Hae
Prime Life by Umppu

Missä meidän perhe säästää? Toivepostaus

Moni on kysynyt mitenkään meidän perheessä säästetään. Itse ajattelen säästämisessä tärkeimpänä asiana, että siinä huomioidaan tulevaisuus ja nimeomaan pitkä juoksu. Meidän perheessä tällä hetkellä ajankohtaisena asiana on asunnon myynti. Meidän nykyinen asunto on minun neljäs omistusasunto. Kaksi minulla on ollut jo ennen kun tavattiin Juuson kanssa. Koen että asunto sijoittamisella olen saanut hyvin kerrytettyä omaa pääomaa ja omaisuutta. Se on kertynyt ihan huomaamatta. Maksamalla omaa asuntoa maksat sitä itsellesi, etkä vuokranantajalle.

Me säästämme myös meidän lapsillemme, että heillä olisi tulevaisuudessa mahdollisuus ostaa oma asunto. Koen että vuokralla asuminen on lähestulkoon sama asia kun heittäisi rahaa hukkaan, sillä asuntoa voi maksaa myös itselleen. Varsinkin suuremmissa asunnoissa vuokrat ovat aivan poskettomia ja oman asunnon hankkiminen on edullisempi vaihtoehto monessakin tilanteessa.  Olen jokaisessa asuntokaupassa tähänasti tehnyt voittoa ja voinut aina hankkia isomman asunnon. Kuitenkaan lainasumma ei ole noussut juurikaan. Itse ajattelen että arjesta pitää myös nauttia, eikä ihan jokaisesta asiasta pidä tinkiä. Asuntosäästämisellä säästän joka kuukausi rahaa itselleni jos joskus elämässä tulee suuria muutoksia, niin asunnosta pääsee myös eroon.  Tässä maassa harva rikastuu työtä tekemällä ja varallisuutta tavallista työtä tekemällä on vaikea saada hankittua. Minulta menee joka kuukausi omasta palkastani suoraa erilaisiin rahastoihin  ja säästötileille.  Loppu palkasta menee normaaliin elämiseen ja arjen asioihin. Viisi henkisessä perheessä ihan pelkkä arjen  kulutus on yllättävänkin suurta ja siksi koen että säännöllinen säästäminen luo meidän perheelle vakituista turvaa.

Aina on jossain jotain jemmarahaa mitä voi käyttää hädän sattuessa. Koska vaan voi tapahtua jotain yllättävää mikä vaatii rahaa. Jos sitä ei ole säästössä niin iskee paniikki ja tilanne saattaa muuttua vielä mutkikkaammaksi. Keskitämme myös paljon ostoksia, millä hyödymme vakuutusmaksuissa ja kerrytämme bonuksia. Esimerkiksi s-tilille kertyy todella hyvin rahaa ihan vain sillä, että käyt kaupassa. Mun mielestä elämästä pitää myös nauttia ja osata elää hetkessä. En tiedä miksi, mutta mulla palaa aina käpy yli piheihin ihmisiin.  Kun palkasta lähtee automaattisesti tietty summa säästöön voi tavallaan lopuilla rahoilla tehdä mitä huvittaa laskujen jälkeen. Ei tarvitse miettiä silloin että jääkö jotain pahan päivän varalle sillä ne rahat ovat jo säästössä. Vaihdon hetki sitten yhtiömuotoa toiminimestä osakeyhtiöksi ja koen että nyt taloudenhoito on paljon selkeämpää, sillä nostan itselleni samaa kuukausipalkkaa joka kuukausi. Se selkeyttää hyvin taloudellisen tilanteen. Kun omassa taloudessa asiat miettii järkevästi niin sitä voi huomaamatta säästää todella suuriakin summia. Olen oppinut monta asiaa kantapään kautta ja nyt olen paljon viisaampi säästämisen suhteen.

Tottakai säästämiseen vaikuttaa perheen tulotaso ja kaikilla siihen ei valitettavasti ole mahdollisuutta.  Toivoisinkin että palkkojen eriarvoisuuteen tulisi tulevaisuudessa muutosta, sillä jokainen työ mitä teemme on arvokasta.  Itse maksan jokaiselle lapselle kuukausirahaa 20 € ja ne menevät suoraan lasten tilille ja pikkuhiljaa kerryttäävät pientä säästö summaa. Meillä menee lapsilisät lainanhoitotilille, jolla lyhennetään asuntolainaa. Minulla on myös lapsia varten muutama rahasto, missä on hieman isompi potti säästössä. Siihen ei kukaan pääse tällä hetkellä käsiksi.. en edes minä.

Yhdessä mieheni kanssa ostimme liiketilan missä kampaamoni toimii. Se on kaukaa ajateltuna minulle eläkesäästö. Yrittäjänä ei koskaan tiedä mitä tapahtuu ja pitää pelata varman päälle.  Olen jo 20 vuotiaana alkanut säästämään itselleni eläkettä haluan turvata tulevaisuuteeni. Pienikin summa kuukaudessa kerryttää 10:ien vuosien aikana suuren potin. Koen että säästäminen kannattaa aina mutta kannattaa miettiä tarkkaan missä säästää onko se joka päiväinen nipistääminen elämänlaadusta vai kuukausittainen säästäminen kerralla?

Mää pudjetoin joka kuukasi säästämisen mun niihin tavallisiin menoihin, siinä missä vaikka auton bensat. Tiedän, että muuten mun ei tulisi säästettyä ollenkaan, jollei se olisi automaattista. En tiedä oliko tästä jollekkin hyötyä, mutta tiivistettynä koko asia.. Mulle on helpompi, että palkasta lähtee suoraan esim 300e säästöön, niin mun ei tarvitse jokaista kauppareissua miettiä pennin päälle.

Kuvat Noora Näppilä

-Umppu

6 kommenttia

 1. Seija kirjoitti:

  Otsikon perusteella luulin tekstin olevan hieman erilainen, ajattelin sen koskevan asioita missä valitsette säästösyistä halvemman vaihtoehdon tai jos olette kehittäneet arjessa jonkin tavan mikä tuo rahallista säästöä. Onko teillä tällaisia?

  Meillä on myös suurehko perhe (4 lasta) ja samalla tavalla myös palkoista lähtee säästöön/sijoituksiin osa mutta silti pyrin säästämään vielä arkisissa asioissa.

  Ruokalaskuamme ollaan saatu pudotettua toistasataa per kk, kun muutimme tiettyjä käytäntöjä, mutta silti ei tingitä laadusta/mausta.
  Monessa asiassa olemme ottaneet käytännön ”laatu korvaa määrän” tämä ei vielä ole näkynyt suoranaisena säästönä, mutta uskon sen kääntyvän aika piankin niin.

  Mutta joo, jos on jotain hyväksi havaittuja vinkkejä niin mielelläni luen niistäkin! ?

 2. Köyhä velkaantunut hoitaja kirjoitti:

  Tämä oli kiva postaus! Pakko kehua, että tunnut myös hyvin ymmärtävän että meillä kaikilla ei ole varaa säästää satoja euroja kuussa tai matkustella. Monet muut bloggaajat tuntuvat elävän kuplassa, jossa köyhyyttä ja vähävaraisuutta ei ole lainkaan. Sen sijaan esitellään vaan kalliita vaatteita ja annetaan kuvaa rikkaasta elämästä. Kiva kuulla, että arvostat meidän kaikkien työtä!

 3. HAnnis kirjoitti:

  Kiva kuulla näitä rahaan liittyviä vinkkejä ja teidän omia kokemuksia. Komppaan ekaa kirjoittajaa että vielä voisit jatkaa samalla teemalla että missä arjen säästöjä kertyy ilman että piheilee 🙂 Nämä on aina mukavia lukea! Ja säästötouhusi kuulostaa todella järkevältä. Itse alkasin säästämään pari vuotta sitten siirtämällä automaattisesti palkkapäivänä summan X matkatilille (toimii myös bufferina muulle) ja en ymmärrä miten mutta en huomannut missään tämän rahan lähtemistä kulutustililtä eli tästä tajusin sen että ennen säästämistä tuo raha oli vaan hävinnyt enkä oikein tiedä mihin. Suosittelisin jokaiselle ketä tuskailee rahojen kanssa niin tekemään kuukausitason tarkan excelin mistä näkyy mihin rahaa menee, totta kai kk on lyhyt otos mutta saa jotain tajua. Koska monesti ainakin itse kaunistelen summia mielessäni mitkä menevät esim. ulkona syömisiin ja herkutteluihin ja vaikka ulkona käymiseen. Niistä voi usein löytyä hyvää säästöpotentiaalisia mutta tietenkin niin että kaikesta kivasta ei luovu koska sitten elämä muuttuu tylsäksi 🙂

 4. Teresa kirjoitti:

  Tällä hetkellä säästötilillämme taitaa olla päälle 100e, paljoa emme siis pysty säästämään kuukaudessa. Lapsella on myös säästöpossu, sinne laitetaan usein ne jäljelle jääneet kolikot. Ja niillä ostetaan sitten esim. Vaippapaketti jos alkaa rahat olla tiukassa. Mutta on ollut kyllä kiva huomata kuinka yllättävän paljon possuun kertyy rahaa pelkistä kolikoista. Kyllä säästäminen kannattaa ja on fiksua, jos siihen vain jotenkin pystyy.

 5. Iina Toivonen kirjoitti:

  Asiallinen teksti! 🙂 Noiden asuntolainojen kanssa vaan on nykyään vaikeampaa. Ennen riitti että tyyliin käveli pankkiin. Nykyään pitää olla vähintään ASP-tili mihin pitää säästää 10% asunnon hinnasta, ennen kuin saa lainan. Tuon 10%:n säästämiseen voi mennä yllättävänkin kauan aikaa ja kaikki eivät siihen mitenkään pysty, kun palkat luuhaa jossain 1000€:n paikkeilla/kk, josta maksetaan esim. korkeat vuokrat, laskut, ruuat, vaatteet, kengät ja lääkkeet. Ja tämä siis, jos lainanhakijalla ei ole takaajaa. Takaajaksi taas pääsee sellainen henkilö, jolla on jo valmiiksi sen verran iso omaisuus, että pystyy kiinnittämään sen, jos lainan takaisinmaksu ei onnistukaan. Joten siis monen kohdalla mahdoton yhtälö, jos on vaikka köyhät vanhemmat (joita monesti ajatellaan ensisijaiseksi takaajaksi). Itselläni pelastus oli ASP-tili ja kohtuu hyväpalkkainen työ, sekä pieni perintö mummolta, jota ilman en asuisi omassa (toistaiseksi vielä pankin) kodissani nyt. Mutta kylläpä siihen ”hetken aikaa” sai säästää, ennen kuin sai sen 10% kasaan. Ja ketuttaahan se maksaa sitä vuokraa joka kuukausi jollekin toiselle – veikkaan että moni maksaisi mielummin itselleen kuin vuokraa. ? Siksi nuo matalapalkka-alaiset työ, sekä pätkätyöt ovat valitettavasti monen ihmisen kohtalo suhteessa asunnon hankintaan. :-/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.