Hae
Prime Life by Umppu

Mua ahdistaa alkoholi

Voikohan tämän nyt sanoa ääneen… en tiedä mutta sanon silti, niinkun tapoihin kuuluu. Mulla äitiys on vienyt kokonaan viinanhimon. Ehkä vähän vahva sanonta viinanhimo, mutta tarkoitan sillä seuraavaa.  Varmasti jokainen on kuullut lausahduksen useita kertoja, missä sanotaan että: En mä sinne aio selvinpäin mennä, tai että en mää siä selvinpäin aio katteella kännisiä ihmisiä. Mäkin oon joskus käyttänyt tota samaa sanontaa ja nyt jotenkin tuntuu tosi hullulta, että ajattelen ihan päinvastoin asiasta.

Vaikkei musta mitään apsolutistia oo tullutkaan, niin mulla riittää tasan yks drinkki. Yks iso lasillinen viiniäkin voi tällä hetkellä olla liikaa, koska mä humallun siitä. Mää en tykkää ollenkaan ittestäni humalassa. Mää en voi sillon kontrolloida itseäni ja saatan sanoa jotain asioita mitä kadun myöhemmin.

Nyt kun puhuin juhlista ja käänteisessä merkityksessä, niin tarkoitan sillä sitä, että mua tietyllä tapaa tällä hetkellä ahdistaa kaikki juhlat. Mua ahdistaa se että Suomessa lähestulkoon aina oletetaan, että kaikki haluaa juoda alkoholia ja vetää kännit. Olet kummallinen jos et juo tai saat vastata koko illan raskaus kyselyihin.  Mua ylipäänsä ahdistaa ja se ajatus että mun pitää juoda alkoholia. Tää on ehkä tietyllä tavalla vähän ristiriitaista, koska jos mulle tarjotaan vaikka skumppalasi niin kyllä sen multa tyhjennä saa takasin.  Mutta tavallaan semmonen juhlissa väkisin juominen oli jäänyt niinku ihan kokonaan pois

Mä saatan kerran kaksi vuodessa käydä jossain tapahtumassa, missä on ottanu vähän enemmän alkoholia. Mulla on sen jälkeen varmaan viikon kestävä järkyttävä morkkis ja mä ehkä jotenki hassusti sanottuna pelkään ihmisiä. Vaikken nyt mitään sen kummallisempaa olisi tehnykkään, niin mä mietin että kukakohan mutta näki ja mitäköhän mä tein ja sanoinkohan mä sille jotain, vaikka mä tietäisin että mä en oo tehny mitään tyhmää. Se olotila on jotenkin todella ahdistava ja masentava.

 

Joskus nuorempana ne aamut, kun heräsin pikkusessa krapulassa oli ihan hauskoja. Naureskelit vähän eilisillan tapahtumia ja hait kavereitten kanssa hyvää ruokaa. Olitte rennosti ja ei siinä mitään. Mutta nykyään se on jotain ihan muuta. Jos viikonloppuna on ollu juhlat, niin ehkä torstaina saatat olla elävän kirjoissa. Myöskin se että käytän nykyään niin vähän alkoholia niin ja yksi lasi viiniä voi tehdä mulle pahan krapulaan. Se ei tee silloin sitä henkistä pahaa oloa mutta aivan jumalattoman päänsäryn.

Vuosia kestänyt väsymys vaikuttaa myös tietenkin asiaan. Se että mä en jaksa valvoo kovin myöhään ja jos valvon, niin mulla tulee sitten valvomisestakin todella huono olo ja päänsärky.  Jos on ihan rehellinen niin mua tiettyllä tapaa ahdistaa olla kännisten ihmisten ympäröimänä ja se että joku tulee hönkiin viinan hajusella hengityksenllä kertoessaan samaa juttua kolmatta kertaa on todella raskasta. Vaikka et haluisi olla töykeä niin humalaisenlle ihmiselle on todella vaikea sanoa, että hei mä en nyt jaksa enää kuunnella tota samaa juttua viidettä kertaa. Lähes sataprosenttisen varmuudella saat riidan aikaiseksi tai jonkun muun kohtauksen.

Mun mielestä tällä hetkellä kännissä olevat ihmiset on jotenkin ehkä jopa ällöttäviä ja vastenmielisiä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä etten tykkäisi näistä henkilöistä vaikka ihmisinä .Se tarkoittaa sitä että en pidä ihmisistä humalassa. 

Tähän asiaan saattaa olla montakin syytä uskon että suurin syy on se pitkään vaivannut väsymys. Siitä palautumisesta voi kestää vielä vuosia. Toinen asia on ehkä tietynlainen vastuuntunto, koska olen hyvin pienten lasten äiti ja tiedän että ne velvollisuudet kutsuu joka aamu.  En halua juoda itseäni sellaiseen tiedottomaan tilaan, koska jos jotain tulisi tai sattuisi niin mikään ei olisi kamalampaa, kun se että äiti olisi niin humalassa, etten pystyisi huolehtimaan lapsistani.  En tiedä ajatteleeko kukaan samalla tavalla ku minä?

Jokainen elää tätä elämäänsä sillä tavalla kuin haluaa. Joidenkin ihmisten tapa rentoutua on vetää kunnon kännit, eikä siinä sinänsä mitään pahaa ole, sillä se ei vaikuta minun elämääni. Mutta minun tapa se ei ole eikä varmasti koskaan tule olemaankaan.

Minkälaisia ajatuksia alkoholinkäyttö muissa pienten lasten vanhemmissa herättää? Olisi mielenkiintoista tietää onko se sinun tapa rentoutua? Kiskasta kerran kuussa kunnon känni, vai onko se jotain muuta? En tiedä onko tähän olemassa mitään oikeaa vastausta tai tarviiko edes olla.

Kuvat Noora Näppilä

Mekko Zara

Lue edellinen postaus: Parisuhde umpikujassa?

-Umppu

25 kommenttia

 1. Marja kirjoitti:

  Mä olen ihan samoilla fiiliksillä ja mun lapset ovat jo teini-iässä ja itse kohta sen 40-v. Muutama vuosi siinä sitten niin kävi, että aloin inhota alkoholinkäyttöä. Nyt on välillä vaikeaa vaikka kaverit ovat jo siihen tottuneet etten juo, mutta ei musta oo hauskaa viettää iltaa niiden kanssa kun joka tilaisuuteen kuuluu alkoholi. Mun on niin paljon ihanampi herätä kun uni on ollut laadukasta ja palauttavaa. Vuosi kaudet kun on ensin menny niillä vähillä huonoilla unilla ja nyt kun mun on mahdollista vaikuttaa omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin mä myös teen sen ja voin kertoo, että se tuntuu hyvältä! Okei, otan mäkin joskus ja jouluna esim. lasin kuohuvaa, mutta siihen on aina joku ihana syy ja oma halu. Vielä kun muut hiffais sen et selvinpäinkin voi olla kivaa!

 2. Catsku kirjoitti:

  Joskus päähän vilahtaa ajatus ”oispa kiva käydä viettämässä iltaa kavereiden ja herra alkoholin kanssa!” Ja kun se mahdollisuus aukeisi sitten joskus kaukaisessa tulevaisuudessa, ensimmäinen drinkki kädessä ajattelen ”mutta mun täytyy kuitenkin herätä aamulla”. Yleensä myös haluan todella aikaisin kotiin, olematta katkera kenellekkään. Suurinosa kanssaolijoista ei halua ymmärtää sitä. Ps. Olen kuitenkin klo 21 valmis nukkumaan ja alkoholi vaan väsyttää lisää.

 3. M kirjoitti:

  Itselläni ei vielä ole lapsia, mutta löysin itseni juuri kuvailemastasi tilanteesta, joissa olin firman juhlissa. En juonut alkoholia, koska en jaksanut ja halusin aikaisin kotiin nukkumaan rankan viikon jälkeen. Ja tähän KUMMALLISEEN käyttäytymiseeni ei löydetty muuta syytä kuin että olen raskaana. ” katsotaan kuukauden päästä, jos vaikka sitten uskallat paljastaa. ” naureskeltiin. Koin oloni aika ahdistavaksi ja juhlat loppuivatkin osaltani aikaisin.

 4. Riikka kirjoitti:

  Täysin samat fiilikset! Lasi tai kaksi vielä OK, mutta heti kun humpsahtaa hiprakan puolelle, seuraavat 4-5 päivää vähän ahdistaa, maailma näyttäytyy kökkönä, masentaa, olo ei yksinkertaisesti ole oma itsensä. Nykyään tiedostan tämän ja jos päätän juoda enemmän, olen valmistautunut myös siihen että seuraava viikko on sitten taas vähän vaikeampi. Ja toisaalta ne paskat fiilikset kestää kun tietää olevan ohimenevää.

 5. Anne Koo kirjoitti:

  Word!

 6. Nimimerkki kirjoitti:

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta Umppu! Olen alkanut itse kiinnittämään alkon käyttöön huomiota, erityisesti iltamenoissa/baarissa, vaikka iltamenoja tms on nykyisin äärettömän vähän. Maltillinen käyttö on minulle ok, joskin väsy on jälkeepäin kova. Mielestäni nykyisin nainen ei vaan voi olla humalassa kaupungilla kulkiessaan, koska silloin omasta turvallisuudesta ei voi huolehtia.

  Minua raivostuttaa se, että muille ihmisille ei mene jakeluun, etten välttämättä halua ottaa snapseja tai ’vielä yhtä kierrosta’. Voin pitää hauskaa myös selvinpäin, jammata yms. Olen jopa saanut kokea, että olen ilonpilaaja, kun olen yhden jättänyt välistä ja juonutkin soodaa! Perkele.

 7. Teresa kirjoitti:

  Samoja ajatuksia, äitiyden myötä sitä todellakin katosi ns. viinanhimo. Kännissä sitä vaan ihminen ei oo oma ittensä.Edelleen silti osaan pitää hauskaa tätä on hieman vaikea ystävien ymmärtää, joilla ei lapsia

 8. Sonja kirjoitti:

  Hei,Niin totta. Itsellä sama asia ja kun ei voi alkoholia sairauden takia juoda paljon. Silti saa paheksua katseita ja juhlissa oikekn tyrkytetään alkoholia. Kysellään mikä on kun et ota. Eri asia ottaa kotona yksi lasi siideriä, onneksi kaupoista löytyy miedosti alkoholia sisältäviä tuotteita. Monesti jää juhliin tai työpaikan illaniatujaisiin menemättä kun ei huvita alkaa aina selittämään miksi ei halua ottaa yhtään. Ei siinä jos joku haluu sitä ottaa mutta miksi pitää känniin asti juoda. Rento nautiskelu kohtuudella hyvässä seurassa ok. Itsellä ei ole vielä lapsia. Mielestäni lasten vanhemmille ei kuulu kännääminen silloin kun lapset ovat kotona. Yksi kalja tai lasi viiniä ruuan /saunan yhteydessä ok. Minun tapa rentoutua ei ole alkoholilla. Mukavaa kesää . Ja monet alkoholittomat tuotteet super kivoja ?.

 9. Emilia kirjoitti:

  Olin ennen kova bilettämään ja alkoholi kuului lähes joka viikonloppuun. Se oli paras tapa rentoutua kavereiden kesken, raskaan työviikon jälkeen. Mullakin oli aina ihan sairas morkkis, vaikkei ollut mitään syytä.. ehkä ihan vaan juominen riitti siihen 😀 Nyt olen pienen pojan äiti ja suhtautuminen alkoholiin on muuttunut ihan täysin! Ei voisi yhtään vähempää kiinnostaa lähtee baariin lotraamaaan alkoholilla. Osaan nykyään rentoutua muulla tavalla ja nautin elämästäni näin:) Muutaman kerran vuodessa tosin kaipaan maailmanparannus iltaa ystävien kanssa, mutta nekin hetket vietän mieluiten jonkun kotona/mökillä/jossain rauhallisessa paikassa, kuunnellen hyvää musaa, syöden ja juoden 🙂 Muutenkin äidiksi tulon jälkeen omasta terveydestä huolehtiminen on ollut erityisen tärkeetä, sillä haluan olla paras äiti maailman rakkaimmalle ihmiselle ja haluan viettää mahdollisimman pitkän ja terveen elämän hänen kanssaan <3

 10. Veera kirjoitti:

  Mua ahdistaa tupakointi, mikään ei pilaa esim terassilla ruokailemista perheen kanssa kun se että joku idiootti tulee siihen sauhuttelemaan? se haju on jotain niin järkyttävää.

  • primebody kirjoitti:

   Joo ei se kivaa ole. Pitäis kyllä tupakoitsijoiden katsoa ympärilleen ja mennä vaikka vähän kauemmaksi tupakoimaan.

 11. Cemm kirjoitti:

  Ihan samat ajatukset alkoholista! Oma äiti joi liikaa vuosia kun olin lapsi ja en koskaan halua samaa omille lapsilleni. Valmistuin juuri sairaanhoitajaksi ja tarjolla oli alkoholitonta kuohuviiniä, joka on muuten ihan yhtä hyvää eikä tule pahaa oloa. Tottakai on ihmisiä jotka osaa ottaa kohtuudella mutta itse juon mieluummin muuta kun alkoholia.

 12. Anna kirjoitti:

  Pakko kommentoida kun en ole itse koskaan käyttänyt alkoholia niin se asia erottaa väistämättä valtaväestöstä. Ja se on mielestäni surullista. Tuntuu, että nimenomaan suomessa jos et juo, olet automaattisesti outo tai hihhuli. Heti lokeroituu alkoholia käyttävien silmissä johonkin ”outoon porukkaan”. Ja yleensä kaikkeen hauskanpitoon liittyy alkoholi. Oli se sitten työporukan kanssa tai samanikäisten nuorien..

 13. Kahden lapsen äiti kirjoitti:

  Mulla aika samat fiilikset, ahdistaa myös se että osa ”äiti kavereista” tykkää edelleen käydä säännöllisesti viihteellä ja kun et itse ole yhtään moisesta kiinnostunut niin olet se outolintu, tylsä, liian äiti-ihminen jolla ei oo muuta elämää ku lapset tms. Eikä mulla ainakaan ole kyse siitä ettei voisi lasten takia lähteä, mutta kun ei vaan enää huvita, mieluummin käyttää sen ajan perheen yhteiseen aikaan tai jos lapset olisikin hoidossa tms niin käyttäisin sen ajan oikeesti lepäämiseen ja vaikka parisuhteen laatuajan viettoon käymällä vaikka hyvin syömässä ja ottamalla siinä lasin viiniä ja menemällä ajoissa nukkumaan 🙂 ja kun ei tuo juhliminen enää innosta niin en näe mitään tarvetta kiikuttaa lapsiani jatkuvasti hoitoon vaikka mummolle, vain siksi että pääsisin itse juhlimaan… Se ei vaan tunnu MINUN JUTULTA, vaikka muut niin tekisi.

  • primebody kirjoitti:

   Joo sama juttu.. ei oo vaan enää se mun juttu. On sielä baarissa ehditty luuhaan jo ihan tarpeeks elämän aikana

 14. Siira kirjoitti:

  Vähän samanlaiset ajatukset. Voin juoda silloin tällöin vaikka yhden siiderin, mutta känniä ja kännisiä ihmisiä en kaipaa. Olin pitkässä suhteessa, jossa mies alkoholisoitui, joten sekin varmasti vaikuttaa asiaan, että en kaipaa viinanhajuisia ihmisiä. Onneksi nykyinen mieheni on samoilla linjoilla mun kanssa, että sitä alkoholia ei tarvi joka ripauksen juoda. Ja tosiaan nyt kun on suht pieniä lapsia, niin sitä ei vaan kykene valvomaan ja juomaan yhtä yötä ilman, että siitä seurais viikon väsymys…

  • primebody kirjoitti:

   Samoilla linjoilla. Tästä univajeesta johtuen olo on jatkuvasti krapulainen 🙂

 15. Heidi kirjoitti:

  Samoilla linjoilla täälläkin. Itse nollaan pääni mieluummin urheilun parissa kuin baarissa. Ja silloin harvoin kun lähden humpalle niin ei sitten yhtään kiinnosta mennä baariin! Vaan mieluummin vietän iltaa ystävien kesken vaikka saunoen ja jutellen ym. Baarissa aina tiet erkanee ja se meteli.. Sitä on kolmen lapsen perheessä jo ihan riittämin ? mutta senkös takia olenkin sitten tylsä ja illan pilaaja jos en halua baariin ?

 16. Iina Kristiina kirjoitti:

  Muakaan ei enää nykyään kiinnosta ”perseiden vetäminen”. Joskus aiemmin eräässä työ-yhteisössä meni hermo selittelyyn, että miks en juo alkoholia just sinä iltana, niin ostin kapakasta Ginger Ale Sweppes limpsaa, joka näyttää tuopissa kaljalata…ku ei vaan jaksanut vääntää kännisten ihmisten kanssa. ? Tai sit toinen vaihtoehto oli pieneen lasiin kokista ja jengi luuli, että siinä on kossukolaa. Sinänsä surullista, että miks tarvii selitellä jos ei juo? ?

 17. anskubansku kirjoitti:

  Olen pari vuotta ihan tietoisesti vähentänyt ”pakkojuontia”. Eli minun ystäväporukalla on aika ajoin kokoontumisia missä sitten tosiaan juodaan.Olen tajunnut että mun ei tarvii edes osallistua joka kissanristiäisiin,valitettavastine jutut on vaan pysyneet samana vuodesta toiseen?Alkuvuodesta oli ystäväni valmistujaiset ja sanoin jo etukäteen että tulen käymään mutta en ajatellut juovani.Niin tästä tuli sellainen haloo että olin jo melkein valmis luopumaan omista periaatteista.Olen siis reilu kolmikymppinen ja lapseni on miltein teini mutta koen että ystäväporukkani on edelleen siellä bailausvaiheessa ja jos joku sanoo olevansa selvin onhan vähintäänki raskaana tai nipo.Nyt mua ei juuri kutsuta mihinkään juuri tästä syystä.No rehellisesti sanottuna olen jopa helpottunut.Voin lähteä aamulla esim. lenkille ja tuntea eläväni sellaista elämää kun haluan.Ehkä tosiaan toi bailaus on jo eletty ja nähty.

 18. Anonyymi kirjoitti:

  Jopas on niuhoa ja iltotonta porukkaa. ”Ilo ilman viinaa on teeskentelyä!” 😀

 19. Beast kirjoitti:

  primebody, thanks for the article post.Really thank you! Great.

 20. JK kirjoitti:

  Aina kun näitä lukee, niin saa olla kiitollinen, että elämässä ei kukaan ole ihmetellyt miksi joku ei juo. Ja ollaan kaikki yhdessä iltaa, juo tai ei. Huonosti käyttäytyviä tai jankkaajia ei jakseta katsoa. Ja muistetaan puhua ja kiittää että ollaan tästä myös kiitollisia, että meillä on toisemme.

 21. Tiina K kirjoitti:

  Oon itse aivan samoilla linjoilla! En tiedä mikä siinä on, mutta jotenkin se kokoaikainen alkoholin lipittäminen ärsyttää jos kaikki pyörii sen ympärillä ja siitä tehdään jotenkin niin iso juttu 😀

  https://nouw.com/tiinak

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.