Hae
Prime Life by Umppu

Lihoitko kesälomalla? Mitä sitten?

Lihoitko kesälomalla? Mitä sitten? Ennen kesää on aina lehdet ja media täynnä kesän diettejä ja erilaisia kunto-ohjelmia, miten treenata vartalo bikinikuntoon. Kesän jälkeen samaa asia toistuu: Kuinka treenata lomakilot pois. Tai onko kesän aikana kertynyt vyötärölle vähän ylimäärästä? En itse edelleenkään usko mihinkään dietteihin. Mun mielestä jokaisen pitäisi löytää itselleen sopivan terveellinen ruokavalio, mikä tukee tasaista energiansaantia ja mahdollisimman puhtaitaruokia. Myös itselle pitää suoda niitä päivä, kun voi syödä mitä vaan laskematta kaloreita.

Meillä Suomessa on itseasiassa hyvin vähän lomaa. Monella saattaa olla, ettei sitä ole ollenkaan vuoden aikana. Opettajat saavat nauttia meistä varmaan pisimmän loman, mutta keskimääräisesti lomaa on muutamia viikkoja vuodessa. Minkä takia sitä aikaa ei saisi ottaa rennosti? Minkä takia silloin ei saisi syödä vähän vapaammin. Ei kukaan oikeasti grillaa ympäri vuotta. Niitä grillihetkiäkin on vain viikkoja.  Harvoin sitä arkena aloittaa  päivän kuohuviiniä  siemaillen ja juo olutta saunoaessaan, saati  vedä  jäätelöä päivittäin. Mun mielestä tietyt asiat kuuluu kesään ja saakin kuulua.

Vaikka sitä kesällä tulisikin muutama kilo lisää, niin ainakin mulla se on joka vuosi tasaantunut aina  syksyn tullessa, kun se tavallinen arki taas alkaa ja rutiinit normalisoituu. Samalla  normalisoituu ruokailutottumuksetkin.

Mä en ylipäätänsä ymmärrä miten nykypäivänä ruoalla on niin suuri merkitys. Mennään ajassa vaikka 10 vuotta taaksepäin. En muista, että kukaan olisi kannellut mukanaan  munanvalkuaisia tai ollut maidottomalla, gluteiinittomalla, tai millä ikinä tahansakaan ruokavaliolla. (en tarkoita allergioita).  Tuntuu että kaikki on mennyt joka suhteessa jotenkin niin överiksi.

En missään nimessä puhu epäterveellisen syömisen puolesta, mutta jotenkin se tuntuu hassulta, että ihmisillä on nykypäivänä niin paljon erilaisia ruoka rajoitteita, mitkä ei perustu mihinkään. Mä ymmärrän kaikki erilaiset allergiat ja muut mutta en välttämättä niitä erilaisia trendejä. Jos on juhlia tai muita, niin jotenkin ehkä koen että on tietyllä tapaa epäkohteliasta kieltäytyä siitä ruuasta, mitä siellä on tarjolla. Ihan vaan sen vuoksi että se ei sovi omaan ruokavalioon. On myös mielestäni vähän hassua vaatia huomioimaan (jos kyseessä ei ole allergia)  jokaisen ruokavalio. Tuokoot silloin omat ruokansa mukana ja syökööt ne  sitten niistä  pakastepurkeista.

Ruokailu on myös erittäin sosiaalinen tapahtuma ja uskon että erilaiset dieetit ja muut rajoittavat todella paljon juurikin sitä sosiaalista kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa. Voin tästä kertoa ihan oman kokemuksen muutamien fitnessvuosieni  ajalta.  En halunnut koskaan lähteä esimerkiksi kavereiden kanssa syömään minnekään, koska koin että minulle ei ole tarjolla mitään sellaista ruokaa mitä voin syödä. Jotenkin tietyllä tapaa tein siitä myös numeroon. Tarkoittaa sillä sitä, että puhuin kovaan ääneen esimerkiksi, että mitenkä joku voi syödä noin rasvaista ruokaa.

Samalla alitajuisesti ajattelin, että minkä takia minä en voi itse sitä syödä. Se oli tietyllä tapaa todella ahdistavaa ja rajoittava.  Koin että tässäkin asiassa se kultainen keskitie on kaikista paras. Toki ne fitness dieetitikin on kehittynyt niiltä vuosilta. Jos voin antaa jotain neuvoja, niin kehoitan vaikka lähtemään siitä, että koittaa valmistaa itse mahdollisimman pitkälle kaikki omat ruokansa. Silloin näkee rehellisesti sen mitä ruokaa laittaa. Paistaako lihapullat voissa vai tekeekö  vähän terveellisemmän vaihtoehdon. Käyttääkö ruuassa litra tolkulla kermaa vai voisiko siihenkin olla joku toinen vaihtoehto. Ihan jo sillä että lisää paljon vihanneksia ja hedelmiä ruokavalioon pääsee jo aika pitkälle. Aamupalassa on myös todella monta erilaista vaihtoehtoa. Jos tuntuu että esimerkiksi smoothie ei ollut tarpeeksi täyttävää niin ainahan voi tehdä vaikka munakkaan aamulla.

Ohjeita löytyy pilvin pimein vaikka netistä hakemalla. Terveys blogeja on pilvin pimein, mistä saat takuuvarmasti hyviä reseptejä. Se vaan vaatii vähän viitseliäisyyttä. Ja ihan btw grillatakkin voi ihan terveellisesti.

Kesästä ja lomasta pitää saada nauttia. Siihen on meillä ihan jokaisella oikeus. Niin mää ainakin teen.

Ja hei! nyt kannattaa suunnata Biancaneven* verkkokauppaan. Sielä on kesä-alet meneillään ja tuotteita jopa -70%. Shoppaile TÄÄLTÄ*

-Umppu

Yksi kommentti

  1. Satu kirjoitti:

    Oon lihonu jo ennen kesälomaa 😀 toivon mukaan tasoittuu tosiaan syksyllä kun pikkuinen syntyy <3

    Mutta siis ihania kuvia teistä! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.