Hae
Prime Life by Umppu

Miks moderni talo ei kiinnosta

Miksi en halunnut rakentaa omakotitaloa, vaan päädyin muuttamaan lapsuuden kotiini, mikä on 1983 rakennettu omakotitalo?  Suurin osa ystävistäni ovat löytäneet sen niin kutsutun pääkallo paikan, missä on tarkoitus viettää pidemmän aikaa. Osa on ostanut asunnon ja osa on rakentanut uusia omakotitaloja. Mä tykkään uusien omakotitalojen modernista ulkokuoresta ja mulla olikin pitkään haave, että joskus rakennettaisiin ihan oma talo. Kuitenkin monta asiaa tulee vastaan, kun lapset on jo kouluikäisiä. En halunnut, että koulua joudutaan vaihtaan, koska en ole sitä itsekkään joutunut tekemään. En myöskään halunnut muutta mulle tuntemattomaan ympäristöön ja siks se oma lapsuudenkoti tuntui täydelliseltä vaihtoehdolta ja vielä sen takia, että se oli meidän vanhasta kodista muutaman sata metriä.

Levis t-paita*, kengät DG*, housut*, liivi*

Musta tuntuu että uusissa taloissa lähestulkoon kaikki ovat toistensa kopioita. Vaikka oon haaveillut aina siitä korkeasta tilasta, niin oon miettinyt sen merkitystä. Onko sillä muuta ”arvoa” kun se avaruuden tunne. Nykyään lähdetään rakentamaan kerroksiin, sillä tontit ovat niin pienen kokoisia, että niihin ei mahtuisi yksitasoisia taloja ja jos mahtuisi olisivat ne todella pieniä. Tietysti tämä on myös kaupunki kohtaista, mutta esimerkiksi täällä Tampereella niitä tontteja ei vaan ole ja jos on niin maksaa törkeesti. Jos isompaa tonttia haluaa, niin muuttaminen on oikeastaan välttämätöntä syrjemmälle keskustasta. Mää myös tykkään siitä, että on iso piha ja sekin on uusissa taloissa vähän kortilla. Mua myös aina hieman arveluttaa sen korkean tilan mukana tulevat jättimäiset ikkunat… jonka vuoksi osa kodeista on kun ihmisakvaarioita pimeällä tiheeseen asutulla asuinalueella.
 
Mää myös itse tykkään siitä, että huoneissa on tilaa muulleekin kun sängylle. Mää arvostan enemmän siis sitä tilaa, kun avaruutta. Me asuttiin kaksikerroksisessa talossa noin seitsemän vuotta ja se sai riittää. Mä koin ihan hirveen hankalaksi sen että esimerkiksi vaatekaapit on kahdessa kerroksessa ja vain toisessa kerroksessa on pyykinpesu. Se oli muutenkin yhtä ravaamista ylä ja ala kerran väri välillä ja ainakin meidän portaat täytyy aina puhtaasta pyykistä, jotka odottivat kaapin menoa ja kaikesta muusta rojusta, mitkä oli tarkoitus viedä tai tuoda eri kerrokseen. Monissa uudemmissa taloissa myös ne seinät on kun paperia ja sitä omaa rauhaa on välillä mahdoton saada. Jos ajattelen meidän vanhaa kotia ja lapsien tulevaa teiniaikaa, niin se olisi ollut ihan tuhoon tuomittu.
Mä oon ihminen joka tykkää yksityisyydestä ja mun mielestä myös lapsille pitäis antaa sellainen oma rauha. Eihän niistä pienistä huoneessa edes mahdu leikkimään, kun ei siellä ole tilaa. Nykyään myös asunnot  sisustetaan  niin moderniksi, että ne lelut pilaa kaiken sisustukseen. Pienten lasten täysin mustavalkoiset  ja jopa hieman askeettiset huoneet on ehkä myös välillä vähän jopa ahdistavia. Onko ne tehty vain somea varten vai oikeasti sitä lasta varten.
Mun mielestä lapsi saa olla esimerkiksi niin kauan lapsi kun hän itse haluaa ja kun hänestä itsestä siltä tuntuu. Vaikka mullakin on muutamia sellaisia nou nou juttuja sisustuksessa, niin silti kuuntelen aina lapsia mitä ne itse haluaa. Pikku hiljaa ne lelut lapsilla kuitenkin vähenee ja siirtyy kaappeihin. Mun omia sisustus kammotuksia ole esimerkiksi sellaiset erilaiset sängyt, jotka ovat vaikka busseja tai jotain autoja tai vastaavia. Yksi syy siihenkin on että ne vievät aivan käsittämättömän määrän tilaa ja harvoin ovat värieltään sellaisia omaa makua miellyttäviä. Lisäks ne on ihan tuhottoman kalliita ja usein esittää jotain ohimenevää aikaa.


No mutta asiaan. Meidän koti on vuosimallia 83. Silloin rakennettiin paljon yks kerroksisia taloja. Meidän kodissa jokainen huone on oikeasti aika iso. Vaikka musta oliskin ihanaa että meidän olohuoneessa on korkea katto, niin silti valitsen sen käytännöllisyyden, eli tilaa niihin huoneisiin sen korkeuden sijaan. Uusissa taloissa on myös useesti säilytys ongelmia.Vaatehuoneet on pienet ja vaatteiden säilytystilat on pienet ja kaiken tavaran joutuu tunkemaan jonnekin. Tai ainakin näin näin meillä oli edellisessä asunnossa. Myöskin kodinhoitohuoneet on joissain taloissa aivan naurettavan pieniä. Jos ajatellaan että siellä pitäisi tehdä suuren perheen pyykkihuolto, niin mitenkä se voidaan suunnitella niin, että sinne ei edes mahdu pyykkinarua. Tottakai jos itse saa suunnitella talon ilman mitään rajoitteita niin asia on ihan eri, mutta aika lailla ne määrätään millaisia niiden pitää milläkin alueella olla.
Mää tykkään tosi paljon laittaa meidän kotia ja tykkään että meillä on siistiä. Se siisteys ei vaan pysy aina kovinkaan kauaa. Mää en halua liian modernia kotia, jossa ihmiset pilaavat sisustuksen. Tykkään myös että kodissa saa näkyä se, että sielä asutaan. Mää seuraan paljon erilaisia sisustustilejä esim instagramissa, josta on kiva saada sisustusinpriraatioo ja ideoita omaan kotiin. Välillä kyllä mietin että asutaanko osassa niissä taloissa ollenkaan.
Mun mustavalko kausi meni ohi ja nyt meillä onkin kotona aika paljon erilaisia pastelli sävyjä. Jatkan taas mun postaussarjaa 7h+k kun saadaan olkkariin listat valmiiks. Me maalattiin meille sellainen persikanvärinen seinä ja se on itseasiassa aika jees. Siitä tulossa pian siis kuvat. Nyt jatkan sairastupaa itseni kanssa ja koitan saada itseni terveeksi..
ja ps. blogiin on tulossa pieni katko alustan vaihdoksen myötä 5.11…. katsotaan  mitenkä saan homman toimiin sitten uudella saitilla.

Kuvat Noora Näppilä


 

Ja hei Nyt…. Elloksella* on -20% alennus juuri nyt kodinvalikoimasti, myös merkkituotteista ja huonekaluista. Shoppaile TÄÄLTÄ*. Alennus on voimassa  13.11 asti. Mää oon jo pikkuhiljaa alkanut laittaa joulua ja vaihteleen tekstiileitä syksystä pois kohti joulua*. Ihana viettää joulu omassa kodissa tänä vuonna <3

-umppu
 
 

5 kommenttia

 1. mariem kirjoitti:

  Kivat asukuvat! Oon tykänny tosi paljon 7h+k -postauksista, mukavat et jaksat tehdä niitä, täällä ainakin odotetaan innolla! Tunnelmallista joulun odotusta <3

 2. Emilia kirjoitti:

  Se on totta, että asemakaava alueilla määrätään talon ulkonäkö (lähinnä väritys, kattomuoto) sekä kuinka monta kerrosta saa olla sekä kerrosala, joka on yleensä vähintään 250. Ja pienelle tontille on vaikea rakentaa iso yksikerroksinen talo jos haluaa ison pihan. Mutta kukaan ei pakota missään rakentamaan pieniä huoneita ja pientä kodinhoitohuonetta 🙂 Kaikkihan on siitä kiinni, millaisen kodin itselleen haluaa rakentaa.
  Nykyään on ihan eri äänieristys vaatimukset rakentamisessa. Jos esim rakentaa kivitalon missä väliseinätkin on kiveä, niin ei varmasti ole seinät paperia. Eikä kyllä puutaloissakaan. Me asutaan nyt rivitalossa, jossa ei kuulu yhtään ääntä yhtään mistään ja rivari on uudehko (2013 rakennettu). Säilytystilaa on myös todella paljon, meillä on osa kaapista tyhjiä. Asunnossa on vajaa 100m2, mutta todella fiksusti suunniteltu ja myöskin kaksikerroksinen asunto. Rakennetaan samalla uutta kotia, juurikin sitä kaksikerroksista missä on olohuone ja ruokailutila on avoin ylös, ja täynnä isoja ikkunoita. Myöskään meidän makuuhuoneet ei ole pieniä, eikä se kodinhoitohuone. Nykyään myös lähes kaikilta talotoimittajilta saa itse tehtyjen suunnitelmien pohjalta talon 🙂 Meidän tontti tosin rajautuu metsään. En itsekkään laittaisi isoja ikkunoita, jos talo olisi keskellä korttelia muiden ympäröimänä.

 3. Sirri kirjoitti:

  Nyt oli kyllä aika pahoja yleistyksiä rakennettavista taloista. Ei kukaan määrittele niitä talon pohjaratkaisuja valmiiksi. Esim. me rakennetaan taloa, joka ei ensinnäkään ole moderni vaan aika perinteisen näköinen puutalo. Siinä on iiiiiiiso vaatehuone sekä lastenhuoneissa komeroita. Siinä on myös iso khh, jossa on erillinen tila pyykkitelineelle (tätä on kyllä moni kritisoinut, että tilaa menee hukkaan, kun on kuitenkin kuivausrumpu). Ja toki tulee myös korkea olohuone-keittiö ja siihen ne isot ikkunat. Mutta myös siinä tontin ja talon suunnittelussa voi ottaa tän huomioon, että ne ikkunat ei ole tielle päin. Eikä meille tule mustavalkoisuutta, en voi käsittää esim mustaa keittiötä..
  Mutta hyvä jos sinä oot tyytyväinen teidän ratkaisuun, kukin tavallaan 🙂

  • primebody kirjoitti:

   Ei tän nyt ollut tarkoitus tunteisiin mennä 🙂 :). Asun Tampereella ja täällä lähes kaikki uudet asuinalueet muistuttavat täysin toisiaan. Talot on identtisiä jne ja tontit on pieniä.. Vertasin näitä kirjoittamiania juttuja meidän edelliseen kotiin mielestäni aika selvästi ja se on esiemrkiksi talo uudella asuinalueella.. Kiva jos te rakennatte teidän unelmien kodin. Sehän on tärkeintä että itse viihtyy sielä omassa kodissa eikö?

 4. Salli kirjoitti:

  Meillä on n.10v vanha puinen omakotitalo. Vanhempani asuvat tuollaisessa 80-luvun tiilitalossa missä teidänkin perhe nykyään. Ja voin sanoa, että esim. äänieristyksissä on eroa. Meidän talossa tuntuu oikeasti, että seinät on ihan paperia mitä vanhempieni talossa….siellä ei kuulu mikään ääni mihinkään. Varmasti silläkin on eroa, että talot on tehty eri materiaalista, mutta kyllä tämä nykyajan rakentaminenkin on niin erilaista nykypäivänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.