Hae
Prime Life by Umppu

Kun jätät tietoisesti lapsesi rokottamatta, niin mietitkö seurauksia?

Paljon on koko ajan mediassa esillä rokotukset.. Niistä ollaan varmaan niin montaa mieltä, kun rokotuksia on suinkaan olemassa. Itse olen rokottanut kaikki lapseni rokotusohjelman mukaan. On myös olemassa erilaisia rokotteita, mitkä ovat niin sanotusti vapaaehtoisia ainakin osalla meistä. Itse en ymmärrä sitä, että lapsia eroteta rokotusohjelman mukaan. Vaikka ihan siitä syystä, että osa taudeista, mitä rokotteet suojaa ovat tappavia.

37 kuollut tuhkarokkoon euroopassa.

Kaksi Suomalaisperhettä jätti tietoisesti rokottamatta. Matkatuliaisena tuhkarokko

Jos et rokota omaa lastasi, voit samalla altistaa vaikka pienen vauvan saamaan taudin. Taudin mikä voi pahimmassa tapauksessa olla tappava. Nykyään on mitä ihmeellisempiä kasvatustapoja, joita jaksan kummastella päivittäin. Sinänsä ne eivät minulle kuuluu siihen asti, kunnes ne eivät vaikuta minun elämääni, läheisiini tai vahingoita muita ihmisiä. Ymmärrän sen että ihmiset eivät halua ottaa tai rokottaa lapsiaan ihan jokaikisen vaivaan. Meidän perheessä on  esimerkiksi otettu kaksi vuotta putkeen influenssarokote, mikä on vapaaehtoinen. Olen itse sairastanut kaksi kertaa influenssan ja minulla on silloin ollut sellainen olo, että pelkäsin  kuolemaa. Olen ollut niin huonossa kunnossa, että en ole päässyt edes omin voimin vessaan. Siinä tilanteessa kun sinun pitäisi vielä huolehtia kolmesta lapsesta on kombo täysin mahdoton. Tämä on se syy miksi meidän perhe on ottanut influenssarokotteen. Influenssa voi kestää todella pitkään ja se voi romauttaa kunnon aivan 100:sta nollaan. Äitinä en tiedä mitään niin kamalaa, kun katsoa kun oma lapseni on täysin voimaton ja todella sairas, saati olla itse samaan aikaan sellaisessa tilassa, etten pysty pitämään huolta lapsestani.

Jos ajatellaan vaikka vesirokkoa, niin toisilla se tekee muutaman hassun rakkulan korvan taakse. Meillä siinäkin tilanne oli aivan jotain muuta esikoisen kanssa. Lapsellani nousi yli 40:n asteen kuume ja olimme eristyksissä lastensairaalassa. Katsoin kun oma lapseni tärisi ja houri kuumeessa. Se oli kamala näky ja hyvin pelottavaa Jos voin kahdella muulla lapsellani sen estää, niin varmasti otan rokotteen joka suojaa vesirokolta. Teen sen myöskin siitä syystä, että kaikki eivät rokota niitä omia lapsiaan. Moni vanhempi ei ymmärrä kuinka tarttuva esimerkiksi vesirokko on. Isällä tai äidillä on tärkeä työ meno ja viedään lapsi hoitoon, vaikka hän on vielä tartuttavassä vaiheessa. Ei ajatella muita vaan ajatellaan täysin vain omaa napaa. Ei mietitä, että se oma lapsi voi tartuttaa jonkun toisen ja siitä syntyy kierre.

Tiedän ja tiedostan myös senkin, että kaikkia rokotteita ei ole ehditty tutkia tarpeeksi. Varmasti jokainen on lukenut niitä tekstejä, kun jostain rokotteesta on jäänyt elinikäiset ongelmat/vaivat. Näitä tapauksia uutisoidaan eniten, mutta prosentuaalisesti ne ovat erittäin erittäin pieniä. Ihan jokaisessa asiassa voi käydä huonosti. Varmasti joku muistaa lukeneensa tapauksen, missä leikkaukseen mennyt henkilö oli saanut ilmeisemmin anestesialääkärin aivastuksen selkänsä… sillä oli kohtalokkaat seuraukset.  Mikään asia ei ole koskaan sataprosenttisen varmaa. Silti mua rehellisesti sanottuna vituttaa lukea uutisia, missä rokottamatta jätetyt lapset kuolevat. Mikä on niiden vanhempien peruste silloin rokottamatta jättämisellä mietinpähän vaan. Lapsi kenellä ei ole itsellä pienenä minkäänlaista päätösvaltaa omaan kehoonsa. 

Kaikissa asioissa on aina kaksi puolta. Varmasti esimerkiksi ne vanhemmat kenenkä lapsi on sairastunut jostain rokotteesta haluavat tuoda esille sitä puolta että näinkin voi käydä (mikä ei myöskään ole huono asia). Siitä otsikoidaan  ja kirjoitetaan hyvin provosoivasti ja annetaan olettaa että kaikille sen kyseisen rokotteen ottaneille käy näin. Koitan ja varmasti osittain ymmärränkin sen tuskan, sillä tuskin  koskaan kukaan vanhempi haluaa tietoisesti aiheuttaa lapsellensa mitään koko elämän pysyviä oireita, siinä tilanteessa kun ottaa rokotteen suojautumistarkoituksessa. Siinä tilanteessa usein kuitenkin unohdetaan se toinen puoli ja ne ketkä ovat pysyneet rokotteen ansiosta terveinä. Mä olen kuullut viimeisimpinä vuosina influenssarokotteen ottamisen jälkeen niin paljon negatiivista kommenttia siitä,  että mitenkä viitsit ottaa influenssarokotteen ja rokottaa lapsesi. Nämä ihmiset vannovat rokottamattomuuden nimeen, mutta lähestulkoon sataprosenttisesti sairastuvat itse siihen influenssaan ja valittavat somen täyteen, kuinka tukala olo on ja kuinka influenssa on vienyt koko perheen sängynpohjalle.

Totta kai rokotteissa on myös tietynlainen taka-ajatus. Niillä koitetaan välttää ensinnäkin sairastumisia, muiden sairastuttamista, epidemioita ja varmasti niin karulta kun se kuulostaakin niin pitkien sairaslomien välttelyä. Tähän tuskin on yhtä ja ainoaa oikeaa vastausta. Mutta jos nyt kuvitteellisesti ajattelemme ison työyhteisön, mistä 50 % sairastuu esimerkiksi influenssaan. 50:stä prosentista saattaa 45:llä prosentilla olla sen ikäisiä lapsia, että heidän sairastuttuaan  he joutuvat myös olemaan pois töistä. Tämä on aivan järkyttävä kuluerä työnantajalle. Luin jostain että yksi sairasloma päivä maksaa työnantajalle henkilöä kohden noin 350 €/per vuorokausi. Siitä voi jokainen ymmärtää ja  ynnäillä henkilömäärät ja summat, mitä esimerkiksi yksi influenssa aalto voi kustantaa työnantajalle, jos yksi ihminen on poissa oman ja lapsen sairastelun yhteensä 2 viikkoa. Summa on  jo  silloin 3500e. Jos summan kertoo tuolla 45 hengellä, missä on laskettuna lapsen sairastuminen on se 157 500e. Työntekijä on siinä mielessä aivan erinomaisessa asemassa, sillä hän voi pitää sairaslomaa ja saada siltä ajalta vielä sen palkan. Mutta tässäkin asiassa suosittelen katsomaan tilannetta myös sen työnantajan näkökulmasta.

Kuvan takki House of Brandon*

kuvat Noora Näppilä

-Umppu

26 kommenttia

 1. Kati kirjoitti:

  Allekirjoitan sen ettei se rokotusohjelma turha ole. Kovalla työllä on saatu tappavat taudit karkotettua ja rokotusohjelmalla ylläpidettyä sitä tilaa niin sitten ne tällä tavalla pikkuhiljaa hiivitellään takaisin kun ei haluta ottaa niiyä tutkittuja rokotuksia, mistä lapsi korkeintaan pienen kuumeen saa tai löysän vatsan. Haluaisin yrittää ymmärtää vanhempia jotka eivät ota neuvolan rokotusohjelman rokotteita, hsluaisin että joku siihen hyvän syyn antaisi vaan vielä ei ole kuulunut.

 2. Jenni kirjoitti:

  Ihan näitä samoja asioita olen pohtinut! Monet luulevat että kyseiset sairaudet esim tuhkarokko ovat kadonneet kokonaan, mutta totuus on että suomessa niitä ei tavata koska rokotuksilla ne on saatu katoamaan, mutta ei koko maailmasta ja nykyisin matkustetaan paljon, eli riski sairastua lomamatkalla on suuri. Ja jos nyt muistellaan tätä kohu sikainfulenssa rokotetta johon rokote tekaistiin nopeaa ja osa sairastui narkolepsiaan, niin siitä huolimatta puollan asiaa sillä, että kyseiseen infulenssaan sairastui nimenomaan lapset ja nuoret ja heitä myös olisi kuollut tähän, ennemmin narkolepsia kuin kuollut! Tavallinen kausi infulenssahan on yleensä sairaille ja vanhoille vaarallinen ja kuolettava ja usien ne ovatkin jälkitaudit jotka hengen vievätm Ja vielä semmoinen asia eli laumaimmuniteetti, muistelisin että paikakunta jossa rokotus kattavuus on enää 50% ja tällöin niitä rokottamattamia ei enää suojaa se että suurin osa muusta väestöstä on ottanut rokotteet, ja tullaan siihen mistä puhuitkin että tällä vanhempi tietoisesti altistaa muut kyseiselle sairaudelle. Harmillista on jos ei jonkun sairauden tai allergian vuoksi voi ottaa rokotetta ja jossei paikkakunnalla ole laumaimmuniteettia. Hyvä että nostat tärkeän aiheen tältä kantilta esiin! ?

 3. Mamma kirjoitti:

  Aamen! Niiin täysin samaa mieltä! Ja sekin kun nykyisin rokotevastaiset vanhemmat perustelevat sillä ettei niitä sairauksia ole Suomessa, mitä vastaan rokotetaan. Niin, ei ole kun ne on saatu niillä rokotteilla pois. Mutta ei tarvitse mennä kovin kauas taaksepäin kun näitä sairauksia Suomessa oli paljon ja mihin kuoli paljon lapsia. Tämän päivän pikkulasten vanhemmat eivät ole nähneet niitä sairauksia, joten uskovat niiden pysyvän poissa ihan itsestään. Kuitenkin niitä sairauksia on taas alkanut tulemaan tännekin kun rokotevastasuus kasvaa. Mistähän tämä kertoo? Siitä, että ne sairaudet pysyvät poissa vain rokotuksilla! Itse en ainakaan halua katsoa omaa lasta makaamassa kuoleman kielissä sairaalassa sen takia, etten ole antanu rokotuttaa häntä. Omaa napaa pidemmäksi voi ajatella tässäkin asiassa.
  Ps. Umppu sulla on ihan huikeita blogitekstejä ja instastoryjä, joka päivän piristys ??

 4. Anna kirjoitti:

  Olisi myös mukava tietää se prosenttiluku, mikä määrä rokottamattomia lapsia kuolee tauteihin, joihin olisi ollut rokote.. Meinaan vaan, että todella harvoin niihinkään törmää, että rokottamaton lapsi kuollut.. Siitä vaan nousee älytön älämölö jos lapsi on ollut rokottamaton ja tartuntoja ja kuolemia sattuu ihan kumpaan ”ryhmään” tahansa.

 5. Ansku kirjoitti:

  Rokotuksista puhuttaessa tuntuu, että ihmisiltä puuttuu kriittinen arviointikyky. Kaikki, mitä netissä kirjoitetaan, uskotaan. Mielipiteistä ja olettamuksista tuntuu tulevan myös eräänlaisia vakaumuksia, joita julistetaan totuuksina, vaikkei niille ole tieteellistä totuuspohjaa. Esim. tapaukset, joissa jonkun rokotteen saamisen jälkeen rokotuksen ottaja on sairastunut > syytetään rokotetta vaikkei syy-yhteys ole todistettavissa > lietsotaan rokotteiden olevan turvattomia ja yksi suuri ihmiskoe…. Hohhoi. Nyt vasta julkaistiin hpv-rokotetta koskeva kattava tutkimus joka tuli tosi hyvään saumaan, kun pelkojenlietsontakerhot vauvafoorumeilla ym kukoistavat.
  Kiitos todella hyvästä kirjoituksesta, go Umppu! Olen ihan vasta alkanut lukemaan postauksista ja taidan palata seuraavankin kerran!

 6. Lovisa kirjoitti:

  Olen todella rokotemyönteinen, mutta kun tuli aika antaa tytölle HPV -rokote, niin sitä en antanut lapselle laittaa. Tuon rokotteen antaminen on lopetettu mm. Japanissa haittavaikutusten takia.
  Mutta nuo pitkään tutkitut ja käytetyt perusrokotteet, niistä kieltäytymistä en todellakaan ymmärrä.

 7. Minna kirjoitti:

  Kauhea kohu tuli myös siitä kun sote puolen työntekijöillä pitää ottaa rokotteet ja ylipäätään olla rokotteet voimassa. Osa pullikoi ihan huolella esim.influenssa rokotteen kanssa. Työnantaja vaatii niin silloin laitetaan ja sillä selvä. Kyllä sillä suojaa itsensä ja potilaat, jos ei 100% niin osittain,toki täytyy suojaimet+huolellinen käsihygienia huolehtia siihen päälle ettei tautia levitä. Ja enpä ole sairastanut influenssaa vaikka kausiaikana niitä potilaita paljon hoidetaan.
  Lasten kanssa en edes ymmärrä ko.trendiä että jätetään rokottamatta.

 8. Viidalumia kirjoitti:

  Elävän elämän kokemus: mieheni työkaveri tuli tosi pahassa flunssassa töihin, vaikka hänelle moneen otteeseen suositeltiin kotiin jäämistä. Ei mennyt kauaa kun mieheni sairastui, siihen heti perään minä ja seuraavaksi vuoden ikäinen lapsemme. Kaikki kolme kerralla.Varotoimet tehtiin kyllä mutta eihän sitä pystynyt pysäyttämään. Mieheni otti ajatuksia herättävän kuvan työkaverilleen siitä lääkemäärästä joka meille määrättiin. Ja tottakai oltaisiin voitu saada tauti mistä vaan mutta pointti on siinä että yhden ihmisen ajattelemattomuudella voi olla pidemmät seuraukset kuin kuvittelee.

  • JK kirjoitti:

   Hm, mitäs flunssaan lääkkeitä määrätään? Toki Buranaa voi ottaa, mut…no, en ole koskaan itse mitään saanut/ottanut. Kestää sen minkä kestää. Influenssa toki ihan eri asia.

   Flunssahan tartuttaa jo ennen oireita, käsittääkseni ihan hanakimmin juuri silloin. Mulla on flunssaa tosi harvoin, mutta eipä siinä saa sairaslomaa istumatyössä ellei ole kuumetta. Tuskin kukaan palkatta haluaa kotiin jäädä ja suoraan sanoen ei kaikki työnantajatkaan siitä tykkää. Joillain se voi kestää reilusti yli viikonkin, että en tiedä missä maailmassa monet elää jos kotiin jäänti onnistuu.

   Toinen oli mykoplasma, joka todellakin tarttuu eikä siihenkään saanut. Toki työkaverit irvistelivät töissä, että mee kotiin, mutta sairaslomaa ei saanut kun ei ole fyysinen työ. Siinä sitten vaan köhittiin jokunen tovi. Pitkäksi meni sen takia, että kukaan lääkäri ei sitä osannut hoksata, vaan itse piti vaiva tajuta ja mennä diagnoosin kanssa lääkärille ja testi paljasti arvelun oikeaksi.

 9. Jussi kirjoitti:

  Käännä asia toisinpäin. Mietitkö koskaan seurauksia joita olet mahdollisesti lapsesi rokottamalla lapsellesi aiheuttanut luottamalla sokeasti lääkäriisi ja valtaa pitäviin?

  Fakta teille kaikille kommentoijillehan on se ,että ette tv-uutisia pidemmälle ole asiaa ikinä jaksaneet tutkia. Kunhan keskenänne vakuuttelette oikeaksi vääriä ratkaisujanne. Autismin ja rokotteiden välillä on selkeästi todettava yhteys ja tapauksia jossa lapsi on rokoitteen jälkeen vammautunut.

  Rokoitteethan sisältävät poikkeuksetta kaikki elohopeaa, yhtä maailman myrkyllisimmistä aineista. Aika määrän näköjään pieni vastustuskyvytön lapsi kerkeää saamaan.

  2 kk Rotavirusripuli Rotavirus
  3 kk Aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys ja korvatulehdus Pneumokokkikonjugaatti
  (PCV)
  3 kk Rotavirusripuli Rotavirus
  3 kk Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio ja Hib-taudit, kuten aivokalvontulehdus, kurkunkannentulehdus ja verenmyrkytys Viitosrokote
  (DTaP-IPV-Hib)
  5 kk Aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys ja korvatulehdus Pneumokokkikonjugaatti
  (PCV)
  5 kk Rotavirusripuli Rotavirus
  5 kk Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio ja Hib-taudit, kuten aivokalvontulehdus, kurkunkannentulehdus ja verenmyrkytys Viitosrokote
  (DTaP-IPV-Hib)
  12 kk Aivokalvontulehdus, keuhkokuume, verenmyrkytys ja korvatulehdus Pneumokokkikonjugaatti
  (PCV)
  12 kk Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio ja Hib-taudit, kuten aivokalvontulehdus, kurkunkannentulehdus ja verenmyrkytys Viitosrokote
  (DTaP-IPV-Hib)
  12-18 kk * Tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko MPR
  6 – 35 kk Kausi-influenssa (vuosittain) Influenssa
  1,5-11v Vesirokko Vesirokko **
  4 v Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, polio DTaP-IPV
  6 v Tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko, vesirokko MPRV
  6 tai 12 v Vesirokko Vesirokko ***
  11-12 v tytöt
  Kohdunkaulan syöpä HPV
  14 – 15 v Kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä dtap

  • Sanna kirjoitti:

   Jussikin voisi päivittää tietonsa. Elohopeaa eli tiomersaalia ei ole kaikissa rokotteissa ja niissä joissa sitä on, on todella vähän. Ne määrät ei kuormita elimistöä ja enemmän saatat saada elimistöösi elohopeaa tai muita myrkkyjä ihan muita reittejä.
   Toiseksi se tiomersaalin ja autimisin yhteys on kumottu jo 2003. Kannattaa lukea uusimpiakin tutkimuksia 😉 Mutta niinhän se on, että ne voi sivuuttaa, jos on itse päättänyt kantansa. Silloin ei vain kannata perustella omaa näkemystään 20 vuottaa vanhoilla väittämyksillä…

  • Tiia kirjoitti:

   Rokottamattomuus on täysin ihmisten tietämättömyyttä. Rokottamattomuus ei perustu mihinkään tieteelliseen tutkimukseen ja esimerkiksi autismin synty ei tapahdu rokotteen takia, siihen on ihan muut syyt. Näitä rokottamattomuuden puolesta puhujien faktoja ei ole missään _tieteellisesti_ tutkittu. Jos haluaa uskoa uskomushoitoihin ja hopeaveden juomiseen rokotusten sijaan niin onnea tulevaan. Miettiikö vanhemmat koskaan, että heidät on kyllä rokotettu? Rokottamattomuus pitäisi mielestäni johtaa lastensuojelu ilmoitukseen.

  • rokotekriittinen tässä hei kirjoitti:

   Sanna, suoraa verenkiertoon tuutattu elohopea tmv. on elimistölle suurempi rasite, kuin esimerkiksi ruuansulatuskanavien läpi kulkevat aineet. Sikäli nämä määrät eivät ole ihan vertailukelpoisia. Sekin ero on sairastetulla taudilla ja rokotteella, että tauti tulee limakalvojen yms. kautta, elimistö ehtii hälytystilaan ja alkaa heti tuottaa vasta-aineita ja puolustautua. Rokotteiden kohdalla elimistöllä ei ole tätä valmistautumisaikaa käytännössä lainkaan.

   Autoimmuunisairauksien (kuten se autismi) ja rokoteiden yhteydestä on kyllä ihan tuoreitakin tutkimuksia. Case-Wakenfieldin voisi jo unhotaa näistä keskusteluista.

   Tiia, voi toki olla tietämättömyyttäkin, mutta suurella varmuudella väitän, että rokottamattomat tietävät rokotteista ja kyseisistä taudeista huomattavasti enemmän kun keskimäärin ne, jotka rokoteohjelman mukaan rokottavat. Oletko sinä lukenut rokotteiden tuoteselosteet, haittaoireet, niiden esiintyvyden, rokotettavien tautien kuvaukset, jälkitaudit ja niiden esiintyvyysmäärät ja vakavuudet, niiden hoitotavat Suomessa jne… Lähes kaikki tietämäni rokotekriittiset ovat perehtyneet näihin asioihin melko perusteellisesti ennen kuin tekevät päätöksensä. Ja se päätöskin tehdään yleensä rokotekohtaisesti. Ei niin, että kaikki tai ei mitään.

  • rokotekriittinen tässä hei kirjoitti:

   Tiialle vielä: vanhemmille on luultavasti annettu huomattavasti vähemmän piikkejä. Omassa lapsuudessani oli vielä kolmosrokote, nykyään se on vitosrokote ja kohta kutosrokote (vai joko on?). Siis tuplasti enemmän kerralla piikitettäväksi. (Plus tietysti mm. rotarokote, joka on tullut vasta joku 10 vuotta sitten ohjelmaan.) Näiden yheisvaikutuksia ei myöskään ole juuri tutkittu. Miten voitaisiinkaan? Sellaiset tutkimukset olisivat eettisesti aika kyseenalaisia. THLkin sanoo, että harvinaiset haittaoireet selviävät vasta kun rokote on ollut pidempään käytössä.

 10. kiitos ei mutuilulle kirjoitti:

  Olen ehdottomasti kansallisen rokotusohjelman kannattaja, mutta kouhkaamistasi influenssarokotteesta en ymmärrä.
  ”Nämä ihmiset vannovat rokottamattomuuden nimeen, mutta lähestulkoon sataprosenttisesti sairastuvat itse siihen influenssaan” Lähes sataprosenttisesti, oikeasti, millä perustelet väitteesi?
  Meidän perheessä minä olen ainoa, joka on ikinä ottanut influenssarokotuksen ja senkin vain kerran elämässäni. _Kukaan_ meistä ei ole elämässään sairastanut influenssaa. Sikainfluenssavuonna työnantaja yritti painostaa rokotukseen suunnilleen väkisin ja kaksi meistä työntekijöistä kieltäytyi. Arvaapa ketkä olivat töissä, kun rokotetuksen ottaneet sairastivat…

  Faktaa on se, että influenssaan sairastuu vuosittain n.5-10% väestöstä. Ja sairastuneista suuri osa on rokotettuja, koska rokotteen antama suoja ei ole lähelläkään täydellistä tai edes hyvää. Tässäpä vielä ihan thl:n taholta:
  ”Yhdistämällä kauden aikana kertyneitä tietoja tartuntatautirekisteristä, Avohilmosta ja rokotusrekisteristä voidaan alustavasti arvioida rokotteiden suojatehoa. Viikkoon 17 mennessä kertyneiden tietojen perusteella suojateho laboratoriovarmistettua influenssa B -virusta vastaan 65 vuotta täyttäneillä on edelleen kohtuullisen hyvä 33 % (95%:n luottamusväli 29–36%) ja A-virusta vastaan vain kohtuullinen 8 % (95%:n luottamusväli 4–13%). Pikkulapsilla (6–35 kk) rokotteiden suojateho laboratoriovarmistettua influenssa B -virusta vastaan on kohtuullisen hyvä 24 % (95%:n luottamusväli 9–37%) ja A-virusta vastaan kohtuullinen 11 % (95%:n luottamusväli -7–26%). ”

 11. Kiia kirjoitti:

  Hyvä postaus! Mistä nuo kuvien kengät ovat? 🙂

 12. Sofia kirjoitti:

  Otsikon voisin kääntää toisinpäin. Mietittekö te rokotusten mahdollisia seurauksia kun otatte lapsillenne tarjolla olevia rokotteita? Oletteko koskaan perehtynyt rokotteiden mahdollisiin haittavaikutuksiin? Luulen, että moni ei ole ollenkaan tietoinen siitä, minkälaisen riskin ottaa kun rokotteita lapsilleen laittaa. Suosittelenkin teitä kaikkia perehtymään aiheeseen ja lukemaan aiheesta muutakin kuin lehtijuttuja/ tv-uutisia.

  Olen ehdottomasti sillä kannalla että rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat hyvä ottaa mutta sikainfluenssa, kausi-influenssarokotteet yms ovat mielestäni asia erikseen. Kausirokotteita en ole ikinä ottanut, ellei töiden puolesta ole ollut pakko enkä kyllä näitä influenssoja ja sikainfluenssoja koskaan ole sairastanutkaan vaikken rokotuksia ole ottanutkaan.

  Rokotusten mahdollisiin haittavaikutuksiin/seurauksiin tutustuneena rokotteiden ottaminen suorastaan hirvittää.

  • youman kirjoitti:

   Aika sama täällä. Rokotusohjelman kaikki rokotukset ottanut ja niitä kannatan.

   Kausi-influenssarokotteet.. Mää en ees muistanut, että niitä on olemassa ennen kun sisko sai lapsen ja mentiin kaikki ottaan sen vuoden kausi-influenssarokote koska sitä suositeltiin pienen vauvan takia. Oon myös tosi harvoin kipeä ehkä just ja just kerran vuodessa yhden päivän oon ollu kipeä.

 13. rokotekriittinen tässä hei kirjoitti:

  Kirjoitat, että: ”Itse en ymmärrä sitä, että lapsia eroteta rokotusohjelman mukaan. Vaikka ihan siitä syystä, että osa taudeista, mitä rokotteet suojaa ovat tappavia.”

  Kun kerta vain osa taudeista on sinun mukaasi tappavia, niin miksi ihmeessä pitäisi rokottaa koko ohjelman mukaan? Esimerkiksi rotarokote on vauvan kehittymättömälle suolistolle rankka piikki ja sen haittaoireita on kaikenlaisista vatsaongelmista (jotka usein menevät koliikin piikkiin) sairaalahoitoa vaativiin ja melko pelottaviin veltoksi menemisiin. Muutamia kuoleman tapauksia ei virallisesti ole tähän yhdistetty, mutta epäilyjä yhteydestä on paljon. Se on myös aika tuore rokote. Ja rotavirus itsessään ei ole Suomessa vaarallinen tauti. Voi vaatia vauvan sairaalahoitoa, jos keho kuivuu liikaa, mutta se on silti vain tympeä vatsatauti. Meidän terveydenhuollolla siihen ei kuitenkaan kuole. Ainoa syy rotapiikin ohjelmaan tulolle on on kansantaloudellinen, eli se että vanhemmille ei tule työpoissaoloja lapsen sairastamisen takia. Tällä verukkeella meillekin sitä suositeltiin, ei muilla. (Vesirokkorokotteen motiivit ovat samat. Sen lisäksi vesirokkorokotteen immuniteettisuoja ei taida olla 100% joten sen voi sitten vaikka aikuisena jostain napata, jolloin se on jo astetta kamalampi potea.) Ja mulla ei ole mitään intressejä laittaa oman lapseni kohdalla Suomen kansantaloutta rokoteriskien edelle sellaisten tautien kohdalla, jotka eivät ole oikeasti vaarallisia.

  Kirjoitat myös, että: ”Varmasti jokainen on lukenut niitä tekstejä, kun jostain rokotteesta on jäänyt elinikäiset ongelmat/vaivat. Näitä tapauksia uutisoidaan eniten, mutta prosentuaalisesti ne ovat erittäin erittäin pieniä. Ihan jokaisessa asiassa voi käydä huonosti.”

  Tiedätkö sinä näitä prosentteja? Prosentuaalisesti myös niiden määrä, jotka kuolevat tai saavat elinikäisiä vaivoja taudeista, joita vastaan on rokote, on olemattoman pieni. Väittäisin, että Suomessa se on hurjan paljon pienempi kuin elinikäisiä rokotehaittoja saavien määrä. (Ja ottaen huomioon, että lääkäreillä on erittäin korkea kynnys ilmoittaa asiakkaan ilmoittamia rokotehaittoja Fimealle, koska siinä menee vähintään maine, ehkä myös työ, jää suuri osa rokotehaitoista tilastoimatta. Nykyään haitat voi jo onneksi ilmoittaa itse, mutta vaatii paljon, että syy-yhteyksiä aletaan tutkia, koska rokotteen valmistaja on yleensä se tutkiva taho, ja heillä ei ole rokotteen laillistamisen jälkeen intressejä tutkia haittoja. Sattuneesta syystä.;D) Mutta olipa kummin päin vain, kuten sanot, ihan jokaisessa asiassa voi käydä huonosti. Niin myös rokotettaessa. Onneksi riskinsä saa valita vielä itse.

  Kirjoitat myös että: ”Mä olen kuullut viimeisimpinä vuosina influenssarokotteen ottamisen jälkeen niin paljon negatiivista kommenttia siitä, että mitenkä viitsit ottaa influenssarokotteen ja rokottaa lapsesi. Nämä ihmiset vannovat rokottamattomuuden nimeen, mutta lähestulkoon sataprosenttisesti sairastuvat itse siihen…”

  Melkoinen säkä sulla kyllä tuossa otannassa, jos about 100% ihmisistä, jotka sulle kritisoivat influenssarokotetta, ovat influenssaan sairastuneet. Jopa vähän epäilyttävä säkä ottaen huomioon kuinka moni sitä yleisesti ottaen kritisoi ja kuinka moni siihen sairastuu. ;D

  Kirjoitat että: ”Mutta tässäkin asiassa suosittelen katsomaan tilannetta myös sen työnantajan näkökulmasta.”

  Käsi sydämellä, kuinka moni vanhempi miettii rokotteiden ottamista työnantajansa näkökulmasta, for real?! (Ps. olen yrittäjä)

  Ihmiset, jotka jättävät rokotteita ottamatta eivät ole yhtenäinen ryhmä samoin ajattelevia. Rokoteohjelmassa on monta piikkiä. Joku jättää yhden ottamatta, joku toinen jättää kaikki ottamatta, ja meitä on kaikkea siltä väliltä. Rokotekriittiset eivät kollektiivisesti ole kaikkia rokotteita vastaan. Useimmiten myöskin rokotekriittiset ovat lukeneet rokotteista, niiden tuoteselosteista, taudeista, joita vastaan rokote on kehitetty, taudinkuvasta, oireista, mahdollisista jälkitaudeista ja hoidosta ihan jäätävän paljon enemmän kuin ne, jotka rokottavat rokoteohjelman mukaan. Tiedätkö sinä esimerkiksi polion tavallisen taudinkulun ja yleisimmät oireet sekä kuinka monella prosentilla tauti aiheuttaa halvausta ja kuinka monella prosentilla halvausoireet voivat olla pysyviä? Oletko lukenut rokotteiden haittaoireet ja niiden esiintyvyyden? Tai mitä jäykkäkouristus vaatii tarttuakseen ja millaisella haavanhoidolla riski on olematon? Tai tiedätkö, että hinkuyskä on melko huono tarttumaan ja sen rokotteen immuniteettisuoja on melko kehno? Näihin löytyy ihan pätevää tieteellistä lähdettä, jos asia kiinnostaa. Ja sen lisäksi, että rokotekriittiset ovat moninainen joukko, ovat myös ne taudit ja rokotteet ovat moninainen joukko. Aina vedotaan esimerkiksi laumasuojaan, mutta esimerkiksi jäykkäkouristuksen kohdalla laumasuojaa ei ole, koska se ei ole tarttuva tauti. Jotkut rokotteet myöskään eivät estä taudin kantajuutta, joten niiden kohdalla laumasuojaa ei synny. Joidenkin rokotteiden immunitettisuoja on muuten vain heikko. Influenssapiikin suoja on ollut eri vuosina vaikka mitä 10%:sta ylös päin.

  Ja esimerkiksi HPV-piikin kohdalla on edelleen menossa sananvaihtoa Cochrane-tutkijaverkoston ja Euroopan lääkeviraston välillä epäluotettavasta rokotetutkimuksesta ja yhteydestä POTS ja CRPS-oireyhtymiin. En todellakaan ottaisi, eteenkin kun a) hpv-piikki ei auta kaikkiin taudin muotoihin ja b) papaseulonnat ovat jo toimiva tapa hoitaa asiaa ja c) hpv on suurimmalla osalla tartunnan saaneista harmiton ja paranee itsestään.

 14. rokotekriittinen tässä hei kirjoitti:

  Kirjoitat, että: ”Itse en ymmärrä sitä, että lapsia eroteta rokotusohjelman mukaan. Vaikka ihan siitä syystä, että osa taudeista, mitä rokotteet suojaa ovat tappavia.”
  Kun vain osa taudeista on sinun mukaasi tappavia, niin miksi ihmeessä pitäisi rokottaa koko ohjelman mukaan? Esimerkiksi rotarokote on vauvan kehittymättömälle suolistolle rankka piikki ja sen haittaoireita on kaikenlaisista vatsaongelmista (jotka usein menevät koliikin piikkiin) sairaalahoitoa vaativiin ja melko pelottaviin veltoksi menemisiin. Muutamia kuoleman tapauksia ei virallisesti ole tähän yhdistetty, mutta epäilyjä yhteydestä on paljon. Se on myös aika tuore rokote. Ja rotavirus itsessään ei ole Suomessa vaarallinen tauti. Voi vaatia vauvan sairaalahoitoa, jos keho kuivuu liikaa, mutta se on silti vain tympeä vatsatauti. Meidän terveydenhuollolla siihen ei kuitenkaan kuole. Ainoa syy rotapiikin ohjelmaan tulolle on on kansantaloudellinen, eli se että vanhemmille ei tule työpoissaoloja lapsen sairastamisen takia. Tällä verukkeella meillekin sitä suositeltiin, ei muilla. (Vesirokkorokotteen motiivit ovat samat. Sen lisäksi vesirokkorokotteen immuniteettisuoja ei taida olla 100% joten sen voi sitten vaikka aikuisena jostain napata, jolloin se on jo astetta kamalampi potea.) Ja mulla ei ole mitään intressejä laittaa oman lapseni kohdalla Suomen kansantaloutta rokoteriskien edelle sellaisten tautien kohdalla, jotka eivät ole oikeasti vaarallisia.

  Kirjoitat myös, että: ”Varmasti jokainen on lukenut niitä tekstejä, kun jostain rokotteesta on jäänyt elinikäiset ongelmat/vaivat. Näitä tapauksia uutisoidaan eniten, mutta prosentuaalisesti ne ovat erittäin erittäin pieniä. Ihan jokaisessa asiassa voi käydä huonosti.”
  Tiedätkö sinä näitä prosentteja? Prosentuaalisesti myös niiden määrä, jotka kuolevat tai saavat elinikäisiä vaivoja taudeista, joita vastaan on rokote, on olemattoman pieni. Väittäisin, että Suomessa se on hurjan paljon pienempi kuin elinikäisiä rokotehaittoja saavien määrä. (Ja ottaen huomioon, että lääkäreillä on erittäin korkea kynnys ilmoittaa asiakkaan ilmoittamia rokotehaittoja Fimealle, koska siinä menee vähintään maine, ehkä myös työ, jää suuri osa rokotehaitoista tilastoimatta. Nykyään haitat voi jo onneksi ilmoittaa itse, mutta vaatii paljon, että syy-yhteyksiä aletaan tutkia, koska rokotteen valmistaja on yleensä se tutkiva taho, ja heillä ei ole rokotteen laillistamisen jälkeen intressejä tutkia haittoja. Sattuneesta syystä.;D) Mutta olipa kummin päin vain, kuten sanot, ihan jokaisessa asiassa voi käydä huonosti. Niin myös rokotettaessa. Onneksi riskinsä saa valita vielä itse.

  Kirjoitat myös että: ”Mä olen kuullut viimeisimpinä vuosina influenssarokotteen ottamisen jälkeen niin paljon negatiivista kommenttia siitä, että mitenkä viitsit ottaa influenssarokotteen ja rokottaa lapsesi. Nämä ihmiset vannovat rokottamattomuuden nimeen, mutta lähestulkoon sataprosenttisesti sairastuvat itse siihen…”
  Melkoinen säkä sulla kyllä tuossa otannassa, jos about 100% ihmisistä, jotka sulle kritisoivat influenssarokotetta, ovat influenssaan sairastuneet. Jopa vähän epäilyttävä säkä ottaen huomioon kuinka moni sitä yleisesti ottaen kritisoi ja kuinka moni siihen sairastuu. ;D

  Kirjoitat että: ”Mutta tässäkin asiassa suosittelen katsomaan tilannetta myös sen työnantajan näkökulmasta.”
  Käsi sydämellä, kuinka moni vanhempi miettii rokotteiden ottamista työnantajansa näkökulmasta, for real?! (Ps. olen yrittäjä)

  Ihmiset, jotka jättävät rokotteita ottamatta eivät ole yhtenäinen ryhmä samoin ajattelevia. Rokoteohjelmassa on monta piikkiä. Joku jättää yhden ottamatta, joku toinen jättää kaikki ottamatta, ja meitä on kaikkea siltä väliltä. Rokotekriittiset eivät kollektiivisesti ole kaikkia rokotteita vastaan. Useimmiten myöskin rokotekriittiset ovat lukeneet rokotteista, niiden tuoteselosteista, taudeista, joita vastaan rokote on kehitetty, taudinkuvasta, oireista, mahdollisista jälkitaudeista ja hoidosta ihan jäätävän paljon enemmän kuin ne, jotka rokottavat rokoteohjelman mukaan. Tiedätkö sinä esimerkiksi polion tavallisen taudinkulun ja yleisimmät oireet sekä kuinka monella prosentilla tauti aiheuttaa halvausta ja kuinka monella prosentilla halvausoireet voivat olla pysyviä? Oletko lukenut rokotteiden haittaoireet ja niiden esiintyvyyden? Tai mitä jäykkäkouristus vaatii tarttuakseen ja millaisella haavanhoidolla riski on olematon? Tai tiedätkö, että hinkuyskä on melko huono tarttumaan ja sen rokotteen immuniteettisuoja on melko kehno? Näihin löytyy ihan pätevää tieteellistä lähdettä, jos asia kiinnostaa. Ja sen lisäksi, että rokotekriittiset ovat moninainen joukko, ovat myös ne taudit ja rokotteet ovat moninainen joukko. Aina vedotaan esimerkiksi laumasuojaan, mutta esimerkiksi jäykkäkouristuksen kohdalla laumasuojaa ei ole, koska se ei ole tarttuva tauti. Jotkut rokotteet myöskään eivät estä taudin kantajuutta, joten niiden kohdalla laumasuojaa ei synny. Joidenkin rokotteiden immunitettisuoja on muuten vain heikko. Influenssapiikin suoja on ollut eri vuosina vaikka mitä 10%:sta ylös päin.

  Ja esimerkiksi HPV-piikin kohdalla on edelleen menossa sananvaihtoa Cochrane-tutkijaverkoston ja Euroopan lääkeviraston välillä epäluotettavasta rokotetutkimuksesta ja yhteydestä POTS ja CRPS-oireyhtymiin. En todellakaan ottaisi, eteenkin kun a) hpv-piikki ei auta kaikkiin taudin muotoihin ja b) papaseulonnat ovat jo toimiva tapa hoitaa asiaa ja c) hpv on suurimmalla osalla tartunnan saaneista harmiton ja paranee itsestään.

  • Ano kirjoitti:

   Huoh. Huomaan, ette ole ainakaan terveydenhuollon ammattilainen tai koskaan hoitanut vauvoja teholla. Rotaripuli voi olla todella vaarallinen tauti Suomessakin, ja aiheutti todella pahoja tilaneita ennen rokotetta. Ei siis tosiaankaan mikään ”tympeä tavallinen vatsatauti”…

  • rokotekriittinen tässä hei kirjoitti:

   Montako lasta Suomessa on rotaan kuollut tai siitä jäänyt jotain pysyvää viimeisen, sanotaan nyt vaikka 30 vuoden sisään? Omat muksuni olivat vajaa viikon tipassa rotan takia. Juu, tympeä ja esim. noroa pitkäkestoisempi tauti on. Ja kuten sanottu, vauvoilla voi vaatia sairaalahoitoa. Varmasti tiukkojakin tilanteita on ollut, eteenkin jos sairaalaan menoa on viivytelty. Mutta mikäli vahemmilla sen verran on ymmärrystä, ettei odotella päivätolkulla kotona tilanteen etenemistä ja mikäli lapsi on perusterve, niin ei siihen Suomessa kuole. Sen sijaan niitä seurauksia, joita rotarokotteesta on tullut, niiden riskiä välttelisin. Neuvolassakin on kehotettu skippaamaan tehosteet ja seuraavilta lapsilta koko piikki, jos on ekasta piikistä tullut vauvalle näitä velttouskohtauksia ja siniseksi menemisiä.

 15. rokotekriittinen tässä hei kirjoitti:

  Kirjoitat, että: ”Itse en ymmärrä sitä, että lapsia eroteta rokotusohjelman mukaan. Vaikka ihan siitä syystä, että osa taudeista, mitä rokotteet suojaa ovat tappavia.”
  Kun vain osa taudeista on sinun mukaasi tappavia, niin miksi ihmeessä pitäisi rokottaa koko ohjelman mukaan? Esimerkiksi rotarokote on vauvan kehittymättömälle suolistolle rankka piikki ja sen haittaoireita on kaikenlaisista vatsaongelmista (jotka usein menevät koliikin piikkiin) sairaalahoitoa vaativiin ja melko pelottaviin veltoksi menemisiin. Muutamia kuoleman tapauksia ei virallisesti ole tähän yhdistetty, mutta epäilyjä yhteydestä on paljon. Se on myös aika tuore rokote. Ja rotavirus itsessään ei ole Suomessa vaarallinen tauti. Voi vaatia vauvan sairaalahoitoa, jos keho kuivuu liikaa, mutta se on silti vain tympeä vatsatauti. Meidän terveydenhuollolla siihen ei kuitenkaan kuole. Ainoa syy rotapiikin ohjelmaan tulolle on on kansantaloudellinen, eli se että vanhemmille ei tule työpoissaoloja lapsen sairastamisen takia. Tällä verukkeella meillekin sitä suositeltiin, ei muilla. (Vesirokkorokotteen motiivit ovat samat. Sen lisäksi vesirokkorokotteen immuniteettisuoja ei taida olla 100% joten sen voi sitten vaikka aikuisena jostain napata, jolloin se on jo astetta kamalampi potea.) Ja mulla ei ole mitään intressejä laittaa oman lapseni kohdalla Suomen kansantaloutta rokoteriskien edelle sellaisten tautien kohdalla, jotka eivät ole oikeasti vaarallisia.

  Kirjoitat myös, että: ”Varmasti jokainen on lukenut niitä tekstejä, kun jostain rokotteesta on jäänyt elinikäiset ongelmat/vaivat. Näitä tapauksia uutisoidaan eniten, mutta prosentuaalisesti ne ovat erittäin erittäin pieniä. Ihan jokaisessa asiassa voi käydä huonosti.”
  Tiedätkö sinä näitä prosentteja? Prosentuaalisesti myös niiden määrä, jotka kuolevat tai saavat elinikäisiä vaivoja taudeista, joita vastaan on rokote, on olemattoman pieni. Väittäisin, että Suomessa se on hurjan paljon pienempi kuin elinikäisiä rokotehaittoja saavien määrä. (Ja ottaen huomioon, että lääkäreillä on erittäin korkea kynnys ilmoittaa asiakkaan ilmoittamia rokotehaittoja Fimealle, koska siinä menee vähintään maine, ehkä myös työ, jää suuri osa rokotehaitoista tilastoimatta. Nykyään haitat voi jo onneksi ilmoittaa itse, mutta vaatii paljon, että syy-yhteyksiä aletaan tutkia, koska rokotteen valmistaja on yleensä se tutkiva taho, ja heillä ei ole rokotteen laillistamisen jälkeen intressejä tutkia haittoja. Sattuneesta syystä.;D) Mutta olipa kummin päin vain, kuten sanot, ihan jokaisessa asiassa voi käydä huonosti. Niin myös rokotettaessa. Onneksi riskinsä saa valita vielä itse.

 16. rokotekriittinen tässä hei kirjoitti:

  (Jatkoa edelliseen, en tiedä tulivatko nämä läpi vai eivät. hmm…)
  Kirjoitat myös että: ”Mä olen kuullut viimeisimpinä vuosina influenssarokotteen ottamisen jälkeen niin paljon negatiivista kommenttia siitä, että mitenkä viitsit ottaa influenssarokotteen ja rokottaa lapsesi. Nämä ihmiset vannovat rokottamattomuuden nimeen, mutta lähestulkoon sataprosenttisesti sairastuvat itse siihen…”
  Melkoinen säkä sulla kyllä tuossa otannassa, jos about 100% ihmisistä, jotka sulle kritisoivat influenssarokotetta, ovat influenssaan sairastuneet. Jopa vähän epäilyttävä säkä ottaen huomioon kuinka moni sitä yleisesti ottaen kritisoi ja kuinka moni siihen sairastuu. ;D
  Kirjoitat että: ”Mutta tässäkin asiassa suosittelen katsomaan tilannetta myös sen työnantajan näkökulmasta.”
  Käsi sydämellä, kuinka moni vanhempi miettii rokotteiden ottamista työnantajansa näkökulmasta, for real?! (Ps. olen yrittäjä)
  Ihmiset, jotka jättävät rokotteita ottamatta eivät ole yhtenäinen ryhmä samoin ajattelevia. Rokoteohjelmassa on monta piikkiä. Joku jättää yhden ottamatta, joku toinen jättää kaikki ottamatta, ja meitä on kaikkea siltä väliltä. Rokotekriittiset eivät kollektiivisesti ole kaikkia rokotteita vastaan. Useimmiten myöskin rokotekriittiset ovat lukeneet rokotteista, niiden tuoteselosteista, taudeista, joita vastaan rokote on kehitetty, taudinkuvasta, oireista, mahdollisista jälkitaudeista ja hoidosta ihan jäätävän paljon enemmän kuin ne, jotka rokottavat rokoteohjelman mukaan. Tiedätkö sinä esimerkiksi polion tavallisen taudinkulun ja yleisimmät oireet sekä kuinka monella prosentilla tauti aiheuttaa halvausta ja kuinka monella prosentilla halvausoireet voivat olla pysyviä? Oletko lukenut rokotteiden haittaoireet ja niiden esiintyvyyden? Tai mitä jäykkäkouristus vaatii tarttuakseen ja millaisella haavanhoidolla riski on olematon? Tai tiedätkö, että hinkuyskä on melko huono tarttumaan ja sen rokotteen immuniteettisuoja on melko kehno? Näihin löytyy ihan pätevää tieteellistä lähdettä, jos asia kiinnostaa. Ja sen lisäksi, että rokotekriittiset ovat moninainen joukko, ovat myös ne taudit ja rokotteet ovat moninainen joukko. Aina vedotaan esimerkiksi laumasuojaan, mutta esimerkiksi jäykkäkouristuksen kohdalla laumasuojaa ei ole, koska se ei ole tarttuva tauti. Jotkut rokotteet myöskään eivät estä taudin kantajuutta, joten niiden kohdalla laumasuojaa ei synny. Joidenkin rokotteiden immunitettisuoja on muuten vain heikko. Influenssapiikin suoja on ollut eri vuosina vaikka mitä 10%:sta ylös päin.
  Ja esimerkiksi HPV-piikin kohdalla on edelleen menossa sananvaihtoa Cochrane-tutkijaverkoston ja Euroopan lääkeviraston välillä epäluotettavasta rokotetutkimuksesta ja yhteydestä POTS ja CRPS-oireyhtymiin. En todellakaan ottaisi, eteenkin kun a) hpv-piikki ei auta kaikkiin taudin muotoihin ja b) papaseulonnat ovat jo toimiva tapa hoitaa asiaa ja c) hpv on suurimmalla osalla tartunnan saaneista harmiton ja paranee itsestään.

 17. rokotekriittinen tässä hei kirjoitti:

  Pahoittelut toistosta. Kone temppuili ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.