Hae
Prime Life by Umppu

Miksi perheet hajoaa ja mitkä ovat useimmat kompastuskivet?

Nykypäivänä varmaan 50 % avioliitoista päättyy eroon. Siihen on varmasti lukemattomia syitä. Luin ihan mielenkiintoisen artikkelin niistä suurimmista ja yleisimmistä  syistä, mitkä vaikuttavat ero päätöksen tai ainakin siihen että jompikumpi osapuolista miettii olisiko erillään parempi.

Varsinkin siinä vaiheessa kun taloon tulee lapsia, niin raha on yksi niistä asioista mistä riidellään.Voi olla että ennakkoon ei ole keskusteltu siitä, että esimerkiksi äiti jää useaksi vuodeksi hoitovapaalle. Kodinhoidontuki on niin pieni, että sillä ei oikeasti tule kunnolla toimeen. Silloin se vaatii käyntiä toisen kukkarolla. Jos toinen ei ole siihen valmis, niin riita on jo valmis. Aina ei myöskään osata varautua siihe, että lapseen menee rahaa ja varsinkin alkuvaiheessa, kun joutuu tekemään paljon erilaisia hankintoja. Mun mielestä parisuhteessa on erittäin tärkeää pystyä puhumaan avoimesti raha-asioista. Meillä on esimerkiksi molemmilla omat tilit, mihinkä toisella ei ole käyttöoikeutta. Meillä on myös yhteen tili, mistä lähtee esimerkiksi lainan lyhennykset ja sieltä maksetaan sellaisia yhteisiä asioita, kuten esimerkiksi vakuutuksia, remontointia ja ylipäätänsä laskuja. Vaikka meillä on omat rahat niin silti ne on yhteisiä. En kuitenkaan koe tarpeelliseksi, että kaikki rahamme menisi yhteiselle tilille.

Väsymys on myös asia mistä usein riidellään. Voin allekirjoittaa täysin tämän kohdan.. Kun toinen osapuoli parisuhteesta on väsynyt, se vaikuttaa ihan jokaiseen asiaan. Toisen on hyvin vaikea ymmärtää toisen väsymystä ja oikeastaan sitä kuinka paha se on. Ärsyttävin mitä itse tähän asiaan kuulen on: että menen nukkumaan. Usean vuoden väsymys ei yksillä päiväunilla parane, vaan se voi olla monen vuoden projekti. Väsymys vaikuttaa jopa kokonaisvaltaisesti elämän iloon. Väsyneenä olet ärtynyt ja kiukkuinen jatkuvasti. Kaikki elämässä tapahtuvat asiat tuntuvat suurilta jopa välillä  uhrauksilta. Tämä on asia mistä on vaikea keskustella ja ainakin voin puhua omasta puolestani.

Esimerkiksi ihminen joka on hyvä uninen, eikä herää vaikka pommi räjähtäisi korvan vieressä ei voi ymmärtää ihmistä joka herää joka ikiseen rapsahdukseen tai naapuri huoneesta kuuluvaan pieruun. Hän tuskin ymmärtää myöskään sitä, että se toinen vieressä nukkuja saattaa nukkua puolen tunnin pätkiä pitkin yötä, sillä hänellä ei ole mitään hajua mitä öisin tapahtuu. Me ollaan keskusteltu tästä aiheesta lukemattomia kertoja ja koen silti että ymmärrys ei ole täysin molemminpuolista. Itse koen, että tähän on myös turha ehdottaa hotellissa nukkumista tai muita vastaavia asioita, sillä parhaiten univajeesta kärsivä ihminen nukkuu siinä omassa sängyssä täydessä hiljaisuudessa. Usein tästä univaikeus asiasta kärsivä ihminen on nainen ja tuore äiti. Jos siis voin antaa jotain vinkkiä iseille  niin ota joskus lapset mukaan, vaikka viikonlopuksi. Tee heidän kanssa jotain, niin että äiti saa levättyä ja niin että se äiti saa rauhassa tehdä niitä arjen asioita siellä kotona ilman häiriötekijöitä. Jopa näin yksinkertainen teko voi pelastaa parisuhteesi.

Kolmas asia mistä usein riidellään on kotityöt. Mun mielestä kumpikaan ei voi olettaa, että ne kuuluu vain toiselle. Meillä on sellaisia asioita mitä esimerkiksi vain minä teen ihan omasta halusta. Vaikka pyykkivuori meillä välillä on valtava, niin tykkään pestä pyykkiä. Vuorostaan esimerkiksi kaikki autoihin liittyvät asiat meillä hoitaa Juuso. Mun mielestä arki on parasta silloin, kun molemmat osallistuu tasapuolisesti kotitöihin. Jos toinen laittaa ruokaa, niin toinen voi siivota pöydän ja laittaa tiskit koneeseen. Jos toinen korjaa lasten leikit joka ilta, niin toinen voi siitä hyvästä imuroida. En tiedä onko nykypäivänä enään olemassa niin sanottuja miehen ja naisen töitä erikseen, mutta meillä on sellaiset tietyt jutut, mitä teemme automaattisesti. Jos kotitöiden jakaminen tuntuu vaikealta, niin silloin kannattaa tehdä esimerkiksi viikkolista, mihin on kirjattu ne tärkeimmät asiat. Maanantaina esimerkiksi imuroidaan ja pestään lattia. Tiistaina siivotaan vessat ja kylpyhuone. Kun ne kaikki on paperilla ja selkeästi esillä niin niistä ei tarvitse joka päivä tapella. Voit vaan vilkaista listaa, mitä on seuraavaksi.

Sitten päästäänkin ehkä mielenkiintoisin palaan aiheeseen eli seksi parisuhteessa. Seksi on tietyllä tapaa todella tärkeä asia, sillä se lähentää meitä. Se on tietyllä tapaa vaikea asia puhua parisuhteessa ja se saattaa olla myös yksi syy pettämiseen tai siihen parisuhteen kariutumiseen. Esimerkiksi pienten lasten äitinä oikeastaan kaiken hereilläoloaikani niin sanotusti palvelen jotain. Palvelu sanana kuulostaa ehkä hieman karulta mutta sitä se todellisuudessa on. Pienet lapset ovat lähes jokaisessa asiassa hyvin riippuvaisia vanhemmistaan. Ja ainakin meillä tässä vaiheessa useasti vain äiti on se kuka kelpaa. Kun joku on kirjaimellisesti sinun iholla koko päivän, niin ainakin minä tarvitsen sellaisen hetken että voin olla täysin rauhassa palvelematta yhtään ketään. Varsinkin kun vauva on pieni ja imetätä tämä asia korostuu entisestään. Sitten kun siihen vielä lisätään mahdollsesti muut lapset ja heidän tarpeensa jää usein se mies vaille huomiota.  Siinä usein tuleekin se kompastuskivi siihen seksiin. Toinen kaipaan läheisyyttä ja toinen ei jaksa sitä toiselle enään antaa. Siellä taustalla voi olla pitkäaikainen uupuminen, väsymys ja se että haluaa hetken päivästä vain olla. Samoin voi käydä myös toiselle osapuolelle. Se voi olla parisuhteessa se mies, kuka ei vaan jostain syystä enään kaipaa seksiä. Seksi on varmasti hyvin vaikeaa ja arka aihe monelle puhuttavaksi, mutta kun sen kerran opettelee niin se on joka kerta helpompaa. Siihen että toinen ihminen ei halua seksiä voi olla todella monta syytä. Se että toinen vain vaatii voi tuntua toisesta todella pahalta, mikä taas tekee suuren ongelman asiasta. Kannattaakin siis miettiä mikä olisi teille yhteinen paras ratkaisu tähän asiaan. Voisiko toinen esimerkiksi auttaa toista enemmän ja osallistua enemmän, että se väsynyt osapuoli saisi hieman omaa aikaa ja olisi silloin valmis antamaan sitä läheisyyttä myös toiselle?

Lasten kasvatus on myös aihe, mistä saa aivan varmasti riidan aikaiseksi. Toisella saattaa olla hyvinkin selvät sävelet mitenkähän haluaa kasvattaa lapsensa ja ne sävelet eivät kohtaa toisen osapuolen kanssa. Näistäkin asioista kannattaa keskustella etukäteen, tai viimeistään siinä vaiheessa kun riita on ajankohtainen. Pitää muistaa että se lapsi on yhteinen ja sillä on kaksi vanhempaa. Kasvatuksessa pitää myös kunnioittaa toisen osapuolen tapoja ja se ei ole aina niin yksiselitteistä. Ne tavat tulevat usein niistä omista opeista ja niistä kasvatus metodeista, mitkä ovat sieltä omasta lapsuudesta. Osa vanhemmista muuttuu täysin lapsen saatuaan, mistä kirjoitinkin aiemmin blogissani. Itse koen, että ylipäätänsä kaikkien ihmisten pitäisi käydä satunnaisesti tai säännöllisesti parisuhdeterapiassa. Siellä keskustellaan hyvässä hengessä juurikin näistä asioista ja avataan niitä solmuja mitä väistämättäkin parisuhteessa varsinkin lapsien jälkeen tulee jossain vaiheessa eteen. Avoimmuus ja rehellisyys on ainakin itselleni ne tärkeät asia, mitkä johtavat usein siihen onnelliseen parisuhteeseen.

Ja hei! Muistatteko meidän taannoisen Tarton matkan. Nyt voi nähdä reissusta pikaisen videon ja samalla voit osallistua arvontaan, missä voit voitta matkan Tartoon! Osallistu kilpailuun TÄSTÄ*

-Umppu

9 kommenttia

 1. J4R1.T kirjoitti:

  Jotkut saavat apua uniongelmiin korvatulpista. Tosin niihin tottuminen vie pari kolme yötä, ekalla kerralla ne tuntuvat jopa häiritseviltä. Kannattaa silti kokeilla jos on herkkäuninen.

 2. M kirjoitti:

  Tää oli kyllä niin hyvä postaus ja voin samaistua 9kk ikäisen lapsen äitinä.
  Lisäisin tuohon vielä mikä itseäni on kiristänyt ja alkuun riitaa aiheuttanu on anoppi joka tunki koko ajan lasta katsomaan..5 kertaa viikossa ihan liikaa koska meillä on omakin elämä ?

  • primebody kirjoitti:

   Hahaha 🙂 unohtuiko aina joku ja sillä verukkeella tuli kylään

 3. A kirjoitti:

  Just toi, kun väsynykseen vaan ehdotetaan et nuku! Heh kun olet hoitanut vauvan yöheräämisiä yksin 7kk, etkä pysty nukkuu päikkäreitä, niin ei 45min unet päivällä auta!

 4. Saaga kirjoitti:

  Nämä kuulostaa aika ”helpoilta” ongelmista ja eron syiltä, kun itse on eronnut liiallisen alkoholinkäytön ja väkivallan takia. Ei siis millään pahalla, jokainenhan suhteuttaa omat ongelmansa omaan elämäänsä. Nuo sun mainitsemat ongelmat on onneksi sellaisia mistä pystyy puhumaan. Toisaalta perheiden kanssa työskennellessäni just se puhumattomuus on se suurin ongelma.

  • primebody kirjoitti:

   Ehkä ne on jonkun mielestä helppoja, mutta kuitenkin niitä yleisimpiä syitä.

  • Heli kirjoitti:

   Niin no sulla on vaihtoehtona lähteä suhteesta ja/tai mennä terapiaan, väsyneellä äidillä on öö… mahdollisuus antaa lapsi pois? No ok ymmärrän näkemyksen, mutta myös omasta kokemuksesta ongelmaperheessä kasvaneena ja alkkisparisuhteessa eläneenä olen myös oppinut huomaamaan että se on myös oma valinta kenen kanssa elämää elelee, kumppanin kun voi valita mutta lapsia ei.

 5. Jenna kirjoitti:

  Aamen. Olen asiasta täysin samaa mieltä, ja omalla kohdalla etenkin tuo univaje oli erittäin suuri vaikuttaja, joka sai elämän tuntumaan välillä jopa aivan mustalta kaiken onnen keskellä. Itse nuorena äitinä esikoisen kanssa välillä mietin, miten olisin edes järissäni jos en olisi saanut levätä silloin kun lapsikin nukkui (jos lapsia olisi enemmän), mutta ilmeisesti siitäkin voi selvitä hengissä 😀

 6. Hanne kirjoitti:

  Mulla on ystäväpiirissä aika paljonkin eronneita (pikku)lasten vanhempia ja kaikkien kohdalla tilanne on mennyt siihen, että aivan liian monesta asiasta ollaan aivan eri mieltä. Todella isoja näkemyseroja mm. lastenkasvatuksessa, rahankäytössä, harrastuksissa ja valitettavasti myös siinä alkoholinkäytössä eikä sitten enää ollakaan yhtään se rakastunut pari tai edes yhdessä viihtyvä pari.

  Tosin kaikkien eronneiden keskellä onneksi on yksi minulle läheinen pari, joka oli jo täysin eron partaalla, mutta saivat muutettua suunnan ja ovat sittemmin olleet todella onnellisia yhdessä. Ovat olleet yhdessä ihan teinistä asti, saaneet parikymppisinä kaksi lasta, ja kaiken arjen keskellä elämä vaan ajautui pelkäksi riitelyksi. Lopulta tajusivat, ettei näin voi jatkua ja jotain pitää tehdä. Heidän valintansa ei ollutkaan erota vaan katsoa peiliin, ja tajuta miten huonosti toista kohtelee, mikä on se oma vastuu tilanteessa eivätkä vaan syytelleet toisiaan. Eli sekin on mahdollista, että ihminen todella muuttuu niin halutessaan ja parit voivat löytää toisensa uudestaan 🙂 .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.