Hae
Prime Life by Umppu

Onko meidän juomavesi muka puhdasta?

Kun sitä aina ollaan ylpeitä siitä, että voimme juoda hanasta vettä niin onko se kuitenkaan ihan totta? Olen viime vuosina kiinnittänyt todella paljon huomiota siihen, että vedessä on jonkinlaisia metallin jämiä. Se mitenkä sen olen huomannut on työpaikkani ja asiakkideni hiukset. Kun esimerkiksi asiakkaan hiuksia vaalennetaan ja niin on kertynyt metallinjäämiä alkaa vaalennusaine lämpiämään ja pahimmassa tapauksessa jopa kiehumaan.  Tapahtuu kemiallinen reaktio. En voisi nykyään kuvitellakaan, että jättäisin asiakkaan vaalennusaine päässä odottamaan vaikutusaikaa, ellen tarkkailisi sitä jatkuvasti. Moni vaaleahiuksinen asiakas ihmettelee välillä sitä, että miksi vaalea sävy hiuksissa on tunkkainen ja jopa hieman vihertää. Vaalea hius ei pysy kirkkaana, vaan tummuu. Syynä siihen on epäpuhtaudet vedessä, mitkä imeytyvät hiuksiin ja etenkin vaalennettuun hiukseen, koska se on huokoinen ja kaikista käsitellyin. Tämä ongelma on voimistunut viimeisin vuosien aikana. Itse pidän sitä jopa hieman hälyttävänä asia.

Jos hiukset ovat vihreät, niin varmaan kaikki miettii sitä että jos se on vesi mikä ne värjää, niin mehän juomme myös sitä samaa vettä, mikä tulee hanasta. Hiusten vihertävyys on ollut ongelma esimerkiksi voiko sanoa maaseuduilla, mistä tulee kaivovesi. Mutta nyt ongelma ilmenee ihan keskellä kaupunkia.

Meillä kävi hetki sitten asiakas, jolla oli tummat hiukset, mutta latva oli täysin vihreä. Teimme hänen hiuksiin mineraali poistoaineella puhdistukseen. Hiuksista nousi todella voimakas ruostuneen naulan tuoksu. Hoidon jälkeen hiukset olivat kuin uudet ja latva oli kauniin kuullaan vaalea. Vihreästä muuttui kullan vaalea pelkällä epäpuhtauksien poistoaineella ilman vaalennusta. Tuoksu oli sama, jos olette joskus itse kotona kirkastanut hopeita lavuarissa folion ja suolan avulla.  En tiedä kuinka meidän vesiämme tutkitaan, mutta itse olen alkanut  epäilemään sitä, että onko se edes juomakelpoista.

Vaikutukset ovat seuraavanlaisia.  Hiusten väri muuttuu tunkkaiseksi ja jopa vihertäväksi. Hiukset tuntuvat pesun jälkeen aina todella takkuisilta. Vaikka hiukset on juuri pesty, niin ei aina tunnu puhtaalta ja niissä on hieman epämiellyttävä tuoksu. Tuoksu on lähes sama, kuin laskisit vaikka nipun kolikoita ja haistat käsiäsi sen jälkeen.

Suosittelen ihan jokaista hankkimaan suodattimen omaan suihkuun ja keittiön hanan. Moni asiakkaistamme jotka ovat meidän kehoituksesta tämä suodattimen hankkineet ovat huomanneet heti eron hiuksissaan ja jopa ihossaan. Myös me olemme sen huomanneet. Onko siis  fakta että se asia mistä olemme ylpeä, kuten puhtaasta juomavedestä onkin täysin huijausta? Ei voi olla missään määrin terveellistä juoda vettä missä on metallin jäämiä. Tämä on myöskin asia mistä ei voi syyttää esimerkiksi vanhaa taloa tai vanhoja putkia. Tätä on ilmennyt asiakkailla, jotka ovat vaikka juuri rakentaneet uuden talon, missä ovat kaikki putket on täysin uusia.

Ainakaan itse en ole saanut mitään tiedotetta Suomen vedestä. Enkä myöskään sen laadusta. Olen aina kuvitellut että se on puhdasta ja juomakelpoista, mutta koko ajan herää ajatus että onko se kuitenkaan näin. En tiedä kuka tästä on vastuussa, mutta ainakin ongelma on todella huomattavasti lisääntynyt. Mitä mieltä te olette? Oletteko huomanneet omassa juomavedessä jonkinlaista sivumakua tai huomanneet,  että hiukset muuttavat vihreäksi tai esimerkiksi takkuiseksi. Sen unohdin sanoa, että tummassa hiuksissa metalli ei näy se vaan tuntuu siltä että hiukset ovat todella huonossa kunnossa, vaikke ne olisikaan.

 

Kuvat: Noora Näppilä

asu House of Brandon*

-Umppu

13 kommenttia

 1. Oo kirjoitti:

  Mikä tämä tällainen suodatin on ja mistä saa?

 2. Sussu kirjoitti:

  Hyvä ja ajatuksia herättävä teksti ?

  Itse pohdin näitä asioita usein, koska vanhempani asuvat maalla ja heille tulee vähän väliä ilmoituksia juomakelvottomasta vedestä (koska vedessä liikaa mm mangaania tai muita aineita). Heillä siis ihan kunnallinen vesi, ei kaivo. Itsekin olen miettinyt, mikä meidän suihkun seinät värjää aina pikkuhiljaa ja vaaleiden hiuksien kanssa täällä myös ongelmaa.. meillä myös juodaan PALJON vettä, myös 1.5v lapsi juo reilusti vettä.

  Olisitko pystynyt linkittämään joitain esimerkkejä noista suodattimista hanoihin? Löytyykö ihan perus rautakaupoista? ?

 3. Milli kirjoitti:

  Heippa! Ensimmäisen kappaleen luettuani nopeasti googletin asiaa (mitä metalleja vesijohtovedessä) ja löytyi paljon hyödyllisiä vastauksia noihin kysymyksiin mitä lopussa mietit 🙂 kyseessähän on siis mineraaleja joita vedessä on ns. luonnollisesti, jossain enemmän ja jossain vähemmän. Määrät käsittääkseni riippuu esim ph:sta. Tää kannattaa lukaista tohon rautaan liittyen: https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/vesi/talousvesi/kaivovesi/kaivoveden-kemialliset-epapuhtaudet/rauta . 🙂

 4. Nimetön kirjoitti:

  Siis itse olen huomannut tampereen veden maun huonoksi. Itse asun maalla ja täällä vesi maistuu paremmalta. Kävin töissä siis tampereella ja join sitä työpaikan vettä niin se maistuu erilaiselle.

 5. Jenny kirjoitti:

  Moi Umppu! Itselleni aihe on hyvinkin ajankohtainen. Mulla on ollut lähes platinanvaaleaksi värjätty tukka, joka on Pirkanmaalta Helsinkiin muuton jälkeen vähitellen ja vähitellen ihan selvästi kellastunut. En itse huomannut mitään ennen kun ikänsä hiukseni laittanut kampaaja nosteli osioita tukastani ja ihmetteli, että niissä on ”jotain kummallista” värimuutosta. Hän totesi, että todennäköisesti meillä on veden joukossa kuparia, erittäin vanhassa keskustatalossa kun asumme. Minkälaisia suodattimia olette asiakkaillenne suositelleet?

 6. Siinai kirjoitti:

  Sen ainakin olen huomannut, että esim Helsingissä käydessä hanavesi haisee ja maistuu todella oudolle, vähän sellaiselle klooriselle. Joten siellä käydessä kannan veteli kaupasta. Meillä ”maalla” vesi maistuu ja tuoksuu raikkaalle. Ei ole siis mitään kaivovettä :).

 7. Minna kirjoitti:

  https://www.tampere.fi/vesi/toiminta/vedenlaatu.html

  Tampereen Veden sivuilla paljon tietoa veden laadusta. Sivuilta löytää myös veden analysointituloksia sekä esimerkiksi metallien esiintymiseen liittyviä raja-arvoja talousveden osalta.

 8. Takku kirjoitti:

  Todellakin miettimisen arvoinen asia. Mä juon tosi vähän vettä koska se jotenkin ”kuvottaa” mua.. Vaikka sen pitäisi olla terveellistä. Tämä mun hiuksien takkuuntuminen on täysin uusi ongelma mitä en ole saanut ratkaistua ja takut on pahoja ?

 9. J kirjoitti:

  Todella mielenkiintoinen aihe.
  Kirjoita ehdottomasti lisää jos saat jotain selville.
  Itämeri on maailman likaisin, lienee vaikuttavan asiaan….

  • Johanna kirjoitti:

   Suomessa ei missään tule verkostovesi Itämerestä. Toki meri on likainen ja ansaitsee kaiken huomion, jotta tilannetta saataisiin korjattua. Suolaisen meriveden käsitteleminen juomakelpoiseksi olisi aivan liian kallista. Suomessa käytetään juomavetenä eniten pohjavettä ja toiseksi (esim. Pk-seudulla vesi tulee Päijänteestä) vesi puhdistetaan pintavesistä.

 10. Riina kirjoitti:

  Uskon kyllä, että vesi on juomakelpoista lähes kaikkialla Suomessa. Vettä tutkitaan oman vesilaitoksen ja terveydensuojeluviranomaisten toimesta kattavasti ja yleensä vesilaitos julkaisee näitä tietoja omilla sivuillaan, joten kannattaa käydä kattomassa.

  Lisäksi kyllähän se on niinkin, että kuparia, sinkkiä ja rautaa tarvitsee ihminenkin syödäkseen. Monissa ruuissa on näitä ja niin myös lisäravinteissakin, joita popsitaan tosi paljon nykyään. Miksi se vedessä sitten olisi niin haitallista?

  Ei vesi ole mitään neutraalia puhdasta ainetta, jota kaikille on tarjolla. Paljon vaikuttaa käytetäänkö paikkakunnalla pinta- vai pohjavettä ja kuinka vettä joudutaan käsittelemään ja puhdistamaan! Mun kotipaikkakunnalla tänne tulee pohjavettä, joka on mennyt vain kalkkikiven läpi. Tosi hyvälaatuista ja makuist vettä.

  Jos vedessä joku ihmetyttää, ni kannattaa ottaa yhteyttä omaan vesilaitokseen tai joskus jopa terveydensuojeluviranomaiseen eli yleensä terveystarkastajaan.

 11. Hv76 kirjoitti:

  Meillä vesi kyllä tuoksuu ja maistuu ihan puhtaalta ja raikkaalta, mutta huomaan hiuksieni takkuuntuvan suihkussa käydessäni. Tätä ongelmaa ei synny kun käyn pihasaunassa, jonne vesi pumpataan kaivosta- painvastoin hiukset ovat sileät ja helposti kammattavat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.