Hae
Prime Life by Umppu

Jos mä lopetan lentämisen, niin maapallo pelastuu!

Lukijalta tuli toivepostaus:Ympäristöasiat ja ilmastonmuutos. Ahdistaako sua koskaan kun lentelet jatkuvasti ympäriinsä hupimatkoilla ulkomailla, vaikka lentoliikenne saastuttaa ja aiheuttaa valtavasti päästöjä maapallolla?  Yksityisautoilut ja lihansyönnit on pientä lentämiseen verrattuna. Mietityttääkö yhtään millainen maapallo sun lapsilles jää tätämenoa? Yritetäänkö teidän perheessä mitenkään miettiä ympäristöasioita?
Ihan mielenkiintoinen toive postaus. Mistähän oikein alottaa esiin? Mä voisinkin alottaa tosta lentämisestä. Mä saan usein negatiivista kommenttia blogiini siitä, kuinka matkustelen niin paljon ja samalla tuhoan maapallon. Tiedän että siitä on haittaa ja suuriakin haittoja ympäristölle, mutta esimerkiksi jos ajattelen  vaikka tätä vuotta, niin lähestulkoon kaikki matkani mitä olen lentänyt on oleet työmatkoja.  Toki joukkoon mahtuu muutama ihan lomareissukin, mutta suurinosa on ollut mulle ihan muuta.
Mä en oikein aina hiffaa tätä juttua siinä mielessä, että aivan kun asia olisi minusta kiinni. Minä olen se paha ihminen, kuka tuhoaa maapallon lentämällä. Vain mun lennoista tulee päästöjä. Mua on toisaalta tosi helppo syyllistää  vastuuntunnottomaksi ihmiseksi, sillä lennän paljon ja matkustan paljon, mutta valitettavasti minä en saa sitä lentämistä loppumaan. Mä en lähde yhtään sen enempää puolustelemaan omia valintojani (ne ymmärtää ketkä haluaa ymmärtää), mutta esimerkiksi minä en olisi voinut tehdä omaa työtäni, jollen olisi matkustanut kouluttautumaan  tai tekemään muita töitä ulkomaille. Se on ollut mun ammattitaitoni kehittämisen kannalta välttämätöntä.
Mä uskon että lentäminen ei lopu koskaan, mutta toivon että tilalle keksitään joku maapallo ystävällisempi vaihtoehto tai ainakin saadaan niitä päästöjä pienemmäksi. Mä oon pitänyt matkustelua aina todella tärkeänä asiana ja pidän edelleen ja mä oon oppinut jokaisella reissulla todella paljon muista ihmisistä, erilaisista kulttuureista, uskonnoista, elämäntyylistä ja nähnyt ja kokenut aivan uskomattomia asioita ja paikkoja. Ne asiat on sellaisia, että niitä ei voi lukea kirjoista tai katsella kuvista vaan ne pitää kokea henkilökohtaisesti.Olen myös saanut arvostelua siitä, että ajan autoa ja siitä että syön silloin tällöin lihaa. Minähän olen ainut ihminen tässä maailmassa kuka näin tekee :).
Mietityttääkö mua yhtään minkälainen maapallo mun lapsille jää tätä menoa?  Tottakai mietin, mutta valitettavasti minä yhtenä ihmisenä koko maapallosta en pysty siihen ihan oikeasti vaikuttamaan. Ymmärrän että massassa on voimaa mutta näiden asioiden eteen tarvitaan vähän enemmän kuin se massa. Tarvitaan kokonaisia valtioita tai oikeastaan mantereita toimimaan yhdessä. Mä koitan  tehdä ihan siinä perus arjessa järkeviä valintoja, joita opetan myös omille lapsilleni. Lajittelen roskat. Laittelen erikseen sekajätteen, biojätteen, paperi, muovi, metalli, lasi ja mitä muuta vielä. Pahvit kerään ja vie aina pahvin keräykseen Ja pullot palautan Pullonpalautus automaattiin.
Tuntuu että nykyään hirveesti syytetään ja syyllistetään ihmisiä, jotka eivät toimi samalla tavalla kun sinä itse. Sen mä voin ainakin ylpeänä sanoa, että ne muovista syntynee riutat meressä eivät ole minun jätöksien tulos. Me ollaan kotona koitettu jättää pikku hiljaa kaikki muoviset astiat pois käytöstä. Tilalle ollaan hankittu lasia tai posliinia. Käytämme koko kotona lähestulkoon kaikessa kodin puhdistuksessa ekologisia puhdistusaineita.


Mä koitan koko ajan miettiä sitä tulevaisuutta ja asioita eteenpäin ja toimia paremman tai oikeastaan parempien valintojen mukaan. Ihan varmasti meillä jokaisella on jotain. Joku lentää, joku heittelee roskat maahan, joku syö joka päivä lihaa ja niin edelleen. Mutta tässä hommassa mennään useesti perse edellä puuhun juuri siinä mielessä, että syyllistetään muita.  Jos joku ihminen, kuka rakastaa lihaa on aloittanut vaikka syömään kerran viikossa jotain muuta, niin mun mielestä se on hieno askel eteenpäin, eikä sitä tarvi alkaa raivota kuinka lihansyönti tappaa. Mun mielestä pitäis muutenkin ajatella asioita vähän avarakatseisemmin. Mitä jos esimerkiksi lentokoneita ei olisi enään. Kuinka monta 1.000.000:aa työpaikkaa se veisi? Millä silloin liikuttaisiin?  Nyt se on se lentäminen ja se varmasti muuttuu heti kun joku tilalle keksii paremman vaihtoehdon. Myös se pitää ymmärtää että tälläinen asia maksaa miljardeja ja taas miljardeja, kun koko maailman lentokoneet vaihdetaan ja se vie varmasti kymmeniä vuosia aikaa. Jos lihaa ei enään syöttäisi, niin kuinka monta työpaikkaa se meiltä veisi? mitä asioita se muuttaisi maailmassa. Ei sitä voi vaan ajatella, että lihansyönti on perseestä ja vegaanit on parhaita, vaikka niinkin suppeasti joku ajattelee.  Meillä on itsellä kuitenkin mahdollisuus valita esimerkiksi siellä kaupassa halutun tuotteen valmistusmaa/tapa yms.. Kun ihmiset tajuais, että asiat riitelee eikä ihmiset…. Luin juuri blogi postauksen, missä kuulemma ihmisen tärkein ekoteko, oli olla tekemättä lapsia… Olen asiasta täysin eri mieltä, mutta kuten painotan…. asiat riitelee ei ihmiset
Sä voit tilata vaikka luomu jauhelihaa lähituotantona ja se on esimerkiksi kaukana siitä tehotuotannosta, mutta sehän ei mega vegaania kiinnosta, koska kaikki lihansyöjät on perseestä. Sä voit myös vaihtoehtoisesti  ostaa kaupasta sitä tarjous jauhelihaa, mikä on varmasti sillä teho tuotannolla kasvatettua. Noi on  niin ikuisuus asioita ja näistä on hyvä puhua, mutta mä en jaksa semmosta helvetillistä rageemista. Joku on voinut tehdä päätöksen etten matkustaa lentokoneella,  mutta se sama ihminen saattaa esimerkiksi käyttää vaatteita, mitkä on tehty lapsityövoimalla.  Kaksi hyvin eri asiaa, mutta näiden asioiden merkitys ihmisille voi olla sama. Pitäisi ymmärtää että meillä ihmisillä on eri asiat tärkeitä elämässä. Mä en oo koskaan ollu mikään super eläinrakas ihminen ja esimerkiks mulle henkilökohtaisesti sydämmen tärkein asia ei ole eläinten oikeudet, mutta mun mielestä on aivan super mahtavaa että sellaisia ihmisiä on jotka jaksaa pitää niitten eläinten oikeuksista huolta. Tässä on mun mielestä se jutun tärkein pointti: Meitä ihmisiä on 1.000.000:ia erilaisia, meillä on erilaiset arvot ja erilainen maailmankatsomus. Se ei silti tarkoita sitä, että aina se sinun tapasi on se oikea tapa elää ja siihen mun mielestä olisi tultava muutos. Toivottavasti tämän kysymyksen esittäjä sai tarpeeksi kattavan vastauksen tähän omaan kulmassa.

Kuvat Noora Näppilä

Asu HM

-Umppu

35 kommenttia

 1. Milli kirjoitti:

  Hyvin kirjotettu ja oon samaa mieltä sun kanssa. Mä matkustan lentokoneilla, koska haluan nähdä maailmaa ja syön lihaa koska tykkään siitä. Mä en tuomitse vegaaneja ja siks en ymmärrä myöskään sitä miks meitä lihansyöjiä/sekasyöjiä tuomitaan meidän valinnoista.. jokainen tehköön omat valintansa ilmastonmuutoksen ja ympäristön eteen ja minä teen sen sit jollain muulla tavalla kun lopettamalla matkustamisen tai vaihtamalla härkikseen, seitaniin, tofuun jne jne..

 2. Anna kirjoitti:

  Itse teen parhaani kyseisen asian eteen (varmasti monien mielestä aivan liian vähän), mutta voin myöntää, että itseäni huolettavat tällä hetkellä paljon enemmän hätää kärsivät ihmiset (esimerkiksi Rohingya-kansa :/) kuin ilmastonmuutos. Tiedän, että tämä on hieman ristiriitaista, sillä jos maapallo ”tuhoutuu” niin eihän täällä kukaan voi elää. Mutta olen ajatellut, että ehkä se on hyväkin, että meitä ihmisiä on erilaisia. Joku haluaa tehdä kaikkensa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi, joku toinen auttamalla ihmisiä jne.. Toisaalta, helpompi minun on kotoa käsin vaikuttaa ilmastonmuutokseen kuin vaikkapa em. Rohingya-kansan oloihin…

 3. Sine kirjoitti:

  Huippu hyvä kirjotus!!

 4. Lukija kirjoitti:

  Todella onnistunut postaus!!! Sama asiat ovat pyörineet mielessä, mm. tuo lentämisen vähentäminen. On vain pieni haaste: jos skippaat lentämisen, perutaanko lentoja? No ei. En väitä etteikö suomalaisten kannata tsempata arjen valinnoissa, mutta samaan aikaan jokunen suurvaltio repeilee naurusta meidän maailmanpelastusyrityksellemme ja täyttää vesistönsä jätteellä. Itse näkisin aika tärkeäksi pohtia miten näitä valtioita voisi saada muuttamaan toimintaansa. Monet näistä valtioista ovat kulutustavaran merkittäviä tuottajia. Joskus mietin että ostajat voisivat pyrkiä tilaamaan esim. kierrätystekstiileistä valmistettuja vaatteita yms. Mutta se muovi.. on vielä täysi mysteeri miten sen heittely sinne tänne vähenisi eniten jätettä tuottavissa maissa.

 5. Susanna kirjoitti:

  Mua ärsyttää nyt niin paljon että noi mekot loppu kaikki heti :((( toi on niin hieno ja olet upea!

 6. Heidi kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus! Erilaiset arvot ja erilainen elämänkatsomus ei muuta faktoja kuitenkaan vaikka jokaisella on luonnollisesti oikeus tehdä omat valintansa elämässä. Yksittäinen ihminen ei juu voi paljoa tehdä, mutta sitten kun niitä yksittäisiä ihmisiä onkin iso joukko ja asennemuutos käynnistyy kunnolla, niin alkaakin jo tapahtua. Ja tämä joukko voisi painostaa niitä päättäjiäkin yhä vastuullisempaan päätöksentekoon tärkeissä kysymyksissä. Luulen kyllä että tämä asennemuutos tapahtuu vasta siinä vaiheessa kun mennään jo kohti katastrofia ja ilmastonmuutoksen ja ylikuluttamisen vaikutukset alkavat konkreettisesti näkyä ongelmina yksittäisen ihmisen arjessa. Osa kai pitää ilmastonmuutospuheitakin vielä jonain salaliittoteoriana. 😀
  Mielestäni myös hyvä pointti että sekasyöjäkin voi tehdä eettisempiä valintoja mahdollisuuksiensa mukaan.

 7. Hv76 kirjoitti:

  Upeat kuvat! Niin hienot värit !

 8. Maija kirjoitti:

  Moi.
  Ainoana positiivisena asiana näen tässä postauksessa sen, että ilmastonmuutoksesta on aina hyvä keskustella. Kuitenkin pelkästään lapsenomainen kirjoitustyylisi, kirjoitusvirheet ja selkeä tietämättömyytesi aiheesta pilaavat postauksen uskottavuuden. Olisi tässä kohtaa liikaa vaadittu alkaa argumentoimaan kaikkiin asiavirheisiin kirjoituskyhäelmässäsi, sillä siihen menisi koko päivä, mutta ehdotan kuitenkin että jatkossa voisit jonkinlaisena esikuvana kuitenkin;
  -ottaa selvää asioista ja ilmiöistä muistakin lähteistä kuin muista blogeista tai mielipidekirjoituksista
  -harjoitella yhdyssanoja, lauserakenteita ja pisteiden käyttöä
  -olla puhumatta toisten ihmisryhmien puolesta, tai oikeastaan minkään ihmisryhmän puolesta vaikka itsekin kuuluisit siihen
  -oppia olemaan kieltämättä faktoja, vaikka ne tuntuisivat hlökohtaisesti ikäviltä. Lastenteko ei ole ekologisesti ja ilmastonmuutoksen kannalta kannattavaa siinä mittakaavassa kuin nyt. Se ei tarkoita että vanhempia syyllistetään tai ketään kielletään, mutta fakta on tämä.
  -jos olet oikeasti kiinnostunut tekemään ympäristöystävällisiä valintoja, joita oletkin jo hienosti hieman aloittanut, ota oikeasti selvää kuinka niitä tehdään. H&m kyseenalaisella työvoimalla tuotetun mekon ostaminen tai ”posliinin käyttö” ei varsinaisesti niihin sisälly. Roskien lajittelu ja lihan syönnin vähentäminen on toki hyvä asia.

  • primebody kirjoitti:

   Mitä sinä itse juuri teit? Pilkkaat ja arvostelet ihmistä kuka ilmaisee oman mielipiteensä (meillähän peräänkuulutetun sitä sanavapautta) eikö? Fakta ja mielipide on käsittääkseni eri asia. Minulla on myös lukihäiriö mille en itse mahda mitään, ja mitä koitan kehittää jatkuvasti. Mun mielestä on noloa ottaa se asia esille, koska se asia ei siitä miksikään muutu. Olen sen kuitenkin avoimesti tuonut useassakin postauksessa esille juuri tämän jatkuvan pilkkaamisena takia!

  • Anni kirjoitti:

   Kysyn tämän sinulta Umppu nyt ilman sarvia ja hampaita, että mitä tarkoitat sillä, kun useasti kirjoitat faktan ja mielipiteen olevan eri asia? Varsinkin tässä yhteydessä. Koska tieteellisesti todistetut asiat nyt ovat faktoja.
   Fakta on se, että meidän jokaisen on nyt oikeasti mentävä itseensä ja mietittävä, mitä mitä voi omissa elintavoissaan muuttaa. Fakta on myös se, että lentäminen aiheuttaa valtavasti päästöjä. Ei, pelkästään sinä omilla lentämisilläsi et niitä päästöjä aiheuta. Mutta kuten joku kivasti aiemmin kirjoittikin, voisit näyttää lukijoillesi hyvää esimerkkiä. Sinulla on paljon lukijoita. Mahdollisuutesi vaikuttaa ovat paljon suuremmat kuin minulla.
   Olen huomannut, että koet asiallisenkin kritiikin usein kovin negatiivisena ja hyökkäät vastaan. Se on toki ymmärrettävääkin, koska saat paljon myös todella asiattomia ja henkilökohtaisuuksiin meneviä kommentteja. Kuitenkin jotenkin toivoisin, että joskus voisit vastata myös niihin rakentavasti kriittisiin viesteihin asiallisesti. Muistaen, että asiat riitelee, ei ihmiset.

   • primebody kirjoitti:

    Tarkoitan tällä sitä: Lentäminen aiheuttaa päästöjä, minkä varmasti jokainen ymmärtää ja tiedostaa ainakin jollain tasolla. Jos sanon että rakastan matkustelua niin silloin rakastan sitä. Lukija vastaa yleensä tähän asiaan, kuinka tyhmä olen ja kuinka huonoa esimerkkiä annan, koska tietoisesti tuhoan maapalloa. Mun ei tarvi inhota tai lopettaa matkustamista, vaikka se fakta onkin se, että se että lentäminen aiheuttaa niitä päästöjä. Mää voin antaa esimerkkiä muulla toiminnallani, kuten vaikka kierrättämisellä. Rakentava ja kriittinen on jees, mutta lähestulkoon jokaisessa niissä viesteissä tai kommenteissa on joku viitaus ”kuinka joku voi olla noin tyhmä” tai jokin muu vastaava, missä viitataan muhun henkilönä eikä siihen asiaan. Kuitenkin kaikki olettaa että itse en tee niin, enkä koskaan saisi. Miksi en? Niin se metsä vastaa kun sinne huutaa.
    Eikö juuri ollut iso juttu niistä maailman suurimmista rahtilaivoista, jotka ovat pahin tuho koskaan. Ketään ei kiinnosta ne, vaan mun ”hupi lennot”. Tää on se mun pointti. Niin kauan kun itse ei toimi täydellisesti blogissa mainitsemiin asioihin, niin kannattaa keskittää se voima siihen omaan tekemiseen, eikä sättiä muita. Toivotavasti sait kommentistani kiinni. Mukavaa viikonloppua -Umppu

 9. Seija kirjoitti:

  Mulla on ristiriitaiset ajatukset tästä ilmastonmuutoksesta ehkäpä kyllä jopa vähän ahdistaa. Olen nauttinut täysillä huippulämpimästä kesästä ja syksystä mutta samalla on kolkuttanut jossain takaraivossa että tämä ei oo hyvä juttu.
  Olen samaa mieltä kanssasi että pieniä tekojakin pitää arvostaa. välillä taputtelen itseäni olkapäälle mutta tiedän että vielä enemmän voisin tehdä.
  Lapsia yritän paljon mukaan tuoda tähän aiheeseen ja esim. aika monia asioita ollaan jätetty ostamatta juuri ilmastoasioiden vuoksi. Jos saisi lapsiin iskostettua että kulutushysteria on aika suuri kuorma ilmastolle niin ehkäpä seuraavat sukupolvet on järkevämpiä kuin meidän. Itselläni on laatu korvannut määrän kaikissa ostoksissani jo pitkän aikaa, mutta nyt aion kiinnittää vielä enemmän huomioita eettisyyteen.
  Lentäminen on kinkkinen juttu. Yhdet (hupi)lennot jätin ostamatta (liput oli jo ostoskorissa ja hotelli katsottu) ja päätin että tehdään jotain sellaista mihin pääsee junalla. Jotenkin tuntuu ristiriitaiselta että tiedän sen lentokoneen tuola kuitenkin menevän, mutta jos useampi jättää joitain lentoja varaamatta niin kyllä siitä varmasti hyötyä on. Ja on kiva olla osa tätä porukkaa, mutta toki aina voisi tehdä enemmänkin..

 10. Riikka kirjoitti:

  Mega vegaani <3 😀 Ihana ilmaus, käyttöön!

 11. Kaisa kirjoitti:

  Moikka,
  olen sun kanssa vähän eri mieltä siitä, että yksittäinen ihminen ei voisi vaikuttaa. Somella on nykyään valtava voima ja meillä kaikilla aivan tavallisilla ihmisilläkin on enemmän tai vähemmän seuraajia. Voimme omalla vastuullisella käyttäytymisellä jakaa tietoa ja kannustaa muita ekologisempiin ratkaisuihin. Pienistä puroista se virta syntyy. Kun yksittäiset ihmiset kasaavat painetta poliitikkojen ja yritysten niskaan, alkaa varmasti tapahtua. Ja jos kaikki yksittäiset ihmiset vaikkapa puolittaisivat hiilijalanjälkensä, niin sekin olisi jo paljon. En tarkoita tällä sitä, että lentämisestä tarvitsee luopua kokonaan, mutta mielestäni meidän jokaisen tulee vastaisuudessa harkita tarkkaan, miksi/minne lennämme. Itsellänikin on vielä paljon oppimista ekologisessa ajattelussa, mutta toivoisin, että kaikki ottaisivat asian todesta ja kantaisivat oman vastuunsa.

  • Mie kirjoitti:

   Tämä. Samaa mieltä. Saisin jo pelkästään lentokoneellisen ihmisistä (julkkiksia, bloggaajia, tavan tallaajia) jotka ovat sanoneet, että eipä minun yksittäisen ihmisen valinnat vaikuta niin suuresti. Kyllä ne vaan vaikuttaa kun muistat, että meitä on täällä monta muutakin.
   Ymmärrän tärkeät työmatkat ym. mutta, että pitääkö siellä etelän maissa matkustella huvikseen monta kertaa vuodessa. Enkä myöskään minä tarkoita, että kukaan ei saa lentää enää ikinä vaan harkitsisi ensin. Itse käynyt varmaan kolmisen kertaa, eikä se ole niin ihmeellistä, että pakko sinne olisi päästä. Paljon on nähtävää meillä täällä Suomessakin.

   • primebody kirjoitti:

    Kaikki tekee tyylillään. Mun mielestä kukaan ei ole oikeutettu arvostelemaan toista siihen asti, kun on itse täydellinen näissä asioissa ja kuka on? Vastaus: ei kukaan. Musta vaan tuntuu että jotain ihan rehellisesti vituttaa mun matkustelu, tai vaikka ihan vaan mun naama ja se on hyvä syy haukkua mua ja mun valintoja. Syön lihaa tai en…. matkusta tai en niin aika on joku jupisemassa.

 12. Maija kirjoitti:

  Onhan se vähän niinkin, että jos jokainen ajattelee, että ei tällä minun osuudella nyt kuitenkaan niin suurta merkitystä ole, niin mitään muutosta parempaan ei tapahdu. Itse olen niin monet blogit jättänyt jo omasta seuraamislistasta pois juurikin välinpitämättömyyden ja kaiken turhan materialismin hehkutuksen takia.

 13. Apollo kirjoitti:

  Tässä dokkarissa on tiivistetty hyvään pakettiin paljon tärkeetä asiaa. Nää olis meidän jokaisen hyvä vähintään tiedostaa, tekee sitten millaisia valintoja tahansa sen tiedon perusteella: https://areena.yle.fi/1-4420731
  Kaikki meistä tekee sen minkä pystyy elämäntilanteen ja voimavarojen mukaan. Mun mielestä se on jo tosi hyvä, että ylipäätään välittää siitä, mitä maailmassa tapahtuu ja tekee parhaansa!

  • primebody kirjoitti:

   Kiitos tästä kommentista <3 Näin se juuri on tärkeintä että ylipäänsä välittää ja toimii niiden omien voimavarojen mukaan.

 14. Titi kirjoitti:

  Yksittäisilläkin valinnoilla on merkitystä, jotta saadaan painetta muuttaa niitä vinksahtaneita rakenteita, jotta meillä vielä 2080-luvulla olisi edes jotenkuten hyvinvoivat yhteiskunta ja planeetta. Vaikka omat tekemiset tuntuu aika pieneltä, perustelen ne itse niin, että pystyn myöhemmin sanoa tehneeni edes _jotain_. Tässä mennään siis ”hippiyrityksiin” sijoittaen, kasvisruokapainotteisesti, kierrättäen ja kerran kahteen vuoteen lentäen.

 15. May kirjoitti:

  Siis yksittäinen ihminen TODELLAKIN voi vaikuttaa. Yksittäinen ihminen voi saada tuhoa aikaan, mutta myös hyvää.
  Lentämistä ei tarvitse lopettaa, mutta toivon todella että ihmiset lopettaisivat minäminäminä-ajattelun ja ajattelisivat asiaa laajemmalta kannalta. Ihan niiden tulevien sukupolvien vuoksi. Esimerkiksi lentämisen aiheuttamaa päästökuormaa olisi hyvä kompensoida ylimääräisillä maksuilla mikäli vain suinkin rahaa riittää. Tai sitten tekemällä muutoksia jossain muualla, esim. lopettamalla lihansyönnin, yksityisautoilun jne. Muuten lentäminen yksinkertaisesti on helvetin itsekästä eikä se siitä muuksi muutu. Fakta mikä fakta.
  Tähän juttuun tarvitaan ihan jokaisen panos, emmekä voi enää kauaa ajatella näin itsekeskeisesti asioita! Pliis, nähkää nämä asiat muutenkin kuin ”mutku, minä ja minun se ja se”-argumentein….

 16. Maltillinen kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus!
  On hyvä, että ihmiset heräävät tähän ilmastonmuutos asiaan! Mutta kaikkea ei vain pysty muuttamaan heti, joten on hienoa, jos jokainen vaikuttaa pikkuhiljaa edes pienillä valinnoilla.
  Mikään ei ärsytä niin paljon, kuin syyllistäminen ja toisten elämäntapojen arvostelu. kierrätän, suosin lähiruokaa, käytän ruuanvalmistuksessa välillä riistaa ja välttelen autolla ajoa, jos ei ole akuutti tarvis. Työmatkaa toki itsellä sen verran, että autolla joutuu menemään, mutta vapaa-ajalla esim. lähikaupassa kipaisut pyrin hoitamaan pyörällä. En tee kaikkea täydellisesti, mutta pikkuhiljaa!

  • primebody kirjoitti:

   Juurikin näin! toivottavasti kaikki ymmärtäis asian juurikin näin.

 17. Jipu kirjoitti:

  Voi että pistää vihaksi juuri tuollainen minäkeskeinen ajattelutapa. Tiedän, että ihmisten on äärimmäisen vaikeaa ja tuskaista luopua saavutetuista eduista (kuten mahdollisuus lentomatkailuun) yhteisen hyvän vuoksi, mutta onko todella mielestäsi arvokkaampaa se, että lapset saavat kokea erilaisia kulttuureja nyt, kuin se, että lapsilla olisi elinkelpoinen planeetta vielä neljänkymmenen vuoden kuluttua? Tässä asiassa ei voi alleviivata jokaikisen ihmisen vastuuta tarpeeksi, ja erityisen suuri vastuu on niillä, joilla on vaikutusvaltaa muihin ihmisiin, kuten vaikkapa suosittua blogia kirjoittavilla esim. juur sinulla Umppu. Kaikkea hyvää, mutta toivon totisesti, että myös sinä yrittäisit nähdä asioita vähän toiseltakin kantilta, kuin siltä, että ihmiset hyökkäävät kimppuusi muuten vaan, tai että olet aina uhri, koska ilmaiset mielipiteitäsi avoimesti.

  • primebody kirjoitti:

   Voit lukea vastaukseni toiseen kommentiin…

  • Jipu kirjoitti:

   Joo, pikkuhiljaa ei vaan nyt riitä. Ja se, että teet jo pieniä hyviä valintoja esim. kierrätät yms on toki mahtavaa, mutta nimenomaan lentomatkailu on yksittäisenä tekona niin saastuttava, että sitä ei voi verratakaan arjen pieniin valintoihin.

 18. just me kirjoitti:

  Sitten on meotä, jotka syövät lihaa hyvällä omallatunnolla, pukeutuvat hm.n hyvällä omallatunnolla ja lentävät ja ajavat autolla, edelleen hyvällä omallatunnolla. elämme elämäämme, sen iloja ja suruja, luemme kohuotsikoita ilamastonmuutoksesta, rasismista, pedofiliasta jne jne ja kauhistelemme niitä. Mutta jatkamme silti samaan malliin, onnellisina.
  Kaikkien ei tarvitse olla aktivisteja, tai ottaa kantaa kaikkeen, mikä maailmassa on väärin. Kaikkeen ei tarvitse olla mielipidettä.

  • primebody kirjoitti:

   <3

  • Anni kirjoitti:

   No me ”aktivistit” kamppailemme teidänkin edestä säilyttääksemme planeettamme elinkelpoisena jälkipolvillekin. Itse en koe sellaista ylellisyyttä, että voin olla piittaamatta. Tämä ei edelleenkään ole mikään mielipidekysymys vaan kylmää faktaa.

   • primebody kirjoitti:

    Olisko joku matkustus blogi parempi paikka tälle asialle? mitenkäs ne ihmiset jotka ovat vuodessa ulkomailla reilu 200 päivää vuodesta ja lentävät lähes päivittäin…

 19. Lotta Virtanen kirjoitti:

  Joskus taannoin Umppu kirjoitti lakkautettavasta lähikoulusta ja silloin haali ihmisiä vastustamaan hanketta, koska yksi ei voi vaikuttaa, mutta yhdessä saadaan enemmän aikaan. Nyt yhtäkkiä ei yhden panoksella olekaan mitään merkitystä. Miten nyt noin?

 20. Paupe kirjoitti:

  Se, että sun täytyy lentää työasioissa, ei poista sen ilmastohaittoja. Ilmastonmuutosta ei myöskään kiinnosta se, että sä olet saanut matkustellessa hienoja elämyksiä – niinhän me kaikki! Se, että lastenteosta pidättäytyminen on suuri ekoteko, ei ole mielipidekysymys. Vaikka kuinka ihmisillä on oikeus pyöräyttää lapsia, on fakta että väestönkasvu nykyisellään on katastrofaalista. Siitä on turha syyllistyä, mutta se on fakta. Sun postauksesi kuvaa tätä yleistä asennoitumista, minkä vuoksi ilmaston lämpenemistä ei saada kuriin: ”kyllähän mua ilmastonmuutos kiinnostaa, mut ei niin paljon et luopuisin elämäntyylistäni ja saavutetuista ylellisyyksistä – – suunnittelen taas floridanmatkaa, mut mä sentään lajittele roskat”. Kukaan ei varmaankaan ole väittänyt, että olet ainoa epäekologista elämäntyyliä toteuttava ihminen. Mutta kun avaat julkisesti elämääsi, asetat sen samalla alttiiksi arvostelulle. On kuitenkin aika naiivia puolustautua sillä, että kyllä mä voin koska muutkin! Yksi ihminen voi vaikuttaa, sinäkin Umppu. Aina on ollut suunnannäyttäjiä. Sinulla on paljon lukijoita, joihin voisit vaikuttaa positiivisesti tällaisen uhriutuvan vuodatuksen sijaan.

  • primebody kirjoitti:

   Ja sun mielestä mun tarvis elää mun elämää just niinkuin sää haluat? Tälläset kommentit on välillä niin ärsyttäviä, mutta minähän vedän hymyn pyllyyn ja toivotan hyvää päivän jatkoa <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.