Hae
Prime Life by Umppu

Elämä järjestykseen pienillä asioilla

Minkälaista on elämän siivous. Nyt kun meillä on uusi koti niin oikeastaan moni asia alkaa vähän niinkuin alusta. Opetellaan yhdessä uuden kodin toimintatapoja ja järjestystä. Se että tila on enemmän on ihanaa, siksi että jokaiselle tavaralle löytyy kodista oma paikkansa. Mitään ei tarvitse tunkea minnekään ja tavarat ovat helposti saatavilla ja lisäksi kauniisti esillä. Mä nautin aina todella paljon siitä, että koti on järjestyksessä. Vaikka lapsiperheessä tavarat välillä ovatkin väärillä paikoilla, niin silti se tietynlainen perus siisteys ja järjestys on jotenkin todella vapauttavaa.

Luin muutama vuosi takaperin Konmari kirjan ja siitä inspiroituneena olen hyvin rauhassa omaan tahtiin ja pikkuhiljaa järjestänyt kotiamme. Kun hankin vaikka makuuhuoneeseen uudet verhot, niin samalla laitan vanhat eteenpäin, sillä tuskin tulen niitä koskaan enään tarvitsemaan. Nykypäivänä ei toimita kodissa ehkä samanlailla kuin ennen. Muistan kun edes menneellä Elma mummollani oli esimerkiksi olohuoneeseen tietty määrän verhoja, joita hän vaihteli aina vuodenajan mukaan. Nykyään tekstiilit on paljon enemmän kulutustavaraa, kun vaikka silloin. Nuorilta aikuisilta ei löydy välttämättä vanhoja tekstiileitä, vaan niitä vaihdetaan esimerkiksi sisustustrendien mukaan.

Jos elämä tuntuu välillä yhdeltä isolta sekasorronlta, niin sitä kannattaa lähteä selvittämään pikkuhiljaa pienillä asioilla eteenpäin. Mä koin uskomattoman vapauttavaa tunnetta siitä, että saan laittaa tavaraa pois kirpputorille. Nyt on jo lähtenyt ainakin 10 jos ei 15 IKEA:an kassia Radio kirppikselle (pöytä numero 160). Mä en ole sellainen ihminen, kuka säilöö tavaroita ja ajattelee, että ehkä omat lapsenlapseni näitä saattavat tarvita.  Mä tykkään että meillä esimerkiksi vaatehuone ja varastotilat ovat sellaisia, ettei sinne vain ole tungettu ylimääräistä tavaraa, jota ehkä joskus tarvitaan. Niitä tavaroita tuskin tullaan tarvitsemaan enään koskaan. Eikö se sääntö ole että jos et ole vuoteen tarvinnut, niin et tarvitse sitä enää koskaan.

Radio kirppiksellä on niillekkin ihmisille oman palvelunsa, joidenka on todella vaikea saada mitään aikaiseksi. Monella saattaa olla häkkikellarissa kasseitain vaatteita tai laatikoittain tavaroita, mitkä ovat menossa kirpputorille. Radio kirppiksen uusi exlusivepalvelu myös hinnoittelee tuotteesi puolesta. Nyt ei ole sekään enää esteenä, että kirppistelyyn tarvisi jotenkin ryhtyä. Mieti vaikka asiaa niin että vaatehuoneensi tai varastosi pursuaa tavaraa ja pääsisit niistä niin helposti eroon: kuten viemällä tavarat vain kirpputorin vastaanottoon. Ja mikä parasta voit saada sitä vielä itsellesi muutaman euron taskuun.

Muuton aikana aina huomaa sen, kuinka paljon sitä tavaraa ihan oikeasti on. Meillä tietenkin kun kolme lasta kasvaa, niin pieniä vaatteita jää hirveesti ylimääräiseksi. Olen säästänyt lapsille ne vaatteet, millä he ovat lähteneet sairaalasta kotiin, enkä oikeastaan mitään muuta. Onhan se vaan karu fakta, että harva käyttää omilla lapsilla on niitä omia vanhoja vaatteita. Ne omat vanhat vaatteet, kun ovat menneet jo ehkä 20 tai 30 vuotta sitten pois muodista ja ovat jopa hieman näivettyneitä. Myös käytännöllisyys on tullut lastenvaatteisiin ja ne ei ole esimerkiksi niin hankalia pukea, kuin ennen.

Jos nyt ajattelen itseäni aikuisena, niin en oikeastaan tee yhtään mitään omilla vanhoilla vaatteillani. Ainut vaate mikä minulla on tallessa on minun ensimmäiset baletti tossut, mitkä äitini on kehystänyt minulle. Se riittää mulle ihan hyvin. Ymmärrän että jollain asioilla on tietynlaista tunnearvoa, mutta jos sitä tunnearvoa on varasto väärällään niin ehkä se on hieman liikaa. Puhdas selkeä ja siisti koti auttaa ihan oikeasti voimaan paremmin.  Tavara paljous voi olla loppupeleissä aika ahdistavaa. Vaikka hankin lapsilleni vaatteita todella maltillisesti, niin niitä kertyi aivan uskomattoman iso määrä ja vieläkin olen viemässä sinne lisää. En tarvitse esimerkiksi 10:tä erilaista juhla mekkoa Vivianille, koska niitä juhlia on sen mekon koon elinoloaikana, ehkä kahdet tai kolmet, minnekä lapsi haluaa yleensä aina laittaa sen saman kimallusmekon. Haluankin haastaa teidät lukijat luopumaan kaikesta ylimääräisestä tavarasta. Kasaa muutama IKEA säkki auki ja ala hommiin. Konmari kirja on hyvä apu pääsemään eteenpäin. En silti allekirjoita sitä, että koti pitäisi olla jotenkin askeettisen tyhjä ja esimerkiksi lapsien tavaroita en juurikaan ole marittanut, muuten kun vaateita.

Miksi hehkutan aina vuodesta toiseen tätä kirppari hommaa, niin mulle tulee aina itselleni aivan super hyvä olo siitä että saan ylimääräisen tavaran pois nurkista pyörimästä. Radio kirppis on mun mielestä muutenkin Tampereen paras kirpputori. Oon saanut sieltä aina ihan vähintään 600 € rahaa ja mikä jottei, että saan varastot tyhjäksi ja joku maksaa siitä minulle vielä 600 € voisiko paremmin asiat olla. Huomasin, että meillä on esimerkiksi kotona seitsemän erilaista ulkoilyhtyä. Tarvitsen niistä vain yhden. Voitte varmaan kuvitella kuinka paljon ne vievät tilaa ulkovarastossa. Jahka saan ne putsattua, niin nekin löytää tiensä kirppikselle.

Mää toivon, että saan tänään lääkäriltä puhelun mun verikokeista. Olo on ehkä jo hieman parempi, kun viime viikolla. Olen syönyt nyt rautaa ja koittanut levätä enemmän. Onneksi meillä on vielä tulossa reissu ja pääsee hieman eroon tästä arjen rumbasta edes viikoksi. Sen jälkeen lähden Pariisiin Balmainin koulutukseen opiskelemaan syksy/talvi trendit, jotka tuon tänne Suomeen koulutukseen. Ihanaa alkanutta viikkoa kaikille

Kuvat Noora Näppilä

-Umppu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.