Hae
Prime Life by Umppu

Mitä vastaa neiti X?

Mää oon aika usein kirjoittanut alkoholista tänne blogiin ja kirjoitan samasta aiheesta jälleen kerran. Ihan siitä syystä että alkoholi ei soivi kenellekkään.Vaikka kuka sanoin mitä niin ihan jokainen lehti kirjoittaa joka päivä kamalia asioita, missä aina syynä on joko humala tai muut päihteet. Mää ihan sattumalta katsoin sivusilmällä Napakymppiä ja ja järkytyin siinä oleesta alkoholi kysymyksestä. Tai en suinkaan kysymyksestä vaan kolmen naisen vastauksesta. Siinä kysyttiin hieman alkoholi käyttäytymistä ja sitä mistä muistat edellisen illan kuviot. Naiset vastasivat että katsomalla kännykästä kuvia ja sitä rataa. Mää ymmärrän vielä lasi viiniä meiningin, mutta en sitä että kiskastaan sellaiset lärvit ettei edes muisteta missä on oltu tai mitä on tehty. Sammutaan ties minne ja ollaan aivan kuutamolla.

Myönnän myös että olen ihan itsekkin ollut humalassa, mutta alkoholi käyttäytyminen on muuttunut todella paljon, kun ikää on tullut lisää. Luin eilen lehdestä että noin 50-vuotias nainen oli ollut niin humalassa ettei ollut kehdannut mennä yöksi kotiin, kun avaimet oli hukkunut ja puhelimesta oli loppunut akku ja joku nuori mies oli tarjonnut yösijaa ja loppupeleissä oli raiskannut naisen. Ihan kamala koko juttu, mutta olisiko näin tapahtunut joe ei olisi ollut kyseessä alkoholi?

Joskus aamulla, kun haen kaupasta töihin maitoa niin sielä ollaan jo hakemassa kaljaa. Mää tuun sitä jotenkin todella surulliseksi. Musta tuntuu että alkoholin vaaroista ei puhuta tarpeeksi ja pidetään täysin normaalina riipasta viikonloppuisin pikku kännit. Alkoholi ja sen ongelmakäyttö ei yleensä vaikuta vaan sen juojaan vaan kaikkiin siinä ympärillä olijoihin. Tampereella oli joku sammunut suihkuun ja vaatteet oli tukkinut viemärin ja vesi oli aiheuttanut kymmenien tuhansien vahingot…

Ei ainakaan Suomessa osata alkoholin kohtuukäyttöä, vai onko sitä ollenkaan olemassakaan. Jos nyt ajattelen että vaikka itse riipasisin kunnon kumarat. Mulla krapula kestää useita päiviä. Se on ainakin mulle todella noloa ja ne mun äidin velvollisuudet kutsuu mua ihan jokainen päivä. Se jumalaton morkkis ja henkinen ahdistus mikä siitä tulee on jotain niin järkyttävää, että parempi jättää koko juominen väliin. En voi sanoa, että olisin esimerkiksi maanantaina täysin työkykyinen. Suoriudun päivästä kyllä, mutta en ole parhaimmillani.

Mun mielestä alkohli sais maksaa paljon enemmän, jos edes se rajoittaisi sen käyttöä. Moni purnaa ravintoloiden kalliista drinkin hinnasta niin se hinta on just passeli siitä syystä, että jengi hieman miettisi montako drinkkiä on edes järkevä juoda. Mulle välillä ehdotetaan että lähtisit sääkin baariin ja vähän rentoutusit, niin voin ainakin omalla kohdalla kertoa että sillä ei oo mun henkilökohtaisen kokemuksen perusteella mitään tekemistä rentoutumisen kanssa. Meen vaikka super paljon mielummin vartalohoitoon kuuntelemaan sitä panhuilun ääntä ja saan ajatuksia nollattua. Jokainen tekee toki omalla tyylillään ja tämä on taas mun oma henkilökohtainen mielipide.

Mulle usein rentoutuminen on tyhjä päivä kalenterissa ja aikaa itselleni ja omille ajatuksille. On joskus ihanaa viettää aikaa ihan yksin. Ymmärrän myös sen että kaikilla se ei ole niin, mutta puhunkin nyt vain itsestäni. Jaksan kuitenkin väittää, että Suomessa rikokset vähentyisivät huomattavasti ja varsinkin väkivaltarikokset jos alkoholia ei käytettäisi. On välillä ihana kamala lukea lehdestä kuinka esimerkiksi joku äiti on lähtenyt baariin.. miksei isäkin ja jättänyt pienet lapset (jopa vauvoja) kotiin ilman aikuista. En voi käsittää että se viinanhimo voi olla niin kova että se vie mukanaan kyseiseen käytökseen.

Lue viikon postaukset: 

Kuukaudeksi Amerikkaan

Milloinka viimeksi puristelit tissejä?

Miltä haisee keski-ikäinen?

Kun tiet vaan yksinkertaisesti erkanee

Ei enää yhtään sumuista vuotta

Onko mun blogiura tullut päätökseen?

Näytät upealta

Kuvat Noora Näppilä

Asu House of Brandon* Paita* Farkut*

Ja jos et vielä käynyt äänestämässä niin…Mut on valittu ehdolle Inspiration blog awardseihin ja kategoriaan Vuoden kannanottaja. Ei voisi osua paremmin. Ja tietty nyt kaikki jotka ovat sitä mieltä, niin mulle saa käydä antamassa äänen TÄÄLTÄ* Kaikki ehdokkaat julkaistaan yleisöäänestyksen avautuessa 15.3. klo 18 osoitteessa: www.inspirationblogawards.com/ehdokkaat/ . Yleisöäänestys sulkeutuu 5.4.

Mukavaa alkanutta viikkoa -Umppu

9 kommenttia

 1. V-M kirjoitti:

  Komppaan kyllä mielipidettäsi alkoholin käytöstä. joo, 18-kesäisenä tuli örvellettyä pari kertaa siihen malliin että muisti meni, mutta en pysty sitä elämäntyyliä ymmärtämään enää esim. +25-vuotiailta. Sen lisäksi että sitä tapahtuu monena viikonloppuna putkeen ja oikein odotetaan sitä että mitähän sitä tänä viikonloppuna sekoillaan taas. Sit näitä sekoiluja puidaan pitkin somekanavia ja näin ulkopuolisen silmin käteen jäävä tunne on myötähäpeä ja oikeasti sääli.
  Kohtuukäyttö on jokaisen oma valinta ja ihan ok, mut itse en tykkää edes käydä baareissa nykyään. Ennemmin valitsen vaikka muutaman lasin viiniä illanistujaisissa jotka on jonkun kotona, sit jos porukka tahtoo baariin niin voin hyvillä mielin itse lähteä kotiin. 🙂

 2. Vilma kirjoitti:

  Raiskaus ei ole IKINÄ uhrin aiheuttamaa tai uhrin vika. Tuo ilmaisemasi jossittelu on käsittämätöntä, etenkin ikäiseltäsi ihmiseltä. Jos joku raiskataan, niin syytä yritetään – juuri tuolla tavalla – löytää usein uhrista itsestään, ns. slutshaming / alcohol-shaming. Vaikka ihminen kävelisi kaupungilla alasti tai makaisi tajuttomana maassa, ei kellään ole mitään oikeutta raiskata häntä. Välillä ihmisille käy ylilyöntejä, tai heidät vaikkapa baarissa huumataan. On täysin absurdia ajatella, että tuon naisen olisi tullut olla selvinpäin, jotta hän olisi välttänyt oman raiskauksensa. Samalla tavalla voisimme ajatella, että ”jos tuo kyseinen raiskaaja ei olisi ikinä syntynyt, olisiko tätä raiskausta tapahtunut?”.

  Ja tiedän, että tämä ei ollut koko postauksesi pointti, mutta nyt särähti sen verran korvaan tuo kohta, että pakko oli kommentoida.

  Vilma / kissesvilma.blogspot.fi

 3. Emilia kirjoitti:

  Olen kanssasi ihan täysin samoilla linjoilla alkoholin kulutuksen ja käyttäyttymisen suhteen alkoholin vaikutuksen alaisena. Vaikea ymmärtää, että mitä siitä saadaan irti, että ollaan pihalla kuin postilaatikko. Etenkin jos on kyse perheellisestä ihmisestä. Silloin kun lapsia tehdään, niin pitäisi baarien jäädä taka-alalle. Minulla ei lapsia ole ja olen vielä nuori, mutta ennemmin viikonloppuiltani käytän siihen, että käyn vaikka ravintolassa syömässä hyvää ruokaa ja otan siinä yhteydessä muutaman lasillisen, kuin, että menisin johonkin diskohelvettiin rahani juomaan kurkusta alas. Toivottavasti alkoholikulttuuri pikku hiljaa Suomessa muuttuisi fiksummaksi.

  Yksi asia minulla kuitenkin pisti hieman silmään, kun kirjoitit naisen raiskauksesta. En tiedä viittasitko kyseiseen mieheen vai naiseen pohtiessasi, että olisiko raiskausta tapahtunut ilman alkoholia. Haluan yleisesti sanoa tähän vain sen, että koskaan ei tule syyllistää uhria raiskatuksi joutumisesta. Humalatila tai pukeutumistyyli ei koskaan oikeuta toiseen kajoamista ilman suostumusta. Jokaisella tulisi olla turva koskemattomuuteen tilanteesta huolimatta. Niinkuin sanoin, etten tiedä, kehen tässä viittasit, mutta halusin nostaa tämän asian esiin ihan yleisellä tasolla. Ongelma ei koskaan ole uhrissa/naisessa, vaan se on tekijässä/miehessä. Tässä ihmisten ja etenkin meidän naisten tulisi pitää yhtä ja tämä on yksi asia, miksi edes Pohjoismaissa feminismiä ei voi vielä kuopata. Ongelman juurisyyt jäävät käsittelemättä, jos keskitymme siihen, että ”no mitäpä oli nainen niin humalassa”. Se ei ole asian todellinen ongelma. Ja jos mies raiskaa toisen humalassa, niin ei sekään oikeuta tekoa yhtään sen enempää.

  • Hannis kirjoitti:

   Mitä ihmettä nämä kommentit on…”Sitten kun lapsia tehdään niin pitää baarien jäädä taka-alalle”…Ihan niin kuin perheellisen ihmisen pitäisi hautautua kotiin 18 vuodeksi ja sitten voi ehkä lähteä taas ulos mutta vaan lasilliselle. No toisaalta, jos kommentin kirjoittaja on lapseton nuorehko ihminen niin ainahan sitä on helppo moralisoida muissa elämänvaiheissa olevia… Ja ihan vaan tiedoksi että myös tälläinen normaali vajaa 40vee kahden pienen lapsen äiti tykkää käydä välillä baarissa ja juoda jopa 4 lasia viiniä ilman että sitä tarvitsee kenenkään paheksua tai olla huolissaan 😉 Vähän suvaitsevuutta myös toiseen suuntaan

 4. J kirjoitti:

  Joidenkin ihmisten elämä ja lapsuus huomioonottaen ymmärrän hyvin miksi turvaudutaan alkoholiin. Ei kukaan alkoholisti halua olla, mutta siihen aina syynsä. Kaikki ei umppu aina ole niin yksinkertaista..

  • primebody kirjoitti:

   Jos olet yhtään blogiani lukenut niin varmaan ymmärrät että mikään asia ei ole yksinkertaista. En voi jokaisessa postauksessa kirjoittaa litaniaa niistä poikkeuksista vaan kirjoitan yleisesti.

 5. Jenna kirjoitti:

  Heippa! Hyvin kirjoitettu jälleen kerran. Ajatukseni alkoholin käytöstä ovat jokseenkin samanlaiset. En voi ymmärtää, miksi vanhemmat esimerkiksi jättäisivät viinan himoissaan lapsensa yksin. Tosin, jos näin käy, on elämässä jotain muuta pahasti vialla ja pahimmassa tapauksessa kyseessä on sairaus, alkoholismi, joka ikävä kyllä menee edelle. Viinaan on helppo murheensa hukuttaa ja paeta todellisuutta. Jos lastaan yhtään rakastaa, olisi tällaisessa tilanteessa syytä hakeutua hoitoon. Mutta jokainen ihmismieli ei ole yhtä vahva.

  Itselläni ei ole lapsia ja olen vielä alle 30-vuotias ja tällä hetkellä elämässä voin keskittyä vain itseeni ja hauskanpitoon. Joskus minusta on hauskaa (harvoin, mutta joskus) hyvällä fiiliksellä käydä ihan vitsillä kavereiden kanssa aamulla kaupassa hakemassa alkoholia ja riipaista päiväkännit. Se ei ole ongelma, eikä haitallista itselle tai muille, kunhan juodaan siksi, että on hauskaa ja hyvä fiilis ja nuorena sitä mielestäni saa tällä tavoin myös hieman hullutella. Kohtuus kaikessa. Alkoholin käyttö menee itsellä myös sykleissä, joskus on pitkiä kausia kun en juo, joskus saatan juoda enemmän. Esimerkiksi eroni jälkeen join paljon enemmän, pakenin todellisuutta. Se auttoi, eikä alkoholista tullut minulle ongelmaa. Sitten tuli taas pitkä kausi, kun en juonut ollenkaan. Nämä eivät ole tietoisia päätöksiä, joskus tekee mieli, joskus ei. Mutta tässäkin, ihmismieliä on erilaisia ja jotkut jäävät helpommin koukkuun kuin toiset.

  Yritän tällä kommentillani ehkä viestittää, että erilaisia olemme kaikki tässäkin asiassa. Joillekin alkoholi on ”normaali päivärutiini” eikä tuota elämään ongelmia. Joidenkin elämälle se taas on haitallista ja se on todella ikävää.

 6. Jenna kirjoitti:

  Ainiin! Piti vielä tuohon Napakymppi-asiaan kommentoida. Sitä minäkään en ymmärrä, että sillä omalla alkoholin käytöllä, määrällä ja muistamattomuudelle rehennellään. Se on junttia, noloa ja lapsellista.

 7. Absolutisti kirjoitti:

  Siis tää kirjoitus oli just kun mun suusta tullutta. Aivan täysin samaa mieltä!! Ps. Tästä ei voi kirjoittaa liikaa ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.