Hae
Prime Life by Umppu

Lapseton maailman pelastaja

Sisältää kaupallisia linkkejä*

 

Suomessa ollaan huolissaan syntyvyyden laskusta. Mutta mun mielestä tää on  vähän ristiriitanen juttu monessakin suhteessa. Tämän hetken kuumempia puheenaiheita on ihan ehdottomasti eettisyys ja ekologisuus ja lapsentekohan pahinta, mitä voit tehdä maapallon tulevaisuuden kannalta.  Mitäs helvettiä mää just luin? Jos me ei kerran tehtäis lapsia, niin kenelle me sitten sitä maapalloa säästellään? Eihän tässä asiassa ole ihan rehellisesti sanottuna mitään järkeä. Mulla menee kuppi nurin näistä kaikenmaailman kiihkoilijoista

Musta tuntuu että meillä on koko ajan vaan enemmän ja enemmän  erilaisia äärimielipiteitä. Vähän niinkun sellaista meininkiä.. että ”minä olen parempi kuin sinä” väittelyä ihan jokaisessa asiassa. Mä oon sitä mieltä että jokainen saa päättää itse tekeekö lapsia vai ei. On se sitten eettisesti oikein tai väärin. Mä  en missään nimessä tuomitse ihmisiä, jotka eivät halua lapsia. Mun mielestä lapsia ei todellakaan kannata tehdä ihan vaan siitä syystä, että ”oletetaan” että niitä kuuluu tehdä. Mun mielestä myös yksi huolestuttavia ongelmia tällä hetkellä on vanhemmat, jotka eivät välitä lapsistaan. Olisiko tässä tilanteessa kannattanut harkita lapsentekoa vaikka sitten  siitä eettisestä näkökulmasta ensin.

Tää lapsi asia on aika monimuotoinen juttu. Mun mielestä on aika huolestuttavaa, kuin monissa maissa ei esimerkiksi ole varaa tai mahdollisuutta käyttää ehkäisyä lapsia syntyy halusit tai et. Niitä syntyy myös raiskauksien seurauksena valitettavasti. Myös naisen asema ei todellakaan ole samassa arvossa kun meillä täällä Suomessa. Edelleen moni naisista joutuu haluamattaan äidiksi. Perheessä saattaa olla yli 10 lasta, eikä niistäkään kukaan oikein jaksa pitää huolta.

 

 

Mä itse tykkään lapsista ja rakastan  omia lapsiani eniten tässä maailmassa. Mä oon ne kaikki kolme lasta halunnut ja mää kannan ihan jokaisesta niistä vastuun. Musta on välillä jopa ala-arvoisen ilkeää kuunnella jonkun ihmisen suusta, että lapsenteko on epäeettistä. Mitä jos me kaikki päättäisimme yhtä aikaa, että emme tee lapsia enään tähän Suomenmaahan… Mitähän siitäkin seurais ja edelleen kysyn että kenelle sitä maapalloa sitten säästettäisiin, jos täällä ei olisi ollenkaan elämää…

Mitä jos kaikki vaan keskittyisi niihin omiin valintoihin ja koittaisi itse tehdä itselleen parhaaksi katsomalla tavalla niitä omia parempia valintoja..? Mää koitan joka päivä tehdä parempia valintoja mahdollisuuksien ja voimavarojeni mukaan ihan myös siitä syystä, että mulla tulee siitä hyvä mieli. Mää en ajattele kuitenkaan, että oon yhtään ihmisenä parempi, koska teen jonkun asian.

Mua myös välillä huvittaa semmoiset surullisen kuuluisat  letkautuksen, että ”voihan sen lapsen vaikka adoptoida”. Kuinka moni ihan rehellisesti sanottuna tietää minkälainen prosessi on adoptoida lapsi? Tää ei oo mun tietämykselläkään vahvin laji, mutta tiedän että se ei mene ihan niin helposti, kun tilaisit tv:shopista uuden kattilan. Siinä selvitetään ihmisten taustoja. Heillä esimerkiksi pitää olla tietynlainen tulotaso tai ainakin ennen tarvinnut olla, että lapsen adoptoiminen on edes mahdollista. Se ei otodellakaan ole halpaa lystiä, eikä kaikilla ole siihen mahdollisuutta.

Lisääntyminen on yksi luonnollisimmistä asioista. Mun mielestä sä et voi käyttää eettisyyttä tässä asiassa ihmisiä vastaan, jotka haluavat omia lapsiaan. Mulla ainakin lapset antaa niin paljon sisältöä elämään ja rakkautta ja vastuuta, jota en mistään muualta saisi.

Kuvat Noora Näppilä

asu: House of Brandon* Neule*

-Umppu

12 kommenttia

 1. Tiina kirjoitti:

  Mielenkiintoista pohdintaa, ja tärkeä aihe! Onhan se lapsien teko varmasti yksi maapalloa kuormittavimmista asioista, mutta toisaalta on luonnollista, että ihmiset haluavat perustaa perheen ja mielestäni olisi aika kamalaa jos sellaista ei voisi haaveilla. Itselläni asia on aika ajankohtainen pohdittavaksi, olen 25-vuotias ja olemme mieheni kanssa keskustelleet perheen perustamsesta lähitulevaisuudessa.
  Itse ajattelen niin, että kokonaisuus ratkaisee. Esim. Toivon yhtä tai kahta lasta, en viittätoista. Kierrätän, kuljen töihin pyörällä, pyrin ostamaan ruokakaupasta vain tarpeellisen jotta minimoin ruokahävikkiä, ostan lähiruokaa, siinä ehkä ne tavat miten itse pyrin tekemään ekologisia ja eettisesti hyviä valintoja.
  Olisi hienoa, jos kaikki miettisivät omalla kohdallaan vaikka pari asiaa, missä voisi toimia paremmin/toisin, varmasti sekin auttaisi jo paljon 🙂

 2. JK kirjoitti:

  Toisaalta miksi ottaa tätä asiaa henkilökohtaisesti 🙂 Länsimaissa on niin kova kulutushysteria, että siksi uusi ihminen eli lapsi on silleen laskien taakka maailmalle. Mulla on lapsi ja silti tiedostan tän faktan, olen samaa mieltä enkä kiihkoile siitä. Enkä suutu tai syyllisty jos joku mua tästä teosta syyttäisi. Siitä vaan.

  • Nea kirjoitti:

   Oon samaa mieltä tästä ja taidat Umppu harrastaa itsekin välillä tätä tahallaan väärin ymmärtämistä. Se että joku mainitsee suurimman ekoteon olevan lapsettomuus, ei tarkoita sitä että tämä henkilö olisi tämän ajatuksen kannattaja. Näitä jotka tuomitsivat muut sen perusteella että on perustanut perheen on kuitenkin aika vähän, vaikka sun tekstistä tulee tunne että heitä olis joka nurkalla

 3. miranda kirjoitti:

  Täysin samaa mieltä siitä, että lapsi on jokaisen oma valinta. Ja adoptio on todella hankalaa. On silti ihan älytöntä, että maailmassa on tuhansia orpoja ja ihmisiä muutenkin jo liikaa, ja silti adoptointiin ei todellakaan kannusteta. Maapallon säästämisestä on pakko huomauttaa, että täällä on muitakin lajeja jotka pärjäävät paremmin ilman ihmistä.

 4. taliya kirjoitti:

  Lisääntyminen on yksi luonnollisimmistä asioista.

  https;//thepolicytimes.com

  http://www.sensageonline.com/

 5. May kirjoitti:

  ”Jos me ei kerran tehtäis lapsia, niin kenelle me sitten sitä maapalloa säästellään?”

  Ööh, ajatteletko oikeasti, et maapallo on olemassa vaan ja ainoastaan meitä ihmisiä varten? Musta on jotenki järkyttävää, jos ihminen ei nää sitä kokonaisuutta, et me ollaan vain yksi (ja vielä valitettavan tuhoisa) laji muiden joukossa. Me ei omisteta tätä maapalloa. Luonto ja eläinkunta kieltämättä varmaan kiittäisi, jos meitä ei olisi. :/

 6. Facepalm kirjoitti:

  Sulla menee nyt hieman eettisyys ja ekologisuus sekaisin. Lapsentekoasiassa puhutaan epäekologisuudesta – sitä se on, eikä asia ole mielipidekysymys. Kolme lasta tekemällä tuot maailmaan kolme uutta ihmistä, jotka sinun laillasi kuormittavat maapalloa. Ja hups, niin olet pitkässä juoksussa saanut mukavasti moninkertaistettua oman hiilijalanjälkesi. Se ei tarkoita, että kukaan olisi kieltämässä sua tekemästä lapsia (eiköhän tää oo jo sun lapsiluvusta pääteltävissä). Se, että joku kertoo maapallon tilasta ja tekojen ekologisuudesta, ei ole henkilökohtaista kritiikkiä sinua kohtaan, vaan tietoisuuden lisäämistä. En minäkään kritisoi omia vanhempiani siitä että minut tekivät. Sen sijaan kritisoisin ihmisiä silmien ummistamisesta ja kyvyttömyydestä miettiä omaa toimintaa eri perspektiivistä. Sun postaus sisälsi ehkä sun tähän asti töksähtävimmän toteamuksen: kenelle me säästetään maapalloa jos ei ole enää lapsia? Tiedäthän Umppu, että elämää on ollut maapallolla jo aika kauan ennen kuin ihmiset saapuivat tänne sitä riistämään?

  • primebody kirjoitti:

   Mää ymmärrän sun pointin, enkä oo ottanut asiaa mitenkään henkilökohtaisesti vaikka siitä on AIKA moni mulle sanonut. Mää kuitenkin ite ajattelen asiaa vähän eri näkökulmasta. Mun mielestä meillä Suomessa ei ole ongelmaa tämän lapsi asian kanssa. Tässä on monta kulmaa, mitä ihmisten pitäis tarkastella. Fakta on tässä asiassa fakta, mutta mitenkäs faktan seuraukset. En oo mikään idiootti 🙂 ja tiedän että maapallolla on paljon muutakin kun me ihmiset. Mää en vaan käsitä ihmisten yli suppeaa ajattelutapaa. En käsitä sitä, että ihmiset tuntevat olonsa jotenkin paremmiksi syyllistämällä ja haukkumalla muita. Jos ei lapsia olisi, ei meillä olisi tulevaisuudessa veronmaksajia. Mitenkä me eläisimme eläkkeellä? Kuka meistä pitäisi huolta ja kuka maksaisi meidän eläkkeen. On täysin eri asia tehdä vaikka 15 lasta kun 2. Mitenkä eri uskontoryhmät kenellä ehkäisy on kiellettyä.. heillä on perheessä vaikka 10 lasta ja onko kiistä yksikään oikeasti haluttu? Voisko näihin asioihin puuttua, vai painetaanko ne vain villasella ”koska se kuuluu heidän uskontoon”. Tuntuu että aina se kuka ei toimi juuri niinkuin on ”oikea tapa toimia” joutuu silmätikuksi. On se sitten suurperheen äiti, lihansyöjä ja ihminen kuka ostaa vaatteensa H&M:ltä. Mulle tärkeä asia on lapset, heidän oikeudet, heidän hyvinvointi jne. Toiset ajaa taas eläinten oikeuksia. Molemmat on hyviä asioita mutta se ei tarkoita että jompi kumpi olisi ainut oikea tie.
   Mitenkäs vaikka ylipaino? Onhan sekin selvää että todella ylipainoinen ihminen kuormittaa kaksinkertaisesti maapalloa ja tulos voi olla vaikka sama kun kolmella lapsella.. Ärsyttää ihmisten tavat esittää asiat niin, että toisen mielipiteillä ei ole mitään merkitystä ”koska toimit väärin”. Kun kaikki keskittyis yhdessä hyvään olis se kaikkia palvelevin tapa. Onhan maapallon tilanne huolestuttava eikä sitä mikään poista, mutta ei se sitä tarkoita etteikö täällä saisi elää. Maailmassa on satoja miljoonia ihmisiä ketä ei kiinnosta paskaakaan maapallon tuoevaisuus ja niille ihmisille pitäisi saada ajatuksia. Meillä on Suomessa moninaisia todella hyvin ja asioista puhutaan ja tietoisuus lisääntyy, mikä on hyvä asia. Silti mun mielestä tärkeintä on keskittyä siihen omaan tekemiseen <3

 7. teea kirjoitti:

  Mun mielestä on hyvä tiedostaa asioden epäekologisuus. Se on vain fakta, että lastenhankinta on epäekologista. Niin on myös lihansyönti, lentäminen, liika kuluttaminen, autoilu… Kukaan tuskin pystyy olemaan täysin ekologinen, eikä sitä oletetakaan, mutta silti kannattaa tiedostaa asiat ja yrittää ehkä jossain asioissa tehdä parempia valintoja. Ja jos sanoataan, että lastenhankinta on epäekologista ei tarkoita, ettei kenenkään pitäisi enää lisääntyä, ei todellakaan. Tässä oli ehkä vähän tahallaan väärin ymmärtämistä.

  Vaikka meillä Suomessa ei ole ongelmaa väestön kasvamisesta, niin maailmassa se on ongelma. Toki myös me länsimaalaiset kulutetaan resursseja enemmän kuin kehitysmaisen ihmiset, joten siksikin länsimaalaisella lapsella on suurempi hiilijalanjälki. Toki muualla väestö kasvaa räjähdysmäisesti, eikä me voida sille täällä mitään. Sikis kannattaakin keskittyä omaan tekemiseen ja omiin valintoihin ja yrittää tehdä joitain hyviä valintoja 🙂 Jos kaikilla olisi sama elintaso kuin meillä, niin maailman kestokyvyn rajat olisivat jo tulleet vastaan. Se on mielestäni suppeampaa ajattelua, että ei halua tiedostaa ongelmia.

  Lisään vielä, että haluaisin itsekin lapsen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.