Hae
Prime Life by Umppu

Tee palvelus Ja poista Jodel

Mää ajattelin eilen sen jälkeen, kun katsoin jakson sensuroimaton Päivärinne, että haluan puuttua muutamaan asiaan.  Ohjelmassa keskusteltiin tämän hetken hallitsevasta Suomen bikinifitneksen Suomenlestarista Ilona Siekkisestä. Hän kertoi kuinka pitkälle hänen kohdallaan nettikiusaamisen on mennyt (toki hän puhui jaksossa muustakin). Kun kuuntelin niitä juttuja, mitä hänestä oli kirjoitettu nettiin niin en tullut edes vihaiseksi, vaan todella surulliseksi. Surulliseksi siitä, että ilmeisemmin meidän joukossa on todella paljon ihmisiä, jotka voi todella pahoin.

Ensiksi.. mua kiinnostais ihan todella paljon tietää kuka on keksinyt tämän haastatteluun viitatun Jodel palvelun? Mikä sen palvelun alkuperäinen tarkoitus on ja mihin sillä pyritään? Mää en ole koskaan itse tätä kyseistä ohjelmaa itse käyttänyt ENKÄ KÄYTÄ jatkossakaan ja toivon, tai oikeastaan pyydän että jokainen kenellä sellainen on niin poistaa sen. Jodel on ilmeisemmin jokin sivusto, missä ihmiset voi nimettömänä haukkua ihmisiä. Mun mielestä ihan kaikki vastaavat kanavat, kuten esimerkiksi vauva.fi ja muut vastaavat ”laadukkaat” sivut on todella ahdistavia. Sielä ruokitaan halventavaa vihakirjoittelua, missä on aina kohteena nimellä jokin henkilö. Vaikka niiden alkuperä olisikin luotu ihan muihin tarkoituksiin, niin se mitä ne tällä hetkellä viljelee on nettikiusaaminen.

Ihminen kuka ei ole itse ollut nettikiusaamisen kohteena.. ei ymmärrä miltä se tuntuu. Tästä on turha sen enempää vääntää, eli jos et ole ollut kohde, niin et todellakaan tiedä niitä fiiliksiä. Tää on aihe, mikä nostaa pintaa harva se päivä ja on mun mielestä todella huolestuttavaa. Saako siitä oikeesti joku nautintoa kirjoittaessaan nimettömästi jostain ihmisestä ties mitä törkyä? Jutuissa on harvon edes totuuden siementä. Tässä Ilonaan kohdistuneessa kirjoittelussa esimerkiksi joku väitti, että hän on tapattanut koiransa, joka oli samaan aikaan koiranäyttelyssä. Hänestä jopa tuntui, että vanhassa asuintalossaan häntä kytättiin ja nettiin levitettiin aivan perättömiä juttuja. Musta se on sairasta. Se on sitä olan pahan olon purkamista johonkin toiseen ja usein näissä tilanteissa sellaisiin ihmisiin, kenellä ei ole mitään tekemistä kirjoittajan pahanolon kanssa.

Mää tiedän että esimerkiksi sielä Jodelissa on joku ryhmä ”blogi juorut”. Sinne sitten jotkut oman elämän sitsemänpäivää toimittajat kirjoittelevat ties mitä sontaa ihmisistä.  En edes halua tietää mitä kaikkea sielä on musta kirjoitettu. Toki jos jollain on jotain kysyttävää tai kerrottavaa niin ole hyvä ja ota minuun suoraan yhteyttä umppu@hotmail.com.  

Voin vastata ihan jokaiseen sinua arveluttavaan asiaan ettei sinun tarvitse miettiä sitä kysymyksen muodossa millään palstalla. Jos asia koskaa vaikka mua henkilökohtaisesti, niin varmasti olen ainut ja oikea ihminen antamaan siihen vastauksen eikö?.Meistä on ihan varmaan jokainen kokenut jossain määriin kiusaamista, mutta siinä samalla toiminut myös kiusaajana. Mitä tälle asialle vois tehdä?

Ihan ensimäisenä: ota haltuun kaikki kanavat missä seuraat ihmisiä ja poista sieltä ne ketkä sinua ärsyttävät, tai ketkä aiheuttaa sussa jotain negatiivisia viboja. Jos seuraat jotain henkilöä, joka ärsyttää sua jo olemassaolollaan, niin lopeta sen seuraaminen ja pääset huomattavasti helpommalla. Miksi ylipäänsä seurata ihmistä, joka ärsyttää tai vihastuttaa? Kun se sun ärsytyskäyrä laskee niin ehkä sulla ei ole myöskään tavretta päivitellä ja kirjoitella toisista ihmisistä pahaa esimerkiksi tänne kyseiselle Jodel kanavalle. Nettikiusaajia on ihan yhtälailla lapset, kun aikuiset.

Kirjoitin mun eilisessä postauksessa, koko kirjoituksen vain minusta. Mitä menestys mulle merkitsee ja mitenkä olen sitä saavuttanut. Kun keskittää sen energian täysin itseensä, niin voi huomattavasti paremmin, kun että sen keskittää muiden mollaamiseen nettipalstoilla. Kun keskityt siihen omaan tekemiseen saat parempaa sisältöä elämääsi. Kovan työn tehtyäsi se onnistumisen tunne on aika voimaannuttava ja se poistaa myös niitä kateellisuuden fiiliksiä. Kun olet tyytyväinen omaan elämään ja omaan tekemiseen et koe sen kummemmin tarvetta dissata muita.

Yks mikä on myös sellainen taito, mikä kannattaa opetella on se, että ole onnellinen muiden puolesta. Kun ymmärrät että toisen onni ei ole sun elämästä pois on sekin aika vapauttava tunne. Me voidaan ihan jokainen vaikuttaa siihen omaan oloon ja fiilikseen. Jos normaalisti aamulla avaat erilaiset palstata ja aloitata sen paskakirjoittelun muitsa, niin kokeile vaikka lähteä metsään kävelylle ilman puhelinta. Anna sun mielelle jotain ihan muuta ajateltavaa ja keskity itseesi. On todella tärkeää voida itse hyvin ja siihen omaan hyvinvointiin kannattaa panostaa.

Kukaan ei voi välttyä Balck Friday höösötykseltä. Mun instassa arvon myös yhdet leffatiedot. Koodilla BFUMPPU saat ilmaiset postikulut Biancaneveltä 23-25.11. shoppaile TÄÄLTÄ*

Osa tuotteista on jopa -70%

 

 

Kuvaus Noora Näppilä

Asu H&M

 

7 kommenttia

 1. Noora kirjoitti:

  Hei Umppu!

  Jodel on korkeakouluopiskelijoille suunnattu appi, jossa voi keskustella anonyymisti mieltä painavista asioista, heittää läppää ymym. Siellä on myös erilaisia aihekanavia, kuten koira-kanava, yliopiston oma kanava ja mainitsemasi blogijuorut. Jokaisella kaupungilla on oma Jodelinsa. Kyllä, siellä on tämä pieni määrä ihmisiä, jotka puhuvat paskaa ihan kenestä vain, mutta suurin osa keskusteluista liittyy joka päiväisiin asioihin; opiskeluun, ihastuksiin, parisuhteisiin ja työskentelyyn. Jodel ei keskity julkisuuden henkilöiden haukkumiseen, eikä sinustakaan ole tainnut olla kuin muutama keskustelu liittyen johonkin postaukseesi, joiden vastauksena yleensä on: kuka Umppu? Eli et ole kauhean tunnettu 90 -luvulla syntyneiden keskuudessa.
  Itselle Jodel on ollut hyvää vertaistukea kiireisen opiskelun keskellä ja löytänyt myös juttukavereita ja treffiseuraa sieltä! En itsekään ymmärrä ihmisten haukkumista ja paskanpuhumista ja ne eivät kuuluisi minnekään sovellukseen, mutta jotkut luulevat, että anonymiteetti antaa luvan päästää mitä tahansa suustaan. Onneksi Jodelissakin pystyy ilmiantamaan tällaiset keskustelut.

  • primebody kirjoitti:

   Kiitos tästä infosta. Mää sytyn aina eniten kun joku aloittaa musta keskustelun ja eka kommentti siihen on että kuka on Umppu 🙂 🙂 :). Mutta ne ketkä sielä Jodelissa on ja jos keskusteluja voi ilmiantaa niin olkaa niin fiksuja, että heti kun näätte sielä jotain vihapuhetta niin ilmiantakaa ne. Sielä on varmasti hyviäkin keskusteluja ja usein sitä varten tälläiset foorumit on tehty, mutta aina joukkoon mahtuu niitä mätiä munia, jotka pilaa koko homman.

  • diididyy kirjoitti:

   Minusta jodeleissa on myös hyvin erilainen henki kaupungista toiseen liikuttaessa. Esimerkiksi täällä omalla kotipaikkakunnalla, vaikkei se toisille puhuminen aina kovin asiallista ole niin harvemmin näkee edes julkisuuden ihmisten lyttäystä. Eikä meidän jodelista taida edes blogijuorut osiota löytyä, ja jos löytyy niin aika harvoin siellä mitään kirjoitellaan, kun ei koskaan tuossa pääsivulla näy. Että täällä meillä homma toimii enemmän niin, että heitellään huonoja läppiä, kysytään neuvoja ja joskus joku provoaa ihmisiä jollain valtavirrasta poikkeavalla mielipiteellä. Se sitten taas on eri, että kuin asiallisia kommentteja niihin omiin vastauksiinsa saa. Mutta täällä tosiaan paljon paremman henkinen jodel sitten kaiketi kuin etelämmässä. Täällä moni ei taida jodelista edes kunnolla muuta seurata kuin jotain ihastuslankoja tai vastaavia, joissa kuulutellaan, kuinka ihana joku ohikävelijä on ollut tai keneen on yliopistolla silmänsä iskenyt ja sitten ihmiset arvuuttelee kuka tää ko henkilö oikeesti on.

 2. Mummeli kirjoitti:

  Jälleen kerran; täyttä asiaa ja kyllä ihmettelen että noin nuorena oivallat noin paljon. Olen oppinut onnesta ja sen saavuttamisesta tämän vasta yli 60-v , kun ” velvollisuudet ohi” ja aikaa vasta nyt ” kelata” elettyä elämää…, mutta siis toi rajaaminen on tosi keskeistä nyky-yhteiskunnassa, missä hetkessä saadaan tieto kaikesta. Ei tarvitse olla osallisena kaikessa.

 3. teea kirjoitti:

  En seuraa Joelissa mitään julkkisjuoru-kavavia, joten en osaa sanoa, kuinka pahasti siellä haukutaan julkkiksia, mutta varmasti tällaisia keskusteluja on siellä ollut. Ja toki Jodelissa on joskus epäasiallista kommentointia, mutta olen huomannut, että Jodelista saa myös todella arvokasta vertaistukea ja ihan aitoa apua kysymyksiin ja huoliin. Epäasialliset kommentit myös miinustetaan pois nopeasti muiden käyttäjien toimesta. Esimerksi raskaus, parisuhteet ja erotukiryhmä -kavavilla saa arvokasta vertaistukea anonyymisti, ja monet ihmiset vastaavat aidosti ja ystävällisesti. En ole poistamassa Jodelia 🙂

  • primebody kirjoitti:

   Hyvä jo sielä on paljon hyviäkin puolia, kuten kommenteista on tullut ilmi. Valitettavasti vain näistä negatiivisista puolista puhutaan ja ne on aina keskittynyt perättömiin juoruihin ja naurettaviin herjauksiin. Itse en vaan henkilökohtaisesti siedä ollenkaan mitään kanavia, missä ilman nimimerkkiä tai omia kasvoja haukutaan ja arvostellaan muita ja puretaan omaa pahaa oloa pois

 4. Nanna kirjoitti:

  Mun on myös pakko sanoa, että vaikka sitä kakkaa siellä Jodelissa välillä on, niin myös mulle siitä on ollut paljon hyötyä. Esimerkiksi vauvakuume -kanavalla pystyy keskustelemaan esimerkiksi lapsihaaveisiin/lapsettomuuteen liittyvistä asioista täysin anona ja saamaan vertaistukea. Itse en ainakaan sellasista asioista pysty tai halua keskustella julkisesti omalla nimellä.
  Toki Jodelissa on ei niin kivoja juttuja, mutta mun mielestä se on jokaisen omalla vastuulla, että osallistuuko sellasiin keskusteluihin vai haluaako yrittää pitää positiivista fiilistä yllä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.