Hae
Prime Life by Umppu

Typerät vanhemmat

Pienet lapset leikkii kotona usein vanhempien kanssa tai mahdollisesti lähipiirin tai vanhempien ystävien lapsien kanssa. Harvoin kaksi vuotiaalla tulee ulkopuolisia kavereita kylään esim päiväkodista. Muistaakseni Vili oli 4 tai 5 vuotias, kun vietti ensimmäisiä kaverisynttäreitä.

Mää olen aina ollut sitä mieltä että ketään ei jätetä yksin. Pojat usein leikkii isommassa porukassa ja tytöillä saattaa olla yksi paras kaveri ja kolmen kimpassa tulee aika usein erimielisyyksiä. Voin toki olla väärässä, mutta sellaiset fiilikset itselläni on ollut. Mää en oo koskaan pitänyt siitä että kavereita laitetaan paremmuus järjestykseen. Tai vaikka ne mielessään laittaisikin niin se ei ole asia mitä tarvii kertoa välttämättä ääneen. Lapsia ei kuulu ylisuojella kaikilta pettymyksiltä, mutta kenenkään ei tarvitse myöskään lapsena sietää syrjimistä. Ehkä syrjintä tässä asiassa on hieman voimakas sana, mutta käytän sitä kuitenkin.

Meillä ei pienimmillä vielä käy kavereita juurikaan kylässä. Usein odotetuimpia vieraita on ne omat serkut, mummo ja pappa ja kuten mainitsin ne vanhempien ystävien lapset. Harvoin sitä 2-vuotias tulee soittamaan ovikelloa ja pyytämään ulos. Eihän kaikki siinä vaiheessa osaa edes puhua kunnolla.  Tässä hetki sitten oli tilanne, että pikkusilla lapsilla oli kotona leikkikaveri kunnes ovikello soi. Sielä oli tyttö ja hänen äiti ja he tulivat hakemaan tätä meillä olevaa kaveria ulos.

Mää en tiedä miks asia tuntu mun mielestä jotenkin todella oudolta. Mua ärsytti tilanne mielessäni niin paljon. Vaikka harvoin jään hiljaiseksi niin siinä tilanteessa jäin. Onko muka soveliasta hakea toiselta kaveri? Vielä niin että äiti on johtamassa tätä tilannetta. Lapsi pakotetaan siinä tilanteessa tekemään valinta kumman kaverin kanssa leikkii ja sitten se yksi jää ilman.

Toinen aikuinen lähtee iloisesti kun on saanut vietyä toiselta lapselta kaverin omalle lapselleen, mutta ei ehkä ymmärrä että minä äitinä siinä tilanteessa joudun selittämään omalle lapselleni miksi sinulta vietiin kaveri. Mää olen se joka pitää sylissä itkevää lasta, joka tuli tilanteessa todella surulliseksi. Itkua kesti vaikka kuinka kauan ja moneen kertaan kysyttiin että missä mun kaveri on.

Varmaan jokainen aikuinen tietää miltä tuntuu jäädä yksin. Vaikka lapsen pitää myös käydä pettymyksiä elämässään läpi niin mun mielestä on törkeää mennä edes ajatuksen tasolla aikuisena jonkun ovelle ja opettaa lapselleen että näin viedään toiselta kaveri. ”Kunhan mun lapsella on kaveri” niin kaikki hyvin. En tiedä miks henkilökohtaisesti pahoitin tästä niin mieleni ja jatkossa kerron mitenkä meidän perheessä toimitaan. Meidän ovelta tullaan hakemaan ainoastaan meidän lapsia leikkiin, eikä meidän lapsien kavereita.

Ethän sinäkään aikuisena opeta lapsellesi, että on ihan ok hakea toiselta leikkikaveri ja jättää se kolmas osapuoli itkemään kotiin? Tai saati mene vielä mukaan itse sinne oven taakse.. kai osaat vanhempana asettua sen toisen lapsen asemaan. Mun mielestä jos oviekelloa mennään soittamaan niin silloin sieltä haetaan vain sielä asuvia, tai vaihtoehtoisesti kysytään voiko tulla mukaan leikkimään. Varmasti sellaista nokittelua joutuu jokainen lapsi kokemaan ”me ei leikitä sun kanssa”. Mutta ainakin itse puutun niihin tilanteisiin.

Mää oon monessakin asiassa aika ehdoton lasten kanssa. Eniten mua ärsyttää ne aikuiset ja mitenkä ne toimii lastensa kanssa. En kestä yhtään sitä ajatusta että mun lapsi on parempi kun sun. Me oltiin viikko sitten katsomassa ryhmä hauta ja se oli varmaan taas hetkeen viimeinen lastentapahtuma minne meen, koska en kestä niitä muita vanhempia. Jos kuulutetaan 10 minuutin  sisällä noi 7 kertaa että: katsottehan kaikki aikuiset että kaikki lapset näkevät… niin eiköhän siinä eturivissä seiso sellaisia parin metrin karpaaseja, jotka ei hievahdakaan. Mää tiedän että jokainen aikuinen näkee mun takaa, koska oon niin lyhyt ja ihan idioottina ajattelin että aikuiset antaa lapsille tilaa. Odottelin ystävällisesti että ne aikuiset ihan oikeasti väistää niin että lapset näkee, mutta ei.

Alueella oli erillinen lastenalue minne ei saanut aikuiset mennä. Lapset sielä oli niin isoja että ei sinne olisi voinut 1 ja 2 vuotiasta missään nimessä laittaa muiden tallottavaksi. Sitten sanon siinä eturivissä oleville aikuisille, että anteeksi voisitteko väistää että nämä lapset, jotka on tullut katsomaan tätä esitystä näkisivät edes jotain… niin vittu ei. Saan mulkoilevia katseita, kukaan ei hievahdakaan ja yksi raskaana oleva nainen sanoo, että laita toi sun lapses tonne lasten alueelle.

Ei siinä muutakun vedin hymyn pyllyyn ja nielin.. munhan olis tehnyt mieli sanoo että ootko vittu ihan tosissa kattomassa täällä ryhmä hauta? Mitenkä jengi on oikeesti noin itsekkäitä? Lapset itkee, kun ei nää esitystä kun jonkun aikuisen on pakko tönöttää eturivissä ei mee vaan mun ymmärrykseen sitten ollenkaan.

Me aikuisena opetamme ja kasvatamme lapsiamme. Kasvatetaanhan yhdessä heitä olemaan tasa-arvoisia ja kohtelemaan muita lapsia kunnioittavasti. Näytämmehän lapsille esimerkillistä mallia ja pidämme huolen siitä että kiusaaminen ei ole missän määrin ok? Kiva pikku lauantai avautuminen, mutta joskus näin. Kaikesta huolimatta mukavaa viikonloppua kaikille.

Kuvat Noora Näppilä

Lue edellinen postaus: Lastentarhanopettajat on täysin alipalkattuja

 

Ja hei nyt kannattaa suunnata Ellokselle* sielä on kaikista huonekaluista huikeita alennuksia ja osasta jopa -50%.

-Umppu

24 kommenttia

 1. Anna kirjoitti:

  Ymmärrän. Itselläni vähän vastaava tilanne oli kun kävimme lasten kanssa Hoplopissa. Menimme mieheni ja lasten kanssa odottamaan, että mönkijäradalta vapautuu mönkijä. Olimme ainoita odottamassa ja ihan selvästi kyllä siinä seisoimme ja odotimme. Kohta sieltä tuli kaksi äitiä n.6-8v lapsiensa kanssa. Kun yksi mönkijöistä vapautui niin selkäni takaa juoksi poika ajamaan. Ajattelin vain, että ehkei hän tajunnut tai huomannut meitä. Kohta taas sama. Eikä äidit sanoneet mitään. Neljännellä kerralla kun sieltä taas oli joku juoksemassa meidän eteen niin sanoin sille n.7v tytölle, että anteeksi, mutta me ollaan ootettu tässä jo aika kauan ja mennään nyt seuraavaksi. En tiedä oliko ne lapset tajunneet meidän odottavan, mutta varnasti ne aikuiset huomas kun aina yritimme mennä ja joku heidän lapsistaan juoksi eteen. En voi ymmärtää, miten joku antaa lapsensa käyttäytyä niin epäkohteliaasti. Vielä kun oli jo isommista lapsista kyse..

  • primebody kirjoitti:

   Ne hoplopin mönkijät on kans yks toinen mikä saa mut raivon partaalle 🙂 siinä ne vanhemmat näprää puhelinta eikä ollenkaan kiellä lapsiaan mistään.. Etuillaan, tönitään jne..

 2. Jenni kirjoitti:

  Siis mitä vitun paskaa siltä toiselta äidiltä?! Miksei pyytäny teitä kaikki ulos tai kysyny voiko hänen lapsi tulla kans teille??
  En vittu ymmärrä.

  • primebody kirjoitti:

   En tiedä oliko jotain ajattelemattomuutta, mutta itsellä ei tulis mieleenkään mennä soitteleen toisen ovikelloo ja pyytää jotain kylässä olevaa sieltä pois..

 3. Naapinkainen kirjoitti:

  Sama tapahtunut meillä. Ilmoitin lapsen äidille, että mun lapseni ei ole mikään varakaveri. Oli hirveä tunne huomata oman lapsen mielipaha, kun hänet jätettiin yksin ja hän oli vielä lähdössä mukaan tyyliin ”leikitään kaikki yhdessä”. Äiti pyysi anteeksi.

 4. Hau kirjoitti:

  No huh huh, mitä minä juuri luin?! En kyllä ymmärrä, millä aivoilla jotkut aikuiset oikein ajattelee. Toihan on todella törkeetä käytöstä hakea toisten luota kaveria leikkimään. Palautteen annoin paikka ehdottomasti.

 5. Maikku kirjoitti:

  Täytyy myös täältä yksi esimerkki antaa kun tästä aiheesta kerrankin puhutaan.. Olimme ystävä/naapuri-perheen kanssa sopineet että 5v lapsemme menevät yhdessä ja keskenään virpomaan. Virpomisaamuna siinä laittautuessa ja naapureilta aikataulua kysyessä, he ilmoittivatkin että heidän lasten serkku tulee myös virpomaan eikä halua meidän tyttöä mukaan joten menevät ilman meidän tyttöä.
  Eli lapsen ehdoilla menivät ja jättivät lapsemme yksin tuollaisessa tilanteessa.
  Mikä ”parasta”, tulivat porukalla vanhempineen meidän oven taakse virpomaan!!

 6. Dinna kirjoitti:

  Mua kans niin vituttaa kaikki vanhemmat jotka käyttäytyy päin persettä. Esimerkiks risteilyllä lasten leikkihuoneeseen jätettiin n 2v poika yksin (vanhemmat meni kahville lasiseinän taakse, toki he sieltä käsikkäin katselivat lastaan ja puhelimiaan) ja sit se poika tippui pallomeren reunalta metrin korkeudesta pää edellä lattiaan. Mä tietenkin menin lohduttamaan ja sit isä tuli paikalle ja sanoin että ”tää on varmaan sun” niin ei mitään kiitosta tms kuulunut. Lähettiin sit ite pois sieltä mun 2vn kanssa koska en enää pystyny kattoo sitä meininkiä.
  Ja sit se että ajatellaan että se OMA lapsi on kaikkien yläpuolella niinkuin itsekin ollaan. Luojalle kiitos ei menty ryhmä hau tapahtumaan, ajattelin niin jo sillon kun luin ihmisten palautetta facessa. Vitsi mitä jengiä :O

 7. Janiina kirjoitti:

  Huhuh! Ihan super törkeetä. Eikö ihmiset yhtään osaa ajatella muita 😮

 8. Katriina kirjoitti:

  Itsellä ei lapsia vielä ole, mutta voi luoja mä tunnen sun raivon!! Mitä hittoa oikeesti!! Noin ei todellakaan toimita! Huh huh! Ihmiset on kyllä välillä niin urpoja juttujensa kanssa. Mua ärsyttää niin suunnattomasti tuo että toljotetaan vaan omaa napaa tai yksinkertasesti ei osata ajatella asioita eri näkökulmista ja vähän laaja alaisemmin! Argh!

 9. Elsa kirjoitti:

  Huhhuh, uskomatonta että tuollaisia vanhempia on olemassa. Siinä ei ole paljon enää tehtävissä päiväkodilla ja koululla.

 10. Lisbet kirjoitti:

  Olen sanaton. Ei hittolain.

 11. Laura kirjoitti:

  Lyhyesti ja ytimekkäästi ei lisättävää, täyttä totta koko teksti!

 12. Elli kirjoitti:

  Siis todella tökeröä tulla hakemaan kylässä ollutta lasta teiltä ulos leikkimään!
  Tunnetko tätä äitiä muuten, onko ihan normaali vai jotenkin sosiaalisilta taidoiltaan vajaa?

 13. Nipa kirjoitti:

  No huhhuh, millasta törppöilyä tältä vanhemmalta!! En tajua kelle edes tulee mieleen tehdä noin… sietäis kyllä saada palautetta, että oli hieman ajattelematonta käytöstä tulla viemään leikkikaveri toiselta, ja vielä TEIDÄN kodista!! Huh, meni tunteisiin tää juttu nyt kyllä :/ ja joo samaa mieltä siinä että joillain vanhemmilla tuntuu tilannetaju olevan ihan hukassa, tai sitten ne ei oo yhtään läsnä et huomais muiden ihmisten olemassaoloa…

 14. Jossu kirjoitti:

  Meiliä ei kyllä leiki taas lapsi serkkujensa kanssa, koska meillä vanhemmilla ei ajatukset kohtaa mitenkään säännöistä yms. No onneksi on muutamia parempia kavereita.

  Sit vanhemmat nämä serkkujen siis yrittävät kerran vuodessa tyyliin jouluna ja synttäreillä väkisin jotain ”hyvää päivää paskaa” ( anteeksi karkea ilmaisu) . Jos ei tulla toimeen,niin onko sitten edes väkisin pari kertaa vuodessa pakko, mitä mieltä muut on? Nyt ollaan skipattu serkkujen synttäritkin tänä vuonna.

 15. Leena Ertem kirjoitti:

  No hohoijaa, millainen mutsi! Olisi pyytänyt sinunkun lapsen mukaan leikkimään heidän kanssaan.
  Ei yhtään kuva tilanne kotona. Selitä sinä sitten itkevälle lapselle, että et voi leikkuä heidän kanssaan.
  Raadollista, jos mutsit on jo tuossa iässä valitsemassa kaverit ja antavat esimerkkiä lapselle. Tuon kanssa leikitään, tuon kanssa ei.
  En itse tiedä, mitä olisin tehnyt. Nyt jo oma poika 15v. Mutta mitä kummallisimpaan tilanteisiin jouduin myös silloin, kun Ricu oli pikkurääpäle.
  Hyvää viikonloppua koko perheelle ja uusia kummalisuuksia kohti.?

 16. Memmu kirjoitti:

  Mielestäni tämä asia olisi pitänyt yksityisesti käydä vanhempien kesken läpi. Nyt täällä lynkataan ja haukutaan sitä vanhempaa. Nettikiusaamista sanon minä. ? En hyväksy vanhemman toimintaa, mutta en kyllä myöskään tällaista julkista ruodintaa. Oikeasti aikuiset ihmiset. ?

  • primebody kirjoitti:

   Kyse ei ole siitä vaan ylipäänsä siitä, että vanhemmat ymmärtäisivät miltä jotkut asiat tuntuvat toisesta lapsesta. Asia on selvitetty.

  • Anni kirjoitti:

   No voi hyvä luoja. Eihän tästä kukaan voi sitä äitiä tunnistaa. Ymmärrän pointtisi, että asiat olisi hyvä selvittää, eikä avautua netissä. Mutta ymmärrän kyllä kirjoittajan turhautumisen täysin. Ei tässä ole todellakaan mistään kiusaamisesta kyse.

  • JK kirjoitti:

   Ehkä oven takana ollut vanhempi toki tunnistaa itsensä, mutta en minä ainakaan tiedä kuka hän on? Jos mietin itseäni vastaavaan, niin jos nimeä ei mainita ja ”suuri yleisö” ei tunnista, niin ei haittaisi. Nettihän on täynnä vastaavia tarinoita, mitään ei voisi kertoa? Mielipidepalstat kans täynnä näitä tarinoita, joten lehdet syyllistyvät samaan!

  • Memmu kirjoitti:

   Hyvää päivää vaan Anni sinullekin. ? jokaisella varmaan oikeus mielipiteeseensä. Mutta kyllä minusta tämmöinen julkinen ruotiminen on asiatonta. Sanat olisi mielestäni tähän kirjoitukseen alunperin voinut muotoilla toisin.. mut jokainen tyylillään. Peace and love.

 17. Jenni kirjoitti:

  Juuri tässä se syy miks en väen vängällä hae mitää mammakavereita? edelliseen postaukseenki vähä sivuten, kiitos meidän ammatin puolustamisen! Ja ihan äitinäkin ja ltona nykyajan kasvatus on aika vapaata meininkiä??

 18. Mmai kirjoitti:

  Silmäni pyörivät ympyrää tätä lukiessa ja piti tulla vielä uudestaan lukemaan ja kommentoimaan. Siis pöyristyttävää. Itselläni heräsi vielä suurin ihmetys siitä, että kuinka joku toinen ihminen voi hakea toisen ihmisen lapsen pois kolmannen lapsen kotoa?! Siis oliko nämä kaksi muuta äitiä sopineet keskenään tuosta, että vaihdetaan leikkikaveria lennosta? Äitinä olisin melko ärsyyntynyt ja järkyttynyt, jos pieni lapseni on ilman minun lupaani haettu pois kyläpaikasta, jossa hänen on sovittu olevan leikkimässä?! Whatta hell…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.