Hae
Prime Life by Umppu

Minkälainen on yrittäjän kesäloma?

Usein kesälomista nousee esille vastakkain asettelua palkkatyöläisen ja yrittäjien välillä. Aionkin nyt kertoa mitenkä esimerkiksi minulla mahdollisuus lomailla, vaikka olen täyspäiväinen yrittäjä. Sama lause kuten ennenkin.. elikkä teen kahta työtä. Työskentelen omassa kampaamossani noin kolmesta viiteen päivää viikossa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä,  että tunti määrällisesti se olisi paljon vähemmän, kun se niinkutsuttu normaali 37,5h/viikko. Se tekee päivistä riippuen 36-60h viikossa. Tässä on oikeastaan vain mun kampaamotyön tunnit ja siihen lisään vielä kaiken muun. Useasti ne päivät mitä teen töitä teen lähes 12 tuntia kerrallaan. Se mahdollistaa minulle tietyllä tapaa enemmän vapaa-aikaa, mutta myös sinä vapaa aikanani teen toista työtäni elikkä tätä blogia ja somea. Käytännössä siis teen ihan jokainen päivä töitä. Joskus vähemmän ja joskus enemmän. Saatan tehdä jotain blogin liittyviä asioita ennakkoon, jolloinka jollekin päivälle niin sanottu työnmäärä jää hyvin pienelle. Se työ on kuitenkin tehty jonain toisena päivänä. Joskus aikaa menee vähemmän ja joskus enemmän.

Vaikka olen ollut yrittää jo yli 10 vuotta, niin voin silti sanoa, että se ei ole aina helppoa. Työt ei lopu koskaan.  Ei edes sillon, kun suljen liikkeeni oven tai laitan läppärin kiinni. Ne tunnit mitä käytän työntekoon viikossa, ovat varmaan lähemmäs 70 tuntia.  Se missä moni esimerkiksi räplää puhelinta, niin itse räplään sitä vain oikeastaan työ tarkoituksessa. Voin ihan rehellisesti sanoa että en hirveästi roiku somessa, vaan aina kun mulla on esimerkiksi puhelin kädessä teen sillä lähestulkoon aina töitä. Vaikka yrittäjyys luo paljon vapautta, niin se myös sitoo sinua aivan eri tavalla. Enkä halua nyt tässä mitenkään sanoa että yrittäjyys on aina rankempaa kuin vaikka palkkatyö, sillä ne ovat oikeastaan kaksi aivan täysin eri asiaa. Olen aina ollut kova tekemään töitä. Tykkään työnteosta ja siksi yrittäjyys sopii minulle erinomaisesti.

Tuntuu välillä, että kaikki eivät ymmärrä sitä yrittäjyydessä, että jossain vaiheessa se monien vuosien työ tuottaa myös sitä hedelmää. Silloin se mahdollistaa enemmän vapauksia ja enemmän sellaisia valintoja mitä itse haluat. Haluan vielä sen verran selventää sitä asiaa mitenkään yrittäjä voi lomailla. Jokainen loma han meillä on täysin palkaton.  Se tarkoittaa käytännössä sitä, että ne työt eivät lopu minnekään. Ne tehdään joko ennen lomaa tai loman jälkeen. Vaikka kuinka koitat etukäteen ilmoittaa esimerkiksi asiakkaille että jäät lomalle, niin aina on niitä mattimyöhäisiä. Minulla saattaa olla kesällä ajat varattuna jopa kuukauden tai kaksi etukäteen. Minulla ei ole käytännössä mitään aikaa tai mitään koloa minkä voisin niitä asiakkaita laittaa. Haluan kuitenkin asiakkaani palvella, jolloinka se tarkoittaa sitä, että ainut vaihtoehto on pidentää päivää. Ainakin minun kesäni on aina hyvin hektinen. Teen hullun raivolla töitä aina ennen lomaa ja loman jälkeen ja tietyllä tapaa odotan aina seuraava loma pätkää. Harvoin pidän edes kahta viikkoa putkeen lomaa, koska tiedän että asiakkaat pakkaantuu niin pitkiin päiviin, että niiden tekeminen on aika uuvuttavaa.

Blogi työ on siinä mielessä ihanaa sillä voin tehdä sekä tietyllä tapaa ihan missä vaan ja ihan mihinkä aikaan vaan, kunhan vain on toimiva wifi. Eli käytännössä se että vaikka lomailen paljon niin teen siihen suhteeseen tupla määrän töitä. Lomailen vuodessa suurinpiirtein saman verran mitä normaalit kesälomat on palkansaajalle. Silti ne työtunnit ovat huomattavasti korkeammat.

Olen usein miettinyt sitä että kuinka kauan jaksan tietyllä tapaa tätä oravanpyörää. Olenkin jo miettinyt tulevaisuudessa hieman erilaista työn kuvaa itselleni. Olen tehnyt muutamia koulutukseen liittyviä videoita kampaajille Balmainin alla. Meillä on työkaverini Hannan kanssa yhteinen Prime Estrada instagram,  sekä YouTube kanava hiuksiin liittyen. Meillä on suunnitelmissa alkaa kouluttamaan kampaajia ympäri Suomen. Se olisi hieman erilaista työtä tällä meidän alalla. Pidän todella paljon siitä, että minulla on mahdollisuus tehdä erilaisia töitä ja toteuttaa erilaista työn kuvaa alallani mitä rakastan. Kouluttamisessa tietyllä tapaa kehto se, että päivät eivät välttämättä ole niitä 12:n tunnin päiviä.  Haluan myös yhdessä Hannan kanssa lisätä alamme ammattitaitoa ja saada yhdessä meidän alalle lisää arvostusta. Voin käsi sydämellä huutaa että minä en ole VAAN kampaaja. Olen hiusalan ammattilainen. Olen tehnyt tätä työtä kohta lähes 20 vuotta ja olen hyvä siinä mitä teen.

En osaa vielä sanoa sitä kuinka kauan esimerkiksi sosiaalisella medialla voi tienata elantonsa. Koko ajan pitäisi olla edellä asioista. Olen tykännyt todella paljon tehdä erilaisia videoita hiuksiin liittyen. Se on todella hauskaa ja mielenkiintoista kehittää jatkuvasti jos omaa ammattitaitoani. Nään siinä myös tietynlaisen mahdollisuuden, että jokin sen kaltainen voisi joskus tulevaisuudessa olla minun ja Hannan työn päällimmäinen tehtävä. Olisi aivan mahtavaa päästä kouluttamaan vaikka jopa maailmalle toisia kampaajia. Aina kannattaa uskoa niihin omiin unelmiin ja tehdä töitä niiden eteen. Kova työ palkitaan aina sen olen huomannut. Voit katsoa videolta btw mun vinkit ja suosikki tuotteet mitenkä syntyy kauniit laineet.

Mulla on jatkuvasti halu tehdä vähemmän töitä ja saada aikaa enemmän lasten kanssa. Ne hetket, kun mulla on lomaa niin lähden aina huitsin nevadaan, koska haluan irtautua siitä arjesta.

-Umppu

4 kommenttia

 1. Katri kirjoitti:

  Wow, olitpa luonnollinen videolla! Toi on todellakin sun juttu!
  Ja ihanan kiiltävä tukka mallilla.

 2. Nelli kirjoitti:

  Hei,

  Mä en edes tiedä miksi nyt päätin kirjoitta. En todellakaan kuulu siihen porukkaan ketkä käyvät urakalla vain mollaamassa kaikkea mitä blogaajat kirjoittavat. Mutta….

  Pakko vaan todeta, että mulla jää nykyään lähes aina jotenkin todella hämmentynyt olo näistä sun tämän kaltaisista kirjoituksista. Tällaiset tekstit on täynnä outoa todistelua siitä, että sä teet todella paljon töitä, paljon enemmän kuin muut ja rankkaa on.

  Varmasti on. En epäile sitä hetkeäkään. Mutta miksi tuot asian tuollaisella tyylillä esiin? Kauhea puolustutuskanta ja syytökset muita vastaan, että sä kyllä teet ihan kaikista eniten ja te ette tiedä rankasta mitään? Se jättää lukijalle oudon tunteen. Vihamielisen ja jollain tapaa lukijaa alistavan.
  Ehkä taustalla on jotain, mikä ei välity lukijalle. En tiedä. Mutta halusin tuoda tämän näkökulman esiin toivottavasti mahdollisimman asiallisesti ja loukkaamatta sinua.

  Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi. Toivottavasti arki helpottaa, kun lapset kasvavat. Omaa kokemusta tästä on. Kyllä se helpottaa.

  • primebody kirjoitti:

   Ehkä se johtuu siitä että saan niin paljon sellaisia viestejä lukijoilta ”kuinka helppoa sun elämä on” ja ”sää elät tollaista täydellistä perhe-elämää”. Ehkä se johtuu myös niistä kommenteista ”et ymmärrä kuinka kaikilla ei ole varaa” tai niistä muista lukuisista kommenteista missä mua arvostellaan ties mistä. Ehkä jotenkin haluan kertoa sen rehellisen tarinan mitä mun arki on niille jotka luulevat että vähän vasemmalla kädellä kirjoitan blogia silloin kun huvittaa.

   Ehkä se on myös sitä että haluan kertoa niille ihmisille, ketkä kuvittelevat että saan kaiken helpolla että asiat ei ole niin. Juurikin niille kommentoijille 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.