Hae
Prime Life by Umppu

Älä leiki lääkäriä!


Mä haluaisin Parturi-kampaamoalan ammattilaisena kertoa muutaman faktan hiusten värjäämisestä ja hiusvärille allergisoitumisesta. Meille tulee lähes viikottain asiakkaita, jotka ovat varanneet ajan esimerkiksi hiusten värjäyksen, mutta saapuessaan paikalle, he ilmoittavat että saattavat olla hiusväreille allergisia. He ovat diagnosoineet itse tämän kyseisen hiusväri allergian. Hiusväri on kirvellyt tai kutittanut hiuspohjassa. Päänahkaan on tullut rakkuloita, tai muuta vastaavaa.  Lähes aina se on tullut silloin, kun hiuksia on värjätty itse kotona. Mä en suosittele yhtään kenellekään koti värjäystä. Ymmärrän, että kaikilla ei ole joka kuukausi rahallisesti mahdollista käydä kampaajalla, mutta silloin kannattaa miettiä onko parempi olla värjäämättä hiuksia.  Myöskin se asia huolettaa, että ne myyjät ketkä ovat opastamassa niitä hiusvärejä asiakkaille, ovat yleensä ammatiltaan myyjiä. Heillä ei ole  minkäänlaista meidän alan kokemusta, eikä asiantuntemusta.
Hei eivät osaa auttaa siinä tilanteessa, mikä väri olisi juuri sinun hiuksille sopiva ja mitenkä saat sillä värillä halutun lopputuloksen. Kaupan värit eroavat meidän ammattilaisten aineista jonkin verran. Niistä on pitänyt tehdä niin sanotusti niitä ”varmoja nakkeja”. Hapete vahvuudet voivat esimerkiksi olla juuri sinun hiuksillesi aivan liian voimakkaat ja hiuksesi menevät todella huonoon kuntoon koti värjäyksessä. Usein se pilalle mennyt koti värjäys tulee maksamaan enemmän, sillä me kampaajat korjaamme ne tuhot. Vieläkin ihmisillä on se harhaluulo, että kun ostat kaupasta värinpoiston, niin saat sillä oman väriset hiukset. Se ei todellakaan pidä paikkaansa, vaan värinpoisto poistaa hiuksista väripigmenttejä ja samalla vaalentaa hiusta. Tästä voin antaa sellaisen esimerkki mielikuvan lopputuloksesta.  Jos olette sattuneet näkemään ihmisen kenenkään hiukset ovat tyvestä kirkkaan keltaiset ja latva on viininpunaisen ruskea on siinä usein tehty se koti värinpoisto. Me ammattilaiset pyrimme tekemään aina värjäyksen et niin, että asiakkaalla etenkin pysyy  hiukset päässä ja myöskin välivaiheet ovat katseen kestäviä. Mustasta kylmän vaaleaksi ei tulla koskaan kerrasta. Se saattaa olla vuoden projekti.  Tai no jotkut kampaajat saattavat vaalentaa hiuksia useamman kerran päivän aikana, mutta itse en suostu siihen, sillä haluan että hiukset saavat värjäyksien välissä palautua ja niitä pitää hoitaa myös sielä kotona. Näissä isoissa projekteissa erilaiset plexsi hoidot ovat mielestäni aivan välttämättömiä ja niitä hoitoja pystyy asiakas jatkaan myös kotona.


Hiusvärin ei koskaan kuulu kirvellä saatika polttaa päänahkaa. Silloin kyseessä voi olla liian voimakas väri tai se edellä mainitsemani hiusväriaine allergia. Siinä vaiheessa kun epäilet, että sinulla on hiusväriallergia, niin silloin kuuluisi kääntyä lääkärin puoleen. Ei tehdä itse niitä diagnooseja saatika tulla kampaajalle ja kertoa että minulla on allergia.
Jos esimerkiksi allergia on todella voimakas, niin reaktio voivat olla kamalia. Me emme missään tapauksessa halua palvella sellaisia asiakkaita, jotka asettavat meidät sellaiseen asemaan, että se reaktio voisi olla mahdollisesti meidän syy. On todella tärkeä selvittää mille ainesosalle on allerginen, sillä on olemassa myös värejä, missä ei ole allergeenejä. Mää en myöskään halua värjätä asiakasta, kuka sanoo ottaneensa etukäteen allergialääkkeen ”kyllä mää tän pikku kirvelyn kestän”. Jollekin asiakkaille kenellä hiusväriallergia on, on saatettu esimerkiksi vaalentaa hieman latvaa tai tehdä jotain vastaavaa käsittelyä niin ettei väri ole missään kohtaa kosketuksissa päänahan kanssa, silti tämäkin on riski joka ikinen kerta.
Jos sinulla on hiusväri allergia, niin sinun pitää ymmärtää, että silloin sinun hiuksia ei valitettavasti voi värjätä. Jos hiuksesi on mustat ja haluat niistä vaaleat, niin kampaaja ei ota sitä riskiä. Jos aiemmilla kerroilla on ollut pieni kutina, niin seuraava kerta voi olla jopa sairaala reissu. Allergia on allergia, eikä se siitä miksikään muutu.
Joskus esimerkiksi vaalentaminen saattaa tuntua hieman päänahassa. Se on usein silloin, jos asiakas on juuri pessyt hiukset. Esimekiksi tyvivaalennukseen itse suosittelen tulemaan likaisilla hiuksilla, sillä päänahan oma rasva suojaa sitä hieman hiusväriltä. Älä siis pese hiuksia kun olet tulossa värjäykseen, jollei se ole täynnä muotoilutuotteita tai esimerkiksi jos hiuksissa on jokin todella rasvainen vaha voi olla, että väripigmentit eivät läpäise sitä kunnolla.
 

Kuvan asu: Paita Kenzo*, kengät DG*

Kuvat Noora Näppilä

Tähän loppuun vielä hiuksiin liittyvä todella helppo ja nopea lettikampaus

7 kommenttia

 1. Hanna kirjoitti:

  Ihana lettikampaus, kiitos!

 2. Rek kirjoitti:

  Kiva video! Täytyy testata kampausta. Sellainen ehdotus kuitenkin olisi, että onko mahdollista saada tekstitys videolle? Monesti tällaisia videoita tulee katsottua esim. kun nukuttaa lapsia, jolloin äänet häiritsee..

 3. Allerginenko? kirjoitti:

  Moikka!
  Hyvä postaus! Itsekin vasta viime vuosina tajunnut, että kampaamolla hiukset kannattaa värjätä, tulee niin paljon parempaa jälkeä:D Tässä muuten alle kuukausi sitten kävin blondaamassa hiuksia kampaamossa. Oma värini on myös vaalea, mutta halusin todella vaalean ja kirkkaan. Kampaaja suositteli koko pään värjäämistä vaalean lopputuloksen aikaan saamiseksi. Todella pitkään olen laittanut vain vaaleaa raitaa, mutta suostuin ehdotukseen. Kampaaja kysyi allergioista ja sanoin ettei ole, olen kuitenkin värjäillyt kotosallakin niillä myrkky vaalennusväreillä. No kuitenkin se rupesi kuumottamaan päässä se aine ja sanoin tästä kampaajalle, joka kysyi että onko se kuitenkin siedettävää. Sanoin, että kyllä mä tässä kestän vielä. Sitten aine huuhdeltiin lopulta pois ja järkytykseksi mun päänahka oli kirjaimellisesti palanut… se oli tulipunainen ja sanoin siitä kampaajalle.. Hän sanoi vain että se on ”kontrasti” mikä tulee vaaleasta tukasta.. Ei kyllä ollut kun seuraavana päivänä pää oli ihan ruvella ja hilseili koko päänahka pois.. Koskaan ei ole edes oma pää hilseillyt:) Voinko enää blondata tukkaa:(? Vai johtukohan se niistä kampaajan aineista?

  • primebody kirjoitti:

   Vaikea sanoa mutta aika voimakas reaktio ja itse en suosittelisi kylläkään väriä ainakaan päänahkaan

 4. Sande kirjoitti:

  Moi!

  Itse epäilen myös. Allergisoitumista tummille hiusväreille, muutamana päivän päästä värjäyksestä päänahka ja korvat kutiaa ja punoittaa.. Myös kampaamon väreistä. Olen nyt vuoden verran kasvatellut omaa väriä ja vaalentanut juurikin muuta tukkaa tummasta ruskeasta vaaleammaksi. Tästä ei reaktiota ole tullut. Varasin kuitenkin ajan lääkärille, sillä haluaisin selvittää allergisoivan aineen. Lääkäri oli sitä mieltä että hankala testata jossen tiedä KAIKKIA aineita mitä värit ovat sisältäneet, ja aineita on useita, eri kampaamoiden sekä kaupan värien. Haaveissa minulla on myös joskus mikroblading kulmat, joiden vuoksi myös allergiatesti kiinnosti. Onko tosissaan niin, ettei hiusväriallergiaa voi testata jossen osaa kertoa kaikkia ainesosia mitä olen käyttänyt? Mikrobladingeista lääkäri totesi että olisi hyvä että minulla itsellä olisi kyseistä ainetta, jotta se voidaan testata? Onko allergioiden testaaminen todella näin hankalaa?

  • primebody kirjoitti:

   Kannattaa hakea kampaajalta inki luettelo niistä väreistä millä sun hiuksia on värjätty. Se on jokaisessa paketissa mukana. Itse en tiedä minkälainen prosessi se on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.