Hae
Prime Life by Umppu

Kyllähän määkin ehtisin taksilla nopeammin

Ei hitto soikoon mitä sitä sitä on taas saanut lukea lehdistä ja kuunnella televisiosta. Varmaan kukaan ei ole voinut välttyä eduskuntaan liittyvistä jutuista, koskien aivan käsittämättömiä taksikuluja valtion piikkiin. Tiedän, että iltapäivälehtien otsikot on aina provosoivia ja niitä pitää lukea hieman rivien välistä, koska aika usein ne hieman vääristelee totuutta. Musta tuntuu etten kohta ymmärrä ainuttakaan ihmistä, kuka eduskunnassa työskentelee. Joku asuu ”saunassa” ja toiset hurruttelee takseilla ympäri kyliä.

Katsoin eilen EVS ohjelmaa missä haastateltiin Jani Toivolaa, jolta kysyttiin luotettuun Maria Veitolan tyylliin juuri ne kysymykset, mitkä kaikkia kiinnostaa. Mitenkä hitossa joku edes pystyy ajelemaan taksilla 22000 euron edestä? Se on jumaliste jonkun ihmisen vuosipalkka. Mää odotin haastateltavalta jotain syytä tai inhimillistä perustelua asiaan, mutta vastaukset olivat aivan älyttömiä. ”Mää ajattelin, että jos meen taksilla päästämään lastenhoitajan, niin saan vartin lisäaikaa, koska haluan tehdä työni täysillä”. Jos jokainen työssäkäyvä hurruttelis taksilla aina töihin ja hakis lapset päikystä, niin ihan varmaan kaikilla säästyis siinä aikaa. Voisinhan määkin painella taksilla ja maksaa firman kortilla… Ainut ero siinä on, että verottaja puuttuis siihen aika nopeasti ja loppupeleissä minä olen se kuka ne firmankin laskut maksaa.

Kun Janilla on alle 3km taksimatkoja  327kpl…. yhteensä niitä oli 1039. Jani edustaa vihreitä, jotka ajattelevat ympäristöystävällisyys edellä asioista. Ilmeisesti Janin taksi säästää luontoa, mutta kaikkien muiden ei. Tätä aivan älytöntä suhaamista taksilla essuntassun ei voi TODELLAKAAN perustella yksinhuoltajuudella, eikä myöskään uupumuksella. Voin sanoa (vaikkei henkilökohtaista kokemusta olekkaan) että varmasti ihan jokainen yksinhuoltaja on joskun uupunut.

Se niinsanottu tavallinen yksihuoltaja uupumuksen keskellä saattaa silti joutua joka helvetin aamu pakkaamaan kolme lastaan mukaan ja lähteä jalkaisin tai pyörällä viemään heitä hoitoon, koska ei kai nyt tavallisilla ihmisillä ole varaa liikkua päivittäin taksilla. Se tavallinen yksinhuoltaja voi joutua sen jälkeen säällä, kun säällä polkemaan pyörällä työpaikalleen, koska perheen on saatava jostain elantonsa. Se sama uupunut yksinhuoltaja polkee takaisinkin sieltä töistä työpäivän jälkeen ja hakee jalkasin lapsensa hoidosta. Satoi tai paistoi.  Ihan varmasti olis mukavempaa hypätä ovelta lämpimään taksiin ja siinä kyllä Jani on ihan oikeessa, että siinä säästää huimasti aikaa.

Pitääkö tonne eduskuntaan mennä itse laittaa asioita eteenpäin ja poistaan noita aivan älyttömiä etuuksia niitä väärinkäyttäviltä. Jos oot sairaslomalla, niin ainakin itse koen että vaikka mulle kuuluis työpaikassani esimerkiksi ruokalu, niin olishan se nyt huvittavaa, että kävisin vaikka sielä syömässä ”ilmaisen lounaan” vaan koska mä voin ja menisin kotiin lepäämään. Tarkoitan tällä sitä, että taksilla hurruteltiin aivan surutta silloinkin, kun oltiin sairaslomalla.

Ja mites tää asunto jupakka. Jos ihminen kuka työskentelee eduskunnassa ”ei muista missä hän on kirjoilla, eikä huomaa joka kuukausi tilille tupsahtavaa ylimääräistä vajaata 400e korotettua asumislisää (vai mikä lisä se nyt olikaan), niin mitenkä kyseinen ihminen voi päättää MEIDÄN asioista? Toki onhan se varmaan ihan kiva lyhentää valtion piikkiin asuntolainaa toisaalla, että voi asua Helsingin keskustassa vuokralla. Laina maksaa vähän kuin itse itsensä :). Lapsikin ilmoitti yllättäen tulostaan…. näinhän käy itseasiassa aika monelle ;).

On tämä henkilö sitten Jani tai Jonna, musta tai valkoinen, homo tai hetero ei sillä ole merkitystä tässä asiassa. Hän on toiminut mielestäni väärin ja käyttänyt saamiaan etuuksia väärin. Olisi ollut inhimillistä myöntää, että nyt on käynyt näin. Olisin ymmärtänyt äitinä sen, jos hän olisi vaikka pillahtanut itkuun ja sanonut kyynelten keskeltä, että KUN MÄÄ OLIN NIIN SAATANAN VÄSYNYT, mutta ei. Sitten vedetään homo ja rasismikortti esiin.

Mun mielestä tälläinen käytös on surutta oman aseman väärinkäyttöä. Valtion rahojen tuhlausta, joita me työssäkäyvät veronmaksajat maksamme. Ymmärrän myös Janin tilanteessa sen, kuinka ikävää on joutua otsikoihin ja kuinka raskasta se varmasti on. Ymmärrän todellakin paremmin, kuin hyvin, että väsyneenä ja uupuneena tekee ehkä välillä harkitsemattomia ratkaisuja ja mennään sieltä, mistä aita on matalin. Me ollaan kaikki ihmisiä, mutta tämän kaiken jälkeen kun kirkkain silmin sanotaan, että omatuntoni on puhdas…… Ei tässä voi varmaan muuta sanoa, kun että älä ole kuin Jani.

Mekko* House of Brandon* 

Kuvat Noora Näppilä

-Umppu

24 kommenttia

 1. Poppi kirjoitti:

  Niin samaa mieltä!
  Lisäksi tämä on ehkä vähän rumasti sanottu mutta eikös Jani tieten tahtoen halunnut yksinhuoltajaksi ja lapsi piti saada keinolla millä hyvänsä?
  Onhan se nyt hemmetti rankkaa ja pitäisi asennoitua siihen jo valmiiksi. Ei vauvan ja pienen lapsen kanssa ole hyvässäkään parisuhteessa aina helppoa saati ypöyksin. Sitten käytetään etuuksia tietoisesti väärin ja uhriudutaan kun jää kiinni. Ei näin!

 2. Hansu kirjoitti:

  Hae umppu eduskuntaan! Mä äänestän sua!!??

  • primebody kirjoitti:

   Eli saisin ainakin kaksi ääntä 🙂 sun ja omani hahaha 🙂

  • Kikka kirjoitti:

   Mää kanssa, silloinhan siellä olis ainaki yks täyspäinen joka sais takuulla suunsa auki. Tollasille toivolakusipäille sais laittaa kunnon tuomiot.

 3. mariem kirjoitti:

  Eipä tähän muuta sanottavaa kuin aamen. Jos edes myöntäisi virhearvion ja pahoittelisi. Lurjusmaista ja ihmisten aliarviointia vetää nämä ”olen homo ja olen tummaihoinen” kortit esiin. Jätkä on äänestetty jo eduskuntaan niin luulisi sen riittävän palautteeksi, että kiinnostus vastakkaiseen sukupuoleen ja ihon pigmentaation aste ei ole ongelma. Ongelma on veronmaksajien ja järjestelmän hyväksikäyttö.

 4. Choco Kaneli kirjoitti:

  V*itun hyvin kirjoitettu!

 5. Anni kirjoitti:

  Ketkä lienee äänestänyt kyseisen henkilön sinne ajamaan meidän etuja.

 6. Maija kirjoitti:

  Ihanaa Umpu, kirjoitat niin täyttä asiaa. Kylläpä taas tällee pienipalkkaisena hoitsuna tuntuu hyvältä osallitsua noihin yhtesiin(!!) talkoisiin ja luopua lomarahoistaan ja tehdä pidempää päivää ilman korvausta (kiky). Se kaikki aika on suoraan lapsiltani pois ja sitten lukee lehdistä tälläistä. Suututtaa ja ihan siis itkettää…

  Ja tosiaan nuo vihreät arvot, Toivola on puhut yksityisautoilun rajoittamisesta. Joo tottakai mäkin voisin autosta luopua jos vois ajella jonkun muiden veronmaksajien piikkiin taksilla, mutta kun vaihtoehtona on istua 2,5 tuntia bussissa ja olla taas erossa lapsista niin kyllä mä todellakin työmatkat ajan omalla autolla kun silloin pääsen 45 nopeammin kotiin. Pakko kun on töissä käydä enkä uupumuksen vuoksi saa mitään puolen vuoden saikkujakaan 10 viikon kesäloman päälle 🙁

 7. Taru kirjoitti:

  Siis aivan täyttä asiaa taas kerran! Tän takia mä tykkään seurata sun blogia ja instaa ku sulta tulee aina järkeviä postauksia kohutuista aiheista ja vielä perustelet mielipiteesi. Mahtavaa tekstiä Umppu <3

 8. T kirjoitti:

  Ai vitsi kun tykkään siitä, että otat kantaa ajankohtaisiin asioihin! Iso peukku sille.

  On niin monta bloggaajaa, jotka eivät puutu mihinkään ajankohtaiseen asiaan koska eivät vaan uskalla. Tässäkin tapauksessa puit juuri sanoiksi sen, mitä varmaan hyvin hyvin moni asiasta ajattelee.

 9. Mari kirjoitti:

  Hmm, ottamatta muuten kantaa. Mutta missä vaiheessa Toivola on ottanut tuon homo ja rasismikortin esiin? Meniköhän itsellä jotain ohi.

 10. Siri kirjoitti:

  Niin hyvä kirjoitus ???

 11. N kirjoitti:

  Nyt oli hyvä kirjoitus! Ja mee vaan eduskuntaan, täältä tulis myös ääni ?

 12. Pinja kirjoitti:

  Minusta tuo on puhtaasti varastamista. Ja meidän perse hiessä tehdyillä töillä maksetaan monen muun tyypin varastamiset. Mulle on kotona opetettu että elä omilla rahoilla ja kyllä kyrsii lähihoitajan paskasta palkasta maksella valtion kassaan rahaa,että Jani saa ajella taksilla

 13. Pusu kirjoitti:

  Koska et varmaan esittäisi väitteitä ilman perusteita ”näin nämä asiat koetaan”-tyyliin, niin voit varmaan kertoa milloin homo- ja/tai rasistikortti on vedetty esiin? Itse olen seurannut uutisointia aika tiiviisti ja tämä on mennyt ohi, selityksistä voi olla montaa mieltä mutta en ole Toivolan tai kenenkään hänen puolustajansa nähnyt mainitsevan seksuaalisuutta tai ihonväriä missään yhteydessä. Vastuullisena bloggaajana varmaan voit ainakin yhden esimerkin osoittaa missä näin on käynyt, kun kerran kirjoitat että ”sitten vedetään homo ja rasistikortti esiin”.

  • primebody kirjoitti:

   EVS ohjelmassa keskusteltiin tästä asiasta

  • Mari kirjoitti:

   Kysyin samasta asiasta. Evs ohjelmassa Maria Veitola otti nämä asiat esiin ja Toivolan kohtaamat huutelut. Silloin hän tietenkin vastasi asiaan ja puolusti ihmisoikeuksia. Taxilla kulkeminen ja muu kyseenalainen toiminta on asia erikseen, mutta on ihmeellistä ja aika surullista kirjoittaa noin ilman, että näin on edes tehty.

  • Pusu kirjoitti:

   Niin, eli sielläkään ei vedottu nyt siihen että tämä olisi okei/asiasta ei voisi keskustella/kaikki on sen syytä että hän ei ole valkoihoinen hetero?

   Tuntuu, että sitä homo/rasistikorttia heiluttaa nyt ihan joku toinen. Pidän Toivolan toimintaa suhteellisen nolona, olen Vihreitä äänestänyt usein ja puolue harrastaa usein turhaa jeesustelua ja silloin ei sopisi olla tällaista äänestäjiä ja veronmaksajia epäkunnioittavaa toimintaa ollenkaan. Sen sijaan pidän yhtä nolona liioitella kenenkään lausuntoja ja väittää sitä homo/rasistikortin heilutteluksi ja osoittaa omaa empatiakyvyn puutetta käymällä vahvasti henkilöön sen takia että hän on valinnut yksinhuoltajuudeen tai uupunut (kukapa tietäisi ennen lapsia miten raskasta vanhemmuus voi joskus olla?).

   Toivola tekee kuitenkin enemmän Umpun lasten tulevaisuuden eteen kuin Umppu itse; teidän elämäntyylinne jatkuvine matkoineen, kulutuksella, yksityisautoilla jne. ihan oikeasti vauhdittaa kaikkia ympäristön tuhoamiseen liittyviä ilmiöitä.

   • primebody kirjoitti:

    Toivola ei itseasiassa tee yhtään mitään lapsieni tulevaisuuden eteen. Tää sun koko kommentti on ristiriitainen. Väännät epäkohdista. Lue postaus uudelleen ajatuksella, missä tulee myös esille oma enpatiakykyni aivan selvästi.

 14. Ninni kirjoitti:

  Kummallista etenkin, että vihreiden kansanedustaja suhaa taksilla. Ne vihreät arvot..

  IL yhdessä otsikossa oli vuoden paras vitsi. Mitä Jani Toivola pyytää rokkikeikalla? – Soittakaa taksi!
  Ei pyydä ”soittakaa Paranoid”.

  • Kaisa kirjoitti:

   Onko vihreillä jotenkin enemmän aikaa, että pystyisi hoitamaan samat asiat pyörällä….?

 15. Kaisa kirjoitti:

  Ettei nyt mene ihan herjaamiseksi niin kannattaa huomioida, että taksikyytejä oli n. 7e/pvä. Eli ei todellakaan mikään suuri summa. Taksilla kulkiessa pääsee huomattavasti helpommalla ja voi hoitaa useampia TYÖasioita kun julkisella kulkiessa kun aikaa jää reippaasti enemmän.
  Kun Toivola valittiin eduskuntaan, hän asui Riihimäellä ja sen jälkeen vuokrasi asunnon Helsingistä. Matkakulukorvaus on juuri näitä tilanteita varten kun oma asunto on yli 30km (en välltämättä muista nyt lukua oikein) päässä Helsingistä ja siksi vuokrataan toinen asunto. Sitä en nyt ihan ymmärrä, että miten asuntolaina maksaa itse itsensä…? Lisäkulujahan tulee Helsingin vuokra-asunnosta varmasti reippaasti yli tonni, joten miinuksellehan kahdella asunnolla jää verrattuna siihen että asuisi siellä Riihimäellä.
  Kohtuu outoa on myös aina vetää mukaan nämä väsyneet yksinhuoltajat, jotka kävelevät säässä kuin säässä hakemaan lapsensa syömään viimeisillä rahoilla tehtyä kaurapuuroa. Ihan oikeasti käsi sydämellä: jos sulla olisi mahdolista käyttää taksia työnantajan piikkiin niin käyttäisitkö?? Ei ole Toivolan tai kenenkään muunkaan kansanedustajan vika yksittäisten ihmisten elämäntilanteet. Jokainen on ihan itse vastuussa omasta elämästään ja kaikilla on mahdollisuus hakea sinne Arkadianmäelle. Kamppanjaa pystyyn vaan!
  Eli tosiaan, ihan yleisesti on suositeltavaa ottaa asioista selvää ennen kuin kirjoittelee minnekään.

  • Minttu kirjoitti:

   Täysin samaa mieltä!
   Ymmärrän kyllä myös umpun kannan ja itseänikin ärsyttää jos jotain etuutta tai muuta käytetään hyväksi oli tilanne tai ammatti mikä tahansa. Eduskunnassa on kuitenkin määritelty mitkä etuudet hyödyttää kansanedustajan työssä ja tämän myötä taksinkäytön etu kuuluu kansanedustajille, myös sairaslomalla ja vapaa-ajalla. Erilaisilla työpaikoilla on erilaisia etuja riippuen työnantajasta työnluonteesta yms. Kansanedustajien työ on monissa paikoin hyvin erilaista kuin monet muut ”tavalliset” työt mm. jatkuvan julkisuuden, tarkkojen työaikojen puutteen, läsnäolopakkojen ja vastuun suhteen. Tottakai on muitakin töitä, yrittäjyyttä yms. jotka varmasti omalta osaltaan ovat myös rankkoja ja samankaltaisia. Se ei mielestäni kuitenkaan tarkoita sitä, että jos jossain on asia tietyllä lailla, myös muiden tulisi pystyä tulla toimeen samanlailla, varsinkin jos on mahdollisuus etuuksiin. Mielestäni olisi hyvä jos kansanedustajien työnkuvaan kuuluisi jonkinlaiset ajanjaksot, jossa vaihdettaisiin hetkeksi paikkaa jonkun ”tavallisen työssäkäyvän” kanssa. Silloin saataisiin perspektiiviä asioihin kummaltakin puolelta 😉

 16. Elsa Nieminen kirjoitti:

  Nimimerkki PUSU taitaa olla joku tyytymätön kotiäiti joka ehtii vain kadehtia muiden elämää. Pistä kuule panokset omien haaveiden toteuttamiseen ja käytä se kateuteen käytetty energia siihen. Voisit päästä itsekin joskus kotiovea pidemmälle. Typerä kommentti henkilöltä…

  Musta on aivan ihanaa seurata Umpun perheen elämää ja yrittäjänaisen paloa omaan tekemiseen. Mä itse saan motivaatiota opiskeluun ja kaikkeen tekemiseen sulta. Jatka samaan malliin ja nauti elämästä ja työstä ja kaikesta ihanasta! Kova työ palkitaan!

  Itse rakastan matkustamista ja aionkin tehdä sitä sydämeni kyllyydestä siitä huolimatta että jotkut asiasta saavat erittäin pahan mielen. Monesti kyse on valinnoista, toiset syö ulkona ja bailaa, toiset haluaa käyttää rahansa juuri vaikka matkusteluun. Olen itse perheestä jossa on aina matkusteltu jo kun olin ihan pieni, olen siitä niin kiitollinen sillä olen oppinut sen avulla arvostamaan monia asioita. Matkustelu on parempaa kuin yksikään materiaali jonka rahalla voi ostaa. Lasten kanssa reissaamisessa ei ole mitään arvosteltavaa.

  Syy miksi painotin matkustelua, on se, että oikeasti ihmiset kirjoittelee ja arvostelee välillä tosi törkeästi toisten elämää.. Vain ja ainoastaan koska ovat kateellisia ja tyytymättömiä omaan elämäänsä.

  GO UMPPU <3 PS. Sun lapset on niin hauskoja ja hellyyttäviä, mitä insasta seurannut 🙂

  Rakkaudella Elsa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.