Hae
Prime Life by Umppu

Nais asiakkaista kieltäytyvä parturi voi joutua oikeuteen!

Nais asiakkaista kieltäytyä parturi voi joutua oikeuteen. Lue juttu TÄSTÄ linkistä, mihinkä kirjoitukseni perustuu! Palaan tähän arkaan aiheeseen edelleen, nimeltään tasa-arvo. Luin taas meihin kampaajiin ja partureihin kohdistuvaa artikkelia. Se käytännössä koskee sitä, että nykypäivän trendi on mennyt siihen meidän alalla että perustetaan erillisiä partureita. Parturi leikkaus tarkoittaa rehellisesti sanottuna miesten hiustenleikkaus. Vaikka se ei tarkoita sitä etteikö sitä samaa leikkausta voisi toteuttaa naiselle, mutta jos olen rehellinen niin tähän päivään mennessä en ole leikannut kenellekään naiselle ainoatakaan, niin kutsuttua miesten mallia.

Mulle henkilökohtaisesti on aivan sama, istuuko penkissä mies, nainen, taikka miksi kukakin itseään kutsuu. Palvelen heitä kaikkia saman arvoisesti. Se mikä tässä asiassa johtaa ristiriitaisuuksiin meidän alalla työskentelevien näkökulmasta, on ehkä ennemminkin se, että ihmiset tulevat halvemman hinnan perässä. Jos sinulla on pitkät hiukset et voi valita lyhyen hiuksen leikkausta, vaikka se on edullisempi.

Syy on yksinkertaisesti se, että siihen menee enemmän aikaa. Ei se, etteikö jotain leikkausta voisi tehdä jollekin. Tämä on minun omasta mielestäni tietyllä tapaa hieman hullunkurinen asia. En koe että tässä on kyse millään tapaa syrjinnästä väheksymisestä tai ennen kaikkia tasa-arvosta, vaan siitä että me ketkä työskentelemme alalla tiedämme kuinka paljon varaamme aikaa mihinkin työhön. 

Itse varaan pitkään hiuksien leikkaukseen tunnin aikaa siitä syystä, että pesen hiukset föönaan, leikkaan, kuivaan ja viimeistelen. En tee  esimerkiksi sellaista palvelua, kun likaisten hiusten tasaus, siitä syystä, että se olisi asiakkaalle edullisempi, vaan siitä syystä että en saa sellaista jälkeä mitä haluan. Jos leikkaan likaisia hiuksia eivät ne asetun luonnollisesti. Samoin likaisten hiuksien leikkaaminen tylsistyttää saakseni mitkä maksavat 100:ja euroja. Myöskään lopputulos ei ole sillon sellainen minkä haluan liikkeestäni ulos kävelevän. Tässä jutussa myös sanottiin, että jokaisella on oikeus brändätä liikkeensä mitenkä haluaa. Jo tässä näen ristiriidan.

Nykyään meidän alan koulutus on muuttunut siihen suuntaan että opiskellaan esimerkiksi vain parturi leikkauksia. Mun mielestä silloin mikään laki ei voi vaatia valmistuneen parturin leikkaamaan jotain sellaista mallia esimerkiksi naiselle, mitähän ei käytännössä edes osaa tai ole koskaan leikannut. Ja vain siitä syystä että hinta olisi edullisempi. Jos hän kieltäytyy niin silloin vedetään tasa-arvokortti esiin. 

Mun mielestä tässä hommassa mennään päin metsää, sillä ensin koulutus pitäisi olla sitä luokkaa että se palvelee tasa-arvoisesti kaikkia asiakkaita eikä toisinpäin. Sain itse taannoin varotuksen tasa-arvovaltuutettulta siitä syystä että hinnastossamme oli miesten sekä naisten palvelut erikseen. (ei ole enään, vaan ne on muutettu parturi ja kampaamopalveluiksi).  Jollen sitä olisi vaihtanut parturi sekä kampaamopalvelut nimikkeillä, olisin voinut joutua oikeuteen maksamaan korvauksia tästä asiasta loukkaantuneille. 

Mä en usko että kukaan meidän alalla työskentelevä haluaa tahallisesti olla jotain ihmisryhmää kohtaan epäoikeudenmukainen. Palvelun hinnoittelu on tehty asiakkaita varten ja sitä varten että jokainen osaa ennalta kertoa mitä mikäkin palvelu maksaa. Ei siitä syystä että haluttaisiin tehdä jollekkin kiusaa.

Jos minulle haluaa joku nainen tulla asiakkaaksi ja valitsee hinnastosta parturi leikkauksen, niin tein sen hänelle oikein mielellään tai toisinpäin. Kyse on nyt vaan käytetystä ajasta mihinkään hinnoittelu perustuu ei mistään muusta ja siitä että asiaka osaa varata oikean ajan. Meillä on hinnastossa hiustenleikkaus parturipalvelu (sivut koneella). Kun tähän palveluun tulee esimerkiksi nainen, kuka sanoo etten halua että sivut leikataan koneella niin onko hänellä silloin oikeus saada palvelu sillä hinnalla, vaikka teen hänelle ihan eri työn minkä hän on varannut, vain siitä syystä että hän haluaa palvelun samalla hinnalla? Ja huomiona tähän hinnastaossa on myös lyhyiden hiusten leikkaus, polkka, puolipitkä, pitkä, superpitkä ja paksu.

Eli tiivistettynä syy minkä takia naisten palvelut maksavat yleensä enemmän on se että niihin käytetään enemmän aikaa. Ihan yhtälailla jos mies tulee pitkillä hiuksilla ja halua niistä lyhyet niin siitä veloitetaan enemmän, kuin se parturi leikkaus. En tiedä voiko nykypäivänä enään edes sanoa mies vai nainen, kun tuntuu että kaikki on mennyt niin mahdottomaksi.  

Mää tykkään mun työstä ja ihan jokaisesta asiakkaasta. Kaikki on tervetulleita mun penkkiin. Tämä asia ei vaan mee mun kaaliin. Aion jatkossakin rahastaa asiakkaita käytetyn ajan mukaan, enkä sen mukaan mikä on hinnastossa halvin palvelu..

Lue edellinen postaus: Mitä tapahtui matkalla?

Mekko House of Brandon* Sieltä koodilla UMPPU20 sat -20% alennusta vielä muutaman päivän. Mekko löytyy TÄÄLTÄ*

-Umppu

3 kommenttia

 1. T kirjoitti:

  Selvensit mielestäni todella hyvin
  parturi- ja kampaamopalveluiden eron ja sen, mistä hintaero koostuu.

  Näinhän se juurikin on kuten kirjoitit. Jos hiuksissani olisi samanlainen malli kuin miehelläni, voisin hyvin varata ajan parturipalveluun sillä hinnalla. Mutta koska hiukseni ovat jotain muuta, en halua niihin ”parturi”leikkausta vaan kampaamopalvelun.

 2. Luana kirjoitti:

  ”Aion jatkossakin rahastaa asiakkaita käytetyn ajan mukaan, enkä sen mukaan mikä on hinnastossa halvin palvelu..”

  Tää ei kyllä teidän hinnaston mukaan ole totta, kuten sanoit yhdessä aiemmista aiheesta kirjoittamistasi postauksista itsekin: ”No jos väännetään ja käännetään. Jos on pitkähiuksinen ohut tukkainen asiakas. Hänelle varataan esim palvelu väri/leikkaus pitkät hiukset joka maksaa 150e…. vieressä istuu nainen kenellä on super paksut hiukset mutta polkka mittaiset joka maksaa esim 125e. Polkassa saattaa kestää kauemmin, mennä enemmän ainekuluja mutta silti se rahastetaan polkan mukaan.. vaikeita asioita hinnoitella esimerkiksi etukäteen.”

  Teidän hinnastossa on siis ajat hiusten pituuden, ei niihin menevän ajan mukaan.

  Mä käyn Tampereella parturi-kampaamossa, jossa on hiustenleikkauksissa on minuuttiveloitus. Mun pitkien ja paksujen hiusten leikkaamiseen meni viimeksi 7 minuuttia, vaikka olen nainen! Maksoin lystistä tällä kertaa siis 7 euroa. Edellinen käynti oli puoli vuotta aiemmin. Pisimmillään hommaan on mennyt 15 min. Mies käy samassa paikassa, hänellä hinta joka kerta samaa luokkaa, vaikka ollaan eri sukupuolta ja meillä on erilaiset, eri mittaiset hiukset.

  Mä ymmärrän, että kyse on erityyppisistä kampaamoista; teillä luksus kuuluu hintaan, joissain paikoissa luksusta ei ole pakko ottaa ja selviää halvemmalla. Esimerkiksi itse inhoan hiustenpesua kampaajalla, koska kaikki tähän mennessä kokeilemani tuolit on saaneet niskan kipeäksi (kyllä, on säädetty eri asentoon jne). En siis missään nimessä halua pesua ellei se ole ihan välttämätöntä. Tästä lähtien menen puhtailla hiuksilla ja olisin mennyt aiemminkin, jos olisin tuosta likaisuuden tylsistyttävästä vaikutuksesta tiennyt.

  Oon muuten käynyt teillä kerran värjäyksessä ja leikkauksessa, eikä pahaa sanottavaa ole kuin ehkä vähän juuri hinnoista. Palvelu oli hyvää ja pidin lopputuloksesta, mutta saman kokemuksen olen saanut erittäin paljon halvemmalla hinnalla. Viimeistelyä en tainnut teilläkään ottaa, koska en arjessa halua altistaa hiuksiani kuumuudelle ja olin menossa hikoilemaan vielä samana päivänä. Pointtina se, että itse arvostan sitä, että en joudu maksamaan sellaisesta palvelusta, jota en välttämättä tarvitse.

  • primebody kirjoitti:

   Olet tietyllä tapaa asian ytimessä. On asiakkaita jotka eivät halua kaikkea. Siihen vielä puutun, että jos asiakas on varannut itselleen liian ”kalliin” palvelun esim pitkät hiukset väri ja leikkaus 2,5h ja sen saa valmiiksi tuntia aiemmin, niin itse veloitamme edullisemman hinnan ja kerron minkä ajan hän voi varata seuraavalla kerralla.

   Me olemme hetki sitten hankkineet hierovat pesupaikat, missä saa jalat nostettua ylös ja asiakkaat on niistä todella pitäneet. Me haluamme tehdä hieman ekstraa ja ke kuuluu meillä hintaan. Mun mielestä esim sinun tilanteessa on hyvä että olet löytänyt itsellesi sopivan paikan, missä rahastetaan minuuttien mukaan. Jos mietitään niin hinta on kuitenkin aika sama kun meillä, kun hintaan lisätään animekulut.

   Onneksi liikkeitä on erilaisia ja varmasti kaikille löytyy sopiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.