Hae
Prime Life by Umppu

Kaks ei ole sama asia kun kolme!

Jokaisella perheellä on omat koukeronsa. Välillä aina itse kauhistelen tätä härdelliä kotona, kunnes joku lukija kirjoitti minulle, kuinka hänellä on 11 lasta! Miettikää 11 lasta! Tämän rinnalla omat vastoinkäymiset lasten kanssa tuntuu aika mitättömiltä. Löysin netistä hauskan kirjoituksen, missä oli kerrottiin, että kolme ei mene siinä, kuin kaksi. Mää oon tässä asiassa aivan samaa mieltä. Varsinkin siinä tilanteessa, kun lapsilla on pieni ikäero. Meillä ainakin arki heitti häränpyllyä, siinä vaiheessa kun taloon tuli kolmas lapsi. Moni asia yllätti positiivisesti, mutta samalla oli monta asiaa, mitä en ollut osannut miettiä etukäteen ollenkaan. Minulla oli oikeastaan samaan aikaan kaksi ”vauvaa”, jotka olivat lähes täysin riippuvaisia joka asiassa vanhemmistaan.

Meidän tarvi hankkia, jos jonkinmoista rekvisiittaa kotiin. Rattaat leventyivät, auto suureni ja aina jonnekkin lähtiessä tuntui että oli matkalaukullinen mukana pelkkiä tykötarpeita. Mikään ei oikeastaan sujunut enää sillain pehmeästi, vaan jokaiseen asiaan tarvi valmistautua erikseen. Ei ollut enään olemassa nopeita lähtöjä. Kaksi huonoa nukkujaa peräkkäin oli myös tilanne, mihinkä en ollut missään tapauksessa valmistautunut etukäteen.

Musta äitinä tuntui jatkuvasti siltä, että mua revittiin joka paikkaan ja mihinkään asiaan en pystynyt keskittymään kunnolla. Kun lapset on kasvanut, niin tilanne on muuttunut osittain kokoajan helpompaan suuntaa. Nyt aamuisin on vain yksi lapsi kenetkä pitää pukea. Edelleen on kaksi vaippapeppua, mutta sekin homma on pian historiaa. Kun päiväkoti alkoi eilen oli tilanne taas mulla aika tunteellinen. Vaikka sitä päivää on tavallaan odottanut ja sitä tietynlaista arjen rytmiä, niin tippa linsissä sielä pihalla taas olin.  Vikke meni niin reippaana omaan ryhmään ja kaukaa kuului vaan, että moi moi. Äidin pikku prinsessa meni isojen ryhmään. Tuntui hakealta, että äidin vauva onkin jo iso tyttö. Näissä tilanteissa sitä aina havahtuu itse siihen, kuinka asiat vaan pikkuhiljaa muttuvat ja kohta ne lapset muuttavatkin pois kotoa :). Meillä on nyt tulossa muutenkin muutoksia elämässä päiväkodin alun lisäksi.. on se muutto uuteen kotiin, mikä on onneksi jo entuudestaan tuttu lapsille. Voi olla että sen surauksena tulee jotain, mutta ajattelen positiivisesti, että uusi koti antaa meille paljon enemmän mahdollisuuksia.

 

Kolme menee siinä kun kaksi? Väärä luulo: kolme lasta (varsinkin pienellä ikäerolla) mullistaa tuntemasi perhearjen.

Jos luulit olevasi kahden lapsen vanhempana konkari, saatat yllättyä; monet asiat tulevat muuttumaan kolmannen myötä enemmän kuin uskotkaan.

1. Perheesi on yhtäkkiä suurperhe. Niin, miellämme suurperheen esimerkiksi kuusilapsiseksi perheeksi, mutta matkanjärjestäjät, autojen valmistajat, arkkitehdit ja alennusnikkarit ovat päättäneet rajan kulkevan useimmiten kahden ja kolmen lapsen välissä.

Vain tila-autoon mahtuu kolme turvaistuinta vierekkän, lomille tarvitsette kaksi hotellihuonetta tai suurperhehuoneen, ja yksikään “perhelippu” ei ole viidelle hengelle.

2. Aloitat kaiken alusta. Olet kokenut vauva-ajan jo kahdesti ja tiedät mitä odottaa, mutta muistatko oikeasti? Ikävä kyllä, aika kultaa muistot ilmeisen nopeasti. Alun yöheräykset menevät vielä hormoonihuuruissa, mutta puolen päästä? Jälkeenpäin voit onneksi rehvastella vuosien nukkumattomuudella.

3. Muistatko, kun toinen lapsi sai perheeseenne vauhtia? Ei ehkä heti synnyttyään, mutta viimeistään kuin kakkonen lähti liikkeelle, tuntui, etteivät kädet riitä.

Tämä on toisin kolmannen kohdalla: olet jo tottunut jonglööraamaan lasten tarpeiden, turvallisuusriskien ja oman kylmän kahvisi kanssa, joten homma sujuu yllättävän hyvin. Hullunmyllyähän elämä kolmen lapsen kanssa on, mutta olet jo aika mestari lajissa nimeltä perhearki.

Olet jo tottunut jonglööraamaan lasten tarpeiden, turvariskien ja oman kylmän kahvisi kanssa

4. Syyllisyydelle ei ole aikaa. Kahden lapsen kanssa tunsit ehkä riittämättömyyttä ja syyllisyyttäkin. Kolmen lapsen vanhempana et ehdi moista. Kun perustarpeet on hoidettu ja jokainen lapsista on saanut sylillisen äitiä, et tunne huonoa omaatuntoa istuessasi sohvalle katsomaan lempisarjaasi: olet todella ansainnut tämän.

5. Nähdään kymmenen vuoden päästä, rakas! Kuluu päiviä, ettet huomaa puolisosi uutta hiustyyliä – raadollista mutta totta. Saattaa mennä viikkojakin ilman, että ehditte käydä oikeaa keskustelua tai keskittyä toisiinne. Kahdenkeskiset treffit tulisivat kolmen pienen lapsen vanhemmille enemmän kuin tarpeeseen, mutta lasten saaminen hoitoon vaikeutuu. Kuka ottaa hoitoon kolme alle kouluikäistä? (Katso kohta 7.)

6. Periaatteet voi viskata ulos ikkunasta. Jos aiemmin valitsit vaatteet lapsillesi huolellisesti, nyt olet tyytyväinen, jos paidassa ei ole kovin isoa tahraa. Loputkin turhista vanhemmuusperiaatteista unohtuvat, ja opit menemään ääntä kohti.

Myös hammaskeijuhommat, kädestä pitäminen, sylittely ja yhden lapsen kuunteleminen kerrallaan vaikeutuvat huomattavasti.

7. Koko ajan tapahtuu. Kolmilapsisessa perheessä huudetaan äitiii ja isiii enemmän kuin laki sallii. Koko ajan jollain lapsellasi on ”kaikkein tärkeintä asiaa”, ja useimmiten yhtä aikaa sisaruksen kanssa. Nukutat iltaisin kolme, ja päivisin jollakulla on aina nälkä, jano, pissahätä tai naarmu polvessa.

Sinusta tulee se vanhempi, joka suunnittelee lukujärjestyksen kanssa lapsien harrastusviennit ja perheen imuroinnit, mutta se on yllättävän ok.

Koko ajan jollain lapsellasi on ”kaikkein tärkeintä asiaa”, ja useimmiten yhtä aikaa toisen sisaruksen kanssa.

8. Kolme lasta saavat aikaan valtavasti pyykkiä. Valtavasti. Pyykkiä.

9. Koti saattaa mennä vaihtoon. Edessä on todennäköisesti remontti, huonejärjestyksen vaihto, auton osto tai jopa muutto.

10. Kaksi lasta tuntuu todella helpolta. Kun olit vielä kahden lapsen vanhempi, kädet olivat hyvinkin täynnä työtä. Nyt kolmen lapsen vanhempana kaupassa käynti tai bussimatka vain kahden lapsen kanssa on ällistyttävän helppoa!

Lähde: Popsugar.com, Lauren Turner

Vaikka jokaisella lapsella on ne omat juttunsa ja kenenkään haasteita ei voi vähätellä, niin siinä vaiheessa kun niitä haasteita on kolmella lapsella samaan aikaan meinaa huumori joskus loppua. Silti kuitenkin siihen omaan elämään tottuu ja jos yksi lapsista on jossain, niin tuntuu että joku puuttuu. Jos joku on tottunut siihen 11 lapseen, niin ehkä me muutkin mammat selviämme.  Muistan kuinka jotkut asiat oli yhden lapsen kanssa joskus ihan ylivoimaisia ja nyt nauran niille, että mitenkä en niistä  muka silloin selvinnyt. Vaikka yksi lapsi voi olla haastava, niin olen edelleen sitä mieltä että kolme ei ole sama kun yksi tai kaksi.

Kuvat Noora Näppilä

Kuvan asu (paita saatu) House of Brandon* Paita SuperDry*

Tiesittehän että House of Brandonilla on todella noeat toimitukset. Lisäksi ostokset kerryttävät sinulle bonusta. Ehdottomasti mun ykköspaikka, mistä hankin vaatteni.

-Umppu

 

9 kommenttia

 1. Terhi kirjoitti:

  Ihan ot:na, näytät tosi kauniilta noissa kuvissa! 🙂

 2. Syksylintu kirjoitti:

  Hei, mistä sun ihanat sandaalit ovat?

  Koko kesän etsinyt jotain tuollaisia, enkä ole löytänyt :D.

 3. Hansuli kirjoitti:

  Ai että oot niin oikees näissä! Kolmas ei tod mee siinä sivussa! Täällä lapset 8v 5v ja 1v että sinänsä ikäerot soppelit mutta se kun pääsi jo niin ns. helpolla niin nyt onkin saanu taas alottaa kaiken alusta. Ja ai että ei 35vee jaksa enää niitä valvomisia! Nehän ne eniten on hanurista! Tämä mutsi tarvii omaa aikaa ja työt onkin osa-aikaisesti aloitettu jo huhtikuussa. Vuoroteltiin miehen kanssa lasten hoidot ja ens viikolla sitten alkaa hoitorumba. Odotan sitä toisaalta kun tykkään arjen rytmistä ja työstäni vaikkakin on myös haikea olo kun pieni menee hoitoon.
  Oon tykännyt seurata sua kun säkin onnistunut yhdistämään arjen, työn,yrittäjyyden ja lapset. Täällä sama kombo sillä erolla että mies on se yrittäjä. Poikani sanoin oon kuulemma uraäiti ? ja helkkarin ylpee siitä ?
  You rock!

 4. Mari kirjoitti:

  Tämän takia minulla onki vaan yksi pallero ?

 5. Kati kirjoitti:

  Välillä haaveilen kolmannesta (iltatähti hän kohta kai jo olisi) nyt kun lapset on 7v ja 4v niin se vaan alkaa vauva-aika unohtua pikkuhiljaa. Välillä tulee ihania fläsäreitä, tiiätkö esimerkiks tuoksumuistin 😀 se vauvan tuoksu oikein hölähtää nenään. Voi että.
  En oo itseasiassa ikinä miettinyt että arki radikaalisti muuttuis jos nyt saatais kolmas lapsi. Mutta ihan nuo konkreettiset (auto,lomat jne.) havahdutti. Saati se arki!! Välillä tuntuu ettei miulla ole kahta lasta vaan kaksikymmentä.

  Tsemppiä sinne! 🙂

 6. Mama kirjoitti:

  Ei kyllä pidä yhtään paikkaansa tuo juttu lapsiluvusta. Ite sain 3 lapsen kun esikoinen oli 2,5v. Ja se oli elämän parasta aikaa kun kaikki oli pieniä. Toki nyt 6 lapsen äitinä en ole koskaan joutunut valvoa öitä lasten takia, mutta sillokn elämä oli helppoa kun kaikki oli vielä kotona. Nyt kun on harrastuksia yms niin elämässä on paljon enemmän häslinkiä. Mutta en koe etteikö vielä lisääkin lapsia mahtuisi. Tähän on kasvanu jokaisen lapsen myötä. Ehkä jos ois pidemmät ikäerot tilannen vois olla eri mut pienet ikäerot niin arki sujuu.? olen seurannut blogiasi pitkään ja mun nuorin on päivän vanhempi ku vikke ja meillä samanniminen 3v rinsessa
  ?

  • Äitix5 kirjoitti:

   Mulla on 5 lasta 6v,4v,2v,1v ja vasta syntynyt vauva alle 1kk…pieni ikäero ja kaikki sujuu paremmin! kaikki pokia ?❤️ itse 26 vuotias, tottakai välillä olen väsynyt mutta onnellinen!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.