Hae
Prime Life by Umppu

En voi olla kommentoimatta

Hetki sitten kirjoitin siitä kuinka vanhemmat on erilaisia. Perheet on erilaisia ja jokaisessa perheessä kasvatustavat on erilaisia. Mää törmäsin eilen postaukseen mitä jaettiin facessa. Päivitys oli itse The Daruden.  Se koski lähinnä (poikien pelaamista). Asia miksi otan siihen kantaa on se että oma poikani pelaa juurikin toista näistä mainituista peleistä (fortnite). Mää tiedän että jokainen lapsi on täysin erilainen. Toinen voi ahdistua pienestäkin asiasta ja toiseen sama asia ei vaikuta juuri mitenkään. Se että jos sinun lapsella on ongelma palaamisen kanssa, ei tarkoita että jokaisella samaa peliä pelaavalla on ongelma sen kyseisen pelin kanssa. Se mitä tällä tarkoitan on vaikka yhtenä esimerkkinä me lapset kenenkä vanhemmat eivät anna lapsilleen vaikka karkkia. Toisten sitä syödessä he jäävät ulkopuolelle… se on kuitenkin asia mitä ei voi loputtomiin vahtia ja usein ne keneltä se on totaalisesti kielletty on vanhempina niitä kenelle se muodostuu ongelmaksi. En yleistä, mutta nähnyt aika monta tapausta. Tai että toisen lapsi menee täysin sekaisin sokerista ja toiseen se ei vaikuta juurikaan millään tapaa.

Mun mielestä ihan jokainen vanhempi saisi katsoa peiliin. Jos yksi vuotiaana läntään lapselle I padi kouraan niin mitä voit silloin olettaa? Kuvitteleeko joku vielä 2018 luvulla ihan oikeasti, että voi suojella lastaan pahalta antamatta sille puhelinta tai vaikka pelata? Juuri luin otsikon, missä lastenhoitaja puukotti kaksi lasta.. Ihan mitä vaan voi sattua, koska vaan.

Mun mielestä tässäkin yksi suurimmista ongelmista on vanhempien väsymys, kiire ja oman somen käyttö. Lapsethan rakastavat leikkiä ja touhuta vanhempiensa kanssa, mutta jos vanhempia ei kiinnosta tai heillä ei ole aikaa niin se luuri todellakin kasvaa siihen käteen kiinni tai pelikonsoli. En missään nimessä ole kännyköiden tai pelilaitteiden puolesta puhuja  ja itseäni ilmiö huolestuttaa ihan yhtä paljon, mutta sellainen helvetin jeesustelu riittää. ”Mää teen lapseni kanssa kaiken oikein, mutta sää et”. Lukemaani postaukseen viitaten siinä kerrottiin kenelle peli ei sovi. Tuskin se peli sopii oikeasti kenellekkään, vaan se nyt vaan on se juttu… niinkuin oli hetki sitten Pokemon ja spinnerit.

Tätäkin juttua jakoi ihmiset kenellä esimerkiksi ei ole poika lapsia, tai omien lasten ikä ei ole lähelläkään sitä, että ylipäänsä pelaaminen olisi ajankohtaista. Meillä ei kumpikaan pienemmistä käytä mitään laitetta, paitsi poikkeuksellisesti pitkillä lennoilla ja siihen se jää. Onhan se pädi tapa saada lapsi paikoilleen ja hiljaiseksi, mutta sinä vanhempana vastaat seurauksista. Jos lapsesi menee siitä sellaiseen olotilaan, että huomaat sen ärtymyksenä, levottomuutuna, se häiritsee keskittymistä tai jotain muuta… niin mitä jos kokeilet vaikka sen sijaan itse touhuta jotain lapsesi kanssa.  Siinä on turha moralisoida toisia vanhempia tai syyllistää heitä (annat pelata se ei ole lapsellesi oikein).

Nykyään myös some on työ ja aika moni on saanut sillä itselleen kunnon ammatin. En haluaisi itse missään tapauksessa kieltää, jotain sellaista mikä vaan jatkuvasti yleistyy ja sitä tarvitaan työelämässä pysyvästi. Suurimmalla osalla yrityksistä esimerkiksi koko markkinointi perustuu someen. Sisällöntuottajat tekevät työnsä suurimmaksi osaksi somessa. Jos et sitä osaa tiput kelkasta tai jos yritys ei tee somea on markkinointi pahasti jäljessä.  Rajat voi jokainen itse asettaa. Mun mielestä suurin asia mikä lapseen vaikuttaa on vanhempien rakkaus ja läsnäolo. Se on vaikka syy miksi en koskaan puhu puhelimessa iltaisin… koska vietän sen ajan mun lasteni kanssa. Ne on ne viimeiset mehut mitkä musta irti lähtee ja haluan antaa ne heille.

Oikeesti jos perhe asiat on kunnossa, lapsella on turvallinen olla kotona. Arki on tavallista ja onnellista. Vanhempiin voi luottaa ja he ovat läsnä… niin ei yksi peli sitä kokonaisuutta romuta. Mutta jos kaikki yllämainitut on päin helvettiä niin ihan varmaan vaikuttaa peli, kun peli.

Mää en itse allekirjoita mitään ruutuaikaa tai peli aikaa. Jos joku niin tekee niin tehkööt. Se ei ole multa pois, eikä meidän tekeminen ole muilta pois. Mulla on alusta asti ollut lasten kanssa selvät sävelet. Vanhempia kunnioitetaan ja totellaan. Jos haluan että lapseni lopettaa pelaamisen niin sanon että se loppuu ja silloin se loppuu. Jos sanon että laita puhelin pois niin se laitetaan. Paras mitä nään on vanhemmat jotka on naama omassa luurisss kiinni ja sanoo lapselle, että nyt se puhelin pois… kuka sen esimerkin näyttää ???

 

 

 

Juuri netin takia tulee lapsille erilaisia trendejä. Hetki sitten oli spinnerit ja nyt on esimerkiksi Fortnite. Jos ajattelet vaikka kolmasluokkalaista poikaa, joka täyttää 10 tänä vuonna. Pojat pääsee koulusta klo 13.00. Vanhemmat on töissä klo 16.00 asti. Koulun  jälkeen on se aika kun saa olla yksin kotona. Toiset saattavat sitä pelätä ja toiset nauttii olla yksin. Pojilla koulumatka kestää sen verran, että kun siihen lissää välipalan on  mennyt jo ainakin tunti. Sen jälkeen tehdään läksyt. Suomen syksy oli todella harmaa. Satoi lähes joka päivä. Nykypäivän 10-vuotias ei leiki leegoilla tai tee käpylehmiä. Pojat pelaa ja itseasiassa niin tein määkin tossa iässä. Me pelattiin Marjoa ja bubblebobblea.

Se on syksyisin ja talvisin sitä poikien tekemistä. Jos koko kaveriporukka pelaa, niin oletko sinä se vanhempi kuka sanoo että sinä et, tai meille ei saa tulla. Meillä ei pelata?  Oletko sinä se vanhempi joka ottaa pleikkarin johdon töihin mukaan. Jos olet niin ei siinä mitään, mutta hyväksy että kaikki ei tee tai toimi näin.

Syy miksi odotan aina kesää liittyy myös paljon pelaamiseen. Kesällä meillä asutaan trampalla 24/7 ja touhua riittää aivan erilailla, kun syksyllä ja talvella. Pelit siirtyy sisältä pihan poikien kanssa pisteeseen, säbään ja ulkona on paljon tekemistä. Lapset on myös silloin kouluista lomalla ja saa ottaa rennommin.

Sitten toinen asia on esimerkiksi youtube. Pojat rakastaa katsoa sieltä videoita ja sekin on totta että sielä saattaa olla vaikka minkälaisia videoita. Tässä videoiden katselussa oli  viitattuun päivitykseen pointtina että lapsi saattaa nähdä sielä vahingossa jonkun terroristin kurkunkatkaisu videon. Joo näin voi käydä, mutta eihän sitä tarvi mennä, kun Turkuun niin sen voi nähdä ihan livenä.Tarkoitan tällä sitä että missä vaan ja koska vaan voi tapahtua ihan mitä vaan. Ymmärrän miksi ikärajat on olemassa ja niitä olisi hyvä noudattaa. Joskus nekin on mielestäni vähän liioiteltuja. Me ei esimerkiksi päästy Vilin kanssa joskus aikoinaan katsomaan Smurfffit elokuvaa ikärajan takia.. itsehän olen katsonut lapsena Disneyn elokuvia, missä suunnilleen joka elokuvassa tapetaan joku ja ne on aika raakoja tähän päivään verrattuna.

En tiedä saiko kukaan tästä mun pointista kiinni, koska oon ihan väsynyt ja ajatus ei oikein luista 🙂

Tää mun ihana asu on House of Brandonilta* ja löytyy TÄÄLTÄ* Asu tuntuu päällä sellaiselta ettei olisi vaatteita ollenkaan. House of Brandonilla on vielä Mid season sale* mikä jatkuu edelleen. Käy nappaamassa parhaat päältä. Shoppailemaan pääset TÄÄLTÄ*

 

Lue edellinen postaus: Terveät ja kiiltävät hiukset

-Umppu

20 kommenttia

  1. Riikkis kirjoitti:

    En tiedä mikä ikäraja pelissä on, mutta kyllä ne laaditut ikärajat on ihan tarkoituksenmukaisia. Jos lapsi tai teini valittaa, että kaikki muutkin saa, niin silloin sanotaan, että voivoi. Tai sitten uhataan soittaa kaikkien kavereiden vanhemmille ja tehdä galluppia asiasta?

    • primebody kirjoitti:

      Onhan ne suuntaa antavia. Suurin ongelma netissä on kuitenkin ne aikuiset ihmiset, jotka eivät osaa käyttäytyä netissä, kirjoittelevat nimettöminä törkeyksiä, herjaavat ja haukkuvat. Ei niitä lapsia oikein voi siinä vaiheessa estää, jos koko kaveripiiri saa nyt esimerkkinä vaikka pelata.. silloin se lapsesi tekee sen salaa. Mielummin niin että se tekeminen on valvottua. Totaali kieltäminen usein vaan lisää ongelmia

  2. moderni huolehtiva äiti kirjoitti:

    Noniin no kärjistettynä asiaa hieman tulevaisuuden puolelta 16vuotias poikasi haluaa polttaa pilveä kun kaikki muutkin sitä tekee.. niin go ahead vaan koska se on nytkyään trendikästä!
    Meillä on iloinen ja pelaava 9-vuotias poika joka tulee myös koulupäivän jälkeen yksin kotiin. Hän tekee läksyt talvellakin ja tämän jälkeen painelee ulos siinä missä kesälläkin eikä pelaa fortnitejä tai muitakaan tappamis pelejä ihan vain sen takia koska tuon ikäiselle se ei sovi. ikärajat on säädettyä hyvästä syystä, et selvästikkään ole peliä ja sen siäsältöä tutkinut tarpeeksi.
    Ja lapsi kyllä sanoo että kaikki muutkin saa pelata mutta tarkemmin kun asiaa on kysellyt niin kymmenestä kaverista kahden kotona saa pelata sitä. Ja näissä kodeissa saa tehdä myös monta muuta luvatonta asiaa.

    Eikä siellä turussa joka päivä tapahtu kaulan katkasuja joihin voit törmätä siellä youtubessa vaikka 5 kertaa päivässä. tai esim pornoon voi lapsi siellä törmätä. sekään ei ole kohta 10 vuotiaan silmille kovinkaan sopivaa.

    monesti olen kirjoituksiasi puolustanut toisille kun ovat dissanneet mutta nyt meni kuppi nurin. Koska on ihan tutkittua tietoa siitä miten tuollaiset ärsykkeet vaikuttaa lapsen mielenterveyteen niin itse ainakin opetan lasta mieluummin siivoamaan tylsyyksissään koulun jälkeen kuin pelaamaan.

  3. Anni kirjoitti:

    Eiks niillä ole just parhaat neuvot näihin asioihin keiden lapset ei ole lähelläkään kouluikää. On äärimmäisen haastavaa pitää luokalta yhtä erillään muiden lasten yleisesti hyväksytyistä ajanvietoista. Itse en ainakaan pysty olemaan se äiti, joka kieltää karkit, pelit ja discot…eikä tarvitsekaan olla!

    • JK kirjoitti:

      Tiedostan, että itse on kasvanut lapsen kanssa monin tavoin pumpulissa tähän asti. Jo päiväkodista eskariin ja kouluun asti on aina ollut tosi hyviä ryhmiä/luokkia ja tästä taas opettajakin sanoi, että ihana luokka kun ei koskaan mitään ongelmia. Mä olen aina mennyt oman tien mukaan enkä tykkää siitä, että lapsi viettäisi paljon aikaa pelaten. No meillä ei olekaan mitään pelivempaimia. Ei siitä ole koskaan kukaan ongelmaa tehnyt vaikka kieltämättä joskus mietin, että pitääkö muut lapset sitä kummallisena. No ei. Lapsi on 10 vuotta eikä ainakaan vielä ole kuultu, että kun kaikki muutkin. Ehkä sekin aika tulee…

  4. Ellipsi kirjoitti:

    Ikärajat ei todellakaan ole suuntaa antavia, vaan ammattilaisten miettimiä rajoja. Fortniten ikäraja on 12. Kannattaa miettiä, että jättääkö lapseltansa jonkun asian kieltämättä koska itse pääsee silloin helpommalla…

  5. Larissa kirjoitti:

    Mä ymmärsin sun pointin. Ehkä siksi kun mulla on 5 poikaa ? Meilläkään ei ole varsinaista ruutuaikaa, joskus ollaan kuin ellun kanat kipeinä tai sadetta ja mutaa paossa ja silloin saatetaan katella jopa yhdessä niitä videoita YouTubesta pidempäänkin ja pelata hela dagen melkein. Meillä lapset ite saa inspiraatiota jostain polkupyörätemppuiluvideoista tms ja ovat aika äkkiä kyhätä.ässä jotain rataa pihalle , ett mun mielestä lapset ei edes halua olla parilla koko aikaa itsekään. Ehkä se johtuu siitä että sitä tekemistä on kyllä kaikkea muutakin. Joskus tosiaan ollaan ulkona aamusta iltaan ja kukaan ei tiedä mitään mistään somesta. Mun mielestä tasapaino näiden asioiden välillä on jokaisen vanhemman omien korvien välistä kiinni, vähän kuin se että mitä vauvalle puetaan pakkasella päälle, en ymmärrä että sitä ei joku voi itse osata ilman kirjallista ohjetta
    ( Ja ohjekin voisi kuulua näin että sen verran tarpeeksi ettei palele eikä hikoile. Ihan sen omin käsin/silmin kokeilemalla näkee menikö oikein).

    Jotkut ikärajat on tosiaan kovin kummallisia noissa lasten leffoissa, olen kans huomannut…
    Yhden asian korjaisin muuten: kyllä 10-vuotiaat vielä legoja rakentelee, ei ehkä kaikki mutta osa!

  6. Larissa kirjoitti:

    Aikun kivasti typoja ?? sori, oon kännykällä ?

  7. Kati kirjoitti:

    Just tänä aamuna käytiin keskustelu miks ei ladata tanbletille peliä mikä kaverillakin on -koska tiiän et meijän neiti menettäis yöunensa jos sitä pelais 😀

    Hyvä kirjoitus, monesti oon potenu huonoa omaatuntoa kun lähipiirissä on äitejä jotka tekee asioita ja sääntöjä koska ”näinhän sitä oikeasti pitää tehdä”. Oon tehnyt töitä itseni kanssa että se on ookoo että mie teen just niinkun meijän lapsille on parhaaksi.

  8. Anna kirjoitti:

    Lapsilla väkivaltapelien pelaaminen voi lisätä mm. impulsiivista väkivaltaa ja empatiakyvyn puutetta. Jos lapsi ei pelkää ko.pelejä, ei se tarkoita ettei niistä olisi mitään haittaa. Ja aika huono vertaus tuo, että Turussakin voi nähdä kaulankatkaisun. On hieman eri asia altistuuko väkivallalle (pelaamalla tai pelejä seuraamalla) viikoittain kuin se jos näet kerran esim.puukotuksen. Pelejä pelaamalla lapsi tottuu väkivaltaan ja voi jopa alkaa ajattelemaan, että se on keino ratkaista ongelmia.

    Olet monesti kirjoittanut siitä, ettei joillekin vanhemmille kestä sanoa heidän lapsensa käytöksestä tai toimintamallista kun heti vedetään herne nenään. Tätä postausta lukiessa tuli vähän sellainen maku ettet kestänyt kritiikkiä (mielestäni erittäin aiheellista sellaista) asiasta, mikä ”koskettaa” perhettäsi.

    • Ida kirjoitti:

      Sanoit kaiken mitä olisin itsekin kirjoittanut, joten lisään vaan yhden asian.
      Tunnen ihmisiä, jotka olivat torilla kun puukotus tapahtui ja jotkut joutuneet tekemään paljon töitä itsensä kanssa, että pääsevät yli siitä mitä näkivät ja kokivat. Joten ei mielestäni pidä ajatella, että näkeehän Suomessakin tuollaista ja se olisi sitten jotenkin ok tai vähätellä sen vaikutusta ihmiseen.

  9. Outi Karita kirjoitti:

    Mun mielestä tää hesarin artikkeli aiheesta on tosi hyvä ja mielenkiintoinen, luulen Umppu näihin sunkin ajatuksiin sopivan 🙂 Tässä tosiaan puhutaan pelien puolesta tavallaan, koska ne on hyvä juttu, koska huono ja mitä eroa on esim. k18 ja k12 peleillä ja niiden ikärajoilla…
    Voisin lainata tähän monta kohtaa tuolta, mutta lukekoot ketä kiinnostaa 😀
    https://www.hs.fi/elama/art-2000005650072.html
    Pelikasvattajat tyrmäävät…

  10. Maija kirjoitti:

    Kai tiesitte että pelien ikärajat ovat sitovia kun taas elokuvien / tv ohjelmien on suosituksia. Eli erona tässä on se että elokuvissa / tv ohjelmissa voi joustaa oman lapsen tuntien mutta pelien ikärajoissa ei ole joustoa. Tätä ei moni vanhempi tiedä mistä johtuen daruden kirjoitus on oivallinen?

  11. Nea kirjoitti:

    Jos lapsille ei ostaisi pelejä joidenka ikäraja on 18 ei tarvitsisi töissä pelätä että onkohan se lapsi taas pelaamassa jotain soveltumatonta. Jari Sinkkonen kommentoi myös tota Daruden juttua ja sanoikin että tähän asiaan tarvittaisiin ns. kansanliike. Että jos lapsi menee kaverille kylään niin myöskään siellä ei pelata väkivaltaisia pelejä. Lapsen aivot vaan ei sulata sellaista informaatiota jota niissä peleissä on ja sen tulisi ihan jokaisen vanhemman ymmärtää

  12. Elviira kirjoitti:

    Meidän esinmäinen tietokonepeli oli aikoinaan ensinmäinen GTA. Pelivalikoimista löytyi sittemmin kaikkea Hugosta sotapeleihin.

    Minä olen noita pelannut ala-asteikäisenä sekä kolme veljeäni. Meillä ei ollut mitään ruutuaikaa, mutta vuorotellen piti pelata ja yksi ei saanut viettää kaikkea aikaa koneen ääressä. Veljet tappelivat välillä kuka saa pelata niin paljon, että vanhemmat käskivät pitää koneen kiinni pari viikkoa. Ja sitten.se kone oli kiinni ja tehtiin muuta 😀 Myöskään ennen nukkumaanmenoa ei saanut pelata.

    Ja kaikista meistä kasvoi ihan normaaleja vaikka tosi nuorina räiskintäpelejäkin pelattiin!

  13. Leikin puolesta! kirjoitti:

    ”Nykypäivän 10-vuotias ei leiki leegoilla tai tee käpylehmiä.”

    Musta on tosi surullista, että aikuiset ajattelee että lapset ei leiki tai jopa ääneen sanoo, että eihän nyt 10-vuotias voi leikkiä enää. Kyllä voi. Lapsella (ja aikuisellakin) on oikeus leikkiin ja siihen tulisi kannustaa, eikä vähätellä leikin merkitystä. Leikit kehittyy iän myötä ja varmasti todella monia 10-vuotiaita vielä kiinnostaa erilaiset rakentelusarjat (Legot yms), roolileikit ja liikunnalliset leikit ja siinä ei todellakaan ole mitään väärää. Se on normaalia!

    • primebody kirjoitti:

      Sanoinko että siinä on jotain väärää? Itse olen myös leikin kannalla ja meillä on edelleen lelut esillä… niillä vaan ei juurikaan leikitä. Kannustan myös itse siihen, mutta en voi pakottaa. Ja itsehän leikin päivässä useita tunteja lapsieni kanssa..

  14. Hannis kirjoitti:

    Mainitsit että iltaisin et itse koskaan puhu puhelimessa koska haluat viettää sen ajan lastesi kanssa niin uteliaisuudesta että koskeeko tuo myös somen käyttöä? Itse välilä painin asian kanssa että pitää rajoittaa tietoisesti omaan luurin rämppäämistä 🙁

    • primebody kirjoitti:

      Mää en juuri räplää somea huvikseni, vaan teen sielä töitä. Koitan aina pitää puhelimen pois siihen asti, kun lapset nukkuu ja hoidan vaan sillä ns. ”pakolliset asiat”. Ei sielä mitään niin erikoista oo etteikö se voisi odottaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *