Hae
Prime Life by Umppu

Oli kerrassaan ihanaa

Mekko* House of Brandon* Aurinkolasit Super Dry*

Meidän perheellä oli aivan mahtava viikko Kreikassa. Mä itse koen että matkustelu tekee todella hyvää meidän perheelle ja yhdistää meitä ja tekee meistä keskenään entistä läheisempiä. Olen kuullut useasti sitä, että moni halveksuu tapaani matkustella tai sanoo, että minkä takia raahaan lapsiani ulkomaille, sillä eihän ne siitä mitään muista. Kumoan nuo molemmat väitteet aivan täysin. On aivan eri asia olla vaikka viikko poissa sieltä kotoa ilman niitä arjen askareita ja kotitöitä. Viikko sellaista aikaa, missä kaikki on läsnä jatkuvasti. Lapsi sanoo, että äiti haluan jäätelöä niin sellainen voidaan käydä hakemassa. Se ei toimisi normi arjessa. Lapsetkin saa lomailla ja poiketa niistä tavallisista rutiineista.

Moni vanhempi stressaa paljon lasten kanssa matkustamisesta. Ehkä itsekin aikoinani, mutta tässäkin asiassa se kokemus tekee monesta asiasta paljon helpompaa. Mulla ei ole nykyään enää oikeastaan sen kummemmin mitään erikoisia tavaroita tai asioita lapsille mukana. Aika monesta paikasta saa hankittua ja tarpeelliset jutut. Itse lasten kanssa matkustaessa keskityn useasti siihen että hotelli on hyvä tasoinen. Kun hotelli on hyvä tasoinen löytyy sieltä usein esimerkiksi kauppa, minkä valikoimassa on ajateltu juurikin esimerkiksi niitä lapsiperheitä ja heiltä mahdollisesti puuttuvia tavaroita. Suosin paljon lapsiystävällisiä hotelleita, sillä silloin kaikki on helpompaa lasten kanssa matkustaessa, jos lapset on huomioitu kyseisessä hotellissa. Kun matkustamme perheenä, niin harvoin haemme mitään järisyttäviä kokemuksia matkalta. Teemme lähes kaikki retket ja reissut spontaanisti ja fiilispohjalta. Mitä vähemmän olemme suunnitelleet mitään etukäteen niin sen stressittömämpää lomailua on.

Useasti esimerkiksi niitä vauvanruokia ja vaippoja saa ihan joka puolelta maailmaa, sillä emme ole Suomessa aina ainoa maa missä lapsia syntyy. Itse on ehkä pitänyt oppia myös se lentävä lause, että ”maassa maan tavalla”. Jokapaikassa ei ole tarjolla lapsille esimerkiksi taksilla matkustaessa turvaistuimia ja se on siinä vaiheessa asia mikä pitää hyväksyä, jos sieltä hotellilta esimerkiksi haluaa jonnekin liikkua. Voit toki raahata istuimet mukanasi yms.

Tykkään yöpyä ehkä jopa hieman pienemmissä hotelleissa, sillä silloin useasti hotelli alueella liikkuminen on lapsillekin paljon turvallisempaa. Tykkään myös että hotellilta löytyy aina aamiainen ja aina kun mahdollista nykyään varaan joko puolihoidon tai allinclusive palvelun, sillä se tekee meidän matkastamme paljon helpompaa ja loppujen lopuksi tulee paljon edullisemmaksi, vaikka kävisikin jonain päivänä jossain muualla syömässä.

Meillä oli onni matkassa sillä lähdimme Apollomatkojen järjestämälle matkalle Tampereelta. Jos lähtö paikkamme olisi ollut esimerkiksi Helsinki… en tiedä mitä reissulla olisi käynyt, sillä meillä kävi se passi episodi. Meidän lapset on matkustaneet paljon ja myös he pitävät matkustelusta. Me idän ei tarvitse heitä sinne pakottaa ;). Mun mielestä matkustelu on ihanaa ja mietinkin, että mikä olisi se seuraava kohde minne matkustaisimme. Itseäni kiinnostaisi käydä jälleen esimerkiksi Dubaissa, missä olin viimeksi vanhimman poikani kanssa kaksin. Muu perhe ei ole sitä vielä nähnyt.

Tykkään matkustaessa olla yötä tasokkaassa hotelleissa. En tällä nyt kuitenkaan tarkoita mitään 300:n neliön kuningatar sviittiä, vaan sellaista missä on tarpeeksi tilaa ja hommat hoituu. Ruoka näyttelee myös hyvin tärkeää osaa silloin kun lapset on mukana, koska tiedän kokemuksesta että hotellilta lähteminen useasti syömään koko komppanialla on välillä hieman haastavaa esimerkiksi siitä syystä, koska lapset saattavat nukkua päiväunia eri aikaan.

Multa kysellään paljon asioita liittyen esimerkiksi lasten kanssa matkusteluun ja ylipäätänsä matkusteluun. Tykkään jakaa itse hyväksi havaittuja neuvoja ja tipsejä reissulle. On kuitenkin aina vaikeaa niinsanotusti kertoa se oma fiilis ja kokemus lomasta joka on onnistunut, että onko se sen toisen ihmisen mielestä hyvä kohde ja onnistunut lomamatka, sillä siihen voi yksinkertaisesti vaikuttaa. Mä koen että matkustelulla olen saanut paljon sellaisia asioita, mitä muuten en olisi koskaan saanut. Olen todella kiitollinen siitä, että olen myös itse saanut lapsena matkustaa. Mä esimerkiks hankin ensimmäisen tai itseasiassa toisen autoni, vasta vuosi sitten.  Olin monta vuotta ilman autoa. Sitä ennen matkustin joko skootterilla tai bussilla todella monta vuotta ja  säästin siinä aivan älyttömän ison määrän rahaa. Ne rahat käytin surutta matkustamiseen.

Tätä kreikan kohdetta ja hotellia Santa Helena beachia voin todellakin suositella sekä perheille, että pariskunnille. Lasten allasalue on erillään ja siellä on myös toinen allasalue, jossa on erillisiä losseja jossa voi nauttia auringosta aivan kaikessa rauhassa musiikkia kuunnellen. Platanias kaupunkina on aika pieni, mutta siitä ei ole kovinkaan pitkä matka esimerkiksi Haniaan minne pääsee helposti bussilla tai taksilla. Mulla ei ole oikeastaan mitään huonoa sanottavaa tästä meidän reissusta. Sain rentouduttua ja nollattu ajatukset, mikä on mulle aina se loma ja matkan tarkoitus. Mä oon joutunut kokemaan omassa arjessa niin viimeiset vuodet aivan infernaalista väsymystä. Vaikka niitä hetkiä tulee edelleenkin silloin tällöin, niin silti huomaan itsestäni että jaksan tehdä asioita erilailla kuin ennen. Musta tuntuu että saan tällä Kreikan reissulla ladattua akkuja ja samalla valmistauduttua henkisesti tulevaan syksyyn. Mä suosittelen matkustamista ihan jokaiselle.

Kuvat Noora Näppilä

-Umppu

3 kommenttia

  1. Stiina kirjoitti:

    Täällä toinen joka suosittelee lasten kanssa matkustamista, 1,8v poika jo kahdesti käynyt ulkomailla meidän kanssa. Onhan se erinlaista kuin kaksin, mutta mukavaa sekin ja ihanaa kun lapsi tottuu matkustamiseen niin asiat menee sen jälkeen entistä kivemmin. Me suositaan myös hyvätasoisia ja siistejä hotelleja lapsen kanssa, siellä kun tulee sitten vietettyä myös aikaa suht paljon. Olimme keväällä aika teidän hotellin lähellä plataniaksessa 🙂

  2. Heli kirjoitti:

    Kiva kuulla, että teidän perheen loma sujui hyvin Plataniaksessa (joka on muuten Hanian prefektuuriin kuuluva kylä, ei kaupunki ?). Omasta mielestäni Kreeta on täydellinen kohde niin perheille kuin pariskunnille tai ystäväporukoillekin. Olen itse entinen matkaopas ja hengannut ulkomailla enemmän tai vähemmän 8 viimeisen vuoden ajan enkä voi muuta kuin lämpimästi suositella matkustelua! Se on mielestäni paras lähja mitä voit lapsillesi antaa. Heistä kasvaa varmasti avarakatseisempia, sosiaalisempia, itsevarmempia ja rennompia kun pääsevät käymään läpi erilaisia tilanteita ulkomailla, kuulemaan ja puhumaan vieraita kieliä, näkemään erilaisia tapoja tehdä asioita sekä ihastelemaan paikkoja, tätä maailman kauneutta elämysten kautta! Suomalaisten ahdasmielisyyttä ja negatiivisuutta henkii mainitsemasi kommentit, jopa arvostelut, että ”miksi raahaat lapsiasi ulkomaille”! Ihana fakta on se, että se on täysin sinun ja miehesi oma asia ? Voin vain kuvitella millainen suoritus on lähteä tuollaisen lapsikatraan kanssa matkustamaan, nostan hattua hienolle asenteellesi ja kuten hauskasti sanoit, lapsia syntyy muuallakin kuin Suomessa eli heidän kanssa pärjää kyllä missä tahansa. ? On myös ihana ollut seurata miten aktiivisesti miehesi on mukana lasten kanssa, vaikuttaa että olette vahva, yhtenäinen ja onnellinen perhe kertakaikkiaan! En malta odottaa seuraavan lomanne seuraamista. Tsemppiä töihin!

  3. Ansku kirjoitti:

    Tässä alkoholi asiassa on juurikin se että kaikki asiaan perehtyneet äidit tietävät varmasti että sen rintamaidon mukana lapseen kulkeutava alkoholin määrä on erittäin pieni. Mutta kun joku ottaa siitä kuvan ja myöntää tekevänsä sen niin se tuntuu olevan pahempi kuin se että sitä tehtäisiin salassa (ainakin täällä Suomessa). Meilläkin kahden pienen lapsen taloudessa tykätään reissata paljon ja suosimme airbnb asumista juuri siitä syystä että se on usein halvempaa ja kotoisamman tuntuista kun hotelli. Toiminut meillä parhaiten. Vanhin lapsi joka osaa puhua niin oikein suuttuu kun sanotaan että ”ei me huomenna lähdetä lentokoneella espanjaan”. ? Koen myös itse että ulkomaan lomalla pääsee rentoutumaan paremmin! Siellä voi hyvällä omalla tunnolla ilman paheksuvia katseita liikkua lasten kanssa ulkona myöhempään ja nauttia illallisesta ja vaikka sen lasin tai kaksi viiniä. ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.