Hae
Prime Life by Umppu

Työ vai perhe? Kumpi menee edelle?

Kesä kolkuttelee ovella ja aurinko hellii päivisin jopa lämmöllä. Syksy ja talvi tuntui todella pitkiltä ja kyllä nyt todella nautin valosta. On aivan mahtavaa, kun ei tarvi topata vaatteita niin paljon ja kokoajan ei ole jäässä. Salaa toivon että saadaan nauttia upeasta kesästä ja touhuta täällä kotimaassa erilaisia juttuja.  Mää muistan omasta lapsuudesta, että kesällä oli aina lämmin. En tiedä oliko se niin, mutta ainakin muistoissa.

Nyt kun kaksi pienempää on päiväkodissa niin joudutaan aikalailla sumplimaan kesälomat. Mää oon ollut pisimmillään lomalla 2 viikkoa putkeen ja silloin oltiin Jenkeissä ja hoidin sieltä käsin ne asiat mitkä tarvitsi hoitaa. Yrittäjänä kun kaikki lomat on palkattomia niin ei siinä oikein perssii kestä kauempaa olla. Päiväkoti on reilun kuukauden kiinni ja sille ajalle pitää järjestää hoito muuta kautta. Juusolla on kesäloma, mutta olisihan se hienoa olla koko perheen kanssa samaan aikaan lomalla. Tää on tavallaan se yrittäjyyden nurjapuoli, mihinkä itse toivoisi joskus jotain muutosta. Vaikka saamme itse päättää työajat niin meillä ei ole koskaan palkallista lomaa.

Jos pitää pidemmän loman tarkoittaa se usein sitä että ennen lomaa teet itsesi ihan piippuun töissä ja kun palaat niin sama juttu. Tuntuu ettei lomalla olisi ollutkaan. No tietty oma valinta ja eihän siitä ole oikeus edes sanoa ääneen, kun joku älähtää.

Mulle usein kommentoidaan että kannattaa vähän relata tai ottaa iisimmin. Niinhän se asia aivan oikeasti on, mutta vielä en ole taloudellisesti siinä pisteessä että voin olla lomalla kun haluan. Yrittäjän loma on aina taloudellisesti niin iso lovi lompakkoon. Sitä ei oikeastaan ymmärrä, kun toinen yrittäjä ja sitä on aika turha edes lähteä selittämään sillä moni ei edes halua ymmärtää. Tai oikeastaan sen voi hyvin havainnollistaa niin että miltä tuntuisi lomailla ilman palkkaa ja lomarahoja ja lomalta palatessasi pöydällesi oli ilmestynyt muutamalla tuhannella laskuja. Toki joka alalla ei ole sama juttu ja puhun nyt vain omasta.

Meidän alalla kesä viikonloput on yleensä todella kiireisiä, koska Suomessa ihmiset juhlii kesällä. Jos kuvitteellisesti ajatellaan vaikka että tekisin yhden kesän aikana 4 morsianta niin siinä saattaa olla koko kesän hyvät viikonloput. Tai jos niitä on kahdeksan niin se tarkoittaa että olen kesän jokainen viikonloppu töissä. Kun lasket mukaan omat menot niin siinä se kesä menikin jo tavallaan ”muiden ehdoilla”.

Teen itse oikeastaan vain omien asiakkaiden häitä ihan siitä syystä, että perhe menee nyt ykkös sijalle. Mää arvostan todella paljon sitä aikaa kun saamme olla yhdessä perheen kesken ja kesä on vielä sellaista aikaa, kun voi vähän extempore touhuta jotain. Mää en oikeastaan lomaile juuri kesällä juurikin siitä syystä että silloin on kiire vaan lomailen keväällä ja syksyllä.

Sitten kun lapset kasvaa eikä äiti ole enää se ”juttu” niin varmasti teen asioita toisin. On ollut välillä vaikea oppia laittamaan niinsanotusti itsensä etusijalle ja pitää kiinni omista lomista. Ei sanan  sanominen on yrittäjänä todella vaikeaa. Joskus saattaa jopa käydä niin, että pitkä asiakassuhde loppuu kun kieltäytyy jostain. Se on todella kurjaa, mutta niin on vain välillä tehtävä. Meillä työnteko muutenkin keskittyy enemmän iltoihin ja viikonloppuihin ja jos olisi silloin aina töissä en näkisi lapsiani koskaan.. Tämähän on toki ammatinvalinta kysymys, mutta harva sitä miettii silloin alle parikymppisenä opiskelemaan lähdössä ja ainakin itse halusin tehdä vain tätä työtä enkä nähnyt muita vaihtoehtoja.

Siksi koitankin kokoajan jalostaa työtäni ja tehdä siitä sellaista ettei se olisi kokoajan tiettyyn kellonaikaan sidottu. Tässä myös yksi syy meidän tubekanavan aloittamiseen. Ennen lapsia asuin kaikki viikonloput ja illat töissä ja olen antanut kaikki kesäni asiakkaille. Nyt tilanne on toinen. Kampaajan oletetaan välillä olevan tavoitettavissa 24/7. Meillä on myös se henkilökohtainen elämä.

Varsinkin kesällä tulee välillä tilanteita että asiakas soittaa lauantaina aamusta, että en pääsekään kampaajalle kun oon vielä täällä mökillä… (näitä siis tulee lähes joka viikonloppu). Asiakas ei ole ehkä ajatellut että itse kampaaja on saattanut joutua tekemään vaikka mitä järjestelyjä päästäkseen töihin. Hankkimaan lapsenvahdin, järjestelemään omia menoja tms.. siinä vaiheessa peruutus tuntuu todella tylsältä ja aina sitä miettii että eikö asiakas tiennyt silloin pe illasta jäävänsä sinne mökille. Mahdollisesti se kampaaja olisi myös voinut lähteä viikonlopun viettoon omalle mökillensä.. tai nauttia kesäviikonlopusta muualla kun töissä.

Kesällä on myös nykyään esimerkiksi juhannuksena juhlia. Ne on myös niitä vapaita hetkiä, kun ollaan perheen kanssa ja itse olen monesti kieltäytynyt olemasta silloin töissä. Näissä tilanteissa mulla menee se oma perhe työn edelle. Meillä ei myöskään ole kampaajina sellaista tilannetta, että nyt kun on pyhäpäivä niin hinnat on tuplat, koska palkansaajat saavat myös tuplapalkan.

Vaikka työ on mulle todella tärkeä asia elämässä, niin se ei saa mennä tiettyjen asioiden edelle. Nyt esimerkiksi en tee oikeastaan ollenkaan viikonloppuja. Ihan siitä syystä, koska mieheni opiskelee töiden ohella ja viikonloput täyttyy lasten harrastuksista ja haluan olla tukemassa heitä siinä. Se vaatisi myös ihan liikaa metatyötä ja jatkuvasti ulkopuolisia hoitajia, jotenka näin on helpompaa. Kolmen lapsen kanssa on myös osattava varautua erilaisiin käänteen tekeviin juttuihin. Joku saattaa olla kipeä tai jotain muuta mikä sekoittaa koko paletin ja hommat menee uusiksi. Mää kuutenkin haluan viettää aikaani perheen kanssa ja toivon että mun asiakkaat myös kunnioittaa sitä. Pääsiäinen on nyt lusittu ja arki taas alkaa tiistaina.

Kiitos näistä ihanista keväisistä kuvista luotto kuvaajalleni Noora Näppilälle. Kuvien asu on Biancaneven uutta mallistoa ja löytyy TÄÄLTÄ*. Asua saa armynvihreänä takki* Housut* , tummana violettina takki* housut*  ja persikkana toppi* ja housut*. Biancaneven vaatteet on valmistettu suomessa ja on todella laadukkaita. Itse en muita käytäkkään. Pesin jälkeen ne on kuin uudet, eikä tarvi miettiä että tuleeko niihin vaikka nukkaa. Mun ehdottomasti laadukkaimmat ja kestävimmät urheiluvaatteet.

Lue edellinen postaus: 35-vuotias ruoto. 9kk muutos!

-Umppu

8 kommenttia

 1. Aida kirjoitti:

  Olen myös valmistunut paka alalle, kuitenkaan jatkamatta alaa sen pidemmälle kuin satunnaisesti yhdessä kampaamossa. Kuitenkin siinö vaiheessa kun hetken näitä töitä tein opiskellessa niin oli niin vaikea sanoa ei, kun työ oli kivaa ja olisi halunnut päästä luomaan upeita lopputuloksia ja vieläpä antamaan hyvän mielen toiselle. Ja silloin kun alottaa niin ei paljoo oo varaa itse ehdotella että teen vain klo 8-16 välissä, jossain kohtaa sitten kuitenkin piti kieltäytyä ja alkaa vähentämään, kun tiesi vaihtavansa alaa. Sinulla toki eri tilanne, mutta ymmärrän tuon ei-sanan käytön vaikeuden. 😀 Tsemppiä kevääseen ja uusiin juttuihin, työtä varmasti riittää! ❤️

 2. ÄkäinenTäti kirjoitti:

  Eikä tarvitse olla edes yrittäjä: me ”jouduttiin” lomailemaan miehen kanssa aina eri aikaan kun lapset oli päiväkodissa-eskarissa ja eka-tokaluokalla. Haluttiin että lapset saa olla kotona kesän eikä tarvitse mennä päivystävään päiväkotiin (teilläkin varmaankin tälläinen kesäpäivystys on?) ja sitten kun olivat alaluokilla ei ollut mitään paikkaa mihin laittaa eivätkä vielä pärjänneet yksinään kotona pitkiä päiviä. Ne on näitä valintoja.

  • primebody kirjoitti:

   Joo se päivystys ei oikein houkuta, koska se on jotenkin kamalaa säätämistä

 3. Salla kirjoitti:

  Miksi kampaamon taksojen pitäisi olla tuplat, jos kampaajalle pitää maksaa tuplapalkka? Hinnoittelussahan aina vedotaan siihen, mitä kaikkea esim leikkauksen hinnalla pitää maksaa ja ymmärtääkseni paka:n max 13€/n tuntipalkka sossukuluineen on alle puolet teidänkin puolipitkien 50€:n hinnasta. Vakuutukset, aineet, sähkö, vesi yms. eivät ole sen kalliimpia pyhänä kuin arkenakaan. Sen sijaan pyhänä taksat voivat olla hieman korkeammat, niinhän se on esim. lääkäriasemillakin.

  • primebody kirjoitti:

   Ehkä parempi etten kommentoi…

  • Salla kirjoitti:

   Oleko väärässä? Tämä ei ole mielipide huom!

   • primebody kirjoitti:

    Jos me teemme palveluita missä on ainekustannuksia niin samat kulut niissä on aina.. tuntipalkka yrittäjänä riippuu ihan siitä paljonko sitä palkkaa maksaa. Yrittäjän ja palkansaajan palkkojen erot voi olla huomattavat. Se mitä ihmiset ei ymmärrä on kulurakenne… niistä väreistä ja leikkauksista maksetaan ihan kaikki. Niillä maksetaan kampaamon remontit, uudet tietokoneet, markkinointi eli kirjaimellisesti ihan kaikki..

 4. HM kirjoitti:

  Mun isä oli aikoinaan yrittäjänä ja oltiin peräti yhdellä kesälomalla yhdessä. Siitä jäänytkin mieleen, mitä en ainakaan isona tee… yrittäjän hommia. Eli joo ymmärrän sumplimisen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.