Hae
Prime Life by Umppu

Unohtumattomia elämyksiä

Täällä Tartossa on niin paljon nähtävää, että millään kaikki ei mahdu yhteen postaukseen ja tässä nyt vuorossa numero 2..  Nukuimme kun tukit edellisen yön. Oli ihana saada pitkästä aikaa kunnon yöunet. Lähdimme aamulla hotellin aamiaiselle ravintola Joyceen.(ig @joyce_resto) Rentouttavaa syödä rauhassa ja jonkun muun valmistamaa ruokaa. Aamiainen on monipuolinen ja ruoka jälleen kerran hyvää. Sielä on tarjolla myös shamppanjaa.

Aamupalan jälkeen lähdimme Eestin maatalousmuseoon. (ig p6llumajanmuuseum) Se oli todella iso paikka, mistä löytyy jos jonkinlaista tekemistä. Sielä oli esimerkiksi synttärit juuri meneillään.  Eipä oo tullut itselle mieleen että lasten synttärit vois viettää maatilalla. Aluksi meille esiteltiin vanhoja työkoneita ja tapoja miten viljaa on valmistettu ja saimme myös itse kokeilla, kuinka ennen on tehty esimerkiksi jauhoja. On ollut hieman isompi homma saada tehtyä se valmis leipä, kun nyt sen vaan nappaa kaupan hyllyltä.

Pääsimme testaamaan muutaman workshopin avulla erilaisia käsitöitä.  Lapset pääsivät toteuttamaan hieman taidetta. Vili ja Vivian askartelivat itselleen kangaskassit. Vili painoi kauniita kuvioita perunasta tehdyllä sapluunalla kassiin ja Vivian maalasi isän kanssa Pipsa possun. Seuraavaksi menimme sepän pajaan, missä näimme kuinka seppä takoi naulakko koukun. Juuso sai myös hieman kokeilla miltä se tuntuu se oli aika mielenkiintoista seurattavaa. 

Tässä kohtaa Vivian jo odotti kovasti, että koska nähdään eläimiä. Pääsimme koko perhe poniajelulle. Ihmettelin kuinka poni jaksa meitä vetää, sillä se oli hyvin pieni.  Me istuimme kärryssä siellä perässä ja toki paino on suurimmaksi osaksi sillä kärryllä eikä pomolla ja poni vaan vetää sitä.  Poni ajelun jälkeen pääsimme ihastelemaan lintuja joita lapset sai silittää. Siellä oli myös raskaana oleva pupu mikä oli lasten mielestä erittäin mielenkiintoinen.

Paikka oli kokonaisuudessaan todella kaunis. Meitä ympäröi jatkuvasti upea luonto ja kauniit maisemat. Pysähdyimme syömään jäätelöä ennen siirtymistä seuraavaan kohteeseen.

Seuraavaksi lähdimme Eestin ilmailu museoon.  Pikkuiset nukahtivat autoon, mutta meidän opas katsoi heitä sen aikaa että pääsimme kolmistaan rauhassa kiertelemään.  Oli ihan mielenkiintoista nähdä vanhoja lentokoneita ja mitenkä sitä ennen matkustettiin business luokassa.  Kukkakuosilla varustetut sohvanmaiset nojatuolit eivät olleet ehkä ihan tätä päivää. Tuntuu että kaikki mitä niissä lentokoneissa oli, on tällä hetkellä lain vastaisia asioita. Koneet oli osittain huomattavasti paljon tilavempia, kuin nykyään mutta olihan ne jo vähän rähjääntyneitä muuten.  Itse keskityin enemmän vaaleanpunaisiin kauniisiin lumpeenkukkiin, kun koneisiin mutta meidän perheen miehet tykkäsivät. 

Seuraava kohde oli pop-up katumarkkinat Aparaatti tehtaalla. Se oli itselleni mieluisin kohde. Sielä oli hauska kävellä läpi kadun, missä on jos jonkinlaista kojua. Meininki oli ehkä vähän jopa hipahtava. Kadulta löytyi elävää musiikkia, sänkyjä, erilaisia kirpparipöytiä. Joillain oli oma design merkki myynnissä ja lisäksi siellä oli aivan käsittämätön määrä erilaisia ruoka-autoja.  Annokset näyttivät todella herkullisilta ja olisi tehnyt mieli käydä maistelemassa vähän jokaisessa.

Kadulta sai nahkakengistä hunajaan asti tavaraa. Meininki oli hyvin rento ja tunnelmallinen ja siellä olisi voinut viettää vähän pidemmänkin ajan. Tykkään reissussa käydä paljon sellaisissa paikoissa missä on paikallisia ja musta tuntuu, että niissä on kaikista aidoin meininki ja pääsee vähän paremmin sisälle paikan kulttuuriin. Tämä oli juuri sellainen. 

Seuraava kohde oli paperi ja paino museo.  Lapset alkoivat olemaan tässä vaiheessa jo hieman levottomia ja Juuso kuunteli tarkemmin esitystä.  Me Vivianin kanssa keskityimme ihastelemaan aivan upeita luomuksia,mitkä oli tehty paperista.  Siellä oli esimerkiksi yksi seinä täynnä teoksia, missä opiskelijat ovat ovat ilmaiset tunteitaan  paperin avulla.  Ne oli aika mielenkiintoisia ja jopa tunteita herättäviä

Vaikuttavimpia teoksia silti oli todella suuret paperista tehdyt luomukset, mitä oli laitettu seinälle katseltavaksi.  Vilja Juuso seurasi esitystä hieman tarkemmin ja Vili pääsikin painamaan itsellensä paperipainokoneella. Luvattiin että tehdään siitä hänelle taulu hänen uuteen huoneeseen.  Tänään oli paljon mielenkiintoisia kohteita.  Varmaan jokainen lasten kanssa reissaava tietää, että jossain vaiheessa päivää tulee se hetki kun heidän pitää päästä vain kirjaimellisesti juoksemaan ja mentiin tänään jo hieman aiemmin illalliselle.

Ravintola Umb Rochtissa söimme taas jälleen kerran oikein maittavaa ruokaa. Otimme Juuson kanssa alkupalaksi bataattia eri muodoissa ja söin elämäni ensimmäistä kertaa bataatti vaahtoa. Se maistuu jopa hieman jälki ruoalle. Sen lisäksi söin juustoja ja keittoa ja pakko sanoa että en enää muista minkä keiton tilasin, mutta hyvää se oli silti.  Lapset saivat heille sopiva kanapastaa ja kun vatsat oli täynnä lähdimme kohti hotellia

Illalla vielä menimme hotellin leikkipaikkaan, mikä on verratavissa hoploppiin. Siitä kylpylän kautta suoraan nukkuun. Paljon on tullut tehtyä erilaisia juttuja ja saatu upeita kokemuksia. Vielä on tulossa yksi päivä lisää ja kokonaisuus katsaus reissusta. Tää on ollut todella intensiivinen reissu, mutta toisaalta kivaa vaihtelua. Mun igstä löytyy myös paljon lisää kuvia ja storien puolelta vähän videoita.

Visit Tarto järjesti meille kaiken ohjelman Tartossa. Oli aivan mahtava päästä kokemaan sellaisia asioita, minne en tuskin olisi itse mennyt

Lue edellinen postaus: Helou Tarto!

 

2 kommenttia

  1. Hannis kirjoitti:

    Hei. Kiva lukea näitä käytännön kokemuksia Tartosta! Teittekö tämän reissun yhteistyössä jotenkin Tarton kanssa vai halusitko muuten vain tehdä näin kattavan matkakertomuspaketin? 🙂 Erityisesti tykkään noista ravintolasuosituksista koska niistä käytännön kokemukset suomeksi on aina mukavampia kuin nettisivujen kuvailut. Kiitos 🙂

    • primebody kirjoitti:

      Tulossa vielä pari postausta Tartosta lisää. Meille oli reissussa järjestetty ohjelma ja siksi niin monta paikkaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.