Hae
Prime Life by Umppu

Minkä ikäisenä lapsen olisi hyvä olla kuiva?

sisältää kaupallisia linkkejä’

Se olis kuulkaa semmonen juttu, että taas on yks semmonen vaihe elämässä menty eteenpäin, että meillä ei oo enään kuin yksi vaippa peppu kotona.  Kaikki lapset oppi jossain vaiheessa kuivaksi tai viimestään aikuisina.  Toki  jos ei ole jotain erillistä poikkeamaa tai muuta vammaa. Jokaisella vanhemmalla on taas varmaan ne omat kikat ja nippelitiedot kuinka kuivaksi oppii parhaiten ja nopeiten. Mä näen tässä asiassa aika monta puolta. Toisaalta kun lapsella on vaippa niin ei  tarvi aina miettiä sitä, että missä on se lähin vessa. Myöskään varavaatteita ei esimerkiksi tarvi olla niin paljon mukana, sillä se niin kutsuttu pönttö on aina siellä housuissa.

Me ollaan keskimmäisen lapsen kohdalla koitettu pikkuhiljaa tutustua siihen pottailuun.  Pakottamalla sitä ei oo tullu kyllä rehellisesti sanottuna yhtään mitään.  Tarkoitan tällä ”käyppä potalla” meinikiä, enkä aseella uhaten ohimolla.  Musta tuntuu, että kaikki mun yritykset on vieny vaan sitä itse pottailua kauemmaksi ja sitä on tullu entistä hankalampaa. ”en haluu potalle” oli se lause, mikä kuului jokainen kerta huudon saatelemana. Me päätettiin että me tehdään tää nyt ihan meidän omalla tavalla  ja omalla ajalla. Meillä ei oo minnekään kiire, jotenka teimme tällä kertaa niin, että lapsi itse päätti koska on se sopiva hetki siirtyä pottaan. Tähän potta hommaan meni kirjaimellisesti päivä. ”Olen iso tyttö enkä tarvitse enään vaippaa… haluan pikkuhousut” ja se siitä alkoi sitten sujumaan. Totta kai niitä vahinkoja sattuu, mutta esimerkiksi viimeiset neljä yötä on mennyt ilman vaippoja. Lapsen omasta tahdosta. Ei tarvinnut pakottaa tai sen kummemmin harjoitella, vaan odottaa sitä sopivaa hetkeä, kun lapsi on itse valmis. Ilman minkäänlaista pakottamista.

Tyyli on tietysti jokaisella vapaa, mutta aina peräänkuulutan taaskin sitä maalaisjärkeä. Jos lapsi ei ole valmis luopumaan vaipasta, ehkä silloin kannattaa odottaa vielä hetken aikaa. Vaikka meidän keskimmäinen lapsi oli yli kolme vuotias, kun oppii olemaan ilman vaippaa loppupeleissä mitä sitten. Jonkun lapsi oppii puhumaan kolme vuotiaana ja jonkun lapsi oppii taas kuivaksi. Ei siitä kannata ottaa minkäänlaisia paineita. Lasten kasvatus ja kehitys ei ole mikään vanhemmuuden kilpailu. Kaikki lapset kehittyvät eri tahtiin ja myös sitä lapsen omaa tahtia pitäisi oppia kunnioittamaan.  Pakottamisella kun ei pääse oikeastaan yhtään mihinkään.

Meillä on nyt ihan lyhyessä ajassa luovuttu tutista ja vaipasta ja enää ei ole kuin yksi vaippa peppu talossa ja kun siitä jossain vaiheessa luovumme niin alkaa taas ihan erilainen elämänvaihe.  ”Mulla on pissahätä vaihe”. Nyt ei ole vaippoja käsilaukussa, vaan se potta :). Lapsia kannattaa kannustaa ja olla innoissaan heidän oppimistaan asioista. Aina kun meillä tehdään asiat pottaan vedetään ylä femmat ja riemuitaan. Se huono vaihtoehto on alkaa raivoamaan, että taasko sulla tuli pissat housuun. Etkö nyt jumaliste osaa mennä sinne potalle. Nyt isosisko näyttää hienosti mallia pikkuveljelle ja siinä ne istuskelee vierekkäin potalla. Ehkä me päästään niistä toisistakin vaipoista pian eroon. Sekin on aina se oma rumbansa niiden kanssa.

Nää kuvassa olevat housut on muuten mun ihan lempparit. Ne on mukavat päällä hyvän joustavuuden takia. Osta housut itsellesi TÄÄLTÄ*. Paita*, kengät*

Kuvista vastaa Noora Näppilä

-Umppu

5 kommenttia

 1. Hannis kirjoitti:

  Moi. Toivon että et pahoita mieltä tästä mutta välillä tuntuu että blogin tekstit ja kuvat ovat vähän ”eri paria”. Eli esim tässä on hyvä teksti vaipoista ja pottailusta niin mun mielestä näyttää hieman oudolta kun yhtäkkiä tekstissä on monta kuvaa sinusta eri kulmasta. Eli ehkä joskus tuntuu että kuvat ovat vaan väkisin sekään laitettu kun on pakko olla kuvia? Voin olla täysin väärässä mutta näin olen lukijana välillä kokenut. Kuvat itsessään on tosi upeita ja näytät tosi kauniilta eli en tarkoita että niitä on ikävä katsoa 🙂

  • primebody kirjoitti:

   Tää blogin kirjoittaminen on aika moninainen juttu. Ymmärrän sun pointin, mutta esim tähän postaukseen en halunnut laittaa kuvia esim lapsista istumassa potalla… mikä olisi varmaan ollut se sopivin.. lapset näkyy välillä täällä blogissa, mutta tietyllä reuna ehdoilla.

 2. Mamma kirjoitti:

  Kiitos tästä rohkaisusta! Täällä kaks vaippapyllyä, toinen 2,5v ja toinen pikkusen päälle 1v. Oon hirveet stressit vetäny asiasta kun tää isompi ei vaan halua potalle ja jos sattuu joskus siihen meneen ni ei ainakaan tee sinne mitään. Tuntuu et joka paikassa toitotetaan kuinka tää ja tää lapsi oppi nii pienenä kuivaks ja kuinka on vanhemman laiskuutta jos ei 2v vielä oo vaipaton. Lisää sitä stressiä entisestään. Mut minkäs teet jos lapsen reaktio on vaan se et alkaa itkeen ”en halua potalle”. Tästä postauksesta sain pientä helpotusta stressiin et ei tosiaan tarvii pakottaa lasta siihen potalle. Kiitos <3 eiköhän se ennen kouluikää oo jättäny vaipan 😉

 3. Riikka kirjoitti:

  Ehdottomasti lapsen kehitys, ja uuden oppimisen herkkyys huomioiden kannattaa kuivaksi oppimista(kin) lähestyä. Mun oman lähipiirin pienokainen oppi vuoden iässä kuivaksi, kun potalla istuttiin aina vaipanvaihdon yhteydessä ’odottamassa’, ja potta oli neutraali asia alusta asti. Lapsella oli siis intressit istua potalla ja katsella kirjaa hetki ennen pesuja ja puhdasta vaippaa. 🙂 Potalla istumista treenattiin ns. herkkyyskauden aikana, jolloin lapsi koki potalla istumisen jopa kivaksi.

  Itse työskentelen päiväkodissa ja siellä huomaa tähän aiheeseen liittyen, miten muiden lasten toiminta vaikuttaa oppimiseen. Mallioppinen tietty yhtenä, sekä lasten spontaanit ’ihmettelyt’ miksi jollakin (puhutaan nyt 3-4v) on vielä vaippa. Ja haluan korostaa, ettei kasvattajat lähde mukaan lasten ihmettelyyn, vaan asia saattaa ns. nousta tapetille ja aiheesta keskustellaan lapsentasoisesti (eriaikainen oppiminen, sairaus/vamma, harjoittelu, kannustus) ja lapsi joka on vielä vaipoissa (ellei hänellä ole esim. kehityshäiriötä) voi tällaisen ”pehmeän painostuksen” kautta alkaa itsekin kyseenalaistamaan omaa tarvettaan vaippaan. Tulee havahtuminen että ”olen jo iso, en halua enää vaippaa” ja alkaa treenailut kuivaksi. 🙂

  Ja sen vielä lisäisin, että vertaukseni päiväkotimaailmaan voi olla täysi vastakohta kotimaailmaan! Siinä missä päiväkodissa joku asia sujuu esim. potalla käynti, voi tilanne olla mahdoton kotona. Palkitseminen ja kehuminen tulee muistaa onnistumisista, ja neutraali kannustava asenne myös vahinkojen sattuessa. 🙂

  Tsemppiä vaipattomuuteen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.