Hae
Prime Life by Umppu

Kateellinen yksinäisyydelle

Onko sulla ollut koskaan tunnetta että olet yksinäinen? Mää luulen että varmaan ihan jokaisella on sellainen vaihe elämässä jossain kohtaa. Mun on välillä vaikea ymmärtää miltä tuntuu olla yksinäinen ehkä tän elämänvaiheen myötä ja sen että en oo kokenut sitä koskaan elämässäni. Mää jopa haluaisin välillä olla yksinäinen (kenenkään yksinäisyyttä väheksymättä). Se mikä toiselle on mieltä ahdistava asia, vois olla toiselle ihmiselle jotain ihan muuta. Ruuhkavuodet on sellainen pirullinen sana, jota olen jo tietyllätapaa alkanut kartaan. Se tuo mulle mieleen liian vähät yöunet, stressin ja usein jopa riittämättömyyden tunteen. Kun joka päivä on täynnä ohjelmaa aamusta iltaan niin myönnän ajattelvan joskus, että koska tää helvetin ralli loppuu. Se että on yksi lapsi on täysin eri asia, kun että niitä on kolme. Kun mietin että mun aika loppuu vuorokaudesta niin mitenkäs sitten ne kenellä on vaikka viisi lasta?

Kun se kolme lasta vaikka oksentaa kaikki samaan aikaan niin voisin rehellisesti sanottuna vaikka kaivautua hautaan, mutta mitäs tekee se äiti kenenkä viisi lasta oksentaa samaan aikaan? Siinä tilanteessa musta olis ihanaa, että mun ongelma olis vaikka naapurin postiluukusta leviävä pierun hajuinen kaalilaatikko… Mutta ei.. vaan se tietää 24h työvuoroa ja usein paria sellaista putkeen. Mulla ei oo moneen vuoteen ollut aikaa olla yksinäinen vaan oon ollut ylikuormitettu. Mää olisin todella mielelläni jonkun yksinäisyydestä kärsivän ihmisen ystävä, jos se olisi mahdollista. Mää voisin kutsua meille vaikka joka päivä jonkun viettämään aikaa meidän kanssa, mutta olisiko se mitä siihen yksinäisyyteen kaipaa? Ihminen joka on tottunut olemaan yksin varmaan sekoaisi meillä :).

Vaikka moni saattaa jatella, että olen sosiaalinen ihminen ja mun on helppo tutustua uusiin ihmisiin niin se ei pidä paikkaansa. Mää oon joutunut työstään sitä asia aivan uskomattoman monta vuotta. Toki mun työ helpottaa asiassa, mutta se on silti ihan eri asia. Kun olin viikonloppuna Pariisissa niin mää olin päättänyt, että juttelen ihan jokaiselle vaikka se ajatuksen tasolla toi jo jännitysoksennuksen suuhun. Mun piti avata keskustelu ja vielä Englanniksi. Se oli hirveetä, mutta olin niin onnellinen sen jälkeen, kun olin pystynyt siihen. Ja mitä se mulle antoi niin se antoi uusia ystäviä ympäri maailmaa. Jos olisin istunut hiljaa en olisi saanut niitä ainuttakaan.

 

Yksinäisyyden estäminen vaatii paljon rohkeutta ja me kaikki emme ole rohkeita. ehkä me voisimme auttaa niitä ihmisiä kysymällä rohkeasti ihmisiltä ympärillämme, että oletko yksinäinen. Mun mielestä kenenkään ei tarvitse kokea yksinäisyyttä, jollei se on se tila mihinkä haluaa. Koitetaan muistaa pitää toisistamme huolta ja tehdä havaintoja paremmin ympärillämme, vaikka niiden kuuluisien ruuhkavuosien keskellä.

Lue edellinen postaus: Koska lapsen pitää oppia kuivaksi?

Kuvat Noora Näppilä

Asu HM

-Umppu

35 kommenttia

 1. Bea kirjoitti:

  Voi vitsi kun mä voisinkin joskus tulla vahtimaan teidän lapsia ja antamaan sulle sen yksinolon hetken, terveisin nimimerkki yksinäinen ja omasta perheestä haaveileva.. Ymmärrän siis täysin mitä tarkoitat, mutta täällä just nimenomaan haaveena päinvastainen tunne ja tilanne. Kaikenlisäksi sun lapset on niin ihania (instagram-storyjen perusteella) 😀

 2. Niina kirjoitti:

  Yksinäisyys ei ole sama asia kuin yksin oleminen. Tarkoitit varmaan että haluaisit olla välillä yksin, et yksinäinen? Ymmärrätkö näiden eron? Suurperheen äiti voi kokea yksinäisyyttä vaikka ei olisi hetkeäkään yksin. Yksin oleva ei taas välttämättä ole yksinäinen. Kannattaa tarkistaa faktat ennen kun ottaa kantaa tärkeissä asioissa.

  • Veera kirjoitti:

   Juuri näin! Kaksi täysin eri asiaa. Yksin oleminen on fyysistä, yksinäisyys psyykkistä sekä henkistä, avuttomuutta ja mahdollisesti myös arvottomuuden tunnetta.

 3. Senja kirjoitti:

  Välillä sitä tuntee ittensä yksinäiseksi, vaikka mullakin pyörii kolme 5-1v lasta jaloissa. Sillon kun tulee semmonen fiilis ja pyytää jota kuta käymään muttei kukaan pääse on ihan super inhottavaa. Mutta kyllä sitä huomaa sillon kun lapset menevät isänsä luokse miten kuormittavaa tää pikku lapsi-arki on kun ei jaksa mitään muuta kun makaa sängyssä ja olla yksin.

 4. Askeleita isyyteen kirjoitti:

  Yksinäisyys on minulle aina negatiivinen tunne, sen sijaan monet ihmiset viihtyvät yksin. Yksin ei siis välttämättä ole yksinäinen, aivan kuten joukossa voi tuntea olevansa yksinäinen. Ja kyllä meidän pitäisi pystyä paremmin huomioimaan niitä, jotka yksinäisyyden kanssa painivat. Ottaa aikaa omasta elämästä ja olla läsnä.

 5. Neppis kirjoitti:

  Vaikka on parisuhteessa tai elää siellä ruuhkavuosien keskellä ja kaikki päivät on ohjelmaa täynnä niin voi silti tuntea olonsa yksinäiseksi. Ei ne ylibuukatut päivät, perhe ympärillä ja kahvittelut ystävien kanssa sitä tunnetta välttämättä kaikilla pois vie.

  Kun tuntee itsensä yksinäiseksi niin tunne on siellä sun sisällä, ja sen saa ”sivuutettu” kun menee ystävien luo ym. Se on sellainen hetken helpotus. (Näin koen itse)

  Itsellä se yksinäisyys tuntuu sellaiselta että ei ole ketään kehenkä voisi turvautua, ei ole ketään kenen kanssa voisi jakaa arjen asioita( vaikka on ystäviä joille voi puhua, mutta on heillä myös oma elämä?), tuntuu että on ihan yksin.

  Olen pikku hiljaa oppinut nauttimaan yksin olemisesta ja vapaista viikonlopuista mutta tämä yksinäisyys mikä on tullut kaupanpäällisenä on suoraa sanottuna perseestä.

 6. Mona kirjoitti:

  Hyviä pointteja 🙂 Olla yksin ja olla yksinäinen ovat kuitenkin kaksi täysin eri asiaa. Vaikka olisi yksin, ei välttämättä tunne olevansa yksinäinen – ja toisinpäin – , voi tuntea olevansa yksinäinen, vaikka ympärillä olisikin ihmisiä. Olen kokenut molemmat: ennen lasta ja aviomiestä viihdyin yksin hyvin, nautin siitä, mutta oli myös aika, jolloin olin todella yksinäinen, ja sitä en kyllä toivoisi kenenkään kokevan.

 7. Piia kirjoitti:

  Niin kun lapset ovat pieniä, on yksin oleminen vaikeaa, mutta sekin aika tulee, kun saat olla ihan itseksesi, kun lapset kasvaa. Mutta sen haluan sanoa, että on ihan eri asia olla yksin tai yksinäinen! Yksinäisyys, epätoivo ja hylätyksi tulemisen tunteet kuuluvat monesti yhteen ja aiheuttaa mielenterveysongelmia monille! Yksinäisyyttä ei toivo kukaan ja sitä on liikaa tässä itsekeskeisessä maailmassa. Yksin oleminen on aivan eri asia ja sitä tarvitsee joskus kaikki! Ei toivota siis yksinäisyyttä kenellekään. ?

 8. Iisa kirjoitti:

  Ei yksinäisyys ole mikään valinta, mihin voi tarttua. On täysin eri asia olla yksin, kuin yksinäinen. Haluaisitko tosiaan, elää sellaista elämää, että sulla ei ole yhtään ystävää, ei ketään kenelle soittaa ja kaupan kassa on ainoa, jolle ehkä puhut viikon aikana? Yksinäisenä on todella vaikea päättää, että tänään yksinäisyys loppuu, toisin kuin yksin elävä, joka ei kuitenkaan ole yksinäinen. Toivottavasti oikeasti ymmärrät, että yksinäisyys on erittäin iso sosiaalinen ongelma nyky-Suomessa ja aiheuttaa paljon surua ja pahaa mieltä.

 9. Astronautti kirjoitti:

  Ei kannata sekoittaa yksinoloa ja yksinäisyyttä. Yksinäisyyteen liittyy usein arvottomuuden ja kuulumattomuuden tunteita, enkä usko että raskaasta perhearjesta huolimatta haluaisit kokea niitä tunteita.

 10. Mertsi kirjoitti:

  Tässä on kyllä nyt käsitteet menneet aika pahasti sekaisin, niinkuin noissa aiemmissa kommenteissa jo todettiin. Hyvä postaus muuten, mutta toivoisin, että tulevaisuudessa tarkistaisit käyttämäsi käsitteet,ennen kuin niitä käytät, vaikka kyseessä onkin sinun näkemyksesi/mielipiteesi.Aurinkoista pääsiäistä!

  • primebody kirjoitti:

   Nimenomaan kyseessä onkin mun oma henkilökohtainen mielipide… mitä moni ei taas ymmärrä. Mun henkilökohtaisen mielipiteen ei tarvitse olla faktaan perustuva… koska se on mielipide jos ymmärrät mitä tarkoitan 🙂

  • Niina kirjoitti:

   No tuolla sun logiikalla mun mielipide voi olla sitten vaikka että suomi kuuluu Aasiaan. Se ei ole faktaa vaan mun mielipide. Ymmärrätkö pointin? 😀 Yksin oleminen ja yksinäisyys ovat eri asioita, ja saat olla niistä mitä mieltä tahansa, mutta julkista blogia kirjottaessa suosittelen tarkistamaan että tiedät mitä käyttämäsi käsitteet tarkoittavat. Nyt sulla meni yksin oleminen ja yksinäisyys sekaisin.

  • Elli kirjoitti:

   Just näin Niina!
   Miksi käyttää vakiintuneita käsitteitä kuvaamaan asioita, kun voi päättää omana mielipiteenään että alkaa kutsua tuolia pöydäksi ja pöytää tuoliksi. Jos muut ei oikein saa tolkkua tai alkaa ihmetellä, niin epäselvyydet voi aina kuitata sillä, että se on vaan mielipide…

   • primebody kirjoitti:

    Jos luet tekstin uudelleen ja ajatuksella saat varmasti kiinni mitä ajattelin… Nyt vain muodostit sen oman mielipiteen ja tartuit aivan väärään asiaan..On kyseessä mielipide tai mikä tahansa niin jos tuntuu ettei tekstistä saa kiinni niin kannattaa lukea uudelleen ajatuksella.

  • Niina kirjoitti:

   Ahaa eli käytit tarkoituksella vääriä käsitteitä, vaikka tiesit niiden eron? Saanko kysyä miksi? Eikös se antaisi blogin kirjoittajasta vähän fiksumman kuvan, jos hän käyttäisi käsitteitä niiden oikeassa merkityksessä? Olet kuitenkin otsikoinut koko tekstin yksinäisyyden ympärille, mutta käsitteletkin ilmeisesti yksin oloa, niin kyllä siitä helposti väärän käsityksen saa. Menee aika vaikeaksi lukijalla tekstin ymmärtäminen jos hänen täytyy lukea tekstisi monta kertaa uudelleen että ymmärtää pointtisi niin kuin ehdotit, kun sen sijaan sinä voisit heti käyttää oikeita käsitteitä ettei väärinkäsityksiä tulisi. Voisitko ottaa tämän ihan kehitysideana? Jos taas et ollut tietoinen yksin olemisen ja yksinäisyyden eroista, olisi reilua myöntää että sori nyt en tiennytkään mistä puhuin, nyt, kuulostaa vähän selittelyltä jo sun vastaukset kun syytät lukijoita ymmärtämättömyydestä, vaikka itse käytit käsitteitä väärin 😀

 11. Bea kirjoitti:

  Halusitteko te ylläolevat kommentoijat väkisin ymmärtää tämän väärin? Ootte oikeassa yksinolon ja yksinäisyyden eroavaisuudessa mutta mä ainakin ajattelin automaattisesti tämön yksinolon kaipuuna. Otsikko ehkä ”väärä” mutta tekstistä kyllä ymmärsin näin.

 12. Iina kirjoitti:

  Tekstissäsi on melko ikäviä asiavirheitä, sillä yksinäisyys ja yksinolo ei ole sama asia. Yksinäisyys on erittäin herkkä aihe, joka on mm. suuri syy itsemurhiin. Tällä ei ole yhtään mitään tekemistä perheenäidin kokeman kiireen ja yksinolon tarpeen kanssa.

 13. Julia kirjoitti:

  Tähän sopisi hyvin Chisun ’Vapaa ja yksin’ biisin sanat:
  ”Mä halusin olla
  vapaa ja yksin,
  mut joku sarvipäinen
  lisää siihen -äinen
  musta tuli.
  Vapaa ja yksinäinen…”

  Tosi hyvä biisi muuten, en ookkaa hetkeen kuunnellut 🙂 Se avaa mun mielestä hyvin tota yksin olemisen ja yksinäisyyden eroa.

 14. Ninni kirjoitti:

  Yksinäisyys ei myöskään tarkoita, että yksinäisyyttä kokeva olisi ujo/arka. Että kuten päätit Pariisissa puhua englanniksi tuntemattomille, olisi se jonkin pelastus yksinäiselle, että hän tekisi samalla tavalla keräisi rohkeuden niin pääsee yksinäisyydestä kun tutustuu ihmisiin.

  Yksinäisyyttä voi kokea kaveriporukassa, se on tunne, ei välttämättä konkreettinen asia. Kuten muutkin kirjoittavat, olet nähtävästi sekoittanut kaksi asiaa, yksin olemisen ja yksinäisyyden. Yksin oleminen voi olla omasta tahdosta johtuvaa (kuten sinulla), yksinäisyys on tunne joka voi olla jatkuva perheelliselläkin, vaikka olisi 100 lasta. Kukaan varmasti ei nimenomaan yksinäisyyttä toivo, yksin olemista hyvinkin.

  Btw aina ei ole yksi lapsi helpompi kuin kolme. Aina ei ole kolme lasta helpompi kuin viisi. Itse en välitä tällaisesta vertailusta.

  • Larissa kirjoitti:

   Nimillä niin hyvä kommentti että ei tartte sanoa muuta kuin aamen!

 15. T kirjoitti:

  Muutin opiskeluiden jälkeen uuteen kaupunkiin töihin ja alussa olin todella yksin työpäivien jälkeen. Koitin keksiä kaikkea tekemistä töiden jälkeen, jotta sain illat kulkemaan nopeammin. Lenkkeily varsinkin meren rannalla antoi minulle paljon.

  Mutta en kuitenkaan ollut yksinäinen, koska minulla oli (on) niin paljon ystäviä toisella paikkakunnalla, että joka ilta sain hyvillä mielin soittaa jollekin ystävistäni ja jutella.

  Nykyään nautin olla toisinaan yksin, mutta yksinäisyyttä en silti halua.

 16. Miude kirjoitti:

  Kannattaa perehtyä Vanhustyön Keskusliiton ja heidän Ystäväpiiri-toimintanaa aivuille. Sivuilta löytyy tutkimustietoa yksinäisyydestä, sen ilmenemismuodoista ja seurauksista sekä Ystäväpiiri-toiminnan vaikuttavuudesta yksinäisyyden tunteen lievittymiseen. Toiminta on ikäihmisille suunnattua mutta ajattelen että yhtälailla asia koskee kaikkia muitakin. Tiesittekö esim. että yksinäisyys voi lisätä kuolemanriskiä, kipuja, muistin alenemista ja ikäihmisillä suurta palveluiden käyttöä (sos-jaterv.huollon)? Karuja juttuja.
  Kuten edellä kirjoittavatkin totesivat niin tässä Umpun kirjoituksessa on mennyt puurot ja vellit sekaisin. Yksinäisyyttä ei kenenkään toivoisi kadehtivan.

 17. Veera kirjoitti:

  Kyllä mä ainakin ymmärsin pointin, vaikka termit nyt ei ehkä ollu sitä mitä niillä oikeasti tarkoitetaan. Ihme pilkun viilaamista tai väkisin väärin ymmärtämistä taas muutamalta kommentoijalta.

 18. MK kirjoitti:

  Mä lopetin tän blogin ja instan seuraamisen hetki sitten koska en vaan jotenkin kestäny…..aina eksyn kuitenkin kurkkaamaan että olisko taas joku mehevä aivopieru tullut ja koskaan ei oo kylmäks jääny, aina löytyy selkeitä asiavirheitä, mahtavia ”omia mielipiteitä” ja valitusta oman elämän rankkuudesta. Mitä toki en epäile, rankkaahan se on varmasti ja aina rankempaa kuin kenelläkään muulla, se on tullut seuraajille hyvin selväksi….Voe voe ??

  • primebody kirjoitti:

   No pakko sanoa että ei sullakaan sitten hyvin mee 🙂 🙂

 19. Juupajuu kirjoitti:

  Kyllähän blogin kirjoittajalla lienee oikeus puhua sitten vaikka tuolista pöytänä tai miten vaan. Lukija valitsee sitten mitä blogeja lukee. Mä kyllä ymmärsin ihan täysin tän postauksen pointin.
  Ja olen siitäkin samaa mieltä, että kolme lasta on varmasti rankempi setti kun yksi lapsi. Ei se ole mikään kilpailu, vaan fakta, että sitä työtä on kolminkertaisesti. Toki aina löytyy poikkeus, kuten sairas lapsi tai erityislapsi tms.

 20. Emmi kirjoitti:

  Kiitos Umppu ajatustenvirrasta. Ajatuksesi taitavat tulla näppäimistölle suoraan ilman suodatinta(meitä on monia!) Se ei ole huono juttu ja toivon, ettet ymmärrä väärin. Tarkoitukseni ei ole pahoittaa mieltäsi. Sinulla on valtava potentiaali bloggarina ja olet toimelias nainen, kolmen lapsen äiti ja vielä yrittäjä! Olet esimerkillinen nainen monin tavoin. Rakentava palaute kehittää sinua, joten opettele ottamaan se oikealla tavalla (viimeistään nyt). Kirjoitusvirheet ovat vähentyneet huomattavasti ja nyt vielä hieman viilausta käsitteisiin(eli yksinolo ja yksinäisyys), niin pääset loistoosi! You can do it.

 21. Sara Loikas kirjoitti:

  Sulla on Umppu se ongelma että sinä taiteilet klikkiotsikoita kuin paraskin Iltalehden kesätyöntekijä ja sen jälkeen suollat omia mielipiteitäsi asioista jotka useimmiten sisältävät mm. paljon tutkittuja faktoja joista ei edes voi olla mitään mieltä koska ne ovat faktoja. Ei se ole silloin mielipide jos sanot että maapallo on litteä, se tarkoittaa vaan että olet tietämätön faktoista. Aikuinen ihminen ulisee kerran toisensa jälkeen siitä että ihmiset ymmärtävät sinut väärin tai ovat sinulle kateellisia (miksi ihmeessä?). Fiksumpi osaisi jo katsoa peiliin että hetkinen, onko hän se ongelma sittenkin minussa. Onhan sinun blogisi hauskaa viihdettä mutta olet sentään äiti, toivottavasti opetat lapsesi ottamaan kritiikkiä paremmin vastaan ja opetat heidät opiskelemaan asioista ennen kuin niistä kokee oikeudekseen paasata kaikelle kansalle.

 22. Janni kirjoitti:

  Mitähän hemmettiä te teette täällä umpun sivuilla, kun ei muuta löydy kun negatiivista kommenttia? Järkevä ihminen ei lue tai kommentoi blogia joka tuppaa ärsyttään. ? Netti on täynnä blogeja, jos ei umpun jutut miellytä niin etsikää toinen blogi!! Täytyy olla jotain pahasti pielessä pääkopassa jos saa kiksejä siitä että etsii virheitä toisen kirjoituksesta ja kuluttaa aikaansa kommentoimalla negatiivisia asioita..

 23. Pauliinal kirjoitti:

  Minulla on aviomies, kolme lasta, perhe, ystäviä, enkä ole erityisen ujo. Työni on vaativaa, ihmisten parissa tehtävää työtä, jossa pääosin autetaan ja ratkotaan erilaisia ongelmia sekä motivoidaan ja tuetaan ihmisiä. Koen olevani työssäni tosi hyvä.
  Silti tunnen usein yksinäisyyttä. Tunnen olevani aina jotenki tosi erilainen kuin muut, enkä useista hyvistä sosiaalisista suhteista huolimatta kykene päästämään ketään ihan todellisen itseni kanssa tekemisiin. Kaikki suhteet jää hyvin pinnallisiksi lopulta ja useimmat ystävyyssuhteet vain jää sitten matkan varrella pois elämästäni.
  En yhtään tiedä mistä tämä erilaisuuden tunne tulee, sillä olemmehan kaikki ihmiset erilaisia yksilöitä. Jostakin syystä tunnen vain itseni ulkopuoliseksi ja ajattelen asioista hyvin eri tavalla kuin muut. (Tai luulen ajattelevani). Ajattelen että ehkä kohdallani kyse on jostain mielenterveyden ongelmasta.. vaikea lähteä vaan sitä purkamaan tai hoidattamaan kun elämäni sujuu ihan hyvin, ja useimmiten olen ihan onnellinen.

  • primebody kirjoitti:

   se syy voikin juuri olla siinä että ei ole aikaa. Jos elämä on hyvin hektistä niin ei siinä oikein edes ehdi luomaan ystävyyssuhteita. Myöskin se että ystävyys on usein hyvinkin avointa niin päästämättä ihmisiä lähelle he voivat kokea että et edes haluaisit olla heidän ystävä. Joskus ne saattaa olla vain omia kuvitelmia ja helpoiten sen saa selville kysymällä suoraan.

  • Pauliinal kirjoitti:

   Juuri tuosta syystä ne ystävyyssuhteeni varmasti päättyvätkin. Tai ei välttämättä pääty, mutta jäävät tuttavan tasolle. Joku muuri on ympärilläni.

   Hektisyys on kyllä tuttua täälläkin! Voi että ku niitä ylimääräisiä tunteja vuorokauteen vois jostakin ostaa. 😀

 24. Pauliinal kirjoitti:

  Mutta kurjalla tavalla esitettyjä kommentteja yläpuolella.

 25. Anni kirjoitti:

  Hyvä postaus taas kerran. Musta tästä jäi ainakin todella positiivinen fiilis ja kyllä on taas kaivamalla kaivettu jotain valitettavaa.. Ihme marisijoita taas liikkeellä täällä kommenttiboksissa..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.