Hae
Prime Life by Umppu

Häpeän äänestämääni puoluetta

Varmaan kukaan ei ole uutisoinneissa voinut välttyä  keskustelusta, missä mukana oli pitkäaikaistyötön ja kansanedustaja. Musta tuntuu että ymmärrän molempia osapuolia, mikä saattaa tuntua hullunkuriselta. Ymmärrän toisen ahdingon (tai ainakin yritän ymmärtää) ja ymmärrän että toinen ei ymmärrä toisen tilannetta ollenkaan. Eikä edes halua ymmärtää. Työttömyystilanne on edelleen maassamme huono  ja jopa minä olen sen ymmärtänyt. Tässä tapauksessa sympatiani on kuitenkin työttömän naisen puolella. Mut todellakin pysäytti videoklippi minkä näin, missä nainen käveli jonkinlainen hengityssuoja/laite kasvoillaan rollaattorin avulla. Hän oli sairas eikä siitä pääse mihinkään. Hän ei pysty tekemään sairauksien takia töitä ja silloin me ketkä työtä voimme tehdä olemme ne ketkä häntä auttavat.

Meidän tehtävä on pitää huoli niistä heikommista ja esimerkiksi tässä tilanteessa annan enemmän kun mielelläni verojenmaksulla oman korteni kekoon ja haluan antaa enemmän. On todella vaikea ymmärtää toisen tilannetta, jos sellaista ei ole itse kokenut.

Vaikka itselläni on joskus ollut tiukkaa, niin en voi millään allekirjoittaa sitä että tiedän miltä tuntuu olla ihminen, joka joutuu laskemaan joka ikisen pennin. On sairas ja siihen vielä todeta että rahat ei edes riitä niihin välttämättömiin tarpeisiin, kuten esimerkiksi ruokaan. Saati että vielä elättäisin yksin siihen päälle lapseni.

Se on totta että kaikki työttömät ihmiset eivät ole sairaita ja tämä tilanne, mitä jutussa käsitellään on poikkeus. Ihmisiä ei voi lokeroida samaan linjaan mihinkä pitäisi tulla muutos.  Mää ymmärrän sen että ihmisiä koitetaan aktivoida ja heitä koitetaan saada työelämän pariin. Työttömyys aiheuttaa myös syrjäytymistä, eriarvoisuutta ja tutkitusti masennusta. Mää ymmärrän myös sen että rahaa ei vain ole ja sitä ei voida jakaa loputtomiin ja siksi kansaa koitetaan aktivoida. Ei ole olemassa kohta enää maata, missä voi vaan olla tekemättä mitään ja saada rahaa ja se pitää kaikkien ymmärtää. Sairauksien kanssa kamppailevat ovat kuitenkin aivan oma lukunsa.

Mää joskus ajattelin että kaikki työttömät ovat vain laiskoja ihmisiä, joita ei huvita tehdä töitä, mutta nykyään olen asiasta aivan eri mieltä. Jos meidän asioista päättää ihmiset kenellä on aivan epärealistinen kuva elämästä, niin mitenkä he voivat ymmärtää meidät tasa-arvoisena kansana? Eikö ole sanomattakin selvää että ajetaan niitä itselle tärkeitä asioita eteenpäin, eikä nähdä muiden ongelmia kuten tässä.


Mää en rehellisesti sanottuna pärjäisi 540€ kuukausituloilla. Voin sen sanoa ääneen.  Tai ehkä pärjäisin, mutta joutuisin miettimään koko elämäni uudelleen asumisesta lähtien. Mää en myöskään todella usko että ihminen kuka tienaa kuukaudessa noin 8000€ pystyy millään tasolla ymmärtämään ihmistä kenenkä tulot on yks hiiren paska omistaan.

Tässä valtiossa olisi tapahduttava suuria muutoksia. Jos olet työkyvytön niin en käsitä mitenkä niillä ihmisillä ei olisi oikeutta nauttia elämästään. Miksi he joutuvat kärsimysten lisäksi kärsimään vielä enemmän? Tuskin kukaan on täysin tahallisesti itselleen aiheuttanut pysyvää sairautta, mikä hankaloittaa elämää.   Mikä ihmisiä vaivaa? Missä on ymmärrys ja empatiakyky?

Mut luokitellaan varmaan keskituloisiin ja tiedostan, että saan nauttia elämässäni ”ylellisyyksistä” mihinkä kaikilla ei ola varaa. Ilmaiseksi en kuitenkaan ole koskaan rahaa saanut (pois sulkien äitiyspäiväraha) eikä sitä tule jos en ole ahkera.  Mää pystyn antamaan omistani muille ja toivon että muutkin näin tekee.

Mää työllistäisin mielelläni lisää ja mulla olisi töitä tarjolla, mutta tällä hetkellä riskit ja kulut on niin kovat, että se ei tee siitä mahdollista. Siihen asiaan pitäisi puuttua heti. Palkaamisesta pitäisi tehdä helpompaa ja palkkaamisen riskejä pienentää ehdottomasti, jolloinka saisimme lisää työpaikkoja ja vähennettyä työttömyyttä. Pienet yritykset eivät uskalla ottaa niin suuria riskejä, mitä palkkaaminen tällä hetkellä aiheuttaa. Yrittäjät on jatkuvasti kovilla ja osa lähestulkoon tappaa itsensä työllä, mutta eivät silti voi palkata apukäsiä kulujen takia. Jos ajattelen vaikka meidän alaa, niin uskon että lähes joka kampaamossa olisi töitä tarjota ihmiselle kenellä ei edes tarvitse olla alamme koulutusta. Ongelman siinä tekee se, että jos ihminen ei tuota kassaan yhtään rahaa on se vain todella suuri kulu, minkä taas yrittäjä maksaa sillä omalla työllään ja siitä omasta pussista.

Mää sorrun nyt siihen ”kiusaamiseen” mitä vastaan itse kamppailen jatkuvasti, mutta jos katsot kuvan tekstejä niin ymmärrät ehkä syyn. Voiko joku edes läpällä ajatella noin. Noi lauseet on jopa vitsinä niin paskoja, että ei edes uppoo mun huumoriin.  Voin toki vaihtaa mielipidettäni, jos saisin hänen sanoihin selityksen ja julkisen anteeksipyynnön tälle toiselle naiselle. Olisiko meillä mahdollista saada päättäjiin ihan jokaista kansanryhmää edustavaa henkilöä keskustelemaan ja päättämään yhdessä asioista? Tehdä sellaisia päätöksiä, mitkä palvelisivat meitä kaikkia. Vähentäisivät eriarvoisuutta.

Tää aihe on sellainen mikä jakaa aina mielipiteitä ja saa tunteet pintaan. Valitettavasti näissä asioissa jokainen ajaa omaa etuaan. Se että mulle on sanottu ehkä tuhat kertaa tänne kommenttiboxiin: Kun sää et tajua että niitä töitä ei ole tarjolla… ei muuta tilannetta mihinkään. Miksei me voitaisi olla kaikki samalla puolella ja miettiä yhdessä että mitenkä me YHDESSÄ saataisiin muutettua asioita? Jos me vaikka kaikki kamppailtaisiin sen asian eteen, että palkkaamisen kustannukset saataisiin pienemmiksi niin se palvelisi meitä ihan jokaista. Silloin esimerkiksi työtön voisi auttaa ihmistä kuka hukkuu töihin ja samalla työnantaja antaisi jollekkin töitä ja siinä kaikki voittaa.

Meidän alalla jos esimerkiksi palkkaan Parturi-Kampaajan töihin, jolla ei ole ainuttakaan asiakasta. Hän ei silloin tuota penniäkään firmaan. Hän on silloin (rumasti sanottuna) todella suuri kuluerä, mikä tekee palkkaamisesta mahdottoman ja niin suuren riskin, että siihen ei ole pienillä yrityksillä varaa. On eri asia palkata työntekijä vaikka suureen tavarataloon, missä on aina kassalla jonoa. Ne asiakkaat käyvät sielä silti. Kaikilla aloilla se ei ole sama asia. Jos kävisi vaikka niin, että itse sairastuisin ja minulla olisi palkattuna ihminen kuka ei tee rahaa kassaan. Silloin mun pitäisi repiä persnahasta oma toimeentulo, yhden ihmisen palkka+ muut kulut (mitkä on reilusti tuplaten oma palkka) ja vielä siihen päälle yrityksen juoksevat kulut ja omat henkilökohtaiset menot. Ei siinä montaa kuukautta tarvisi olla kunnes liike olisi nurin ja elämä sekaisin.

Vaikka haluaisin palkata, niin käytännössä en voi. En voi ottaa sitä riskiä että omalta perheeltäni lähtee talo alta. Toivon että ihmiset ymmärtää tämän tekstin oikein. Työpaikkoja tulisi lisää, jos kulut olisivat pienemmät ja palkkaamisesta tehtäisiin järkevämpää. En muutenkaan enää tiedä mitä tällä Suomessa oikein tapahtuu. Tuntuu että ihmisiltä puuttuu maalaisjärki.

Mulla ei oikein löydy tän keissin jälkeen sanoja, koska koko juttu on jotenkin niin pöhkö. Mua hävettää myöntää että oon äänestänyt puoluetta kuka päästää suusta moista paskaa.

Lue edellinen postaus: Miksi palvelu maksaa?

-Umppu

 

19 kommenttia

 1. Sanna kirjoitti:

  Moi Umppu, mitä duunia sinulla on (hypoteettisesti) tarjota ilman alan koulutusta?
  Oletko miettinyt tuon parturityön (eli palvelun myynnin) lisäksi vaikka nettikauppaa, niin homma rullais teoriassa samalla tavalla kuin kauppa jota kuvailit että sinne on helppo palkata porukkaa kun ihmiset käy silti? Investoihan kauppakin kokoajan mitä myy, osa jää myymättä ja jotain varastetaan, joka on hävikkiä eli se on pois myynnistä, eli tulosta josta kaupalle jää kate…. Tuo nettikauppahan sitoisi myös sinulta aikaa ja resursseja, niin eihän sekään ilmaista ole? Ja joo, totta on että onhan se työntekijä kallista pienyrittäjän pitää varsinkin jos sattuu sairastumaan…

  • primebody kirjoitti:

   Esimerkiksi meillä pystyisi toiminaan henkilö kuka hoitaisi kaikkia juoksevia asioita. Puhelin soi jatkuvasti johonka vastaaminen helpottaa meitä ettei meidän tarvitse keskeyttää töitä jatkuvasti. On muuta auttamista,siivoamista jne. En tiedä mikä sille olisi sopiva nimike mutta alamme koulutusta se ei vaadi. En nyt ihan päässyt kiinni tähän nettikauppa asiaan.. mitä sielä siis myisin..

  • Sanna kirjoitti:

   Nettikaupalla tarkoitin kaikkea sitä mitä myydään kampaamotyön ohessa, tuotteet nyt lähinnä sitä. Kampaamo-assari? Tuollainen duunihan on olis asiakkaan kannalta juuri parasta palvelua, sillä mikään ei ole ärsyttävämpää kuin kampaaja joka juoksee alati vastaamaan puhelineen ja päivän leikatut hiukset lattialla yms.

 2. Lanttu kirjoitti:

  Hyvä teksti! Hyvä et sportti/lifestyle-bloggaajat puhuu yhteiskunnallisistakin asioista. Kiitos!

 3. Elli kirjoitti:

  Samaa mieltä Susanna Kosken käytöksestä!

  Minkälaisilla ehdoilla uskaltaisit palkata? Puhdas provikka? Nollatuntisoppari?

  Eikö kampaajat ole yleensä ns. ”vuokratuolilaisia” eivät työntekijöitä?

  • primebody kirjoitti:

   Suurin osa on yrittäjiä, koska palkallisia paikkoja on todella vähän tarjolla juurikin suurten riskien takia. Lähinnä palkkaamisessa kaikki pakolliset kulut on niin korkeet mitkä tekee sen riskin. Myös esim sairasloma asia yms on tietenkin haastavaa, jos tulee pitkiä aikoja

 4. Elli kirjoitti:

  Ja siis ymmärrän kyllä kampaamon ansaintalogiikan, mutta ei teiltä nyt kämppä sentään mene alta, jos työntekijällä ei käy asiakkaita. Nykyään on jopa puolen vuoden koeaika, ja tuotannollis-taloudellisista syistä saa irtisanoa sen jälkeenkin

  • primebody kirjoitti:

   Et varmaan oikein ymmärtänyt. Jos vaikka pari ihmistä on muutaman kuukauden pois niin liikevaihto tippuu kymmeniä tuhansia. Siitä pitäisi repiä palkat, kulut ja kaikki muu maksettava. Aika äkkiä siinä mennään miinukselle ja isosti

  • Elli kirjoitti:

   Sairasloma toki aiheuttaa ison loven. Ja perhevapaat. Sorppa, ajattelin liian kirjaimellisesti, että työntekijä on töissä, mutta asiakkaita ei vaan käy. Koska silloinhan pääsisit koeajalla nopeastikin eroon.

   Hankala tilanne kyllä kampaamon palkata työntekijä.

 5. maikki kirjoitti:

  Siis onko toi kansanedustaja oikeasti laukonut noi säästövinkit, vai onko tuo kuva vain joku vitsillä tehty? :O

  • Satu kirjoitti:

   Ihan samaa mietin. Ei paljon järki päätä pakota, sori. Miten laittaa 500€/kk säästöön jos sitä tulee kuussa muutama kymppi enemmän.. Huh mitä juttuja

 6. Mona kirjoitti:

  Minua on jo pitemmän aikaa hämmästyttänyt puhe SUOMI ON HYVINVOINTI MAA, ei kaikille, meitä väliin tippujia on paljon. Hyvä kirjoitus sinulta Umppu.

 7. Sarianna kirjoitti:

  Hyvä teksti Umppu ja joudun allekirjoittamaan otsikkosi! Toivoisin, että kokoomus ottaisi jotain kantaa tähän Susanna Kosken sekoiluun – olkoot sitten samaa mieltä tai eri. Jos allekirjoittavat kaikki samat naurettavat argumentit, niin mun ei ainakaan tarvitse katsoa edes Kokoomuksen ehdokkaita päinkään.

 8. AR kirjoitti:

  Asiallinen ja hauska teksti, vaikka vakava asia onkin.

 9. A kirjoitti:

  Umppu, todella hyvä ja naseva kirjoitus. Työskentelen sosiaaliturvan parissa ja näen joka päivä elämästään kamppailevia ihmisiä.
  Myötäelän jatkuvasti mukana. Saisipa Koski kokeilla kuukauden heidän elämäänsä. Tulin raivoihini Kosken asenteesta että melkein itketti.

  Voimia kaikille jotka kamppailevat elämänsä eteen ja tsemppiä yrittäjille! Heistä tämä maa rakentuu pikku hiljaa.

 10. Nanna kirjoitti:

  Mua vähän ihmetytti tän tekstin logiikka, oot sitä mieltä että toimeentulotukea pitäisi saada enemmän kuin 500 €/kk plus asumislisä. Mutta sitten toisaalta työvakuutus ja työttömyysturvamaksuja pitäisi laskea ja irtisanomissuojaa heikentää? Mistä revitään rahat työttömyysturvaan jos kukaan ei maksa työttömyysturvamaksuja tai kuka maksaa sairauspäivärahan jos et ole maksanut työvakuutusmaksuja työsuhteen aikana ja työntekijä sairastuu työn takia? Turhaa häpeät äänestämääsi puoluetta, äänestit mielipiteidesi mukaan ihan oikein.

 11. OSK kirjoitti:

  Jos itse olisin pienyrittäjä ja haluaisin palkata riskittömästi työntekijän satunnaiseen työhön niin käyttäisin kevytyrittäjyys menettelmää eli osuuskuntaa. https://www.s-raha.fi/zervant-ukko-eezy-pienyrittajan-palvelut-vertailussa/
  Yrittäjä laskuttaa vaikka 50e tunti työntekijän tekemästä työstä, työntekijä laskuttaa esim 35e tunti tehdystä työstä. Osuuskunta lähettää laskun jonka yrittäjä maksaa ja osuuskunta hoitaa välilliset kulut ja maksaa palkan.
  Työntekijän kannalta varsinaista työsuhdetta ei ole eli kumpa tahansa voi sanoa että nyt tämä loppui tähän.
  Hyvin riskitön menetelmä koska yrittäjä maksaa vain jo tehdystä työstä. Jos on välitunti ettei ole asiakasta niin siitä ei makseta.

 12. Realisti kirjoitti:

  Kampaaja yrittäjä, joka äänestää kokoomusta.

  HAHAHAHAH 😀

  Tyttö kuule, vaikka tienaisit tuplasti enemmän he ei aja sinun etuasi.

  Kokoomus ei ole pienyrittäjän puolue.

  • primebody kirjoitti:

   Ei täällä Suomessa taida yksikään puolue ajaa pienyrittäjien etua. Kuitenkin olisi hyvä muistaa, että me työllistämme ja luomme niitä uusia työpaikkoja suhteessa isoihin firmoihin aika suuren määrän, sekä työllistämme itsemme…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.