Hae
Prime Life by Umppu

Kun imettävä äiti juo alkoholia

Look House of Brandon*. Housut TÄÄLTÄ*, Body TÄÄLTÄ*, Kengät Chloe

Huonot asiat ja tietynlainen negatiivisuus on paljon luetuimpia aiheita blogisani, kuin vaikka positiiviset ja iloiset asiat. Mielipidekirjoitukset on aina ne suosituimmat. On välillä huvittavaa, kun joku sanoo vaikka että kirjoitat negatiivisesti…. se hetki kun kirjoitan positiivisesti ja olen super innoissani ja onnellinen niin ketään ei kiinnosta. Nykypäivänä esimerkiksi sen surullisenkuuluisan sosiaalisen median myötä ihmiset tarvitsevat elämäänsä vertaistukea. Esimerkiksi äidit vastasyntyneiden vauvojen kanssa, jotka taistelevat aivan infernaalista väsymystä vastaan…. haluavat lukea tekstejä, missä joku muukin sanoa ääneen olevansa aivan helvetin väsynyt. Samalla kun hei itse rypevät tai oikeastaan taistelevat omasta hengestä ja elämästä ärsyttää heitä katsoa niitä täydellisiä äitiä, jonka lapsi on täydellinen, joa ei eikä edes koskaan itke. Kaiken sen silotellun ja feikatun elämän keskellä, mitä nyt tulee joka tuutista haluavat ihmiset rehellisyyttä.

Luin hetki sitten iltapäivä lehdestä siitä, että voiko äiti juoda alkoholia kun imettää lastaan. Ymmärrän reaktion, mikä lähti kuvasta, missä äiti imetti (kolmatta) lastaan skumppalasi kädessä. Mä ymmärrän myös itse kolmen lapsen äitinä sen, että on täysin eri asia nauttia vaikka lasi viiniä, kun tinata kolme pulloa Koskenkorvaa päivän aikana. Ihmiset ovat nykypäivänä niin kovia tuomitsemaan varsinkin niitä äitejä, jotka usein ovat lapsen saatuaan hyvin heikkoja, epävarmoja ja hauraita. Myöskin niitä, jotka ovat itsevarmoja eivätkä oe tarvitsevasa jokaisen neuvoja.

On hassua, että sekin on todistettu, että äidin juoma alkoholi ei kulkeudu lapsen rintamaitoon, kun aivan todella pienenä osana. Se oli joku niin pieni osa ettei sillä ollut merkitystä. Muistan kun tämä testi tehtiin jopa livenä yhdessä suosikki ohjelmassani (Maria Hintikka) televisiossa . Siinä äiti, joka imetti joi kuusi erilaista alkoholi annosta. Muistaakseni siinä oli skumppaa, viiniä ja koktaileja. Sen jälkeen maidosta mitattiin alkoholin määrä ja se oli aivan käsittämättömän pieni. Ja kyllä voin ääneen sanoa, että minäkin olen juonut lasin ehkä joskus jopa kaksi viiniä silloin kun olen imettänyt . Tiedän itse kolmen lapsen äitinä todellakin mikä on lapselleni hyvästä ja mikä pahasta. Jos esimerkiksi äiti kokee rentoutuuvansa sillä, että juo lasin viiniä niin siitä vaan. Haluan myös sanoa että tässä on vissi ero se lasi viiniä versus kirkasta alkoholia useita pulloja.

Mä uskon kuitenkin myös siihen, että ne ihmiset jotka ovat tasapainossa, onnellisia ja sinut oman elämänsä ja äitiydensä kanssa, niin heitä ei juurikaan kiinnosta mitä muut äidit tekee. Mä jotenkin ajattelen niin, että lapselle on paljon pahempaa se että vanhemmat esimerkiksi riitelevät huutavat ja pahimmassa tapauksessa lyövät toisiaan, kun se, että se äiti tuo sen lasin viiniä joskus ja jouluna.

Mikään ei ole lapselle pahempaa, kun rakkauden puute vanhemmilta. Joskus itseäni mietityttää sellainen tilanne, että äiti on lähdössä jonnekin ja isä jätetään kotiin lasten kanssa. Isälle laitetaan viisi eri A nelosta täyteen ohjeita mitenkään hänen kuuluu toimia. Laitetaan vaatteet valmiiksi viikattuina, että pue nämä lapsen päälle silloin ja silloin. Mun mielestä vastuu lapsista on aivan yhtälailla äidillä, kun isälläkin. Mä olen itse luottanut aina täysin omaan mieheni ja lapsien isään. Joskus kun olen muistuttanut jostain asiasta olen saanut vastaukseksi, että paskaako karhu metsään. Liika kontroloisti tuo lisää epävarmuutta ja turskin tekee kenellekkään hyvää. On erilaisia tilanteita ihan jokaisella perheellä. Välillä sitä arjen selviämisestä joutuu taistelemaan. Varmasti ihan jokainen äiti sortuu joskus huutamaan lapselleen, vaikkei sitä todellisuudessa edes tarkoita.Me olemme kaikki kuitenkin ihmisiä.

On asia sitten mikä tahansa, niin arvostelijoita silti riittää aina. Hyviä esimerkkejä on esimerkiksi mee too hypetyksen keulahahmo, jota itseään syytetään lapsen seksuaalisesta ahdistelusta.  Hahahaha on siinäkin oikein esikuva. On erilaisia body positive liikkeitä, jotka haluavat tuoda esille sitä,  että jokaisella on oikeus rakastaa omaa kehoaan juuri sellaisena kuin se on. Osa näistä ihmisistä ovat kuitenkin hyvin kärkkäitä tuomitsemaan niitä hoikempia/tavallisen kokoisia ihmisiä ja kertomaan heille kuinka helppoa heidän elämä on aina ollut, koska he ovat olleet laihoja. Mistä helvetistä he voivat tietävä onko sen laihan ihmisen elämä ollut helppoa? Sitten ovat erikseen nämä tasa-arvon kannattajat, joista osasta tuntuu tai ainakin itsestä minusta tuntuu siltä, että eivät hyväksy kuitenkaan kun vain ne heidän kanssa samanlaisesta ja ajattelevat. Onko se muka tasa-arvoa?

Nykyään on liikkeellä niin monta erilaista.. en tiedä voiko niitä kutsua ääri mielipide ryhmiksi, jotka ajavat tiettyjä asioita eteenpäin. Monessa on todella hyvä ajatus pohjalla mutta sen eteenpäin vieminen ja toteutus on tehty päin persettä. Aina pitäisi muistaa se: että ihmiset ei riitele vaan  ne asiat riitelee. Vaikka olen monen ihmisen kanssa eri mieltä ja moni on varmasti mun kanssa eri mieltä, niin se ei silti tarkoita että se ihminen olisi jotenkin mätä, vaan sen ajatukset. On monia asioita, mitkä tavallaan ovat vain faktoja ja ne kielletään jatkuvasti. On se sitten sairaalloinen ylipaino tai sairaalloinen laihuus niin molemmat ovat sairauksia ja siitä ei vaan pääse mihinkään.

Näin yhteenvetona: eli jos se imettävä äiti haluaa juoda lasin viiviä, niin sillä ei ole paskankaan väliä!

Kuvat Noora Näppilä

-Umppu

4 kommenttia

 1. asiaa kirjoitti:

  Juurikin näin. Imetän tällä hetkellä kolmatta lasta ja jokaisen kohdalla olen kyllä nauttinut lasin tai joskus jopa kaksi sitä viiniä, tai ottanut saunalonkeron. Useimmiten nämä on tapahtunut jonkun tarjotessa joko kylässä tai ruuan kanssa, enkä ole potenut huonoa omatuntoa. Eriasia sitten kun jonnekin viihteelle olen lähtenyt, on lapsen syömiset hoitanut kokonaan isä – vaikka miten ei silloinkaan jäisi maitoon alkoholia juuri mitään niin ajatuksena ravintolan katkuinen humalainen äiti antamassa tissiä lapselleen ei kiehdo lainkaan 😀

 2. Rosa kirjoitti:

  Moi Umppu!

  Olen jonkun aikaa seurannut sua somessa ja lukenut tätä sun blogia, monesti olen meinannut jo jotain sulle kirjoittaa mutta nyt vihdoin rohkaistuin. Olet ihan super! Itselläni on kaksi pientä lasta joten lapsiperhearki on hyvinkin tuttua. Luen paljon muitakin blogeja, joissa on pelkkää hehkutusta miten kaikki on niin ihanaa, Superia ja täydellistä. Empä usko että kenenkään elämä oikeasti sitä koko ajan on. Ihailen sun rehellisyyttä kirjoittaa ja sanoa asioista se todellinen puoli ja jättää pinnallinen liika hehkutus ja kaunistelu pois. Tässä viimeisimmässä jutussa ollaan 100% samaa mieltä. Itse olen täysi-imettänyt kaksi lasta 6 kk ja toisen kanssa imetystaival menossa edelleen, kyllä olen juonut pari lasia viiniä ja imettänyt. Tähän riittää arvostelijoita, mutta itse en niistä välitä, jokainen tasapainoinen äiti tietää oman lapsensa parhaan. Ja myöskin se että isä on sille lapselle ihan yhtä hyvä ja tärkeä hoitaja kuin äitikin ja osaa varmasti huolehtia lapsesta omalla tavallaan äidin ollessa poissa. Eikä haittaa vaikka lapset olisi puettuina yökkäriin kun isä oli luullut pukeneensa hienot hellehaalarit 😀

  Mutta joo, täältä ainakin yksi arvostava kumarrus sinne suuntaan. Hienoa miten pyörität ison perheen arkea, yhdistät yrittäjyyden ja työnteon siinä samalla sekä kirjoitat asioista rehellisesti. Ihanaa syksyä sinulle Umppu ja koko teidän perheelle 🙂 Ps. Täälläkin suunnitellaan jo uutta matkaa (oltiin yhtäaikaa kreikassa) ja kyllä, meillä lapset tykkää myös ?

 3. Lilian kirjoitti:

  Mua huvitti tuo kyseinen kuva iltapäivälehdessä. Miten nopeasti ihmiset olivat valmiita tuomitsemaan – kuvan yhteydessä ei taidettu edes mainita selvästi, että lasissa on alkoholipitoista juomaa vaikka oletus tietysti oli näin 🙂

  Odotan esikoistani ja ajatukseni yhdestä viinilasillisesta ruoalla tai ”omana hetkenä” iltasella tuntuu ihan sallitulta, muistan itsekin nähneeni tuon Hintikan jakson, jossa testailtiin alkoholin osuutta äidinmaidossa.

  Täytyy myöntää, että jännittää jo hieman valmiiksi tämä hullu äitien eriarvoistaminen ja haukkuminen… Itsellä on aika selvät sävelet miten olla itse äiti, mutta pelottaa juuri se hauraus/väsymys/mahdolliset muut esteet, joiden alla saattaa sortua uskomaan ettei vaan riitä.

  Sun tekstejä seuranneena olen saanut hyviä näkökulmia äitiyteen. Kiitos niistä!

 4. Th kirjoitti:

  Kannattaa lukea https://imetys.fi/tietoa-imetyksen-avuksi/alkoholi-ja-imetys/, kyllä myös se vähäinen määrä kerrallaan voi altistaa lapsen esimerkiksi kehityshäriöille, ei ole tarpeeksi tutkimustietoa, että voisi kumpaakaan suuntaan vedota että on ehdottomasti haitaksi tai ei ole, mutta tuskin kovin moni haluaa sitä riskiä ottaa! Ja niinkuin tuossakin sanotaan, niin äidinmaidon alkoholipitoisuus on sama kuin äidin veren, mutta kuitenkaan siitä kaikki ei siirry lapsen elimistöön! Kuitenkin osalle saattaa olla pelottava ajatus, että edes pienimäärä alkoholia siirtyisi niin pieneen ihmiseen. Ehkä oman mielen rauhan kannalta moni haluaa pitää alkoholin/imetyksen erillään! Kuitenkin mielestäni siis äideilläkin on oikeus ottaa se lasillinen milloin haluaa, ja oma päätös imettääkö vaiko sitten esimerkiksi pumpata ennen juomista ja antaa tätä täysin alkoholitonta maitoa varmuudeksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.