Hae
Prime Life by Umppu

Kuka on eetisyyden kuningatar?

Sisältää kaupallisia linkkejä*

 

Nyt menee vähän monta asiaa sekaisin, mutta mun mielestä tässä arvostelevassa yhteiskunnassa erittäinkin tärkeitä asioita. Oli kyse sitten lentämisestä tai lihan tehotuotannosta. Mää mietin paljon asoita omassa pikku päässäni, enkä ole löytänyt sellaista selkeää ja järkevää kuvioo tähän kaikkeen. Ajatellaan vaikka nahkakenkiä. Tietääkö jokainen nahkakengän pitäjä, mistä se nahka on tullut? Mitenkä juuri sitä eläintä, joka koristaa sun makeita maihareita on saanut elää. Nahkakengäthän ovat kestäviä, mutta onko niiden pitäminen eettisesti oikein? Korjatkaa jos olen väärässä, mutta ainakkan itse ole nähnyt koskaan mitään otsikoita liittyen kenkiin.

Mitenkäs se jos sinulla on nahkakengät, mitkä kestää kulutusta usean vuoden. Hankit niitä vain muutaman parin ja voit samoilla kengillä tallustella vuosia…. vai pitäisikö sittenkin hankkia useampi pari, vaikka erilaisista muovisekoitteista kasattuja kenkiä, jotka ei ole niin pitkä ikäisiä. Ne menee käytön jälkeen roskiin ja kuormittaa taas ympäristöä huomattavasti enemmän. Mikä tässä olisi se ”oikea ja paras vaihtoehto”

Juttelin yhden tuttuni kanssa, joka sanoi ettei koskaan voisi käyttää esim turkiksia, mutta taas toisaalta koki hieman tekopyhäksi sen, että syö kuitenkin jauhelihaa. Onko väärin käyttää esim untuvatakkia, mikä on lähestulkoon koko elämän kestävä vai pitäisikö sekin hankkia synteettisitä materialleista, mikä taas kuormittaa  ympäristöä enemmän?

Kaikkialta ei todellakaan ole saatavilla niitä vihreämpiä vaihtoehtoja.  Esim pienemmillä paikkakunnilla. Usein ainakin itse törmään esim siihen, että ne kauppojen luomuhyllyt eivät ole kovinkaan kattavia ja esim hedelmät näyttää jo valmiiksi mädiltä. Monella tulee tässä myös vastaan hinta. Moni haluaisi, mutta ei vaan yksinkertaisesti ole rahaa. Voiko tästä syyttää ihmistä, joka joutuu miettimään kaupassa mihinkä on varaa?

Ihan samaa voi kysyä onko nahkalaukku eetinen valinta?  Jos laukussa lukee Made in China niin kuka tietää mistä se nahka siihen laukkuun tulee, samanlailla kun yllämainitussa kengissä. Jos nahan käyttö on ihan nou nou…. niin mitenkäs muovi? Me eletään muovien ympäröimänä. Kaikki on muovia ihan joka paikassa. Mulle joku sanoi, että ota kauppaan esim kestokasseja…. Olishan se ihan jees, mutta meillä menee ne kaupasta hankitut pussit kotona roskispusseiks sekajätteelle. Jonkun mielestä on ekologisempaa ostaa erillinen rulla roskapusseja, koska muovi niissä on ohuempaa.. Meillä ne ei ainakaan kestä, enkä halua keräillä niitä lasten kakkaisia vaippoja pitkin katua.. On myös vissi ero roskan määrässä esim yksin asuvalla, kuka mahdollisesti vaikka vielä syö työpaikalla, kun 5 henkinen perhe, joka tekee kotona joka päivä vähintään yhden tai kaksi lämmintä ruokaa ja kaikki muut siihen päälle.

Joku sanoi mulle että turha leijua roskan kierrättämisellä, kun sillä ei oo mitään merkitystä, kun lennät.. No mites tää lento asia?. Onko tää maailma mennyt tosiaan siihen pisteeseen, että kaikesta tuomitaan. Mites ne ihmiset, jotka ei lennä ja arvostelee ja jopa hakkuu muita, niin onkohan niillä nahka vai muovikengät.. Entäs onko niillä untuvatakki, vai muovitakki. Syökö ne lihaa? Onko se riistaa vai tehotuotettua? Mitä nämä ihmiset tekevät maapallon tulevaisuuden eteen niin paljon, että saavat laukoa törkeyksiä muille? Onko heillä aurinkopaneelit talon katolla ja he tuottavat itse oman sähkön? Madollisesti viljelevät kaiken itse ja hiedän piahalla juoksee kanoja vapaana, joidenka munia he paistavat aamupalaksi.. He asuvat tietysti maaseudulla ja elävät omavaraista elämää. Autoa heillä ei ole, vaan he kulkevat koko perhe pyörällä 400km aina suuntaansa tapaamaan sukulaisia jne. mitenkäs ne joidenka on pakko lentää työnvuoksi? Esimerkiksi haluat mennä vapaaehtoistyöhön Etiopiaan, mutta et voi ”koska lento”…

Tää koko touhu on mennyt ihan överiks joka suhteessa. Mun mielestä ihan jokainen, kuka tekee omien voimavarojen mukaan asioita maapallon hyväksi on mahtava. Tarkoittaako se silti sitä, että kaikesta on luovuttava? Luovuttava siksi, että naapurin akka tulee raivoamaan parkkipaikalle, kun saavumme perheenä lomamatkalta, mikä on meidän perheella aivan uskomattoman upeaa aikaa ja unohtumattomia kokemuksia.

Mää oon kokeillut monesti esimerkiksi Suomalaisten suunnittelijoiden vaatteita… Suurinosa niistä ei oon mua ollenkaan. Onko mun siis käytettävä sellaisia vaatteita vaan siitä syystä, että haluan miellyttää muita.. Lastenvaatteissa olen susoinut paljonkin sellaisia merkkejä, missä kangasmateriaali olisi mahdollisimman pehmeää ja iholle miellyttävää, mitkä on tehty mahdollisimman luonnomukaisista materiaaleista, mutta siitäkin olen saanut palautetta että ”lesoilen kalleilla lastenvaatteilla”.

Tää maailman meno on nyt sellaista, että ihan sama mitä teet, niin aina on joku mussuttamassa.

Asu  Leggarit* Biancaneve, paita* House of Brandon*

Kuvat Noora Näppilä

-Umppu

10 kommenttia

 1. Marjo kirjoitti:

  Harmi, kun ei ole enään sitä sydäntä, et vois tykätä postauksesta. ? Hyvää pohdintaa, ja olen samoilla linjoilla. Ihan sama mitä teet, niin jonku mielestä se on väärin. Sama pätee lasten hoitoon/kasvatukseen. Asioilla on niin monta puolta, et kaikkia on mahdotonta toteuttaa. Tärkeintä lienee, et valitsee ne itselle tärkeät jutut. Esim. Jos kokee, et haluaa mielummin pitempään kestävät kengät, niin valitsee sitten ne nahkaiset muovin tilalta.

 2. Tiia kirjoitti:

  Ehkä ajatus on kuitenkin näissä ekologisissa asioissa (eettisyys on muuten eri asia..) on se kauaskatsoisuus, varmaan sinäkin umppu haluaisit että lapsillasi olisi joku paikka missä elää? Valinnat tulee tehdä ajatellen vähän pidemmälle (kuten lomamatkailu, vaatteiden hankinta; oikeasti tarpeeseen vai koska mä haluun -mentaliteetillä). Maapallosta tulee pitää huolta ja ilmastonmuutos on fakta, ei mielipideasia tai asia jossa jotenkin kilpailtaisi ”kuka tekee eniten”. Kierrättäminen, lihan syönnin vähentäminen, vastuullinen kuluttaminen (ekologiset vaihtoehdot kuten luomu, vastuullisesti tuotettu villa, lähiruoka jne.), hupilentojen vähentäminen, ekologinen asuminen (esim. maalämpö vs. öljylämpö), yksityisautoilun vähentäminen ovat asioita joihin tarvitaan kaikkien ihmisten panos jotta saadaan tämä muutos pysähtymään. Tässä ei ole syytä osoitella ketään sormella joka ei syystä tai toisesta halua osallistua omalla panoksellaan, mutta tärkeää olisi että kaikilla olisi tiedossa ne keinot millä voi auttaa ja kantaa oman vastuunsa tulevaisuudesta 🙂

  • primebody kirjoitti:

   Varmasti kaikki ne tietää ja tiedostaa. Se on kuitenkin eri asia kuka niitä toteuttaa. Tässä toimii mun mielestä ihan maalaisjärki. Jos se pienikin ele mistä koet itse hyvää mieltä ja millä koitat laittaa oman kortesi on paska, niin monelle tulee siitä asenne ”että nyt ei ainakaan”. Sillä toisen sättimisellä ei mennä kun väärään suuntaan. Kaikki tekee asiat omien voimavarojen mukaan. Toisen elämän tärkein asia voi olla kuuri tällä hetkellä vaikka se pitkälle ajattelu, kun taas toinen voi ripeä avioerossa masentuneena täysin voimattomana. Sellainen negatiivinen toisen ”kannattais sunkin vähän ajatella” ei johda mihinkään. Kaikilla ei myöskään ole varaa tehdä ekologisia ja eettisiä valintoja.. sekin olisi hyvä huomioida ennen kun syyttelee. Asiassa on vaan niin monta kulmaa ja moni ei näe sitä omaa ajatusta kauemmaksi.

 3. Hannis kirjoitti:

  En jaksa kirjoittaa kommenttia itse asiaan mutta oli pakko tulla laittamaan että toi sun uusi tukka on ihan älyttömän hieno!! Sopii sulle todella hyvin!

 4. Suvi kirjoitti:

  Mun mielestä se, että kukin koittaa petrata edes jossakin asiassa ympäristön eduksi, on hyvä asia. Jos joku haluaa matkustaa (lentokoneella), mutta kuitenkin kierrättää, niin sehän on vain mahtavaa eikä poissulje mitään.
  Kuten sanoit, niin varmasti kukaan ei elä nuhteettomasti joka asian suhteen, mitä tulee näihin ekologisiin seikkoihin, joten koen aika tekopyhäksi nuhdella bloggaria siitä, jos hän vaikkapa matkustelee.

  Veikkaan, että tässäkin asiassa se on se kateus eikä niinkään itse ympäristöasiat, jonka takia bloggarit saa kuraa niskaansa. Tottakai jokaisen on hyvä tarkastella omia kuluttamistottumuksiaan.

  Kuten on moneen kertaan joka paikassa todettu, niin suurin ekoteko on jättää lapset tekemättä.
  Taitaa aika moni perheellinen täällä huudella ja syyllistää…

 5. Ituhippi kirjoitti:

  Hei Umppu,

  Nyt oli pakko tulla kommentoimaan, että hyvää pohdintaa 🙂 tässä on ainakin omassa ekologisuus-/eettisyysåpohdinnassani (ja välillä paasauksessa) ollut tavoitekin, että se herättäisi ihmisiä ajattelemaan eri tavalla. Ei maailmanparannuksen pointtina pitäisi kenelläkään olla väittää itse tekevänsä ehdottoman oikein ja syyllistää muita vaan kenties herätellä ajatuksia siitä miten omia kulutustottumuksia yms voisi ehkä muuttaa.

  Minkään ääripään esimerkin mukaan eläminen ei kannata, jos sen ainoa pointti on päästä syyllistämään muita. Jos itselläsi on ympäristöteoista oikeasti puhdas omatunto niin hyvä, jos taas omatunto jostain asiasta kolkuttaa tai syyllisyys painaa niin muuta sitä. Tällä periaatteella ainakin itse lopetin lihan syönnin lähes kokonaan ja pidän kumisaappaita lukuunottamatta vuosia kestäviä nahkakenkiä, kunhan tiedän minkä eläimen nahkaa tuotteet ovat ja missä ne on valmistettu 🙂

 6. Mira kirjoitti:

  Hei, olisi kyllä ihanaa jos sinäkin saisit hyvää palautetta jos toimit ”vastuullisesti” jossakin asiassa. Jokainen asia on mielestäni tärkeä. Olisi ihanaa jättää luonto ja metsät ja esim. säätila lapsillemme suhteellisen samanlaiseksi kuin nyt eikä vaikka romahduttaa talouttamme ilmastopakolaisilla ym. Muutenkin laadun ja tietynlaisen yksinkertaisuuden takaisintuominen omaan elämään on itsellä tavoitteena. Itse ajattelen että jokainen voisi kantaa kortensa kekoon, koska se auttaa meitä kaikkia voimaan usein paremmin,toisten tekoja tai tekemättä jättämistä ei kuitenkaan sovi kritisoida koska kuten sanoit kukaan ei tiedä jokaisen omaa tilannetta. Sinulla on rohkeita ajatuksia ja mielipiteitä vaikka en olekaan kaikesta aina samaa mieltä. Olet merkittävä vaikuttaja lukioihisi joten sinun pienet teot moninkertaistavat vaikutukset. Ihanaa joulunaikaa sinulle ja perheellesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.