Hae
Prime Life by Umppu

Kuka on oikeasti suvaitsevainen ihminen?

Ei ole olemassa kaiken suvaitsevaa ihmistä ja mua tällä hetkellä vähän nyppii juurikin tämä asia. Meistä varmasti ihan jokainen tekee elämänsä aikana virheitä. Itse ajattelen, että juurikin se elämä ja eläminen on se mikä meitä opettaa. Myös ne virheet opettaa meitä ja ilman niitä emme välttämättä opi. Kun ikää tulee lisää, niin arvomaailma muuttuu, ajatukset muuttuu ja itseasiassa melkein koko maailmankuva muuttuu. Jos äkkiseltään mietin sellaisia asioita mitä minussa on muuttunut ja annan pienen esimerkin. Kun olin nuori tytönhupakko, niin en esimerkiksi välittänyt roskaamisesta ollenkaan. Saatoin viskoa maahan mitä käteni osui. Joskus se saattoi olla vaikka kokonainen Mc Donaldsin pussi autonikkunasta suoraan kadulle. En voi käsittää mitenkä olen joskus toiminut näin.

Nyt jos nään jonkun heittävän roskan maahan päässäni kiehuu. Vielä enemmän silloin, jos vieressä on roskakori. Sellainen asia mikä minulla oli ennen täysin merkityksetön on nyt hyvinkin tärkeä. Nyt kun esimerkiksi tämä Pride huuma on hieman laantunut, niin ihan ääneen mietin muutamia asioita. (en siis vertaa roskien viemistä tähän kulkueeseen sanallakaan) Kun kirjoitin sitä aiemmin blogiini, niin sain muutaman kommentin, mitä jäin oikeasti todella miettimään. Muutama kommentoija, jotka itse kuuluvat seksuaalisen suuntautumiseensa vuoksi, niin kutsutuun vähemmistöön, kokivat että he eivät olleet niin sanotusti tervetulleita kulkueeseen, minkä pitäisi nimenomaan edustaa meidän kaikkien hyväksymistä sellaisena kuin olemme ja että jokaisella on oikeus olla juuri sitä mitä haluaa. He kokivat jopa tiettyllä tapaa syrjintää niiltä heidän omiltaan, joidenka pitäisi nimenomaan seistä heidän takana.

Tässä maailmassa ei koskaan tule kaikkien ajatukset ja aatteet kohtaamaan. Me olemme hyvin erilaisia ihmisiä ja siinä missä jokaisella on sananvapaus, niin jokaisella on myös oikeus elää sitä omaa elämäänsä, sillai kuinka itse haluaa. Joillekin on tärkeää eläinten kohtelu. Toisille taas tuotteiden kotimaisuus, joku rakastaa politiikkaa ja toiset tykkää hienoista autoista. Joku ajaa tasa-arvo asiaa jne. Se että kaikki eivät elä esimerkiksi niin, kuin minä elän, minun arvojeni ja periaatteiden ja aatteiden mukaan ei ole missään tapauksessa väärin.

Jos esität olevasi suvaitsevainen ihminen, niin oikeuttaako se silloin sinulta jonkun eriävän mielipiteen sanojan haukkumiseen täysin idiootiksi. Oikeuttaako se sinut haukkumaan eriävän mieliteen ilmaisijan  menemällä henkilökohtaisuuksiin? Eikö se silloin tarkoita sitä että juuri sinä et ole suvaitsevainen. Mää en ole läheskään aina ihmsten kanssa samaa mieltä, mutta se ei tarkoita että mun pitäisi haukkua ne ihmiset, jotka ajattelevat eri tavalla.  Asioista voi ja pitääkin keskustella, mutta sellainen tyyli ”vitun idiootti sä et tajua mitään” ei itseasiassa johta yhtään mihinkään. Asioista voi ja pitääkin keskustella, mutta harvoin se säilyy asiallisena, rakentavana ja ylipäänsä sellaisena että siitä olisi hyötyä ja että siinä nimeomaan molemmat osapuolet yrittäisivät ymmärtää toisiaan.

Mikään muu mua ei  ärsytä niin paljoa, kuin se että tungetaan sanoja toisen suuhun. Väitetään jonkun ihmisen sanoneen jotain, mitä hän ei todellisuudessa ole sanonut. Näissä asioissa usein sen mokan on tehnyt se lukija, eikä esimerkiksi kirjoittaja. Ja että se tehdään vain siitä syystä, että hänet voisi julkisesti lynkata. Myönnän myös sen, että on asioita mitä ei aina kannata sanoa ääneen, joskus on hyvä olla vain ihan hiljaa, mutta joskus on vain tilanteita, missä ei pysty olemaan hiljaa. Kun olin alkuvuodesta Dubaissa niin osa saattaa muistaa, että se postaus oli iltapäivälehdessä. Tämä juttu aiheutti hieman kohua, eikä siinä mitään pahaa tavallaan ollut, mutta siinä oli, että samaa työtä tekevät ihmiset (blogaajat nimeomaan) väittivät minusta asioita, mitkä eivät pitäneet paikkaansa. Väitettiin, että kannatan orjatyövoimaa ja naisten alistamista… Väitettiin myös, että soittelen itse iltapäivälehtiin ja ruinaan että minusta tehdään juttu…. hahahaah en voi oikeasti muutakun nauraa, jos joku ihan tosissaan kehtaa näin väittää. Myös ihminen kuka on kirjoittanut minusta useita kertoja ja haukkunut minua, kirjoitti kuinka olen kiusaaja. Kiusaaja kuka ei ole nähnyt kyseitä ihmistä, kun kerran elämässään pari vuotta sitten.. Juurikin nämä ihmiset esittää sosiaalisessa mediassa olevansa suvaitsevaisia????

Moni asia on hyvin ristiriitainen ja sille ei ehkä ole oikeaa selitystä. Jonkun mielestä turkis on murha ja joillekin taas se on elinkeino. Vaikka joku tekee ja ajattelee erilailla kuin siinä, niin se ei silti tarkoita sitä että se ihminen olisi jotenkin sinua huonompi, vajaa tai typerä. Tai ettei se ihminen ihan juuri sellaisena kuin hän on voisi olla ihana.

On olemassa niin monta asiaa, mitä itse en allekirjoita enkä hyväksy, mutta niitä asioita vain tapahtuu, enkä minä yksiselitteisesti voi itse niille yhtään mitään. En voi esimerkiksi missään määrin hyväksyä mitään lapsiin kohdistuvaa rikosta. Oli se sitten seksuaalinenhyväksikäyttö tai pahoinpitely . Se on mielestäni jotain niin julmaa, että en tiedä pahemmasta. En voi kuitenkaan näille ihmisille yhtään mitään ja valitettavasti sitä tapahtuu jatkuvasti. Tämä on mun  (HENKILÖKOHTAISESTA)mielestä ihan yhtä tärkeä asia, kun vaikka tämä kohua aiheuttanut Pride kulkue ja tämä on asia, mikä on eniten tässä maailmassa mun sydäntä lähellä.

Elämä ei ole koskaan reilua. Vaikka ennen kuvittelin että meillä kaikilla on samanlaiset lähtökohdat, niin eihän meillä todellakaan ole. On täysin eri asia syntyä vaikka kuninkaallisen perheeseen, kun vaikka slummiin. Se ei todellakaan anna meille samanlaisia lähtökohtia elämään. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mun pointti tässä asiassa on se, että eri ihmisille on eri asiat tässä maailmassa tärkeämpiä ja sen ymmärtäminen on nimenomaan sitä suvaitsevaisuutta. Se ei tee musta, eikä kestään muustakaan yhtään sen huonompaa ihmistä, vaikkemme ajattelisi asioista samalla tavalla. Se että tasa-arvon nimissä voidaan toisin ajatteleva ihminen hakkua maan rakoon ei ole mun mielestä missään tapaa oikein ja samalla itse esittää suvaitsevaista. Mää toivon, että tästä mun postauskesta saa kiinni sen punaisen langan ja että jokainen ymmärtäisi myös sen, että me kaikki ajattelemme (edelleen) asioista eri tavalla.

Kuvat Noora Näppilä

Lue edellinen postaus: Onko makuuhuoneesi rytöläjä, vai seesteinen kokonaisuus?

-Umppu

11 kommenttia

 1. Jilla kirjoitti:

  Tästä oli puhetta töissä jokunen aika sitten. Etenkin suvaitsevaisuudesta ja tasa-arvosta. Jokaisella meillä saa olla omat mielipiteemme ja niin kauan, kun se ei vaikuta kehenkään, niin niiden pitää antaa olla. On myös suvaitsevaista antaa jonkun pitää eriävä mielipiteensä erilaisista vähemmistöistä, kulttuurista, politiikasta jne. Esimerkiksi Pride kulkue, varmaan osalle asia ei herätä mitään tunteita, ei koe olevansa vastaan eikä puolesta, vaan asia on ihan neutraali, kaikki saa olla niin kuin on kunhan mitään ei tuputeta. Mutta jos tämän mielipiteen tuo esille, niin aika usein saa kuulla olevansa suppea ja suvaitsematon ihminen, kun ei koe omaksi asiakseen osallistua Prideen tai johonkin muuhun vastaavaan. Oma mielipiteeni on, että antaa ihmisten olla niin kuin haluavat, niin kauan, kun se ei muita vahingoita. Itse en pidä siitä, että minulle tuputetaan yhtään mitään. Harvoin kenenkään mielipide ketään vahingoittaa. Mielestäni myös niiden ”suvaitsemattomien ja suppeiden” ihmisten voi antaa olla mielipiteinensä, heillä on tasa-arvon nimissä oikeus siihen. Nimittäin sitähän tasa-arvo ja suvaitsevaisuus on.
  Eikö se juuri ole suvaitsemattomuutta, että ei anneta pitää omaa mielipidettä asiasta, vaan tuputetaan jotain toista ja jos ei olekaan samaa mieltä, niin haukutaan sen perusteella vaikka ja millä nimillä?

 2. Anna kirjoitti:

  Täysin samaa mieltä! Luin joskus erään naisen kirjoittaman jutun, missä hän kertoi, kuinka oli aina ajatellut olevansa hyvin suvaitsevainen koska hyväksyi homot yms. Hän oli havahtunut siihen, että hänellä oli todella paljon ennakkoluuloja tietyllä tavoin käyttäytyviä/tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan. Ihmiset, jotka menevät bilettämään tiettyyn paikkaan (en muista paikan nimeä), eivät voi olla kovin sivistyneitä. Jääkiekkoilijat ovat älyllisesti tyhmiä yms.yms. Esimerkkejä oli paljon. Itsestäni on jo kauan tuntunut, että nämä kaikkein suvaitsevaisimmat ihmiset (omasta mielestään) pitävät itseään muita parempina ja ovat hyvin tuomitsevia muita kohtaan. Mutta nämä ovat vain omia mielipiteitäni ☺

 3. mari kirjoitti:

  Nyt ei liity kommentti mitenkään aiheeseen, pahoitteluni siitä.

  Toivoisin blogikirjoitusta tai jotain sellaista yleisohjeistusta (sun mielipiteesi oletan luonnollisestikin saavani), leikkaussuosituksia/tarvittavia hoitoaineita seuraavaan ongelmaan:
  ohut, lasimainen, piikkisuora hiirenhäntä (väri ja olomuoto) hiuksiin. Hikoilen työssä, hiukset myös pölyyntyy ja siksi pesen hiukset päivittäin.

  Lyhyeksi leikkaaminen ei poistanut ongelmaa mihinkään. Sit karvani olivat lyhyet ja edelleen ohuet, lasimaiset ja piikkisuorat ja sojottivat omiin ilmansuuntiinsa pyörteiden ansiosta.
  Nyt pituus taas saavuttanut reilun poninhäntäpituuden.
  Extemporee tarvittiin töissä valokuva ja voi morjes millaset mun hiukset on kuvassa (toivottavasti ne ei muiden mielestä näytä yhtä kamalilta, kuin omasta mielestäni).
  Jotain voisi tehdä, vinkkejä mitä?
  Lähtökohta on itse latvoja tasattu fiskarsseilla, joskus vuosi sitten kotivärillä värjätty, juurikasvua ei näy (ehkä aurinko ja aika kuluttaneet sen värin näkymättömiin). Pituutta olkapäille ja muuten ohuudesta huolimatta ihan peruskuntoiset.

  Mitä pyydän kampaajaa tekemään, paljonko kannattaa varata aikaa, sanonko jo aikaa varatessani tarvitsevani jotain tuotteita…paljonko pitäisi varata rahaa (kymppejä, satasia, tonneja…vai missä hintaluokassa pyöritään).

  Vai onko kaikki ihan turhaa ja ohuesta hiirenhännästä ei saa mitenkään hyvää, vaan kasvatan sen mummonutturan jota kiristelen ja koitan kaunistautua muuten.

  Joku sellainen toimintapaletti, et uskallan jatkossakin käydä, parturissa. ja miten osaan valita sen kampaajan, jonne menen.
  Viimeksi kun kävin leikattiin ja en tullut lyhyen kanssa toimeen, no kasvoi ne karvat ja periaatteessa kaikkea tarvittavaa saa tehdä….

  • primebody kirjoitti:

   En tiedä missä asut enkä näe sinun hiuksia livenä. On todella vaikea sanoa tähän yhtään mitään 🙂 ammattitaitoinen kampaaja osaa neuvoa ja opastaa

 4. mari kirjoitti:

  Niin ja vielä sellainen lisäkommentti edelliseen toivepostaukseen.
  Voiko siihen sisällyttää jotain kommentteja, mitä laittamista itseltä kotona sitten ne hiukset vaatii.
  Kestääkö malli hiusten kasvamista, vaatiiko aamulla jotain toimenpiteitä vai onko lähinnä pesepidä tyyliä.

 5. Vilona kirjoitti:

  ”On myös suvaitsevaista antaa jonkun pitää eriävä mielipiteensä erilaisista vähemmistöistä, kulttuurista, politiikasta jne.”

  Otetaanpa nyt esimerkiksi vaikka ne seksuaalivähemmistöt. Seksuaali-identiteetti kuuluu ihmisoikeuksiin eli kenenkään ei kyllä tarvitse suvaita homofobiaa. Pride-kulkue ei ole tuputtamista, vaan olemassa siksi, että seksuaalisuuden suhteen tasa-arvo ei edelleenkään toteudu ja seksuaalivähemmistöt joutuvat kohtaamaan monenlaista syrjintää. Heteronormatiivisuutta tuputetaan joka ikinen päivä mediassa. Jännä, että Pride-kulkuetta sitten pidetään jonain omien arvojen tuputtamisena.

  • Jilla kirjoitti:

   Mutta jos henkilö pitää tämän oman mielipiteensä omana tietonaan ja ei julista sitä, niin ketä se haittaa? Kuten sanoin, niin kauan kun se ei vaikuta kenenkään elämään, niin haittaako se mielipide?
   Pridessa ei ole mitään vikaa, vai tuliko kommentista sellainen olo?

 6. Vuoden Äiti kirjoitti:

  Sä oot ihana! KIITOS tästä tekstistä!

 7. Punavihervasemmistosuvakki™ kirjoitti:

  Suvaitsevainen™ on sellainen ihminen, joka ei suvaitse mitään muuta kuin oman ja kaltaistensa mielipiteen. Eri mieltä olevien elämä ja työurat täytyy tuhota massiivisella somelynkkayksella, jota jatketaan siihen saakka, että kohde on täydellisesti eliminoitu normaalista elämästä.

 8. Mira kirjoitti:

  Ei liity aiheeseen, mutta voitko suositella voimisteluseuraa missä olet voimistellut? Rantaperkiön Isku, saako sielä laadukasta valmennusta voimisteluun jo alusta pitäen, ja tarvittaessa mahdollisuuden menestyä kilpailuissa? 🙂 Kiitos etukäteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.