Hae
Prime Life by Umppu

Kuumuudesta valitus loppui seinään

Suomessa ei ilmeisesti saisi nauttia kesästä ollenkaan. No onneksi monelle toi helpotusta se, että se on nyt loppu ja iltaisin voi jo käyttää kevyttoppatakkia.  Musta tää on ollut paras kesä mitä oikeasti muistan. Mun ei tarvinnut yli kuukauteen aina mietiä aamulla, että minkä neuleen otan, ”koska kuitenkin tulee kylmä”.  Helle helli aivan toden teolla. Toiset tykkäävät kesästä ja ainakin itse rakastan sitä ja ennen kaikkea tätä valon määrää mitä me saamme. Tuntuu että Suomalaiset tylsistyy todella nopeasti, oli sää mikä tahansa. Ehkä se paras kesä olisi olisi  sellainen että joka toinen päivä on se 10 °C ja joka toinen päivä 25. Yli 25 °C ei saa olla, sillä silloinhan me kuollaan kaikki.( Vitsi). Mä ymmärrän täysin kaikenlaiset lieveilmiöt mitä helteistä seuraa. Varmasti ihan jokainen ymmärtää sen, että vanhuksilla ja sairailla on tukalat oltavat. En usko että kukaan on niin tyhmä ettei osaa ajatella asiaa eri näkökulmista. Jos kuitenkin sulla on hyvä, niin anna olla.

Varmasti jokainen myös ymmärtää että 25 neliöisessä yksiössä Helsingin keskustassa, mihinkä paistaa aamusta iltaan aurinko on aivan helvetin kuuma. Asumismuotokin on tavallaan jokaisen oma valinta. Uskon, että jo siitä on varaa pulittaa se 900-1000e/kk vuokraa.. on silloin varaa hankkia myös viilennyslaite. Se silti tarkoita sitä etteikö joku muu voisi nauttia tästä lämmöstä ja rakastaa kesää. Tähänkin pitää vielä mainita, että ymmärrän tässä senkin puolen, että kaikilla  ei ole esimerkiksi varaa asua juuri niin kuin haluaa. Omaan varallisuuteenkin voi tietyllä tapaa jokainen vaikuttaa. Jotenkin tässäkin asiassa mietin ongelmanratkaisukykyä. Kun on kuuma ja lämmin, niin pitäisi miettiä mikä siihen olisi paras ratkaisu. Valittamalla han mikään asia ei parane, vaan asia tuntuu vieläkin vaikeammalta, pahemmalta ja jopa ahdistavammalta, kun sitä päivä päivältä vaan vellotaan lisää ja lisää. Sää on asia mihinkä meistä kukaan ei voi vaikuttaa, mutta sen tuomiin seurauksiin voimme. Nyt kun helle on ohi, niin kaupoista alkaa varmasti pikkuhiljaa löytymään taas tuulettimia ja viilennyslaitteitakin voi saada suht edullisesti. Kannattaa siis napata kiinni ensi kesää ajatellen. Somekin on mukavasti hiljentynyt erilaisista sää päivityksistä ja nyt on taas rauha maassa.

Meidän pitäisi kaikkien ymmärtää se, että vain me itse voimme vaikuttaa siihen elämään mitä elämme.  Ymmärrän toki senkin, että jotkut eivät silti halua muuttaa siitä elämästään mitään, vaan jatkavat tietyllä tapaa valittamista päivästä päivään. Sekin on kai jonkinlainen elämäntapa. Kun talvella ihmiset laittaa valokuvia autoistaan, mitkä ovat lumen peitossa ja siihen alle lauseen ”oispa kesä”, ja sitten voi miettiä tätä monta kuukautta jatkunutta valitusvirttä, että onpa kuuma. Nyt vaan oli kuuma.

 Mä tykkään Suomessa siitä, että meillä on nykyään oikeasti neljä vuodenaikaa. Meillä on kunnon talvi, kevät, kesä ja syksy. On ollut monta vuotta kun niiden välissä ei juurikaan säätilassa ole ollut mitään eroa ja se sama valitusvirsi jatkui silloin. Täällä maassa on liian moni asia liian hyvin, jos sää on se suurin ongelma. Ehkä vähän hölmösti sanottuna, mutta jokainen voi miettiä niitä ihmisiä jotka elävät päivästä päivään todella kuumassa auringon paahteessa, jotkut jopa ilman ruokaa ja vettä. Heille ei tarjota edes sitä K-marketi vihannesosastoa nukkumapaikaksi.. Minulla ei ole tähän oikeastaan mitään lisättävää.

Monena kesänä viime aikoina olen miettinyt ehkä elokuussa sitä, että minulla ei ole tästä kesästä mitään muistoja, sillä kesää ei ole ollut. Nyt minulla on muistoja toukokuusta asti lämpimistä ilmoista, onnellisesta lapsista, ihanista kesä hetkistä, ulkona syömisestä, vesileikeistä. Tämä on ollut oikein kunnon jäätelökesä. Mä itse toivon että nimenomaan tämä valon määrä ja lämpö jatkuvat vielä pitkälle syksyyn. Vaikka nautin myös niistä pimeistä ja hieman viileämmistä illoista, niin se että päivisin on lämmin on aivan ihanaa. Mulla on ollut niin monta vuotta, että en ole edes tarvinnut kesävaatteita ja nyt tuntuu siltä, että ne loppu jo toukokuussa. On ihana pitää erilaisia kevyitä mekkoja ja kulkea päiviä putkeen ilman meikkiä.

 

Mää raivasin taas eilen kasan tavaraa kirppikselle (Radiokirppis pöytä 160). Meillä kävi myös eilen ”remppamies” vähän suunnittelemassa mitä lähdetään totetuttamaan ja missä tahdissa. On jotenkin helpottavaa ulkoistaa asiat jollekin sen homman osaavalle, kun yrittää ite säätää iltaisin ja öisin. Tää oli kans asia mihinkä mietin ratkaisun niin, ettei se kuormita mua enää enempää. Mää jo todellakin lasken päiviä lomaa, koska nyt tuntuu siltä että pieni breikki on välttämätön. Pakko saada välillä ajatukset kokonaan pois tästä kaikesta ja ihan olla vaan. Syksyllä alkaa pyörimään koulusrumba, missä on omat koukeronsa ja sitä varten pitää valmistautua monellakin eri tavalla.

Kuvat Noora Näppilä

Look House of Brandon*

-Umppu

7 kommenttia

 1. Anna kirjoitti:

  Miksi tunnut ajattelevan, että suurin osa ihmisistä ei tykännyt menneen kesän keleistä ja vain valitti helteistä..? Omassa lähipiirissäni lähestulkoon kaikki nauttivat kyllä täysin rinnoin. Ja mitä tuli ihan tuntemattomienkin kanssa juteltua niin kyllä kaikki tuntuivat nauttivan. Se oli jopa monilla hyvänä keskustelun aloituksena esim.puistossa lasten kanssa ollessa. ”Kyllä meitä nyt hellitään näillä keleillä.” tms. Jos oikeasti mietit niin kuinka paljon itse tunnet ihmisiä, ketkä eivät tykänneet viime kesästä? Nopeaa mietittynä itse muistan kaksi..

  • Anonyymi kirjoitti:

   Minä valitin – ja moni muu. Viime kesä oli ihan v##tumainen kestää. Onneksi oli tilanne, että saatoin viettää aikaani märkä rätti harteillani tuulettimen vieressä. Onnekseni olen myös sopeutunut erinomaisen hyvin näillä leveysasteilla normaalisti vallitsevaan viileään/kylmään säähän. Olisi kerrassaan kurjaa jos olisin onnellinen vain niinä muutamina lomaviikkoina vuodessa jossain aurinkorannoilla.

   Aurinkolomalle minut saisi pakotettua vain pyssynpiippu ohimolla.

  • nautiskelija kirjoitti:

   Kyllä vaan minunkin lähipiirissä oli enemmän niitä jotka valittaa kuin nauttii – mutta minä kyllä nautin! Mukava jos sulla on niin positiivista ystävä- ja lähipiiriä mutta mä ymmärrän tässä myös Umppua koska alkoi se korventaa jossain vaiheessa kesää jo ihan oikeasti että se valitus oli ihan arkipäivää, menipä kauppaan, kylään, leikkipuistoon etc etc.

 2. Jouko Kemppainen kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus. Oletko kuitenkaan ajatellut, että Suomen sijaintia ajatellen täällä ei todellakaan kuuluisi olla noin kovia helteitä. Tämän kaiken takana on ilmastonmuutos, tämä ei varmasti meidän elämää niin haittaa, mutta jo lastemme elämää kyllä. Sulle voisi todella tehdä hyvää muuttaa ulkomaille esim Aasian missä on lämmin ja aurinkopaistaa lähes aina. Tulevaisuudessa Suomessa ei tule todellakaan olemaan neljää vuoden aikaa, tämäkin ilmastonmuutoksesta johtuvaa. Tulevaisuus on jäätävät talvet ja kuumat kesät.

  • Susq kirjoitti:

   Samaa ajattelin. Viime kesän helteistä todellakin kuuluu valittaa ja pitää meteliä, ilmastonmuutoshan ne kuitenkin aiheuttaa. Jokaisen kannattaisi miettiä syitä – ei pelkästään seurauksia.

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Miten kesävaatteet voi loppua? Ei kai niitä pois heitetä yhden käytön jälkeen? Toinen juttu; moneen paikkaan olen soittanut ja tuulettimia ei saada enää tämän vuoden puolella lisää. Pitänee jatkaa soittelua, koska minulla jatkuu tulettimentarve ympäri vuoden.

  • primebody kirjoitti:

   Lähinnä tällä tarkoitin sitä, että enne Suomen kesän on pärjännyt yyliin yhdellä kesämekolla, kun hellepäiviä on ollut ehkä kolme ja nyt kun niitä oli pari kuukautta putkeen, niin ei sitä samaa vaatetta voi putkeen ihan niin kauaa pitää :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.