Hae
Prime Life by Umppu

Oletko naapurikyylä

Nyt kannattaa olla nopea sillä House of Brandonilla  on ensimmäiselle 1.000:nnelle ostajalle koko kauppa -40 % kannattaa siis olla super nopea ja ostaa kaikki haluamasi vaatteet huippu alennuksella. Shoppaile HETI ja lue postaus vasta sitten. Alennus alkaa klo 10.00 ja on vain nopeimmille

Asuuko sinussa pieni kerrostalo kyttääjä? Vaikka moni ehkä niin ajattele niin meitä asuu Suomessa jos jonkinlaista porukkaa. Kun lähdetään keskikaupungista vähän syrjemmälle, niin meillä on isoja taloja isoilla pihoilla. Jos ajatellaan elämää vaikka suurkaupungin keskellä on kaikki keskustan talot  kymmenkerroksisia kerrostaloja. Siellä asutaan joko sovussa tai ilman sopua. Luin juuri otsikon iltapäivälehdestä  ja siitä kun erään taloyhtiön hissiin oli ilmestynyt lappu missä lapsilta
kiellettiin kokonaan piha leikit. Syynä oli muutenkin jo ”pieni piha”. Kerrostalossa aina ihmettelen näitä asioita. Eikö se ole sanomattakin selvää, jos kerrostalossa asuu 10:iä ihmisiä, että siellä aivan takuuvarmasti kuuluu erilaisia ääniä. Jos ääniä ei kestä ja ne ovat ihan tavallisia elämisen ja asumisen ääniä, niin sillon kerrostalo ei ole oikea paikka asua.

Muistan kun ostin ensimmäisen asuntooni ja minun kimppuun hyökkäsi heti naapuri kyttääjä. Asuin kuudennessa kerroksessa ja hän neljännessä. Aloin saamaan päivittäin lappuja postiluukusta, missä luki esimerkiksi että: Älä heittele kippoja pitkin lattioita keskellä yötä. Kun olin kipeänä poskiontelontulehduksenssa ja minulla oli samaan aikaan kova yskä, laittoi  hän postiluukustani lapun: tukahduttaa yskäsi tyynyyn.

Tein sillon kampaajan töitä, mutta työskentelin myös viikonloppuisin yökerhossa.  joka kerta kun tulin töistä kotiin hän oli herännyt suurinpiirtein 5.45 kovaääniseen pamaukseen, mikä siis oli oveni. . Myös vessanpöntöstä ilmeisesti kuului aivan helvetillinen kolina, sillä hän valitti siitäkin. Siihen aikaan olin todella paljon töissä eli käytin yleensä vessaani kaksi kertaa vuorokaudessa aamun ja illoin. Hän oli myös lopen kyllästynyt siihen että siirtelin keskellä yötä huonekalujani, vaikka minulla oli koko sen ajan sama järjestys kodissani mitä siinä asunnossa asuin.
Hän oli myös käynyt laittamassa lappuja postiluukustani silloinkin kun en ollut edes kotona ja se kertoo selvästi sen, että olin joutunut hänen silmätikukseen. Hän soitti myös useamman otteeseen poliisit luokseni. Ihmettelin kerran kun ovikello soi ja olin yksin kotona. Oven takaa kuului: että avaa täällä on poliisi.

 

Olin silloin siis yksin kotona ja olin lähdössä muistaakseni töihin. Poliisit ihmetteli että mikäköhän tämä hälytys oli, koska olivat saaneet ilmoituksen koti bileistä. Siinä sitten yhdessä hieman naureskeltiin, että tämmönen keikka tällä kertaa. Ehkä heillä olisi ollut muuta tärkeämpääkin tekemistä.

Toisella kerralla poliisit tuli oven taakse, kun katsomme elokuvaa muutaman ystäväni kanssa. Tämä kyseinen naapuri vainosi minua koko sen ajan, kun asuin talossa. Otin useasti yhteyttä isännöitsijään ja kävimmekin yhdessä keskustelua. Minä tämä naapuri ja isännöitsijä. Isännöitsijä oli todella vanha ja varmasti jo yli eläkeiän. Se mikä tästä tilanteesta teki kummallisen oli se, että hän oli tämän minua häiritsevän ihmisen puolella Koin siinä asunnossa asumisen hyvin ahdistavaksi ja tietyllä tapaa jopa pelottavaksi. Tämän minulle lappuja kirjoittanut henkilö oli silloin minua noin 15 vuotta vanhempi mies. 

Hän oli hyvin iso kokoinen ja aina kun hän käveli esimerkiksi rappukäytävässä hän itse paiskoi ovia, eikä puhunut kenellekään sanaakaan. Hän oli hyvin erikoinen. En nähnyt muuta vaihtoehtoa kun muuttaa silloisesta asunnostani pois.

Varmasti meillä jokaisella on jotain erilaisia toimintatapoja, mitkä ärsyttävät muita. Jotkut on sellaisia, joista kuuluu ääni mikä kuuluu tavalliseen elämiseen. Joku ajautuu raivon partaalle leikkivien lasten äänestä, toinen taas koiran haukkumisesta. Joku voi koittaa yövuoron jälkeen nukkua ja naapuri alkaa soittamaan pianoa seinän takana. Ne on valitettavasti niitä ääniä mitä tavallisesta asumisesta kuuluu. 

Ymmärrän toki sen, että esimerkiksi keskellä yötä musiikin huudatus täysillä ei ole missään määrin sopivaa missään asunnossa. Yleensä kerrostaloissa on hiljaisuus aika, millonka pitää tietoisesti vähentää meteliä. Se ei tarkoita etteikö sielä saisi olla ja elää tai että pitäisi villasukat jalassa hiippailla. Nyt ehkä jälkeenpäin voin nauraa niille lappusille, mutta välillä tuntui siltä, että tämä vainoaja vois tulla jopa minun oven taakse ja tukahduttaa minut itse sillä tyynyllä. Minulla kesti vielä pitkään ennen kun sain selville kuka hän on. Hän ilmeisesti käveli sukkasiltaan rapussa ja laittoi lapun sillai että en kuullut edes postilaatikon ääntä. 

Jos siis asut kerrostalossa niin mieti oletko valmis kuulemaan myös muiden ihmisten elämän ääniä. Jos et niin se ei ole sinulle oikea paikka. Jos olet valittaja luonne, etkä kestä muiden ääniä niin kerrostalo ei ole sinulle oikea paikka. Kyylät on ärsyttäviä ja tietyllä tapaa myös pelottavia. Miksi niillä kyylillä on omasta mielestään oikeus aina kaikkeen ja muilla ei mihinkään? 

Lue edellinen postaus: Suomen kesää pakoon mutta miten?

Mekko House of Brandon*

Kuvat Noora Näppilä

-Umppu

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.