Hae
Prime Life by Umppu

Terapia vei mua eteenpäin

Kun muistelen aikaa vuoden päähän… niin mun tilanne oli oikeastaan aika kaottinen. Olin aivan ylistressaantuneessä tilassa ja rehellisesti sanottuna aivot eivät toimineet kunnolla. Yksi omapäinen taapero ja vauva ja siihen vielä lisäksi kolmas lapsi. Kaikki tarvitsivat äitiä ja äidin huomioo. Siinä kaiken härdellin keskellä oli hoidettava koti, työ ja vielä oma yritys. Tämä blogi oli silloin sellainen paikka, minne pystyin  purkamaan sitä omaa ahdistusta ja niitä tunnetiloja, mitkä vaikuttivat senhetkiseen elämääni. Moni postaus kertoi pahasta olosta ja käsittämättömästä uupumuksesta.  Sain silloin ystävältäni vinkin, että minulle olisi hyvä mennä ratkaisukeskeiseen psykoterapiaan ja hän osasi suositella minulle juuri oikean henkilön.

Moni joka kuulee sanan terapia ajattelee, että vain hullu käy terapiassa. Itse olen täysin toista mieltä ja suosittelen sitä ihan jokaiselle. Se on esimerkiksi auttanut minua niin paljon, että nyt olen tässä tilanteessa ja itseasiassa voin aika hyvin. Mulla ei sillon juurikaan toiminut muisti, koska valvoin lasten kanssa läpi yöt. Kun valvot pari vuotta putkeen ei rehellisesti päässä liiku yhtään mitään.  En pystynyt keskittymään juuri mihinkään ja koin jatkuvasti, että minulla oli harteilla kannettava todella suuri taakka. Elämä oli hyvin negatiivista kaikinpuolin.  Muistan kun aloitin terapian ja jos vertaan sitä hetkeä tähän päivään, niin vuodessa on tapahtunut ihmeitä.

Ratkaisukeskeisessäpsykoterapiassa keksitään nimenomaan niitä ratkaisuja siihen omaan elämään ja elämän hallintaan. Se ei ole sitä, että sinulle annetaan valmiit vastaukset, vaan ne kaivetaan sinusta esiin. Me aika usein tiedämme, mitä me haluamme, mutta joskus sen jäsenteleminen on vaikeaa. Mä olen itse alitajuisesti mennyt koko ajan kohti omaa päämäärään. Olen jo pitkään haaveillut suuremmasta kodista, missä minulla olisi jossain sellainen tila, että voisin keskittyä vain omiin ajatuksiini. En suinkaan tarkoita sillä sitä, että lukittaudun johonkin huoneeseen ja olen siellä päivätolkulla, vaan sitä että voin tehdä jonkin asian niin, ettei minua keskeytetä noin 20:ta kertaa sen aikana, jolloinka saan asian tehtyä paljon nopeammin ja paremmin ja silloin se ei kuormita minua henkisesti niin paljon.

Arki rullaa tietyllä tapaa omalla painollaan, mutta lähestulkoon joka päivä siihen tulee jotain muutoksia. Koitan koko ajan miettiä asioita niin, että minulla olisi kalenterissa enemmän tilaa ja aikaa muiden sijasta välillä myös itselleni. Se on asia mitä mun oikein pitää opetella. Luin hetki sitten otsikon missä lapsiperheen äiti puolusteli sitä, että hän haluaa välillä käydä viihteellä ja suositteli sitä kaikille muillekin äideille. Se on ehkä jollekin hyvä tapa rentoutua, eikä siinä varmaan ehkä mitään vikaakaan ole, mutta se ei ole se minun tapa ja nimenomaan on tärkeä löytää se oma tapa ja omalainen tekeminen millä saat välillä sitä aikaa itsellesi. Mulle se tarkoittaa jotain hiljaista ja rauhallista paikkaa. Koitan koko ajan suunnitella työkuvioita niin, ettei ne ole minulle niin aikataulusidonnaisia. Se tarkoittaa silloin sitä, että voin tehdä töitä paikasta riippumatta ja ajasta riippumatta. Asiakaspalvelussa se on erittäin hankalaa tai oikeastaan se ei ole edes mahdollista. Siksi alankin kouluttamaan enemmän ja sitä kautta miettimään erilaisia vaihtoehtoja. Koulutuspäivä vaatii ihan yhtä paljon työtunteja kuin normaali työpäivä, mutta voin valmistelevat tunnit tehdä silloin, kun itselle sopii. Vaikka mulla on aina monta rautaa tulessa, niin silti minulla on päämäärät selkeästi mielessäni. Elämässä on paljon asioita mihinkä ei sinänsä voi itse vaikuttaa. Mutta kun niitä asioita miettii tarkkaan niin voi löytyä joku ratkaisu siihen ongelmaan, minkä vain ajattelet olevan mahdotonta.

Nyt olen siitä asiasta niin onnellinen, että lapseni nukkuvat lähestulkoon joka yö heräämättä ja jos he heräävät, niin se saattaa olla vain kerran. Tietyllä tapaa tämäkin asia järjestyi luonnon toimesta. Mun on tehtävä elämässäni sellaisia valintoja, mitkä parantavat minun ja minun perheeni oloa. Ei suinkaan sellaisia mitä muut olettavat tai haluavat minun tehdä. Jokainen meistä kuitenkin on vastuussa siitä omasta elämästään. Koen että minun yksi suuria vahvuuksia on se, että pystynyt ratkaisemaan ongelmia ja keksimään niihin ratkaisuja. Niin kuin sitä sanotaan, että olet oman elämäsi herra niin se pitää täysin paikkaansa. Oikeastaan vain sinä voit vaikuttaa sinun omaan elämääsi tekemällä niitä oikeita valintoja ja ratkaisuja. Aina on olemassa niitä elämäntapavalittajia, kenellä ei koskaan ole mikään asia hyvin. Silloinkin kannattaisi miettiä, että mistä se jatkuva valittaminen johtuu. Ehkä se on juurikin se oma elämä, mihinkä ei olla tyytyväisiä ja silloin myös siihen kannattaa tehdä muutossuunnitelma.

On se sitten väärä työpaikka, työttömyys, oma koti, huono parisuhde tai mikä ikinä tahansa vain sinä voit siihen vaikuttaa eikä kukaan muu. Ja kun olen usein kirjoittanut työttömyydestä niin nyt voin vähän ohimennen todeta että Suomessa on luotu vuoden aikana yli 100.000 uutta työpaikkaa. Tää on ihan mahtava uutinen ja toivotaan että homma jatkuu samaan suuntaan tulevaisuudessakin.

Muutokset usein lähtevät pienistä asioista. Toisilla esimerkiksi pieni elämäntaparemontti, voi muuttaa koko elämän. Jos oman elämän jäsenteleminen tuntuu vaikealta, niin silloin voi vaikka kaivaa kynän ja paperin ja kirjoittaa hyvät ja huonot asiat. Yksi asia kerralla eteenpäin. Mulla on moni asia tapahtunut ihan huomaamatta. Mää uskon siihen, että kun niitä omia unelmia ja asioita puhuu ääneen, niin ne toteutuu. Näin mulla on kaikki toiveet, haaveet ja unelmat toteutunut.

Me muutettiin eilen uuteen kotiin. Tää on mun lapsuudenkoti. Mun vuosien unelma omakotitalosta toteutui. Oon puhunut siitä todella paljon ja tänä aamuna heräsin onnellisena uudessa kodissa. Koskaan ei kannata lopettaa haaveilemista ja unelmointia.

Kuvaus: Noora Näppilä

Kuvan asu House on Brandon*. Vihdoin mulla on kauluspaita*,  mikä joustaa eikä mene ryppyyn. Tää on aivan super ihanaa materiaalia ja todella mukava päällä. Ei purista eikä kiristä mistään. (Paita saatu). 

2 kommenttia

  1. Piu kirjoitti:

    Todella hyvä kirjoitus! Olen kanssasi samaa mieltä,että vain itse voi vaikuttaa itseensä ja omaan elämäänsä ja tehdä siitä sellaista kuin haluaa. Olet ihanan rehellinen ja rohkea nainen,arvostan 🙂

  2. Kati kirjoitti:

    Huippua että oot rohkaissut itsesi menemään sinne terapiaan 🙂 se on kynnys, toisille toooodella korkea astua.

    Ja se oma aika, mie tykkään (kahden lapsen äiti vaikka olenkin) käydä viihteellä..no, kerran puoleen vuoteen 😀 mutta niin, tyttökaverin kanssa on tullut vietettyä tanssilattialla monta tuntia putkeen. Yleensä miun viihteelläolon tarkoitus on se TANSSIMINEN 🙂 🙂
    Toinen on kuntosali, minne ”pakenen” olemaan vain itseni kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.