollut-pandemrixin-tehosteaine/)

   Kaikilla rokotteilla on joitakin haittavaikutuksia. Siksi niiden kohdalla arvioidaan tarkkaan hyödyt ja mahdolliset haitat. Useiden kuolemaan johtavien ja herkästi tarttuvien tautien kohdalla rokotteiden hyödyt ovat selkeästi suuremmat kuin haitat.

 5. Joupe kirjoitti:

  Ei ole välttämättä kyse siitä että täitä yms ei hoidettaisi asianmukaisesti, vaikka vuosi on 2018. Jos yhdellä päiväkodissa on kihomatoja, pitäisi koko ryhmä hoitaa kerralla, koska ei ne oireet heti pamahda/jotkut on oireettomiakin tai oireilee todella lievästi milloin sitä ei osata epäillä. Ja silloin tartuttaa muita ja niitä jotka on saatettu jo hoitaa. Syyhypunkki leviää, koska lääkäritkään ei osaa sitä aina diagnosoida. Milloin se on allergiaa ja milloin atooppista ihottumaa…

  Eihän nuo mukavia ole todellakaan ja itsellänikin hermot menee välillä kun päiväkodissa näihin ötököihin törmää joka kuukausi, mutta minkäs teet.

 6. Rokotevaurio kirjoitti:

  Taas puhutaan asiasta mistä ei ole mitään tietoa. Kun suomalaisilta kysytään että mitä vastaan otat rokotuksia niin suurin osa ei osaa nimetä edes 3 sairautta! Kun kysytään että tietääkö suomalaiset millaisia tauteja nämä sairaudet ovat niin vastaus on ”ne tappaa”..taas väärin..ja lopuksi kun kysyy että tietääkö ihmiset TARPEEKSI HYVIN mitä kaikkea rokotukset sisältää ja niiden haittavaikutukset niin vastaus on: ”ne on kyllä turvallisia ja tutkittuja” ja taas mennään metsään. Jos ei ole tarpeeksi tietoa siitä mistä asiasta puhuu niin ei kannata julkaista näitä tekstejä. Rokotukset eivät ole mikään leikin asia ja jokaisen pitäisi se asia tutkia kunnolla ennen kuin rokottaa lapsensa tai itsensä. Siinä kohtaan kun sinä tai lapsesi saa rokotevaurion ja sen kanssa PITÄÄ elää loppu elämä niin voin kokemuksen syvällä rintaäänellä kertoa että se on pa*kaa ja jokainen päivä elämässä on yhtä taistelua oireiden kanssa. Jos sinun ainoat tiedot noista sairauksista on kuolema ja tosi vaarallista ja että rokotteet on meidän pelastus niin suosittelen tutustumaan aiheeseen uudelleen. Tuskinpa kaikki rokotevastaiset ihmiset pohjaa tietonsa huuhaa juttuihin ja kuulin naapurilta ideoihin. Itse elän rokotevaurion kanssa ja olo on kuin suomen thl olisi nyrkillä vetänyt turpaan kun pimittää meiltä tärkeitä tietoja rokotteisiin liittyen. Ja kyllä luotto on mennyt. Jos koet että lapseni on uhka sinulle/lapsillesi koska en ole rokottanut heitä niin oikeastaan sekin väite menee metsään…

  • LK kirjoitti:

   Rokotusohjelman rokotteita on tutkittu paljon ja niiden haitat ovat hyvin tunnettuja. Rokotteista saatava hyöty on moninkertainen haittoihin verrattuna. Todella ikävää, että teidän kohdallenne on sattunut haittavaikutuksia. Oliko kyse kenties sikainfluenssarokotuksesta? Rokoteohjelman rokotuksia on tutkittu vuosikymmeniä, toisin kuin sikainfluenssarokotusta. Narkolepsiaa aiheuttava osa rokotteesta oli viruksen proteiini, joten narkolepsian olisi saanut jos olisi sikainfluenssaan sairastunut, vaikka se tuskin sairastuneita lohduttaakaan.

   On hyvä muistaa, että rokotteilla ei suojata vaan terveitä lapsia. Tuhkarokko, joka voi olla terveelle lapselle lähinnä ikävä tauti, voi olla immuunipuutteiselle ihmiselle tai pienelle vauvalle hengenvaarallinen. Rokotteet suojaavat myös jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta ja aivokalvontulehdusta, vastaan, jotka eivät ole läpihuutojuttuja edes terveille lapsille.

   Rokotteilla pyritään ”opettamaan” kehon oma immuunipuolustus taudinaiheuttajien varalle, jotta keho osaa vastustaa niitä tarpeen tullen.

   Lisätietoa rokotteista saa vaikka fimean sivuilta ja tutkimustietoa vaikka PubMedistä. http://sic.fimea.fi/4_2012/lasten_rokotukset_kansallisessa_rokotusohjelmassa

 7. SK kirjoitti:

  ” Sama on niissä kihomadoissa ja muissa. Niihin on saatavilla apteekista tuotteet/lääkkeet, millä ne lähtee. Ei ne mitään juuria pureskelemalla katoa sieltä persreijästä.”
  No nyt!!! Täyttä asiaa!!! Meillä on asiat kehittyneen lääketieteen ansiosta niin hyvin, että olemme unohtaneet kuinka ikäviä ja jopa tuhoisia epidemiat voivat olla. Tuhkarokosta, sikotaudista ja hinkuyskästä puhutaan harmittomina lastentauteina ja samalla unohdetaan, kuinka moni lapsi niihin on aikanaan kuollut. Moni vanhempi kertoo, kuinka on sairastanut taudin lapsuudessaan, mutta tietenkään ne, jotka tautiin ovat kuolleet, eivät ole siitä kertomassa. Ja nykyaikaan kuuluu muutenkin, että ihmiset uskovat rajattomasti omaan ylivertaisuuteensa ja ymmärykseensä. Tietoa on saatavilla enemmän kuin koskaan ja ihmiset kuvittelevat tämän takia, että kuka tahansa voi olla yhtä pätevä tiedoissaan kuin asiantuntija. Kuitenkin monilta ihmisiltä puuttuu täysin lähdekritiikki ja laajempi tieteen ymmärrys.

  Ja tosiaan jos joku jää vaikkapa auton alle, niin ei siihen paikalle silloin mitään homeopaattia tilata tai kutsuta energiahoitajaa ja valella loukkaantunutta hopeavedellä. Kyllä silloin länsimainen lääketiede yhtäkkiä kelpaa. Ja haluaisin tosiaan nähdä sen aikuisen, joka ruhjouduttaan auton etupuskuriin kieltäytyy opiaateista ja haluaa tilalle kurkumajauhetta. Lasten elämällä on paljon helpompi leikkiä.

 8. Ninni kirjoitti:

  Toki kannattaa eriyttää nyt virallisen rokoteohjelman rokotteet ja esim. influenssarokote toisistaan.

  Maailma on nyt niin avoin, tarkoitan matkustelua, että uskomatonta ettei joku ajattele lastaan sen vertaa, että jättää ottamatta esim. MPR -rokotteen. Naapurin pariskunta vaikka käy maailmanparannusmatkalla jossain nappamassa tartutettavaksi siihen naapuriin alle 1 vuotiaaseen tai pahasta astmasta kärsivään jonkun kivan taudin, mistä seuraa lisää jälkitauteja.
  Kaikista lääkkeistä, myös rokotteista on olemassa eri asteisia haittavaikutuksia. Rokoteohjelman rokotusten haittavaikutukset normaalisti kuume ja pistospaikan paikallinen punoitus/arkuus. Vakavat haittavaikutukset ovat harvinaisia ja on toki surullista, että joku ne saa. Silti tällaisen henkilön on aivan turha alkaa kritisoimaan rokotetta, joka enimmäkseen kuitenkin antaa suunnaatoman hyödyn suurimmalle osalle sen ottaneista.

  Taudit, joita rokotteilla pyritään ehkäisemään, eivät välttämättä suoraan ole kuolettavia. Niiden aiheuttamat jälkitaudit ovat sekä kuolettavia että vammauttavia. Ja varmasti enemmän olisi niin kuin se surullinen joukko, jotka saavat kurjemmat haittavaikutukset.

  Terveydenhoitoalalla työskentelevien kokisin ottavan myös influenssarokotteen, en tiedä miksi osa hoitohenkilökunnasta vastustaa voimakkaasti influenssarokotetta ja esim lääkärit (joilla huomattavasti suurempi käsitys ja tieto bakteriologiasta sekä immunologiasta jne.) ottavat tuon kiltisti. Kannattaisin esim. pinssiä rokotetun henkilökunnan rintaan merkiksi potilaslähtöisestä työotteesta.. #minäsuojaanpotilasta on oikein kiva kampanja, vaikken itse alalla olekaan.

  Se, että ”Raija ja Anu ottivat yhtenä talvena kausi-influenssarokotteen EIVÄTKÄ OLE KOSKAAN OLLEET NIIN KIPEITÄ!!!!! JA KOKO, SIIS KOKO TALVEN SAIRASTIVAT!!! Ja siksi en todellakaan ota, siinä on sitä elohopeaakin!” Kuitenkin yli 100 flunssavirusta jyllää tässäkin maassa, hyvin suuri todennäköisyys on napata niitä useanpikin talvikauden aikana. Influenssarokote kun suojaa vain sitä tiettyä/tiettyjä INFLUENSSAkantoja vastaan, ei yhtäkää tosi pahaa flunssaa vastaan.

  Hyvä kun otit rokottamiseen kantaa, Umppu!

 9. Thaddeus kirjoitti:

  Lueskelin aikoinaan tuhkarokkorokotteista. Niitä löytyi kolmesta rokotesekoitteesta, kun omiani vein terkkarille. Pidin käsittämättömänä.

  En nyt sano, että niitä ei pidä antaa, mutta kyllä tämä lääketeollisuus kusettaa. Se että ei voida tehdä sydämenvajaatoimintalääkettä, joka ei aiheuta munuaisen vajaatoimintaa on täyttä soopaa. Se voitaisin tehdä, mutta on parempi myydä kahta kuin yhtä tuotetta. Samaa epäilen vahvasti skitsofrenialääkkeissä.

 10. Rakkaudella kirjoitti:

  Ottakaa selvää, lukekaa mitä aineita rokotukset sisältävät. Ei mitään heppoisia aineita.
  Viranomaiset puolustelevat annoksen pienuutta , mutta muutaman kk. Ikäisellä vauvalla esim. aivot ovat vasta alkamassa kehittymään ja ovat kaikille aineille vastaanottavia. Esim. alumiinin joutuessa ruuan yhteydessä kehoon ei ole niin vaarallinen kuin jos se laitetaan ruiskeena kehoon.
  Äidin maidosta lapsi saa hyvän immuniteetti suojan. Tänä aikana äidit, yleensäkin kansalaiset, maahanmuuttajat ,-eivät ainakaan Suomessa kärsi ravinnon puutteesta joten kun nainen on terve ja voi ja syö hyvin, sekin on jo sikiöajasta alkaen myös lapsen suoja ja varsinkin imetyksen yhteydessä,-siitähän vauva saa ravintonsa ja toivottavasti niin pitkään kuin on mahdollista. Hyvä Immuniteettisuoja on tärkein ja sitä ei voi liikaa painottaa -kaikenikäisille.Jos välttämättä haluaa rokotuttaa lapsensa niin myöhentää rokotusikää ainakin 2 vuoteen ja miettiä mikä on todella tarpeellista. Suomessa ei enää valmisteta rokotteita ja ehditäänkö kaikkea niin tarkistamaan THL/WHO tasolla kun uusia tuotteita kehitellään kovaa vauhtia. , esim. nyt koronalääkettä .Toivon että kukaan ei loukkaantuisi kirjoituksestani. Tänä aikana on vaan huomattavasti enempi lääkkeisiin myönteisesti suhtautuvia niin koen että kaikki kannat on hyvä ottaa huomioon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.