Hae
Prime Life by Umppu

Mitä tapahtui viikonloppuna?

Mää en voi olla hehkuttamatta tätä kesää ja tätä fiilistä minkä tää ilma tuo mukanaan. Se fiilis kun voit sanoa lapselle, että laita kengät jalkaan ja mennään on äiti ihmiselle jo lähellä sitä, kun voittais ässä arvasta 500€ joka kerta. Mää mietin tänään että mikä oli viime viikonlopussa erikoista ja miksi se tuntui jotenkin oudolta, mutta syy oli niinkin yksinkertainen että olin vapaalla pitkästä aikaa.

Joka viikonloppu on ollut jonkinsortin ohjelmaa, mutta nyt ei ollut mitään. On ollut työreissuja ja vähän fitnestä.  Me oltiin yhdessä perheen kanssa ja touhuttiin vaikka mitä. Kitkin meidän väliaidat, jota en ole vielä elämäni aikana koskaan tehnyt. Käytiin puistossa. Uitiin ja grillatattiin. Sää oli ihan täydellinen.

Välillä pimeänä syksynä tulee sellainen olo että oon syntynyt ihan väärään maahan. Mulla ainakin valo vaikuttaa mieleen ihan uskomattomalla tavalla ja se energia mitä siitä saa ei todellakaan korvaannu Red Bullilla.

Oon jo hetken metsästänyt sopivaa ammetta takapihalle. Sellaista mikä ei mene heti rikki ja missä olisi edes vähän tilaa. Löytötexistä löytyi sopiva ja hintakin oli aika kohtuullinen (muistaakseni 19,90). Vielä kun seinästä tulisi lämmintä vettä ettei tarvi sitä keittiönhanasta kantaa kastelukannulla kädet väärällään, niin uiminen hipois jo täydellisyyttä. Uidessaan lapset saa aina hymyn mun huulille. Ne varmaan kysyy aikuisena että miksi äiti meillä oli lapsena niin rumat hatut :). Noi ”safari” hatut ei kyllä oo ehkä ihan munkaan mieleen mutta ne on todella toimivat ja käytännölliset.

Suunnittelin jo takapihan aitausta, koska sellainen vilinä meillä ulkona on että tuntuu siltä, että joku lapsi on hukassa kokoajan. Se tekisi ulkoiusta helpompaa ja vielä turvallisempaa. Toki meidän pihapiiri on rauhallinen, mutta koskaan ei voi tietää mitä pienen mieleen juolahtaa. Musta tuntuu että nää muutamat kesäpäivät on antanut jo niin valtavasti kesämuistoja verrattuna edellisiin surkeisiin kesiin. Vaikka kesäkuu on töissä aika hektinen ja illat venyy, niin sekään ei haittaa koska aurinko paistaa ja lämpöä riittää vielä illallakin.

Meillä lapset on lomalla  päikystä sen kiinnioloajan eli heinäkuun. Me ollaan ennen sitä viikko reissussa ja siitä kehittyy ihan mukavan mittainen lomapätkä lapsille. Elokuussa jatketaan mahdollisuuksien mukaan ja koitan tehdä vähän lyhempää viikkoa töissä. Musta on erittäin tärkeää, että lapsetkin saavat lomailla kesällä. Olisi kamala ajatus pitää niitä hoidossa koko kesä. Kuulin sellaisen jutun, että jotkut vanhemmat pitävät lapsensa kesän päikyssä, että saavat rauhassa lomailla.. Tunti itsestä jotenkin todella kurjalta niiden lapsien puolesta. Toki jos vanhemmilla ei ole lomaa, eikä hoitajia lähipiirissä niin silloinhan ei ole muuta vaihtoehtoa. Mun mielestä on jotenkin itsekästä vanhempana ite löffiä päivät aurinkotuolissa ja pitää lapsia hoidossa. Mitä mieltä te ootte?

Lue edellinen postaus: Tarviiko olla hullu käydessään terapiassa?

-Umppu

22 kommenttia

 1. Minna kirjoitti:

  Eipä ole tullut mieleenkään viedä lapsia hoitoon jos itse lomalla. Monet päiväkodit vielä supistavat palvelujaan kesällä ja luonnollisesti odottavat että lapsia on lomalla. Päiväkoti on tavallaan lasten ”””työpaikka””” .Meluisa sellainen. Tekee lapsellekin hyvää päästä irti siitä hulinasta vähäksi aikaa. Tekemistä kyllä löytyy ilmaiseksi ja kalliimmalla sitten jos aika meinaisi pitkäksi tulla.

 2. E. S. kirjoitti:

  Todella itsekästä ja laiskaa laittaa lapset päikkyyn jos on itse kotona! En edes ymmärrä ihmisiä jotka laittaa vanhemman lapsen päikkyyn ja on itse nuoremman kanssa kotona. Tätä ei mielestäni voi edes selittää sillä että muuten lapsi tylsistyy kotona tms kakkaa. Se on ihan vanhemmasta kiinni kuinka paljon itse jaksaa viedä lastaan leikkimään ja järjestää ohjelmaa, ei sitä se takia päikkyyn kuulu viedä.

  • Lukija kirjoitti:

   Comoon kukkahattutäti! Jos sulla on kotona 5-6v ja vastasyntynyt niin todellakin se vanhempi kaipaa ikäistään seuraa 50% hoitoajalla.

  • Juju kirjoitti:

   Mulla on lapsilla ikäeroa 1v10kk. Nyt on kulunut 6kk kuopuksen syntymästä. 2.5 vuotias esikoinen ei ole päiväkodissa vaan kotona. Raskaana olin täysin samaa mieltä että järkkyä että moni vie vanhemman lapsen päiväkotiin ja jää vauvan kanssa kotiin. Mutta pakko sanoa että itse olen nyt 6kk jälkeen AIVAN LOPPU!! Mitään, siis yhtään mitään en saa tehdä ilman keskeytyksiä, tuntuu että
   aivot ovat ihan mössöä. ”Tukiverkosto” asuu lähellä mutta eivät auta. Kaduttaa etten hakenut esikoiselle päiväkotipaikkaa, esim pari kertaa viikossa 5h jo helpottaisi. Tuntuu etten ole kunnolla saanut tutustua vauvaan kun on tuo vaativa taapero.

   Eli ei kannata ajatella noin mustavalkoisesti. Itse ajattelin, en enää.

  • Tuikku kirjoitti:

   E.S. kyllähän voit edelleen hakea vanhemmalla lapselle hoitopaikan. Omasta itsestään huolehtiminen on myös rakkautta omia lapsiaan kohtaan <3 En kyllä ymmärrä yhtään tätä toisen äidin arvostelua. Jokaisen perheen tilanne on erilainen…kaikki asiat näihin vaikuttavat: oma ja lapsen luonne, nukkumiset, tukiverkostot jne. Kannattaa ajatella oman perheen hyvinvointia ja toimia sen mukaan.

 3. Mamma kirjoitti:

  Aivan hirveetä ajatella että tekisin noin. Meillä on aina pyritty siihen että lapsella ois loma. Aina se ei ole ollut mahdollista mutta onneksi se on harvoin. Lapsella on oikeus lomaan ja mikä sen parempaa kun saa oikeasti viettää monta päivää omien lasten kanssa ilman sitä arki rumbaa.

 4. Kylli kirjoitti:

  Kyllä lapsetkin ovat lomansa ansainneet eli itselle ajatuskin lasten hoitoon viemisestä ollessani itse lomalla, on todella vieras.

  Itse kummastelen myös vanhempia, jotka vievät lapsensa hoitoon myös, kun ovat itse arkivapailla. Itse oon pitänyt lapset aina arkivapailla kotona, koska ainakin meillä tuo järjestely oli mielekästä sekä lapselle että äidille ?… Lapset ovat kuitenkin niin lyhyen ajan pieniä ja tuo päivähoitoaikakausi menee loppujen lopuksi hujauksessa ohi.
  Meillä tuo päivävähoitokausi on jo ohi ja lapset ovat jälkeenpäin sanoneet, miten kivaa oli, kun sai olla arkenakin vapailla + eskaripäivät oli lyhyitä mun arkivapaiden ansiosta.

  Ps. Kertaakaan mua ei harmittanut maksaa täysiä hoitomaksuja sen takia, et lapsi oli kotona arkena (oon kuullut perusteen lapsen hoitoon viemiselle, kun vanhempi vapaalla => ollaan maksettu ko. hoitopäivä).

  • primebody kirjoitti:

   Mää vien välillä lapset päiväkotiin kun oon ”vapaalla”. Syy siihen on se että ravaan paikasta A paikkaan B pitkin päivää ja lapsien kanssa se ei onnistuisi millään. Toki eri asia jos olisin vain kotona. Sellaisia päiviä on ehkä 2 vuodessa milloinka teen suur siivouksen tai nukun.

  • Nasku kirjoitti:

   Mulla on tapana loman alkaessa pitää yksi päivä omaa lomaa,jolloin siis vien tytön päiväkotiin vaikka itse olen jo jäänyt lomalle. Tämän päivän käytän asioiden hoitamiseen+käyn hierojalla/kasvohoidossa tms. ja sitten haen tytön (yleensä kuitenkin aiemmin kuin normaalisti) ja meidän yhteinen loma voi alkaa. En näe tässä järjestelyssä mitään pahaa ?

  • Jk kirjoitti:

   Täällä kans arkivapaa ei ole vapaa vaan tarkoittaa opiskelua. Silloin tytöllä on ainoastaan hoitopäivät, kun muulloin on viikolla meidän vanhempien tai isovanhempien kanssa. Nuo päivät onkin sitten pienelle riemukkaita kun saa ikäistään seuraa ? opiskelijalla järjestelyt toki erilaisia kuin työssäkäyvällä.

 5. Johanna kirjoitti:

  Meillä kanssa 3 lasta ja nuorin enää päiväkodissa. Ei tulisi mieleenkään laittaa lasta päiväkotiin oman loman ajaksi,itsellä ei ole kuin viikko kesälomaa,mutta onneksi isällä mahdollisuus olla kotona kun päiväkoti kiinni. Olen samaa mieltä,että on itsekästä laittaa lapsi tarhaan ja makoilla itse rantsussa. Ihanaa kesää teidän perheelle?

 6. Iina kirjoitti:

  Heei, älä suotta kanna vettä sinne altaaseen kädet ruvella. Laita kylmä vesi seinästä hanasta suoraan ja vie sopivan verran veenkeittimellä keitettyä vettä joukkoon, nii saat helpommalla sopivan veen lapsille! ? aurinkoista kesän jatkoa! Toivotaan et nää kelit pysyy tällasina! ?

  • Anna kirjoitti:

   Jos on altaassa 100L jääkylmää vettä niin kauemmin kai siinä menee, että alkaa keitteleen keittimellä kuumaa sekaan kuin se, että roudaa sisältä sopivaa?

 7. Terhi kirjoitti:

  Pitäisi kieltää lasten kuskaus hoitoon jos itse vapaalla?pistää vihaksi. Ja perustelu että saavat virikkeitä nostaa niskavilkat pystyyn! Voisi miettiä ennen kun lapsia hankkii ettei ole yhteiskunnan velvollisuus niitä kasvattaa.

 8. Seija kirjoitti:

  Kyllä lapsetkin tarvitsevat lomaa. Viime kesänä teimme niin että olimme miehen kanssa kaksi viikkoa yhdessä lomilla ja molemmat kaksi viikkoa erikseen ja pariksi kuukaudeksi palkkasimme kotiin luotettavan nuoren lasten kanssa.
  Tämä järjestely lyhensi mukavasti myös meidän vanhempien päivää kun ei tarvinnut tehdä kahdesti päivässä kierrosta päiväkodin kautta.
  Tänä kesänä on vähän erilainen ratkaisu, mutta lapset ovat olleet jo toukokuun alusta lähtien poissa hoidosta ja palaavat vasta elokuun aikana.

  Lasten hoitopaikka on aivan ihana ja mielellään menevät sinne, mutta tämä kolmen kuukauden tauko on niin lapsille kuin vanhemmille hyvä ratkaisu.

 9. Hanna kirjoitti:

  Olin viimekesänä kesätöissä päiväkodissa ja siellä juuri hoitajat kertoivat, kuinka osa vanhemmista tuo lapset ihan ymprivuorokautiseen hoitoon aina ”omalomaa” pitäessä :(. Särähti kyllä omaan korvaan aika todella pahasti. En toki itse ole vanhempi, mutta miksi hankkia lapsia jos iiden kanssa ei halua olla ? :d Ei se lapsikaan varmaan nauti vieraiden ihmisten seurassa olemisesta ja nukkumisesta, kun olisi rakkaat vanhemmatkin kotona…

 10. P kirjoitti:

  Työskentelen päiväkodissa, ja kaikenlaisia perheitä mahtuu joukkoon. Suurin osa vanhemmista ajattelee lapsensa parasta, mutta joukkoon mahtuu myös niitä joille ei ole mitään merkitystä sillä miten lapsi tietyt asiat kokee. Jokainen päivähoidossa oleva lapsi tarvitsee lomaa ja aikaa olla rauhassa oman perheen kanssa. Sillä ei ole merkitystä onko lapsen loma maaliskuussa vai elokuussa, sen määrittää vanhempien lomat ja muut järjestelyt. Ja sitten juttu erikseen ovat ne vanhemmat, jotka tuovat isomman lapsen hoitoon ja jäävät vauvan kanssa kotiin.. Ehkä ne 5-6 vuotiaat todella kaipaavat ikäistänsä seuraa, mutta eivät 8-10 tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa. On todella surullista lohduttaa lasta, joka ymmärtää äidin olevan kotona vauvan kanssa ja kysyy meiltä päiväkodin henkilökunnalta itkien että ”miksi en saanut jäädä äidin kanssa kotiin”..

  • Sinikka kirjoitti:

   Särkee mun sydäntä kuulla että olet joutunut lohduttamaan lasta tuollaisessa tilanteessa ja asiassa ? Noin iso lapsi todellakin jo ymmärtää, pienempikin ymmärtää!
   Virikkeen hakeminen hoidosta on hyvä idea mutta varmasti vähempikin riittää! Esim.kahtena päivänä viikossa muutaman tunnin ajan.

 11. Maaria kirjoitti:

  Erään rikkaan tehtailijan tytär totesi naapurustonsa äideille, että äitiys ei sitten muuta hänen elämäänsä mitenkään. Hän aikoo edelleen pitää fantsua töiden jälkeen arkisin jääden drinksuille tai shoppaillen tai jumppaillen. Naapuruston äidit olivat ihmeissään. No, tällaisessa tapauksessa uskon, että nainen pitää kiinni loppuelämänsä yksilöllisistä tarpeistaan lasten tarpeiden rinnalla tai asettaen itsensä niiden yläpuolelle – ei asettaen lapset etusijalle. Puheista päätellen lapsetkin hankittiin kaavamaisen ajattelun lopputuloksena, ei niinkään lapsirakkauden. Kummallista ja erikoista minun mielestä.

 12. Mami kirjoitti:

  Minä vien lapset pk vaikka itse olen kotona. Jos hoitajat kitisee niin oisko alan vaihto edessä?

  • TiiaHanna kirjoitti:

   No huh huh! Toivottavasti tää on trolli…lapsetkin tarvitsee lomaa omasta ”työstään” eli päiväkodista.

  • Sinikka kirjoitti:

   Tuskin hoitajat omasta puolestaan mutisee vaan sinun lastasi ajatellen. Eikä kyse ole nyt yksittäisistä vapaapäiviä jolloin viet lapset hoitoon ollessasi itse vapaalla, vaan nimenomaan siitä, että tätä tehdään myös niin että lapsi on ympäri vuoden joka viikko ja päivästä toiseen kokonaiset päivät hoidossa – vaikka vanhemmat lomailevat. Eikö se ole aika hullua ja nurinkurista? Kuten aiempi päiväkodissa työskennellyt lukija kommentoi; jos ei halua viettää aikaa lapsensa kanssa niin miksi tehdä niitä?

   Lapsi tarvitsee myös lomaa omasta ”työstään” aivan samalla tavalla kuin vanhemmatkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.