Hae
Prime Life by Umppu

Koska lapsen pitää oppia kuivaksi?

 

Meillä täällä kotona hyörii kaksi lasta vaipoissa. Monilla vanhemmilla on kova paineet kuivaksi opettelemisesta. Itse en näe tietynlaista painostamista tarpeelliseksi. Usein varsinkin siinä uhmaiän korvilla lapsi päättää itse meneekö potalle vaiko ei. Kaikki lapset muutenkin kehittyy hyvin eri tahdissa. Meillä on lähdetty hyvin aikaisin aina liikkeelle, mutta taas pottailu on aloitettu ehkä himpun verran tavallista myöhemmin. Sen olen huomannut, että pakottamalla siitä ei tule mitään. Mua ei sinänsä haittaa vaikka molemmat on vaipoissa. Harva niitä enää kouluun mennessä käyttää. Toiset oppii sen nopeammin kun toiset.

Meillä lapset on todella eläväisiä ja oikeastaan liikkuu kaiken hereilläoloajasta. Täällä ei kävellä vaan juostaan pää kolmantena jalkana. Tässä kohtaa vaipoilla on todella suuri merkitys. Monella lapsella iho on todella herkkä ja saattaa reagoida herkästikkin eri materiaaleihin. On siis ehdottoman tärkeää, että vaippa on mukava päällä. Meillä on kotona käytössä Libero Touch  teippivaipat. Ne on niin pehmeitä, että aina ei edes tunne onko lapsella vaippa vaiko ei. Niissä on aivan loistava imukyky Libero Touch vaippoja löytyy ihan vauvasta 26:een kiloon asti.

Vaippoja meillä kuluu vielä toistaiseksi aika paljon ja lähes kaikkia eri merkkejä testaneena nämä ovat nousseet ehdottomiksi suosikeiksi. Vaipoissa on kaksinkertaiset vuotosuojat ja kovassa touhussakaan ne ei ole vielä koskaan päästänyt läpi. Vaipat eivät sisällä myöskään mitään voiteita, mitkä saattaa jopa hieman hauduttaa pienen lapsen ihoa. Vaipat on  valmistettu hengittävästä materiaalista ja tekee lapselle vaipan käytöstä mukavaa. Libero Touch vaipoissa on myös kosteusindikaattori, mikä kertoo sinulle, koska vaippa pitää vaihtaa. Vaipan keskellä on viiva, mikä tummuu sinivihreäksi joka ilmoittaa vaipan vaihdosta.

Meidän lapset oli kerran mieheni sukulaisella hoidossa ja siinä se kehuskeli, että jumalaare noi vaipat on sitten imukykyisiä. Kun mää sen vaihdoin niin se paino varmaan viis kiloo.. Pakko myöntää, että todellakin vaipat on imukykyisiä, mutta edellämainitussa tapauksessa vaippa olisi ehkä pitänyt vaihtaa jo muutama tunti aiemmin 🙂

 

Liberolla on meneillään Softness Guarantee. Kamppanja on meneillään maaliskuusta huhtikuuhun, mutta takuu on voimassa koko vuoden loppuun. Kamppis meinaa sitä, että kun testaat vaippoja ja jos et ole tyytyväinen vaippojen pehmeyteen niin ”or your money back”. Takuu löytyy kaikista vaippapaketeista tarrana.

liberolta löytyy myös paljon muitakin tuotteita. Lisätietoa tuotteista voit lukea Liberon sivuilta. Käytämme usein babyoilia kylvyn jälkeen lapsien iholle. Se tekee ihon ihanan pehmeäksi. Meillä on myös aivan uusi leikki kotona jonka nimi on jalkahoitola. Lapset menee vierekkäin sohvalle ilman sukkahousuja ja minä leikin jalkahoitajaa. Rasvailen joko rasvalla tai öljyllä lasten jalkoja ja uskokaa tai älkää…. siinä ne istua tönöttää molemmat aivan hiljaa ja paikoillaan. Välillä kuulluu että lisää öljyä :). Ilmeisemmin se rasvailu tuntuu lapsesta mukavalta ja varsinkin näin talvi aikaan iho vaatii heiman ekstra kosteutusta.

Koitan itse välttää liiallista pyllyjen pesua. Mun mielestä tuntuu, että joka kerta sitä vettä valuu jalkoja pitkin ja se kuivattaa ihoa entisestään. Käytän kotona muutenkin lähes aina vauvoille tarkoitettuja kosteuspyyhkeitä. Sellainen kaikki ylimääräinen peseminen ja hinkkaaminen ei tee hyvää herkälle lapsen iholle.

 

Lasten kanssa eläminen on paljon lutvimista ja se vaatii välillä tilannetajua. En itse ota mistään asiasta sen kummempia paineita. Rennolla otteella eläminen tekee kaikesta meidän perheelle helpompaa. Itse koen että lapsia ei pidä jatkuvasti pakottaa johonkin asiaan. Jokaisella kehitysvaiheet tulevat eri tahdissa, mutta ne tasoittuu sitten jossain vaiheessa.

-Umppu

19 kommenttia

 1. M kirjoitti:

  Lapsethan taitaa nykyään olla niin pitkään vaipoissa nimenonmaan koska vaipat on nykyään niin imukykyisiä ettei edes ”haittaa” yhtään sinne pissata. Itse käytän kestovaippoja vauvalla, ja toivon sen edesauttavan kuivaksi oppimista aiemmin. Kaikki kakat on ainakin tulleet pottaan jo kahdeksankuisesta lähtien 🙂

  • primebody kirjoitti:

   No sepä hyvä jos teillä on noin onnistunut. Meillä on lapset alkaneet kävellä todella varhaisessa vaiheessa ja puhumaan, mutta taas tutti ja potta on olleet ne hitaammat jutut. En voi sanoa että ns. nautin vaipan vaihdosta, mutta kolmen lapsen kanssa esimerkiksi lapsi mikä ei osaa puhua siinä arjen hässäkässä on vaikea huomata koska se hätä on.

 2. Äiti kirjoitti:

  Olipa kytynen yhteistyöpostaus ja harhaanjohtava otsikointi. Kuivaksi oppiminen ei oo ongelma, koska Liberot on niin imukykyiset? Ja vesipesu on pahempi kuin kosteuspyyhkeet? Mitäköhän kemikaaleja kosteuspyyhkeissä on? Ja nehän ei tietty ärsytä ihoa ollenkaan, toisin kuin vesi. Kaikenlaista shaibaa sitä ihmiset rahasta viittii kirjoittaa. Jäi tän blogin seuraaminen tähän.

  • primebody kirjoitti:

   Imukykyiset vaipat on todella hyvä asia, ettei isommalla taaperolla tule esimerkiksi jatkuvasti pissat läpi vaatteisiin asti. Mää oon henkilökohtaisesti huomannut, että jos jatkuvasti vedellä pesen useita kertoja päivässä lapsia niin niiden iho kuivuu. Ei välttämättä kaikkien, mutta meidän ja kirjoitin postauksen täysin omasta kokemuksesta. Kosteuspyyhkeet on todella turvallisia köyttää. Sille en valitettavasti mitään voi jos postaus meni sinulla liikaa tunteisiin 🙂 mukavaa pääsiäistä

 3. Tiku kirjoitti:

  Herranjumala! Tarviiko joku 26 kiloinen lapsi vielä vaippoja?! Jos niitä niin isoille tehdään.

  Mun mielestä meillä länsimaissa viihdytään aivan liian pitkään vaipoissa. Mun mielestä 3-vuotias ei tarvii enää vaippoja, paitsi ehkä nukkuessaan.

  Mulla on just 1v täyttäny lapsi ja pottaillaan kaikki isot hädät jo sujuvasti. Koitan aina ennakoida sen ja tarkkailen lasta ja niin ei oo enää kakkaa tullu vaippoihin. Vielä ku keksis et miten saa sen oppimaan ite ehdottamaan potalle menoo…

  Mä tykkään et oppii potalle mahdollisimnan pian.

  • primebody kirjoitti:

   Joo se onkin varmasti yhden kanssa paljon helpompaa. Jos meillä ei ole kun yksi aikuinen kotona niin se on sellasta härdelliä että siinä ei juuri ehdi jatkuvasti kaikkia tarkkailemaan. Moni lapsi kärsii vaikka yökastelusta ja siksi vaippoja tehdään isoillekkin kilomäärille ja toki jotkut lapset on todella painavia, vaikka tuo 26kg kuulostaa omaankin korvaan aika isolta luvulta.

  • turha stressata kirjoitti:

   Juu kyllä meilläkin silloin yks veen kanssa meni joku aika niinkin rattoisasti että pissatkin onnistui yleensä pottaan. hah vaan eipä enää 😀 se oli vissiin joku kausi, koska sen jälkeen tuli ehdoton ei pottailulle (ja minäKÄÄN en perusta väkisin istuttamisesta). Enkä sen jälkeen jaksanut edes ottaakaan stressiä, meillä oli muutakin tekemistä päivisin kuin kakka ja pissareaktioiden tarkkailu tai niiden lattioilta siivoilu. Nyt 2,5 osaa itse pyytää potalle ihan omasta halustaan ja itse oppineena, ja onkin päiväkuiva, öisin on vielä varalta mutta tänne asti se vei silti! Ihan vain siksi että ei sitä lasta aina kiinnostanutkaan, ja tutkittuahan on sekin ettei jatkuvaa pissattamistakaan suositella, ettei rakolle käy hullusti.

   Vesipesu muuten tosiaan kuivattaa, meidän kaksi atoopikkolasta kyllä sen todistavat mutta jotenkin siitä huolimatta mieluummin veden alla pesen ja silloin tällöin vain käytän peppupyyhkeitä.

  • Hannis kirjoitti:

   Tässä taas huomaa miten mustavalkoista ihmisen ajattelu on. 😀 Ihana kun sinulla on peräti yksi lapsi joka on 1v ja jo niin valmis pois vaipoista, tämähän tarkoittaa että kaikilla on näin ja kaikki lapset on samasta muotista… Vähän voisi joskus ottaa myös sitä toista näkökulmaa että jos sinulla sattuu olla perheessä näin että 1v lapsi ei tarvitse vaippoja niin voi olla että naapuriperheen 26kg painava lapsi tarvitsee syystä tai toisesta.Meillä esimerkiksi on 30kg painava pian 7-vuotias tyttö joka oli päiväkuiva 2-vuotiaana mutta yökastelu jatkui aina tuonne 6,5 vuotiaaksi asti ja siinä vaiheessa meinasi Liberon 8-vaipat jäädä pieneksi. Ja jos olet kuullut joskus niin yökastelusta ei valitettavasti voi oppia eroon eli ei ole vanhempien laiskuutta tms. jos tarvitsee yövaippaa. Meilläkin koitettiin melkein kaikki keinot hälytyspatjoista alkaen ja oli jäljellä kokeilematta enää hormonilääkitys mutta onneksi sitten itsestään tuo vaiva meni pois. Mutta kurjaa oli kun lapsi kysyi miksi mun pitää pitää vaippoja vielä näin vanhana ☹

  • Sanna kirjoitti:

   Esimerkiksi monet kehitysvammaisen lapset ja sairaat lapset tarvitsevat vaippoja.

  • Sanna kirjoitti:

   Toivottavasti vastaukseni tulee nyt oikeaan kohtaan ilman kirjoitusvirhettä. Eli siis moni kehitysvammainen lapsi ja monet sairaat lapset tarvitsevat vaippoja vielä ”Isonakin”.

 4. Heidi kirjoitti:

  Meilläkään ei ole mikään kiire, kyllä ne tosiaan taitaa suurin osa kouluun mennessä olla luopunu vaipoista 😉
  Meillä tyttö kohta 2v ja on toki kohta vuoden verran käyty potalla aina unien jälkeen ja sillon tällön. Nyt on alkanut oleen sitä, ettei halua mennä potalle (silti hetken päästä pissa tai kakka on vaipassa), mutta en mä ala sitä sinne pakottamaan. Ja ei tosiaan ehdi mitään merkkejä paljo seuraileen, kun on tuo 8kk pikkusisko kans, niin on hieman eri aslat ny tärkeimpänä kuin joku vessahätäviestintä.. 😀
  Ja sama, me ei myöskään tuon isomman pyllyä enää vedellä oo pesty aikoihin, vaan just pesulapuilla ja kohta varmaan ton pienemmänkin, en mä sitä enää jaksa pidellä lavuaarilla kun alkaa olla aika mörssäri :’)

 5. Minna kirjoitti:

  Te, jotka kauhistelette 26kg tarkoitettuja vaippoja, tiedättekö että aikuisillekin on vaippoja?! Lapsi voi olla sairas, ja käyttää vaippoja koko ikänsä! Surullista, ettei ymmärretä erilaisuutta. Luuletteko, että esim liikuntakyvyttömät lapset pärjäävät ilman vaippoja..?

  • primebody kirjoitti:

   Hyvä pointti ja itsekkään en tullut ajatelleeksi tätä näkökulmaa. Kiitos kommentista

  • Leena kirjoitti:

   Samaa olin tulossa kommentoimaan.. aina on vara mollata ja ihmetellä että EIKAI kukaan niin iso voi vaippaa käyttää, kun ei tajuta että kaikkien lapset ei välttämättä ole terveitä!

 6. Minna kirjoitti:

  Ja Umpulle vielä kiitos elämänmakuisesta ja hauskasta blogista! Näistä yhteistyöpostauksista en niin pidä, mutta onneksi näit sulla kohtuullisen vähän. Kiitos ja hyvää pääsiäistä, mä kyllä jatkan lukemista!;)

 7. Suppura kirjoitti:

  Hei! Meillä 2,5-vuotias on nyt oppinut lähes kuivaksi, juuri oli ensimmäisen yön ilman vaippaa, koska ei sitä itse enää halunnut yöksi pukea ja päivisin on mennyt niin kivasti ilman vaippaa niin annettiin kokeilla yö ilman. Hyvin meni. Meillä vaippojen käyttö on pikkuhiljaa jätetty vähemmälle, kun lapsi on itse ilmaissut olevansa siihen valmis ja halunnut olla ilman vaippoja. Toki vahinkojakin on sattunut, mutta ei kovin montaa kertaa. Potalla meidän taapero ei ole ikinä tykännyt istua, vaan käy nyt pöntöllä.

  Minusta on hassua, että vaikka alle vuoden ikäinen laitetaan potalle istumaan, ymmärtääkö sen ikäinen vielä ITSE milloin on vessahätä? Tuskin. Toki jos vanhempi tunnistaa että nyt on jotakin tulossa, ja ohjaa lapsen potalle niin lapsi tekee sen asian sitten pottaan vaipan sijasta kun sopivasti sattui kohdalle. Mutta mikä hyöty siinä on? Vähemmän siivottavaa? Liian varhainen vaipoista luopuminen ei asiantuntijoidenkaan mielestä ole hyväksi, vaan voi haitata pidätyskykyä ja muuta kehitystä, siitä voi lukea esimerkiksi täältä: https://www.vau.fi/vauva/kasvu-ja-kehitys/varhain-aloitettu-pottailu-haitallista/

 8. Ninni kirjoitti:

  Meillä on kaksi lasta 2 v iässä päässeet vaipoista, ilman pottapakotusta. Olen suurena huojennuksena kokenut tämän molempien kohdalla (eivät olleet yhtä aikaa vaipoissa), lähinnä kun vaipat ovat kalliita ja mukavampaa se on ilman vaippaa. Olen samaa mieltä, että mitä mukavempia vaipat ovat sitä kauemmin niitä pidetään. Tosin silti olen suosinut hyvin imukykyisiä lapsillani lähinnä ohivuotoja estääkseni.
  Toivon, että tämä kolmaskin oppii yhtä vaivattomasti kuivaksi, mutta en ota siitä paineita.

  Kosteuspyyhkeet koen itsekin sellaisiksi jota käytettiin meillä lähinnä vain matkoilla tai kylässä. Mielummin pesen pepun ja pyyhin kasvot vedellä, juuri kaiken kosteuspyyhkeissä olevien aineiden vuoksi. Rasvana en myöskään käytä vauvoille tarkoitettuja markettirasvoja vaan apteekin perusvoiteita. En jotenkin luota niihin kun on herkkäihoiset lapset.

 9. HM kirjoitti:

  Noi vaipat olis hyviä, mutta pihinä ostan alesta tavis liberoa tai muumia. Esikoisella meinasin ottaa vauvana käyttöön kestot, mutta kuka niitä jaksaa käyttää, jos vauva p*** 3krt päivä. Onnea heille, jotka jaksavat. Esikoiselta otettiin vaippa pois viime kesänä, oli 2v. Ei paljon kyselty. Sitä ennen kävi vaihtelevasti potalla. Alkuun tuli pisuja sinne tänne, mutta nopsaa hoksas, minne sen piti tulla. Ulkoiltiin myös paljon, joten ulos pissas myös. Yövaippa jäi vähän yli2v. Kuopus nyt 1v ei pottailla, kun meillä myös molemmat liikkuvia tapauksia. Mua motivoi viime kesänä vaipattomuus, kun oli toinenkin vaippapylly. Se raha ja kuinka paljon roskaa niistä tulee. Pojilla ikäeroa 1v8kk. Suosittelen kokeilemaan vaippoja pois, kun kuivaksi haluaa opettaa. Jos parissa pvssä ei mitään tulosta, on ajankohta väärä. Hyvää kevättä sinne! Kesä onkin hyvää aikaa opetella.

 10. Ansku kirjoitti:

  Meillä on 4 lasta ja nro 3 oppi kuivaksi 1,5v iässä ja nuorinkin heti 2-vuotiaana. Vanhemmat lapset oppivat samoin 2-vuotiaina. Kyllä meilläkin härdelliä on, mukana hyörinyt myös 2 koiraa ja omakotitalo pihatöineen. Toki jokainen lapsi kehittyy omaan tahtiin enkä ole pakottamisen kannalla, mutta kyllähän siihen paljon vaikuttaa myös vanhempien viitseliäisyys, milloin kuivaksi oppii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.