Hae
Prime Life by Umppu

Onko Priden kannattamisen takana trendikkyys?

Nyt juhlitaan sateenkaarikansaa ja he ovat juhliinsa täysin oikeutettuja. Itse mietin tätä asiaa toiselta näkökannalta. Mietin sitä niin, että onko kaikki ihmiset, jotka lisäävät profiilikuvaansa sateenkaaren aidosti ja rehellisesti sen aatteen takana? Musta tuntuu, että nyt on jotenkin todella trendikästä olla tämän kasvussa olevan ilmiön kannattaja. Jos ajattelen vaikka itseäni, niin kokisin sen omalla kohdallani juurikin tekpyhäksi, että lisäisin itselleni sateenkaaren kuvani päälle. En siksi etteikö minun mielestä asia olisi hyvä juttu ja siksi, että siinä nostetaan tärkeää aihetta esille, eli sitä paljon puhuttua tasa-arvo asiaa. Vaan siksi että jos sen tekisin, niin kokisin tekeväni vain siitä syystä, että haluaisin ihmisten ajattelevan, että vitsi toi Umppu on hyvä tyyppi.

Myönnän rehellisesti että mun mielestä on aivan mahtavaa, että nais ja miesparit voivat olla esimerkiksi vanhempia siinä, missä muutkin. En koe että he olisivat siinä yhtään sen huonompia, kun esimerkiksi tavallinen heteropari. Koen myös että he jos kukaan haluavat todella sen lapsen ja pitävät siitä huolen koska se ei ole niin itsestään selvyys, kun taas esimerkiksi heteroilla se voi olla yhden yön sutkautuksen tulos.

Myönnän myös rehellisesti, että mun on ollut vaikea ymmärtää esimerkisi miehiä, jotka pukeutuvat naisiksi eli transsukupuolisia. Näitäkin nimikkeitä on monta, enkä tiedä käytinkö nyt juuri oikeaa termiä.  Se ei ole mun asiani mitä kukin tekee ja jokaisella on oikeus toteuttaa itseään. Seuraan myös paljon ”trans” ihmisten upeita meikkitöitä ihaillen instassa. Ne on aivan upeita taideteoksia.  Ehkä se miksi tämä asia on ollut minulle ehkä se vaikein on se, että en tiedä tästä asiasta oikeastaan yhtään mitään. Mää ihan rehellisesti haluaisin jutella ja keskustella näiden tyyppien kanssa. En siksi että tuomitsisin heitä vaan siksi, että minua todellakin kiinnostaa tietää miksi, tai onko siihen edes mitään syytä. Mua kiinnostaa siksi, koska haluan tietää enemmän asiasta ja ymmärtää heitä paremmin. Asia on mulle ja uskon, että todella monelle Suomalaiselle hyvin tuntematon aihe ja tietyllä tapaa pelottava asia lähestyä.  Silloin siihen usein reagoidaan negatiivisesti. He eivät kuitenkaan ole mitään kummajaisia, vaan tavallisia ihmisiä siinä missä me kaikki muutkin.

Ehkä sen jälkeen kun tietämykseni olisi asiasta lisääntynyt ja ymmärtäisin, voisin ylpeänä laittaa sen sateenkaarilipun kasvojeni päälle ja olla ihan aidosti ja oikeasti aatteen takana. Musta olis ihana tutustua johonkin tämän edellämainitun vähemmistöryhmän edustajaan ja tehdä vaikka esimerkiksi tänne blogiini siitä juttua ja auttaa myös muita ihmisiä ymmärtämään tätä asiaa.

Mää uskon että ihan jokainen vähemmistöryhmään kuuluva on jotunut kokemaan kovia oman sukupuolisensuuntautumisen osalta. Se on asia mitä ei saa vähätellä. Uskon etä tässäkin on pitkälti kyse ihmisten tietämättömyydestä. Varmasti myös siitä, että esimerkiksi maailmalla julkisuuteen nousseet ihmiset mielletään jotenkin kummallisiksi. Olihan se itsestänikin esimerkiksi outoa, että viisuissa muutama vuosi sitten lauloi todella kaunis ihminen ”naisen” vaatteissa ja hänellä oli parta. En ollut sellaista ennen nähnyt ja siksi se tuntui jopa jotenki friikiltä.

Toivottavasti ihmiset ymmärtää tämän mun postauksen niin kuin sen itse ajattelin. Haluan ettei kukaan loukkaannu tai koe missään tapauksessa pahaa mieltä. Ja edelleen jos joku haluaisi avata omaa fiilistään asiasta niin, mulle saa laittaa mailia umppu@hotmail.com kuuntelisin ja kirjoittaisin siitä todella mielelläni.

Kuvien asu House of Brandon* Mekko*

Lue edelliset postaukset:

Mitä huomioida lasten kanssa matkustaessa? 

Mitenkä ihmiset sekoaa saadessaan lapsen?

Koska mulla menee hermot?

Onko Turkkiin nolo matkustaa?

Juhannus ulkomailla. Miksi?

Nais asiakkaista kieltätyvä parturi voi joutua oikeuteen

-Umppu

21 kommenttia

 1. Siiri Kiviharju kirjoitti:

  Moikka,

  Tosi hyvä kirjoitus! Mun mielestä moni yritys käyttää sokeasti Pride teemaa hyväksi ja siideripullojenkin etiketteihin on ilmestynyt sateenkaaren värejä. Eikä siinä mitään pahaa ole, mutta monet eivät ymmärrä sitä, että tämäkin lähtökohtaisesti hyvä asia on monelle hyvä tilaisuus lisätä myyntiä. No ei siitä sen enempää, mutta minusta ainakin tuntuu, että Helsingin pride kulkueesta on tullut monelle uusi tilaisuus ”vetää puistokännit”. Varmasti moni kulkueeseen osallistuvista on kulkueessa ideologian takia, mutta ainakin itse teininä kulkueeseen mentiin, koska joku ”tutun tuttu” oli sielä ja oli hauskaa mennä puistoon kaljottelemaan. Lisäksi kulkue jättää aikamoiset jäljet niinkuin mikä muu tahansa ulko ilmatapahtuma, koska osa ihmisistä ei osaa käyttää roskista ja roskia löytyy sitten kasapäin maasta.

 2. Nina kirjoitti:

  Itse aikoinaan osallistuin marssiin parinakin vuonna. Jossain vaiheessa porukan rajoittuneisuus alkoi kuitenkin pistää silmään. Bi-henkilönä en osan mielestä edustanut sateenkaariporukkaa riittävän hyvin, ja siirtymiseni heterosuhteeseen oli miltei rikos. Homman politisoituminen alkoi myös ärsyttää, eli jos et ole viimeisen päälle viher-vasemmiston kannattaja, olet natsi ja homofobikko. Lisäksi se yliräikeä ulkoasu on muuttunut enemmänkin pukukoodiksi kuin ylpeyden ja vapauden symboliksi. Ts. taviksena ja massan mukaan pukeutuneena et kelpaa. Kannatan edelleenkin Priden alkuperäistä aatetta, mutta se tuntuu toteutuvan paremmin kun menen marssin sijaan vaikka lenkille. Silloin voi vapaasti olla bi, käyttää harmaata paitaa ja kannattaa sitä puoluetta mitä itse haluan.

 3. Jenni Räbinä kirjoitti:

  Hei! Täytyy myöntää, että hieman jännitti sateenkaari-ihmisenä tulla lukemaan juttua, mutta turhaan. Kirjoitit tosi hyvin! Näen myös, että tietämättömyys tuo ennakkoluuloja ja jopa pelkoja eri asioista. Ja juu, termi meni hiukan mönkään, mutta lauseen jatko pelasti 🙂 itsekään en pysy termistössä mukana. Ja kun kaikenlaista löytyy, puolisoni ei ole puhtaasti nainen eikä mies, hän on genderfluid, syntynyt naiseksi ja odottaa paraikaa meidän ekaa vauvaa. ?

 4. Vuoden Äiti kirjoitti:

  ”Myönnän myös rehellisesti, että mun on ollut vaikea ymmärtää esimerkisi miehiä, jotka pukeutuvat naisiksi eli transsukupuolisia. Näitäkin nimikkeitä on monta, enkä tiedä käytinkö nyt juuri oikeaa termiä.”

  Kun luin tuon kohdan, sydänalaa kouraisi, koska olin varma, että saat heti negatiivisia kommentteja. Onneksi ainakin ensimmäiset kommentoijat näyttävät ymmärtäneen pointtisi.

  Todella hyvä kirjoitus sinulta. Toivottavasti moni pysähtyy miettimään.

 5. Tessukka kirjoitti:

  Toi koko homma on mennyt jossain piireissä överiksi. Ihanaa on että meitä on erilaisia ihmisiä, mutta mun raja tulee vastaan siinä että mua heteroihmisenä aletaan leimaamaan rajoittuneeksi kun en lisäile lippua parvekkeelle, mene mukaan marssiin tai lisää ”yhden kliksautuksen” sateenkaarikuvaa Facebookiin… suorastaan sain asiasta vihat päälleni. Itse en koe asiaa omassa elämässäni tärkeäksi ja oikeastaan asia on viimeisen parin vuoden aikana alkanut tuntua entistä vieraammalle, sillä osa tämän aatteen kannattajista ei hyväksy sitä että minä jatkan elämääni prideviikolla normaalisti! Ja poliittinen vakaumus on kanssa aikamoisen arvostelun kohteena näissä piireissä, joita minä tiedän.

  Lapset ihmetteli Stadin keskustassa sateenkaarilippuja ja heille selitin asian ja sen jälkeen olivat että ok ja asia unohtui… prideskumpan ostin joskus Alkosta ja se oli hyvää :p suosittelen!

 6. Kati kirjoitti:

  Niin mahtava kirjoitus! Oot yleensä ainoa blogisti joka uskaltaa myöntää oman tietämättömyytensä ja kirjoittaa rohkeasti mitä ajattelee. Allekirjoitan tosi monta juttua tästä. Tuntuu tosi tekopyhältä että kaikki vaan yrittää teeskennellä ymmärtävänsä asioita joita ei ymmärrä, ja kannattaa juttuja vaan saadakseen lisänäkyvyyttä – mieluummin myöntää ettei ymmärrä, niin voi oppia uusia juttuja. Oot mahtavan rohkea ja rehellinen blogisti, pakko myöntää taas kerran!

 7. Lt kirjoitti:

  Täällä onkin jo tullut esille paljon kommentteja, joista olen ihan samaa mieltä.

  Mutta se ylikorostaminen taas on mielestäni turhaa. Vielä kukaan läheisestä kaveripiiristäni ei ole lisännyt pride-lippua facebook-kuvaansa vaikka tiedän, ettei kukaan ole asiaa vastaankaan. Mutta kukaan ei koe tarpeelliseksi korostaa mielipidettään, koska suurimmalle osalle ”nekin” ovat vain ihan tavallisia ihmisiä.

 8. Henna kirjoitti:

  Umppu sie oot paras! Keep up great work <3

 9. Teresa kirjoitti:

  Väittäisin kyllä, se nimenomaan on trendikästä juuri nyt. Samoin kuten feminismi.

 10. HannaK. kirjoitti:

  Laitan vielä yhden kehun, että tämä oli todella hyvä postaus! Varmasti moni on samaa neutraalia mieltä kanssasi.

 11. Jenna kirjoitti:

  Siis ekana mun mielestä ihan mahtavaa kun uskaltaa myöntää omaa tietämättömyyttä ja sitä kautta ennakkoluuloja. Lisäksi vielä et oot täysin avoin keskustelemaan, jotta saa lisää tietoa. Jos olis mahdollisuus klikata niitä tykkäyksiä niin jo pelkästään tästä tulis.

  Mun mielestä kanssa jossain määrin asiaan tullut kaupallisuutta mikä ei ole ollenkaan hyvä juttu. Alkuperäinen ja tärkein asia, jossa tuodaan tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia esiin taas on ihan mahtava juttu. Ei tartte kuin mennä tuonne itä naapuriin niin ei ole enää tämäkään oikeus niin yksinkertainen asia.

  Itse en bi-ihmisenä osallistu kulkueeseen, vaikka olisi ollut mahdollisuus tullakkin. Ihan vaan jo sen takia että harmittavan usein bi:nä saa kokea syrjintää vähemmistöryhmässä… Mikä on uskomatonta, mutta totta. Et ole tarpeeksi sitä tai tuota. Ninan kanssa siis samoja kokemuksia syrjimisestä. Samaa shaibaa tulee myös sitten heteroilta, että on sitten liikaa… Bi:nä on tavallaan vähän kuin väliinputoaja, et ole homoseksuaali, muttet myöskään hetero, joten molemmista saa syrjintää osakseen. Lisäksi luin vasta tutkimuksen, jossa bi-nainen on suuremmassa vaarassa joutua seksuaalisen väkivallan uhriksi… En siis suuntautumista mainosta, mutten piilotakkaan.

 12. Lesbo kirjoitti:

  Itelleni lesbona on aivan sama että lisäileekö heterot sateenkaariteemaa Facebookiin vai ei, Pride on meidän (seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen) juhla. Haluan kuitenkin huomauttaa termien käytöstä: transsukupuoliset eivät olen ”miehiä naisten vaatteissa” vaan transsukupuolinen nainen eli transnainen on nainen, joka syntymässä on määritelty mieheksi. Samoin toisin päin, eli transmies on syntymässä naiseksi määritelty mies. Kun cis-mies pukeutuu ”naisten” vaateisiin, puhutaan dragista.

  • primebody kirjoitti:

   Kiva kun selvensit asiaa, koska niinkuin sanoin niin mulla ainakin termit menee sekaisin ja uskon että myös monella muullakin. Yksi syy on tietämättömyys.

 13. Maarit kirjoitti:

  Varmaan jotkut lähtee mukaan pride-touhuun ihan vaan trendikkyyttään, ja mikäpä siinä(kään) olisi vialla.

  Minä ja muut kaltaiseni heterotavikset tuttavapiirissäni osoittavat sillä kuitenkin pääasiassa solidaarisuutta ja uskoisin, että tämä on se tyypillisin syy. Että meidän mielestä on ihan jees olla oma itsensä, olit sitten mikä olit. Että kaikki me ihmiset olemme tasa-arvoisia.

  Moni seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva on yhä kaapissa tai saattaa kokea syrjintää, uhkaa, kiusaamista ja vihaa. Siksi minusta on tärkeää osoittaa, että minulle on ihan fine, olet mikä olet. Pieni ele, mutta saattaa lämmittää jonkun muun mieltä.

  Parastahan olisi, jos pridea ei enää tarvittaisi, vaan erilaisuus oli ihan arkipäiväistä ja normaalia kaikille.

  • primebody kirjoitti:

   Joo näinhän se on.. se mikä itseäni tässä jutussa oikeesti kummastuttaa niin esimerkiksi useampi kommentoija, kuka kuuluu nöihin vähemmistöihin ei koe itseään tervetulleeksi esimerkiksi Prideen. Jos aatteena on että jokainen saa olla mitä on niin oletan sitä ainakin itse vähintään näiltä vähemmistöiltä. Ettei he ns.syrji omiaan.

  • Maarit kirjoitti:

   Kyllä, joo, harva yhteisö on täysin yhtenäinen ja vailla keskinäisiä jännitteitä. Harmi, että kaikki eivät tunne oloaan tervetulleeksi prideen. Samoin olen omasta tuttavapiiristä kuullut, ettei pride-touhu edes kiinnosta kaikkia vähemmistöön kuuluvia. Itse olen ollut mukana sekä kavereiden että lasten kanssa.

   Itse koen tärkeäksi näyttää kannatusta ja puhua moninaisuuden puolesta ääneen senkin vuoksi, että omat lapset, niiden kaverit, työkaverit, alaiset ja kaikki muut joiden kanssa olen jatkuvasti tekemisissä tietävät mielipiteeni ja ehkä sen vuoksi eivät piilottele, arkaile tai pelkää olla sitä mitä ovat.

 14. Johanna kirjoitti:

  Hei.
  Mun mielestä kaikilla saa olla oma mielipide. Eli on yksittäisen ihmisen hassua miettiä tämänkin asian äärellä että pakko toimia tietyllä tavalla tai pakko kertoa oma mielipide tästäkin asiasta. Se että ei käsittele aihetta facessa tai blogissa ei ole vielä mielipide. Yrityksillä on mielestäni oikeus käyttää pride-teemaa markkinointiin onhan yrityksen tarkoitus tehdä voittoa muutenkin. Taustalla toivon toki olevan myös suvaitsevaisuuden kannatus&lisäys. Itse halusin tuoda asiaa esiin edes pienen ripauksen verran koska ystäviini kuuluu homoja mutta ennen kaikkea oman tyttäreni takia. Hän on sairastunut vaikeaan masennukseen kiusaamisen takia, yksi seurustelusuhde tytön kanssa myös takana. Haluan näyttää esimerkilläni että kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia ja tärkeitä ja jokainen saa elää omaa elämäänsä haluamallaan tavalla. Ei se toki vaadi mahdotonta hössötystä priden tiimoilta.
  Kiitos kivasta blogista sinulle, maailmaan mahtuu puhetta ja mielipiteitä. Ymmärrän hyvin että aihe herättää keskustelua?

 15. nessu kirjoitti:

  Selventäisin tähän vielä että kaikki vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin pukeutuminen ei ole dragia. Drag on usein ”yliampuvaa” naiseuden korostamista peruukkeineen ja vahvoine meikkeineen. Jos mies kokee haluavansa pukeutua naisen vaatteisiin niin oikea termi tälle on transvestiitti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.