Hae
Prime Life by Umppu

Puhutaanpas vähän kuukautisista

Mä oon oikeestaan välillä tosi kyllästyny olemaan nainen. En oikeestaan sillä, että naisena on ihan hyvä olla, mutta nää kaikenlaiset vaivat voisi jäädä kokonaan pois. Haluan nyt puhua hieman kuukautisista. Mä olen testannut erilaisia pillereitä ja ehkäisymenetelmiä vuosien varrella, mutta joka kerta todennut saman, että se hormonaalinenehkäisy ei minulle sovi. Se aiheuttaa niin voimakkaita mielialanvaihteluita ja muita negatiivisia asioita, enkä jaksa itkeä joka päivä aivan turhista asioista.

Mulla on ehdotettu vaikka minkälaisia vaihtoehtoja, mutta en ole niistä mihinkään suostunut. Mä uskon että mulla kaksi raskautta peräkkäin vaatii todella pitkän palautumiseen ihan kaikessa suhteessa. Mulla ei oo koskaan elämässäni ollut näin kivuliaat kuukautiset, mitä ne tällä hetkellä on. Minusta myös tuntuu siltä, että ne kuukautiset kestävät lähestulkoon viikon kerrallaan. Niistä kuukautisista kaksi päivää on sellaisia, kun tekisi todellakin mieli jäädä kotiin, eikä tehdä yhtään mitään. Niinä kahtena päivänä saisi kulkea vaippa päällä, että sen kaiken vuodon saisi hallintaan. Mulle paras vaihtoehto tähän asti on ollut kuukautiskuppi, mutta sitäkään en voinut käyttää, kun vasta vuosi viimeisestä synnytyksestä, koska se aiheutti supistuksen tuntuisia kipuja. Moni sanoo että se on helppoa kun sen voi aamulla laittaa ja töiden jälkeen tyhjentää. Itsehän joudun tyhjäämään sen tunnin välein. Muutamana päivänä kuukaudesta en siis voi käytännössä tehdä mitään ja toivoa, että juuri niille päiville ei osu mitään tärkeää menoa.

 

Tunnen myös aina sen hetken, kun minulla on ovulaatio. Samanlaiset järkyttävät kivut kestävät silloin kaksi päivää. Ärsyttää tietyllä tapaa olla lääkkeiden orja ne muutamat päivät. Ilman särkylääkettä en todellakaan kestäisi niitä kipuja. Ne ovat lähes yhtä pahoja kun supistukset. Kuukaudesta lähestulkoon viikko menee yhteensä näiden kamalien kipujen kanssa. Ajattelen kuitenkin niin, että kuukautiset ovat todella luonnollinen asia. Mietin välillä ehkä jopa hieman kauhulla niitä ihmisiä, jotka syövät sellaisia pillereitä, ettei kuukautisia tule ollenkaan. Jotenkin hormonitoiminta on se mikä määrittää meidän kehoamme todella paljon ja jos sitä lääkkeellä lähdetään muokkaamaan niin en usko että lopputulos on aina se mitä halutaan. Onko niitä e-pillereitä ihan oikeasti edes tutkittu? Ajatellaan että kun niitä syö kaikki, niin tuskin ne mitenkään vaarallisia on.

Nyt on se aika vuodesta, että pitäis taas varata aika kynegologille. Se on ehkä vastenmielisiin lääkärikäynti mitä tiedän. Se on täysin normaalia ja luonnollista, mutta en vaan pidä siitä henkilökohtaisesti. Multa pitäisi taas ottaa papakoe ja muutenkin mun pitäisi käydä verikokeissa. Mulla on jo hetken aikaa ollut niin väsynyt fiilis, ettei mitään järkeä. Mulla on ollut sellainen olo että en ole minä minun omassa kehossani. Mulla on aina ollut todella huono veri ja tiedän kun hemoglobiini on alhaalla. Nyt on kuitenkin hieman erilainen olo.

Meillä on ollut niin monta muuttujaa tässä lähiaikoina, että uskon että moni asia on monen summa ja sekin vaikuttaa tähän omaan väsymys tilaan. Mulla ei ole kuitenkaan missään suhteessa normaalia se, että mikään ei huvita ja en saa asioita tehdyksi. Mä edelleen odotan niin paljon sitä  syyskuun lomaa, ja sitä että mulla ei ole joka päivä jotain tekemistä ja jotain velvollisuuksia hoidettavana. Ei auta nyt itku markkinoilla, vaan pitää tarttua siihen puhelimeen ja mennä asiantuntijalle. 

Tietysti toivon, että kaikki on hyvin. Olen aiemmin käynyt säännöllisesti verikokeissa, mutta nyt sekin on jostain syystä jäänyt. Pahinta on, kun on sellainen fiilis ettet ole oma itsesi.

Kuvat Noora Näppilä

Asu House of Brandon*. Siellä on myös kamppis meneillään, missä koodilla JACKETS18 saat kaikista normaalihintaisista takeista -20%. Nyt kannattaa siis suunnata takki ostoksille TÄÄLTÄ*

-Umppu

31 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  Aamen! Minullakin kuukautisissa aina pari päivää sellaset vuodot että saa tunnin välein vaihtaa siteen!

 2. Eveliina kirjoitti:

  Söin e-pillereitä n. 10 vuotta putkeen. Lopetin ne nyt keväällä, mielialassa tms en ole huomannut mitään, mutta ihoni joka on aina ollut tosi sileä, on siihen ilmestynyt ihan pientä nyppyä pitkin kasvoja. Toki jos se on ainut mitä tulee niin tulkoon ja kaiketi se sit on normaalia. Näitä tarinoita kun lukee niin oon kiitollinen mun 2-3 päivää kestävistä menkoista. Ja kuukuppia haluaisin myös kokeilla, jännittää kyllä että pysyykö se paikoillaan, jos käy veskissä eikä sitä välillä ota pois?

 3. Heli kirjoitti:

  suosittelen tutustumaan gybefix kierukkaan. Ei hormooneita, ei sivuoireita. Tampereella ei taida olla yhtaan gynea joka niita laittaa, mutta helsingissa on. Kuukautisiin ei vaikuta mutta jos haluat ehkaisymenetelman ilman hormoneja niin kahden vuoden kikemuksella suosittelen.

  • Karoliina kirjoitti:

   Tampereella gynefixin saa ehkäisyneuvolassa julkisella puolella, eli eikun vaan Hatanpäälle. Mutta itse en suosittelisi jos on jo ennestään runsaat kuukautiset, sillä tässä on ihan samat sivuvaikutukset kuin muissakin kuparikierukoissa. muuten erittäin vahva suositu! Nimim. Ei enää hormonaalista ehkäisyä

 4. Sini kirjoitti:

  E-pillereitä on kyllä tutkittu kymmeniä vuosia. Mitään lääkkeitä ylipäätään EU:ssa ei voi myydä ilman, että niitä olisi tutkittu ja etenkin e-pillerit ovat niin ”vanha” keksintö, että tutkimustietoa on todella paljon. Mutta tokikaan ne eivät sovi kaikille! Niillä kuitenkin on ihan tutkitustikin paljon myös hyviä puolia.
  Jos ajatellaan ihmistä evolutionäärisesti, kuukautisethan ovat aika epäluonnollinen tila hedelmällisen naisen elämässä. Ennen naiset ovat olleet melkein aina raskaana tai imettäneet, jolloin kuukautisia ei ole ollut. Eli vasta nykyaikana on suuri osa naisia, joilla kuukautiset tulevat kuukausittain. Mutta sinänsä nainen ei tarvitse kuukautisia mihinkään eikä niiden puuttuminen pillereillä ole siten outoa.
  Tämmöinen tiedepläjäys tähän 🙂

  • Mira kirjoitti:

   Juurikin näin. Olin maailman onnellisin kun lääkärini kertoi mulle muutama vuosi sitten, että ”kuukautisia et tarvitse mihinkään ja niitä ei ole pakko olla” olin ihmeissäni ja aloitin silloin minipillerit. Nyt kaksi vuotta ilman kuukautisia ja ei ole mitään parempaa!! ❣️

 5. Verru kirjoitti:

  Suosittelen runsaisiin kuukautisiin termoablaatiota. Paikallispuudutuksessa tehtävä toimenpide, joka vähentää kuukautisvuodon minimiin. Tai niinkuin mun tapauksessa, kuukautisvuoto jäänyt kokonaan pois. (Hormoonitoiminta silti edelleen normaali, koska PMS oireet kyllä ON!!??). Sitä en osaa sanoa vaikuttaako kuukautiskipuihin, kun niistä en ole itse joutunut kärsimään.
  Mulla runsas vuoto aiheutti anemiaa, hb oli ennen toimenpidettä 110 hujakoilla ja vähän väliä joutu syömään rautakuurin, mistä taas masu ei tykänny yhtään. Nyt ei ole kolmeen vuoteen ollu vuotoa ja hb ilman rautakuuria noussu 150 paikkeille.
  Ferritiini (rautavarastoarvo) kanattaa myös hb:n lisäksi mitauttaa. Mulla oli sekin reippaasti alleviitearvon. Sillä selitty järjetön väsymys.
  Tsemppiä?

 6. Ilona kirjoitti:

  Pohdit näköjään naisia joilla ei tule kuukautisia koska syövät pillereitä putkeen. En lähtisi kyseenalaistamaan sitä kuitenkaan. Itselleni se on ainut vaihtoehto pysyä kiinni elämässä. Jos en tekisi niin, endometrioosi tekisi todella pahaa tuhoa kehossani ja todennäköisesti lähtisin lanssilla harva se päivä kiputippaan. Voi kuinka minäkin haluaisin elää ilman hormoneja, mutta kroonisen sairauden kourissa se ei ole mahdollista. Toivottavasti et pidä omaa näkökulmaasi ainoana oikeana totuutena…

  • primebody kirjoitti:

   Niinkuin varmaan ymmärrät että tässä ei ollut kyse mistään sairaudesta. Aina on poikkeuksia. Jokaista tekstiä en kuitenkaan aina aloita sillä että ei koske poikkeuksia, sairauksia, erikoistapauksia yms. Tämä teksti oli vain yleisesti kirjoitettu niinkuin kaikki tekstini 🙂

 7. Tsemppiä kirjoitti:

  Mä tietyllä tapaa kadehtien luen tätä juttua. Mä oon se tyttö joka on koko elämän siitä asti kun kuukautiset alkoi toivonut että ne tulisi. Mulla siis tulee 1-2 kertaa vuodessa niukkana, paitsi nyt tällä hetkellä lasta yrittäessä ne pitää ”tehdä” lääkkeillä. Nuorempana se asia ei niin vaivannut ja joskus olin jopa onnellinen kun ei ollut niitä riesana, mutta nyt avioliitossa ja lapsihaaveiden keskellä tää todellakin risoo. Meidän ensimmäinen tyttö syntyi 2015 ja tässä välissä mun menkat taas ovat loppuneet. Mulla on todettu siis pcos. Haaveissa ois sisarus, mutta ainakaan vielä toivottua tulosta ei vaan ole tullut.

 8. Jenna kirjoitti:

  Kuulostipa tutulta tekstiltä. Erona vaan että mulla on todella niukat vuodot. Mutta kivut oli välillä sellaiset että en kirjaimellisesti voinut muuta kuin maata lattialla ja itkeä. Kaikki särkylääkkeet jo otettuna. Mä söin pahimmillaan yhteensä 10tbl/pv kolmea eri särkylääkettä.

 9. jaana kirjoitti:

  kovin tutulta kuulostaa, myös raskauden jälkeen kuukautiset iän myötä muuttuneet aika runsaiksi, ihmettelin alkuvuoden väsymystä ja muita epämääräisiä oireita, alhaisen hb:n lisäksi punasoluarvot alle viitearvojen, eli kyseessä oli pitkäaikainen raudan puute, jonka nämä reilut menkat olivat aiheuttaneet.

 10. JK kirjoitti:

  Mä kyllä halusin heti vuotohäiriöt kuriin, koska ferritiini todella matala ja HB laskee äkkiä sen jälkeen, sitten olisikin ennen pitkää koomatila, väsymys ja sydämen lisälyönnit. Ja tällä taustalla kyllä gynekologi ainakin otti vakavasti. Vuosin tässä kerran pari viikkoa ja sekin tuntui olossa, kamalaa. Hän ainakin sanoi, ettei kenekään tarvitse kärsiä, suuret vuodot ei ole normaali kestettävä asia. Nyt toki väliaikainen ratkaisu menossa, tuota lämpöpallohoitoa tai mikä sen nimitys olikaan, niin mietin. Kohtua en halua poistaa. Ajattelin, että kun sinullakin ruuhkavuodet ja ilmeisesti taipumusta anemiaan, niin se lisää väsymystä.

 11. Ph kirjoitti:

  Mulla helpotti vuodon määrä ja väsymys kun söin rautakuuri, varastoraudat oli alhaiset. Kannatan myös ferritinin mittaus (varastoraudat).

 12. Stiina peräkorpi kirjoitti:

  Moi! Mulla myös paljon vuotoa ekoina päivinä vuokkosilta löytyy onneksi kunnon vaippa ei tarvi pelätä että se kovin äkkiä pettäis.. lisäksi magnesium (sitraatti) on auttanut kipuihin, silti niitä kipuja on mutta lievempänä ja nyt voi jopa tehdä jotakin samana päivänä kun kuukatiset alkaa. Ja ilman Buranaa ??

 13. Neea kirjoitti:

  Omassa käytössä e-pillereillä on ollut vain hyviä vaikutuksia. Alunperin aloitin ne, koska kuukautiset tuli milloin lystäsivät. Ja sekös vasta kivaa on kun et osaa odottaa niitä yhtään! Mutta säännöllisyyden lisäksi mun kivut ovat pienentyneet puolella ja vuodosta tuli myös niukempaa. Joten uskon että jos ne käyttäjälle sopivat, niin hyödyt on suuremmat kuin haitat

 14. Asff kirjoitti:

  ”Onko niitä e-pillereitä ihan oikeasti edes tutkittu? Ajatellaan että kun niitä syö kaikki, niin tuskin ne mitenkään vaarallisia on.”

  Eikö sun kuuluisi sitten esittää sama kysymys syömillesi särkylääkkeille? Tekstisi olisi ollut parempi jos olisit edes hieman perehtynyt aiheeseen (kuukautiset, e-pillerit) ja tarkoitan perehtymisellä tutkimustietoa enkä omakohtaista kokemusta.

  Ja ps. Se on gynekologi eikä kynekologi

  • primebody kirjoitti:

   Itse en pysty noina päivinä olemaan ilman särkylääkkeitä. Perusterve ihminen taas pystyy olemaan esimerkiksi ilman e-pillereitä. Tiedän aika monta veritulppa tapausta liittyen e-pillereihin. Siinä jokainen ottaa tietoisen riskin niitä käyttäessä. Kaikki saa tehdä juuri niin, kuin itsestä parhaimmalta tuntuu.

  • M kirjoitti:

   Hei.
   Täällä yksi veritulppatapaus johtuen e-pillereistä. Ikää oli silloin 22. Tietoinen riski, juu. Tätä riskiä ainakin meillä päin kovasti tiedottavat ehkäisyneuvolassa. Oli aika iso ”hinta” niukemmista, kivuttomimmista ja säännöllisistä menkoista.

   Tämäkään ei varmaan toimi kaikille, mutta olen saanut avun liikunnasta. Kuukautisten toinen päivä on pahin. Kipua, oksettava olo, runsas vuoto jne. Jos vain mahdollista, lähden jo aamusta juoksemaan tai pitkä väljä t-paita päällä (ettei suurin mahdollinen ns. yöside erotu trikoista) spinningiin tms. tunnille. Sitten onkin jo kiire siteen vaihtoon. Päälle kunnon venyttelyt jne. Muutaman tunnin päästä uusi kuntoilukuuri ja olo alkaa jo helpottaa ja vuoto vähetä. Varsinkin juostessa saattaa tulla yökkäys ja eka kilometri on helvettiä, mutta sitten helpottaa… Tehot ei ole mitään kummoisia, mutta hikikin virtaa ihan eri tavalla kuin muulloin. Jos jostain syystä en pääse kunnon hikiliikunnan pariin juuri tuona kamalimpana päivänä, ”sairastan” kuukautisia jopa pari viikkoa. Hemppari mulla on alhaalla jatkuvasti ja kuukautisten aikana tuplaan raudan syönnin. Toimii mulla.

   Toivottavasti saat apua vaivoihisi. Rohkeasti vaan sinne gynekologille!

 15. Ninni kirjoitti:

  Mullakin runsaat kuukautiset, aiheuttivat niin pahan anemian lopulta että sain suoneen rautatiputuksen saadakseni veriarvot kuntoon. Pahaksi onneksi maksani ei kestä enää hormoneja raskauksien jälkeen eli eipä ole pillereistä tms avuksi…itselläni nuorempana pillerit myös nostivat verenpainetta liian korkeaksi. Eli on niissä riskinsä niissäkin. Vaikka en halua enää lapsia niin silti koen itseni liian nuoreksi kohdunpoistoon, eikä kai sekään ole kovin oireeton toimenpide. Kuukautisia voin myöntää vihaavani ? oletko kuullut vuotoa hillitsevästä lääkkeestä? Sitäkin olen itse miettinyt.

 16. Tiina kirjoitti:

  Mulle gyne ehdotti ja kirjoitti reseptin Caprilon -nimiseen lääkkeeseen eli se on runsaiden kuukautisten hoitoon. Sitä syödään vain niinä päivinä kun on runsasta vuotoa.

 17. Tiina Torkkola kirjoitti:

  Käy mittauttamassa ferritiini ja tsekkaa raudan puute ? Luulen että suurin osa oireistasi voi helpottua.. Tsemppiä! ??

 18. M kirjoitti:

  ”Itse en pysty noina päivinä olemaan ilman särkylääkkeitä. Perusterve ihminen taas pystyy olemaan esimerkiksi ilman e-pillereitä”
  Vuosien aikana tehtyjen tutkimusten jälkeen olen perusterve nainen, jonka puolet kuukaudesta kestäville suhteellisen jäätäville alavatsakivuille ei ole löytynyt selitystä. Nuorempana sain vatsahaavan ja särkylääkepäänsäryn kipuihin napostelluista lääkkeistä ja runsaat vuodot vaati säännöllisiä rautakuureja. Hormoniehkäisyssä on kasa sivuvaikutuksia ja mielumminhan ilman niiitä eläisi, mutta hyödyt on paljon suuremmat.

 19. Sini kirjoitti:

  Täällä myös yksi kovista kivuista kärsivä, niin kuukautisten kuin ovulaationkin aikaan. Ilman säännöllistä lääkitystä en selviä niistä päivistä. Hormonaalista ehkäisyä en voi käyttää aurallisen migreenin takia, enkä halua käyttää mielialanvaihteluiden ja totaalihaluttomuuden takia. Vuosia kokeiltiin eri merkkejä, kunnes migge muutti muotoaan ja ”sain” luovuttaa.
  Itse mietin noita teinistä asti pillereitä syöviä, tietääkö heistä monikaan, millainen on ”luomuna”. Itse olen täysin eri ihminen ilman pillereitä, samoin veljeni vaimo.
  Moni on maininnut ferritiinin tarkistuksen, lisään tähän kilppariarvot. Oma olo oli aivan kauhea vuosi sitten, joka paikkaa koski, mitään ei jaksanut, mikään ei kiinnostanut.
  Lapsettomuustutkimusten yhteydessä löydettiinkin aika reilu kilpparin vajaatoiminta. Ihanaa oli löytää itsensä parin viikon lääkityksen jälkeen. (migreeniputketkin loppuivat samalla)

 20. Tiina kirjoitti:

  Nuorena ei ainakaan ajattele e-pilkereiden haittoja/vaaroja eikä kaikki muutenkaan, useat vähättelee niitä tai ei ole tietoisia.
  Veritulpat, rintasyöpäriski, aivoinfarkti tietyillä ihmisillä jne.. lapsettomuutta.. Ei mitään pikku juttuja, ainakaan minun mielestäni.
  En itse missään tapauksessa käyttäisi hormonaalisia ehkäisyvalmisteita.

  • primebody kirjoitti:

   Juuri nämä!

  • Jade kirjoitti:

   E-pillereiden ei ole todettu aiheuttavan lapsettomuutta. Toki pillereiden käytön ajan lapsia ei pitäisi tulla, mutta käytön lopetuksen jälkeen hedelmällisyys palautuu omalle iänmukaiselle tasolle.

 21. Sara kirjoitti:

  Mäkään en kyllä lähtis huvikseen syömään pillereitä niin että kuukautiset jäis kokonaan pois, tosin omalla kohdalla siihen päädyin endon ja migreenin yhdistelmän käydessä liian pahaksi ja kun muita keinoja oli kokeiltu. Oli ihan paras juttu mulle. Suosittelen siinä tapauksessa että lääkäri toteaa tilanteen sellaiseksi että on paras vaihtoehto päästä kuukautisista kokonaan eroon. Tosin ymmärrän kyllä pointtisi, tuntuis jotenkin luonnottomalta tähän ihan huvin vuoksi ryhtyä vaikka toki joku tekee niin ja tehköön vapaasti ? Meitä on moneen junaan. Ja toisaalta jos ne hormonit aiheuttaa hirveitä sivuvaikutuksia niin täytyy valita se pienempi paha! Tsemppiä ja toivottavasti apu löytyy!

 22. Taija kirjoitti:

  Kyllä kuulostaa tutulle, sekä runsaat kuukautiset mutta myös tuo olo ettei ole oma itsensä.. Jään seuraamaan, toi kirjoitat lisää tutkimuksista tms. Itseltä on kilppariarvot otettu ja olleet ok, nyt aion aloittaa rautakuurin.. Olenko oikeasti näin saamaton, uupunut, alakuloinen, herkillä suuttumaan jne vai löytyisikö tälle joku syy.. En tunnista itseäni!

 23. S kirjoitti:

  Mulla samankaltaiset menkat jotka sitten aiheuttivat raudanpuutteen. Nyt rautakuurilla ja sain Caprilon lääkkeet jotka on siis hormoniton lääke kuukautisten niukentamiseen. Syödään vain kuukautisten aikana ja jumankauta ne toimii! Voin suositella lämpimästi, ei tarvi koko ajan pelätä että koska taas kuppi vuotaa yli ja verta valuu pitkin reisiä.

 24. hipsu kirjoitti:

  Clotam auttaa myös todella tehokkaasti kuukautisvuotojen niukentamiseen. Sanoisin, että puolessa tunnissa tehoaa ja vaikutus kestää n. 6 tuntia. Tosi runsaina päivinä voi napata toisenkin. Vuoto runsastuu tuon vaikutusajan jälkeen, mutta järkevässä määrin. Seuraavana päivänä voi tarvita toisen tapun. Kotona tai öisin en noita napsi, mutta töissä pitää pystyä olla nomaalisti eikä joka tunti vaipan kanssa vessaan ravaaminen tule kyseeseen puhumattakaan kaikista muista runsaan verenhukan aiheuttamista terveyshaitoista. PArina ekana päivänä clotamia ja seuraavat päivät menevät normaaliniukkoina eli vuodot eivät siirry ”eteenpäin” ja clotam tuo helpotuksen noihin eka päiviin. Olen koko elämäni kadehtinut näitä niukkavuotoisia – itselläni oli sellaiset vain pillereiden aikana ja totta tosiaan olen se aina mustissa vaatteissa kulkeva – tykkään mustasta, mutta kuukautisten runsaus ja tulee miten sattuu meininki – vaikuttaa vahvasti vaatevärimieltyksiin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *