Hae
Prime Life by Umppu

Miksei Suomessa osata varautua säähän?

Mitenkä on mahdollista, että Suomessa ei osata varautua kesään. Ymmärrän sen että täällä ei kesäisin juuri aurinko paista ja yleensä sataa, mutta kautta aikojen kesä on se ”lämpimin vuodenaika”. Eikä olisi jo pikkuhiljaa parempi ymmärtää että se maailma muuttuu, mitä minulle aina toitotetaan ja kaikki ei ole niin kuin ennen. Pikkuhiljaa ihmiset havahtuvat siihen, että kodissa olisi hyvä olla ihan vakiona esimerkiksi ilmalämpöpumppu. Mun mielestä se pitäisi olla tänä päivänä ja itsestäänselvyys esimerkiksi uusissa rakennuksissa. Kesällä sillä saa kodin viileäksi ja talvella lämpimäksi. Nyt on ollut talvella kylmä ja kesällä pirun kuuma. Suomalaiset on ehkä pahimpia valittajia säästä, sillä koskaan ei ole hyvin. Asiat pitää olla hyvin jos aurinko on suurin ongelmista.

Mun mielestä tää kesä on ollut niin super siisti. En muista koska olisi ollut näin lämmintä koko kesän. Rakastan sitä kun kotoa voi oikeasti lähteä niin, että ei aina tarvitse miettiä että minkä neuleen otan mukaan. Sitä neuletta ei ole tarvinnut ollenkaan. Kovat lämmöt tekevät myös tietynlaisia lieveilmiöitä. Luonnossa tapahtuu muutoksia ja ihmiset eivät voi hyvin. Kuitenkin mielestäni kannattaa muistaa se, että monessa muussa maassa eletään 40:n asteen helteissä useita kuukausia putkeen. Heti ammattiliitot ovat kärppänä tekemässä tiedotteita, että lisää taukoja ja sitä ja tätä.  Mä en usko että kukaan tosissaan vain sanoa että nauttii siitä pimeästä syksyn ja talven välimuodosta, jolloin sataa useita kuukausia putkeen. Aika moni asia on kuitenkin vain asenteesta kiinni.

Se miksi itse lähden aina reissun on se, että täällä on aina niin surkeat säät ja haluan nimenomaan sitä kuumaa auringonpaahdetta. Nyt sitä on saanut täälläkin ja siksi kesä on tuntunut todella pitkältä ja juuri sellaiselta, kun sen kuuluisi olla. Lämmin ilma mahdollistaa meille vaikka mitä. Mää en muista koska olisin ollut lasten kanssa niin paljon pihalla. Ollan touhuttu vaikka mitä ja parasta on ollut iltaisin saavissa kylpy ulkona.

Hyvät ihmiset: hankkikaa kotiinne kunnon vehkeet, niin valitus jää sen siliän tien. Mää en tiedä mitään niin parasta, kun nukkua kesälläkin untuvapeitolla viileässä. Voin luvata, että tämä kesä jää säiden puolesta aivan varmasti historiaan, jotenka ei hätää. Ei tarvitse valittaa ens kesää.

Tää mun ihana mekko*  löytyy House of Brandonilta* ja on nyt jopa alessa.

Kuvat Noora Näppilä

(mekko saatu)

-Umppu

 

36 kommenttia

 1. Anna kirjoitti:

  Itse myös rakastan tätä hellettä vaikka sisällä onkin välillä melko hiostavaa.. Ja tuohon ilmalämpöpumppuun niin eipä näihin vuokra-asuntoihin sellaista oikein voi hommata..

 2. Pikkumyyx kirjoitti:

  Ymmärrän pointin täysin ja olen monilta osin samaa mieltä. Mutta on myös ymmärrettävää, että. esim ammattiliitot ottavat kantaa. On paljon sellaisia työtehtäviä, joissa tulee muutenkin tuskasen kuuma. Jo ihan talvellakin. Tällaisia asioita on mm. hitsaus. Useita materiaaleja joudutaan hitsamaan lämpösinä, esim niin että kappale itsessään on 200- astetta. Joten voit vaan kuvitella kuinka kuuma kyseisessä työpisteessä on!

  • primebody kirjoitti:

   joo mää ymmärrän ne ruummiilliset työt, mutta en muita

  • JK kirjoitti:

   Ei ne aivotkaan toimi täydellä terällä jos on ihan liian kuuma koko pitkän päivän. Virheitä tulee. Toki jos se sallitaan niin ok, mutta useimmiten ei, ainakaan jos niitä alkaa paljon tulla.

   Mä tykkään jokaisesta vuodenajasta vedestä tai rännästä riippumatta, vähiten juuri kesästä jos on tosi kuumaa mutta ajattelen elämä on niin ihanaa niin ei jaksa sen suuremmin valittaa -toki tulee joskus tokaistua, että on kuuma mut silleen positiivisella mielellä. Enkä valita sikskään kun mun lempiaika kestää pidempään kun nää helteet. Ja isolla osalla on kuitenkin joku mahdollisuus miettiä muuttoa, mä olen siellä ”saunassa” asunut ja takaisin halusin. Mutta moni siellä asuu ja reissaakin vielä työn perässä lapsien kera maasta toiseen. Kaikki on mahdollista, jos ei millään kestä esim.talvea. Elämä on nyt.

 3. Anna kirjoitti:

  Suurin syy lienee lämpöongelmassa ja -valittajissa se, että Suomessa on aika vanha rakennuskanta, joten monissa taloissa ei ole kunnon ilmastointia tai muuta jäähdytysjärjestelmää eikä kaikkialle saa esimerkiksi sitä ilmalämpöpumppua asennettua. Lisäksi erityisesti monet julkisen sektorin työpaikat, kuten vaikka sairaalat ja monet virastot sekä tietysti myös yksityisen puolen tehtaat ovat vailla näitä ilmastointeja, joten kun on lämmin niin on oikeasti koko ajan lämmin eikä sitä lämpöä pääse pakoon mihinkään

  Ei siinä itsekin olen mieluummin lämpimässä kuin kylmässä, mutta siinä vaiheessa, kun tehdään fyysistä työtä +30C lämmössä paikassa, jossa ei ilma kierrä, niin alkaa kummasti nopeasti toivomaan jopa sitä sadetta 😀 Ulkoiluun säät ovat kyllä olleet varsin passelit.

 4. Tepa kirjoitti:

  Ihan jees, mutta vuokra-asuntoon ei saa ilppiä laittaa. Ja tuulettimia on katot ja lattiat täynnä ja silti sisälämpötila on koko ajan +27-31. Joten kerroppa fiksuna millä tän viilentää ?
  Kyllä mäki tykkään auringosta ja lämmöstä, tosin näillä yli +30 C helteillä migreeni vaan tuppaa iskemään. Mä nautin kun lämpötila on siinä +22-27. Se on sopivaa mun päälle ?
  Kesä on ihanaa aikaa, kun ei tarvi pukea miljoonaa kerrosta vaatteita ja valoa riittää yömyöhään. Jokainen vuodenaika on omanlaisensa ja jokaisesta tykkään. Tosin etelän talvet vois olla vähän lumisempia ?

 5. Syksyn ihminen kirjoitti:

  En yleensä kommentoi, mutta nyt on pakko. En ole koskaan muistini mukaan toivonut talvella, että olisipa kesä. Joskus saatan vähän kylmää hytistä, mutta en muuta. Syksystäkin nautin, vaikka välillähän se sade pännii. En ole koskaan matkustanut Etelä-Euroopassa, eikä mitään hinkua kyllä olekaan, kun nämä Suomen kesätkin ovat jo tarpeeksi meikäläiselle. Minusta on vähän naurettavaa sanoa, ettei Suomessa osata varautua säähän, kun olen ollut todistamassa sitä kuinka koko maa pysähtyy kun tulee alle sentti lunta maahan. Kyllähän se itseänikin huvitti, mutta mielessä pitää olla, ettei se ole normi olosuhde kyseisessä maassa. Aivan kuten tällainen helle ei ole kovin tavanomainen meille.

  Kyllä minulle Etelä-Euroopasta kotoisin olevat tutut sitten ilkkuivat, että no mitenkäs meillä sitten kun on lämmin ja kuuma (silloin vitsailin, ettei sellaista tule ja katsos mikä edessä odotti), mutta olen rehellisesti sitä mieltä että kuumassa ja kylmässä selviäminen ovat kaksi eri asiaa. Kylmällä säällä, kun pukeutuu tarpeeksi lämpimästi asia on sillä siisti. Koskaan en ole menettänyt yöunia tai ruokahalua, koska on liian kylmä, eikös monesti vielä puhuta että juuri viileässä nukutaan paremmin. Mutta näillä helteillä ei paljoa naurata, kun ikkuna on auki, tuuletin puhaltaa, ei ole peittoja tai vaatetta ja silti hikoaa ja on kuuma, eikä sen tähden saa unta. Eikä päivällä jaksa mitään tai tule lähdettyä ulos, kun ei ole saanut nukuttua kunnolla ja on vaan niin kuuma. Eikä mikään pysähdy (kuten muissa maissa lumen tullessa), vaan kaikki asiat pitäisi hoitaa kuten normaalisti. Otit esille maat, joissa on paljon lämpimämpää, no todennäköisesti se sietokyky kuumuudelle kasvaa näin olen ainakin etelään muuttaneista kavereista huomannut. Täytyy myös muistaa, että esimerkiksi Espanjassa ja Italiassa ainakin, varmaan monessa muussakin lämpimässä maassa on siesta tms. joka pitää ihmiset sisällä levähtämässä silloin kuumimpana aikana päivästä. Elämä näissä maissa alkaa monesti kunnolla vasta illemmalla, kun taas meidän pitää näissä asteissa pystyä tekemään ihan samaa työtä ja sama määrä helteellä kuin ilman hellettä.

 6. Yasmina kirjoitti:

  Tämäkin on niin totta! Asioille kun voi tehdä itse jotain, sen sijaan että valittaa kesästä toiseen. On myös hyvä varautua asiaan jo hyvissä ajoin ennen kesää. Mitä se enää auttaa, kun ilmastointilaitteet on jo loppuunmyyty ja helle jo tullut. Itse kestän kuumuutta hyvin, mutta ajattelin silti hankkia ilmalämpöpumpun asuntooni ensi kesäksi, koska kokkailu näillä ilmoilla on välillä vaikeaa.

 7. Lumijoki kirjoitti:

  Samaa mieltä! Pukeutumiskysymys ja suurimmilta osin asennekysymys. Puhutaan että ”vanhukset kuolee helteeseen” mut jos sä helteeseen kuolet niin terveydentila ei oo kyl muutenkaan oikeen kondiksessa. Töissä hajos viikko sit ilmastointi, sisällä +33-35C ja teen fyysistä hoitajan työtä psykiatrisella osastolla jossa potilaat on vanhoja (50v ja yli) ja näin ollen tarviaa paljon myös perushoitoo. Helvetin kuuma on ja taukoja sais pitää, mut resurssit minimissä nii ei paljoo kyllä ehdi. Ja kyllä, asun vanhassa vuokrayksiössä (sisäl n. 25-38C) ilman ilmanviilennintä mut nukun märällä pyyhkeellä. Eli mielestäni suurimmaks osaks asennekysymys, tiedän mitä on ku oot soija pääl 24/7 mutt silti IHANA LÄMPÖ JA IHANA KESÄ ❤️

 8. Jepa kirjoitti:

  Kyllä minä ihan mielelläni tykkään viileästä säästä kuin näistä helteistä. Aina saa puettua enemmän päälle jos palelee. Mutta miten viilennät jos ei ole näitä etuja joita täällä on mainittu? Tuuletin huutaa yötäpäivää ja sehän kierrättää vaan ilmaa.
  Öisin kaikki ikkunat auki vaan silti niin trooppisen kuuma että saa pienelle sohvalle mennä kun ei voi toisen vieressä olla.
  Entäs sairaat ihmiset? Ei ole kovin hääviä olla kun kivun vuoksi muutenkin vaikeaa. Tai vanhukset? Eläimet? Ei sielä rannalla ole kaikilla 24/7 mahdollisuutta olla.
  En ymmärrä miten ei saisi tuntea oloaan hankalaksi vaikkei ääneen valittaisi. Eroaako se jotenkin siitä miten valitetaan väsymystä muttei varauduta siihen. Tai ruuhkista? Lähtee vielä aikasemmin niin siitä ei tarvi valittaa.

  • primebody kirjoitti:

   Pitkäaikaiseen väsymystilaan ei Juuti itse voi vaikuttaa. Se on tietyllä tapaa uupumus, mistä paranemiseen menee hetki. On olemassa viilennyslaitteita, mitä saa suht edullisesti, mikä sopii jokaiseen asuntoon, missä vaan on ikkuna. Sellainen kannattaa hankkia, jos kokee olonsa todella tukalaksi. Myös jos omistat eläimen kuuluu siitä pitää huolta niin viilennyslaite palvelee myös sitä eläintä.

 9. Mirkku kirjoitti:

  Mun on pakko sanoa oma mielipide, mutta kirjoitat aina näitä postuksia / otat kantaa niin olet itse kovin negatiivinen ja löydät kaikesta valittamisen aihetta 🙂 Näitä on vähän raskas lukea kun aika valitat itse jostain, nytkin jopa siitä että muut valittaa 😀 Siksi postauksiesi lukeminen on jäänyt vähän vähemmälle viime aikoina, samoin instastoryt.

 10. aak kirjoitti:

  Meillä on siirrettävä ilmastointilaite, mutta eipä se nyt kovin autuaaksi tee. Toki viilentää kun ollaan kotona, mutta samantien kun sen sulkee niin sama tropiikki on valloillaan. Vanhan kivitalon seinät varastoivat lämpöä pitkälle syksyyn asti ja yöllä tuota hörisevää laitetta en jaksa kuunnella. Ei tämä lämpö aina niin asennekysymys ole, kaikki eivät vain tykkää ja voivat huonosti. Vanhukset nyt varsinkin. Viileällä ilmalla saa kuitenkin lisättyä vaatteita. Itse tykkään lämmöstä, mutta sellainen parinkympin shortsikeli olis paras!

  • primebody kirjoitti:

   Tottakai lämpö nousee, jos ulkona hipoo lähes 30 ja viilennin ei ole päällä. Niitä tuskin on olemassakaan mitään äänettömiä? Siinä on vaan sitten valittava, joko ääni tai kuumuus.

 11. Stiina kirjoitti:

  Mirkun kommentista tuli mieleen, että mikä saa ihmiset lukemaan blogeja joista ei tykkää. Itse ainakin lopetan heti jos tuntuu, ettei jutut nappaa. Turha siitä tulla valittamaan kun voi vaihtaa blogia

 12. Hmm kirjoitti:

  Heh.. Kyllä huomaa että asut omassa omakotitalossa maalla missä voi tehdä mitä vaan 😀 Mites esimerkiksi Helsingin vanhat kerrostalot, vuokra-asunnot jne jne jne? Ei niihin todellakaan mitään pumppuja asennella. Ja mitä ovat nämä mainitsemasi viilennyslaitteet mitä saa helposti ja halvalla jokainen opiskelija ja vanhuskin? 😀 Miksi sinua häiritsee jos ihmiset valittavat kuumasta? Kai heillä on oikeus nauttia viileästä 🙂 Valitathan sinäkin lähes joka postauksessa jostakin?

  • primebody kirjoitti:

   Maalla? Tampere ei mielestäni ole sellainen. Ne samat ihmiset jotka valittavat lämmöstä… valittavat sateesta, tuulesta, lumesta ja ihan jokaisesta vuodenajan eri vaiheesta. Laita googleen ”ilmastointilaite” :). Varmasti löydät erilaisia vaihtoehtoja.

 13. Annaliina kirjoitti:

  Rakastan lämpöä, mutta tämä kesänä tänä kesänä olen valittanut. Meillä vanha talo, jossa ei ilmanlämpöpumppua ja sisällä jopa 35 astetta lämmintä (poikani huoneessa lähenteli 40) Lapset voivat huonosti vaikka kuinka koitan kaikki kikat käyttää. Kaikilla ei ole varaa ilmanlämpöpumppuun. Sen hinta asennuksineen on 2000e luokkaa ja meillä ei vaan ole sitä rahaa tällähetkellä. Toivottavasti ensi kesänä olisi. Kaikki ei aina ole niin mustavalkoista. Samoin töissä on 35 astetta lämmintä, mutta ne omista liikkettä joten en voi kun hikeä pyyhkien siellä tehdä töitä. Ja vuokra kerrostaloihin ei muuten saa asentaa pumppua. Me emme ole tottuneet tähän lämpöön, joten reagoimme eritavalla kuin niiden maiden ihmiset joille se on tuttua…. Meillä menee varmaan hetki tottua tähän, mutta sitten varmaan alkaakin jo se talvi…

  • primebody kirjoitti:

   Viilennyslaitteita saa alennuksesta alle 200e, juuri tilasin meille töihin.

  • Kuusamo kirjoitti:

   Umppu, et varmaan pysty kuvittelemaan mutta kaikilla ei ole varaa edes 200 euron viilennysvehkeeseen.

   • primebody kirjoitti:

    Mää oikeesti aina ihmeitten tätä asiaa. Esimerkiksi ihmisillä ketkä polttaa on sina varaa siihen tupakka-askiin. Ne ketkä juo niin niillä on aina varaa siihen alkoholiin. Meillä on täällä sellainen tukijärjestelmä mikä aivan varmasti mahdollistaa säästämään vuodessa yhden viilennyslaitteen verran. Mutta tää on vaan mun mielipide.

  • Anni kirjoitti:

   Me käymme mieheni kanssa molemmat töissä, mutta meillä ei todellakaan ole nyt laittaa 200€ mihinkään ylimääräiseen. Niin emmekä polta emmekä juo. Monilla lapsiperheillä on tiukkaa. Vaikka sinun kuinka olisi sitä vaikea ymmärtää.

 14. Mari kirjoitti:

  Tervetuloa meille töihin tekemään fyysistä työtä ihmisten parissa, niin että sisälämpötila huitelee miltei 30 asteessa ja itse et voi valita mitä päällesi puet, kun on pakollinen työasu. Tykkään kesästä, mutta en näistä kovista helteistä. Lisäksi ymmärrän esim isääni, joka ei kovista helteistä pidä. On sairastanut melanooman ja joutuu välttelemään aurinkoa ja käyttämään pitkähihaisia vaatteita, joten varmasti helteillä on tukalaa. Ja me perusterveet ei aina välttämättä tajutakaan kuinka tukalaa tää helle on esim. sydänsairaille, joille helteet on hengenvaarallisia. Eli ei kaikkien valitus ole turhaa. Itse koitan nauttia toki kesästä ja helteestä, mutta ymmärrän, niitäkin jotka kokevat sen tukalana.

  • primebody kirjoitti:

   Niinkuin aiemmin kommentoin, että nämä ihmiset jotka siitä todella kärsii niin ei juurikaan valita. Sitten on ne jotka valittaa muiden puolesta. En ole tyhmä ja ymmärrän että sairaille ja esim vanhuksille helteet eivät ole mukava asia, mutta mahtuu tänne maahan muitakin?

 15. zeki kirjoitti:

  Kyllähän perusterveet aikuiset pärjää,mutta sääliksi käy esim. vanhuksia. Kaikilla ei todellakaan ole varaa tai mahdollisuutta ”mennä hankkimaan viilennyslaitetta” tuosta vaan. Se 200e voi jollekin olla,ihan utopistinen summa viilennyslaiteeseen. Ja kuinka moni työssäkäyväkään oikeasti hankkisi ehkä lyhytaikaiseen vuokrakämppään 2000e ilmalämpöpumpun? Suomessa pitkät helteet on poikkeus eikä niitä ole huomioitu esim. vanhemmassa rakennuskannassa ollenkaan. Jos olet terve ja nautit helteistä mutta pääset halutessasi viileään, hienoa. On kuitenkin naiivia ajatella että kaikilla tilanne olisi sama. Suomessakin ihmisiä kuolee helteisiin, vanhemmissa sairaaloissa ja hoitolaitoksissa olosuhteet on karmeat jne.

  • primebody kirjoitti:

   Joo no veikkaan että ne mummot sielä sairaalassa ei valita somessa kuumuutta? Myös omaisten olisi syytä pitää vanhuksista huolta! Ehkä tämä asia saattaa olla taas ensi kesänä ajankohtainen ja siihen kannattaa varautua. Ei vuokra asuntoihin tuskin saakkaan mitään pumppuja asentaa, mutta viilennyslaitteen saa ja sellaisen on varmasti mahdollisuus hankkia, jos vaikka säästää. Toki jos haluaa kärvistellä ja valittaa niin on sekin vaihtoehto. Jokainen tyylillään. Itseäni ehkä eniten risoo se että valitetaan eikä tehdä asialle mitään.

 16. Tiia kirjoitti:

  Maanvilijelijöille tämä kesä on ihan katastrofi ja koko vuoden työ menee hukkaan ja palkka saamatta, kun vilja kuivuu pellolle jos edes kasvaa tällä kelillä. Suomessa on kuitenkin 50K maanviljelijää niin siinä on aika monen perheen elanto kiinni ja me muut ei saada kotimaisesta viljasta tehtyä leipää.

 17. Liisa kirjoitti:

  Quote:”Mä en usko että kukaan tosissaan vain sanoa että nauttii siitä pimeästä syksyn ja talven välimuodosta, jolloin sataa useita kuukausia putkeen.”

  Kyllä nautin. Sekin on vain siitä asenteesta kiinni jota peräänkuulutit.

 18. Amsku kirjoitti:

  Olipa tosiaan hölmösti kirjoitettu… Me asutaan kerrostalossa johon ei saa läpivetoa, aurinko paistaa koko päivän, ikkunat ja parveke ovat sisäpihalle jonne ei tuule yhtään, ja joo voin sanoa täällä on kuuma! Meillä on vanha koira ja puolivuotias lapsi. Eli ulkonakaan ei pysty olemaan koko päivää, koska vauva on sen verran menevä tapaus, ettei viihdy istumassa kovin kauaa sylissä/rattaissa.
  Ja joo meillä on viilennyslaite kotona, mutta ei sitä yöllä voi pitää päällä kun pitää sen verran kovaa ääntä. Vauva nukkuu normaalisti yöt putkeen mutta näillä helteillä heräilee öisin.
  Ja kyllä itse rakastan aurinkoa ja olen koko ikäni joka vuosi käynyt ulkomailla. Rakastan ottaa aurinkoa, mutta nyt on pakko sanoa että kyllä nää kelit vaan tuskastuttaa.
  Ehkä sinunkin kannattaa ottaa huomioon että kaikilla ei ole mahdollista olla ulkona koko ajan, kaikilla ei ole omaa pihaa tai mahdollisuutta viilentimiin. Eikä kaikkien työpaikalla ole viileätä, ja siihen harvemmin itse voi vaikuttaa edes.

  • primebody kirjoitti:

   Ei oo munkaan työpaikalla viileää! Ymmärrän että joitain kuumuus ottaa päähän ja on tukalaa, mutta tälläistä kesää ei ole ollut Suomessa koskaan! Musta aivan ihana kesä ja paras aikoihin

 19. Getu kirjoitti:

  Mä ite en ole ikinä valittanut, kun on kylmä ja sataa vettä, räntää tai lunta. Silloin minä olen ns elossa – energiaa riittää, olen iloinen ja liikun paljon. Nyt se helle – olen tosi kovasti yrittänyt olla positiivinen, mutta totuus on se, että niin moni juttu jää sen kuumuuden takia tekemttä ja se kyl ketuttaa. Koska ei ole raitista ilmaa, tulee pahoinvointi. Sitä ehkä ihmettelen eniten ihmisissä, jotka pystyvät nauttimaan helteistä, että miten te ette kaipaa raitista ilmaa, että olisi hyvä hengittää? Nyt toi ilma on jotenkin lämmin, raskas ja haiseva jopa silloin, kun tuulee. Mentiin perheen kanssa pyöräilemään – no ei ollut kiva! Liian kuuma! Samaa mieltä olivat mies ja lapsi. Koen, että ajatukset kulkevat hitaasti, istun vaan ja odotan, milloin toi helvetti on ohi. Koska on ollut kylmät kesät tai lyhyet hellejaksot, en ole edes ajatellut ilmastointilaitteen ostamista. 2014 vuoden helteen aikana asuttiin asunnossa, jossa ei ollut niin kuuma. Nyt ostaisimme mielellään imastointilaitteen, vaikka ollaan molemmat miehen kanssa opiskelijoita ja rahaa on vähän. Ostaisimme siirrettävän, mutta kaikki on loppu. Myös käytetyt. Tanskasta saisi, mutta toimitusaika liian pitkä. Pitäisi olla vielä osamaksu-vaihtoehto, koska ei ole sellaista rahaa nyt. Hammaslääkärilasku, pojalle kouluvaatteet, uudet passit, lääkelaskut…-kun sellaiset kasaantuu, on vaikea löytää mahdollisuutta ostaa kaikkea kerrallaan. Tilanne on toki erilainen, kun valmistumme molemmat kouluista ja pystymme olemaan kokoaikaisesti töissä. Onko nämä vaan tekosyyt ja meillä on asenneongelma? Ehkä…en tiedä…vaikea järkevästi ajatella, kun on niin kuuma. Noh virheistä opitaan – ruvetaan säästämään ilmastointilaitteen varten. Meitä ihmisiä on niin erilaisia – jotkut eivät tosiaan vaan sietää hellettä ja rakastavat kylmää vaikka sitä vaikea uskoa onkin. Ilmastointilaitteen päätöskin ei ole helppo, kun pitää tarkkaan miettiä, mihin rahat käytetään – viime kesä oli niin kylmä, että silloin ei tullut edes mieleen, että ostais sellaisen. 5 pv vielä ja se kidutus loppuu ainakin toistaiseksi. Silloin olen maailman onnellisin – oikeasti!!! Alan siivoamaan ja ompelemaan jne, koska on taas energiaa. Ei ole pahoinvointia ja hengenahdistusta. Ja … jos valittaminen auttaa, silloin pitää ja saa valittaa!!! 🙂 Valittaminenkin on tunteiten ilmaisu – jos tunteet jättää sisälle, ei siitä hyvää seuraa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.