Hae
Prime Life by Umppu

Lastentarhanopettajat ovat täysin alipalkattuja!

Nyt on taas esillä ollut paljonkin lastentarhanopettajien palkat. Alkuun sanon sen että kirjoituksellani tarkoitan ihan jokaista (päiväkodissa työskentelevää) sen kummemmin erottelematta ammattititteleitä. Mun perheestä missä olen itse kasvanut on puolet opettajia ja puolet lastentarhanopettajia. Tämä ammattikunta on  tullut ehkä muita ammatteja enemmän tietoon sisällöllisesti, sillä olen sitä seurannut koko elämäni.

Mun mielestä yksi tärkeimpiä ammatteja on lastentarhanopettaja. Se on työ mihinkä ehkä musta itsestäni ei olisi, koska tuntuu että omat voimavarat on koetuksella jopa kotona.. tai mistä sen tietää. Se on myös yksi ammatti mikä on täysin alipalkattu. Come on miettikää mitä duunia ne tekee ihan oikeesti. Ne kasvattaa meidän lapsia ja hoitaa niitä. Monet lapset näkee lapsuutensa aikana enemmän päiväkodissa työskenteleviä henkilöitä kun omia vanhempiaan. He saavat heiltä mahdollisesti enemmän huomioo, kun kotona. Heitä kohdellaan sielä tasavertaisesti.

Päiväkodissa työskentely on raskasta työtä ja varsinkin kun ryhmäkoot suurenee jatkuvasti ja aina ei saa ottaa edes sijaista.  Sielä tehdään töitä päivittäin myös paljon esillä oleen sisäilmaongelman keskellä. Vanhemmilla on jatkuvasti aivan uskomattomia vaatimuksia omien lastensa suhteen. Ei nähdä sitä tilanteen kokonaiskuvaa ollenkaan vaan kuvitellaan että se oma lapsi on jotenkin spesiaali.

Moni hoitaja on valittanut että päivät menee siihen, että koitetaan pitää lapset hengissä.  Se jo sanottuna ääneen pitäisi herättää ihan jokaisen vanhemman kenenkä lapset on päivähoidossa. Liian suuret ryhmäkoot ja liian vähän henkilökuntaa on suuri ongelma ja siihen yhdistettynä vielä huono palkka. Kovassa metelissä työskentely on myös raskasta. Myös heillä saattaa olla kotona omia lapsia, lapsenlapsia joita pitää myös hoitaa. Se mitä päiväkodin henkilökunta saa nyt palkaa niin se saisi olla ehdottomasti tuplat nykyiseen verrattuna. Myös se että ryhmäkoot eivät saa olla liian suuria. Mun mielestä yhtä aikuista kohden hyvä lapsi luku olisi maksimissaan 3. Sen pystyn itse handlaan just ja just ja en ole alan ammattilainen. Silloin aikaa jää  mahdollisesti muuhunkin kun selviytymiseen. Sijainen olisi ehdottomasti saatava tilalle AINA, jos joku hoitajista on kipeä.

Vaikka moni pitää päiväkotimaksua kovana niin mun mielestä se ei sitä ole ollenkaan. Jos sen jakaa päivillä niin se on loppupeleissä aika naurettavan pieni summa, että lapselle tarjotaan kaikki päivähoitoon liittyvät asiat. Se että lapsi saa useamman ruoan, heidän kanssa ulkoillaan, askarrellaan, lauletaan, luetaan kirjoja, leikitään, käydään retkillä ja vaikka mitä muuta. Nostan tässä vaiheessa kädet ylös ja sanon että itse olen jopa niin laiska että jos on kova kurakeli niin näiden kahden pienen kanssa en edes mene ulos. Päiväkodissa he tekevät sen silti ja pukevat kymmeniä lapsia niihin kuravaatteisiin ja en voisi olla siitä asiasta kiitollisempi. Mikä on lasten mielestä hauskempaa kun lutata vedellä ja hyppiä kuralätäköissä?

Päiväkodissa lapset pääsevät leikkimään muiden lasten kanssa ja oppivat sosiaalista kanssakäymistä. Mitenkä voi olla mahdollista että jos jonkinlaisiin tötteröiden rakentamisiin löytyy rahaa, mutta ei päivähoitoon. Tampereen keskusta on täynnä työmaita ja rakennetaan todella isolla rahalla vaikka sun mitä ja meidän tulevaisuuden veronmaksajat leikkivät homeen keskellä uupuneiden hoitajien kanssa.  Päiväkodissa työskentelevät tekevät korvaamattoman arvokasta työtä joka ikinen päivä. Mitä me vanhemmat voisimme tehdä että ne meidän lapsia hoitavat aikuiset eivät olisi täysin uupuneita työhönsä ja että he saisivat siitä kunnon korvauksen? Ainakin sen että koitamme ymmärtää tilanteen paremmin. Vanhemmilta tulee varmasti se paras palaute, mutta tiedän että meitä on moneen junaan ja on myös niitä vanhempia, jotka näkevät sen oman lapsensa muiden yläpuolella ja ovat jatkuvasti vaatimassa jotain.

Mun mielestä tää on erittäin tärkeä asia ja hyvä että siitä puhutaan. Kun aikuisia on riittävästi lapsia kohden paikalla eivät hoitajat uuvu. Hoidon sisältö on paljon laadukkaampaa ja yksilöllisempää. Henkilökunnalle marmattaminen, soittelu, valitus jne ei tuskin johda mihinkään muuhun kun ”haastavan vanhemman” titteliin. Toki pois suljen tässä sellaiset asiat kuten todellinen huoli lapsesta johonkin asiaan liittyen.

Mää oon niin monta kertaa lapsien päiväkotivuosien aikana kuullut vanhempien suusta sellaisia asioita että tekis mieli kysyä että kysytkö ihan toisissaan tollasta asiaa.  Kerran yksi vanhemmista kysyi että jos lapsen vaatteet likastuvat niin pesettekö ne täällä päiväkodissa? WTF?  Sitten vanhemmat lapset on pakotettu ”Mun äiti sano” sitä ja tätä. Mun mielestä se on henkilökunnan arviointikyvyn aliarvioimista ja törkeää käytöstä. Mää oon ainakin itse aivan super kiitollinen siitä, että mun lapsilla on ihana päiväkoti paikka. Hoitajat on aina hymyssä suin vastassa ja mulla on hyvä mieli jättää lapset sinne. Mulla on täysi luotto hoitajiin eikä tulisi mieleenikään kyseenalaistaa heidän toimintaa. Mitä fiikisiä asia muissa herättää?

Kuvat Noora Näppilä

Asu Housut* Paita* 

 

Lue edellinen postaus: Kauanhan sitä kestikin

-Umppu

 

16 kommenttia

 1. Susanna kirjoitti:

  Mun ainut kommentti tähän postaukseen pienten ryhmän lastentarhanopettajana on kiitos. Mä rakastan mun työtä ja teen sitä täydellä sydämmellä joka tapauksessa. Ei palkka kyllä vastaa työn vastuullisuutta ja vaativuutta. Nämä palautteet ovat kuitenkin niitä, jotka saa hymyilemään aamulla lapsen kohdatessa vielä entistäkin leveämmin.❤ Kiitos!❤

 2. Ellis kirjoitti:

  Lastentarhanopet, mutta yleiseesti koko sosiaalialan henkilökunta on alipalkattua. Ehkäpä siksi, että asiakkaat syö veromarkkoja, ei tuo? Epäilen silti, ettei palkkausta saada koskaan nousemaan. Harmittavasti myös yksityiset paikat maksaa usein heikompaa palkkaa mitä kuntapuoli.

 3. Lastentarhanopettaja kirjoitti:

  Lämmittää kyllä kovasti kun tämä aihe nostetaan yhä useammassa paikassa esiin. Kiitos siitä! Paljon on tehtävää vielä, että arvostus nousee yhteiskunnan tasolla. Hauska olisi jos päättäjät kävisivät kokeilemassa esim. viikon lastentarhanopettajan työtä. Olisikohan heistä siihen? Ala on muutenkin muuttunut ja yhä enemmän näkee nuoria vastavalmistuneita lastentarhanopettajia, jotka uupuvat ja väsyvät työssä ja lopulta vaihtavat alaa.

  Pelkästään pääkaupunkiseudulla kärsitään yli 600 lastentarhanopettajan vajeesta. Ei ole hyvä suunta tämä..

  Nimim. Alaa vaihtava lastentarhanopettaja

 4. Anna kirjoitti:

  Täysin samaa mieltä. (Ja ei nyt liity aiheeseen, mutta mielestäni siivoojilla pitäis olla myös paljon parempi palkka.) Yksi ystäväni on päiväkodissa töissä ja hänen kauttaan kuulin erään lapsen vanhemmista, jotka olivat sanoneet, että heidän lapsensa leivästä pitää leikata reunat, laittaa pelkkää voita ja lämmittää mikrossa sen verran, että voi hieman sulaa päällä…….. Ja vielä kun tietää, että tarina on tosi, en tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa..

  • primebody kirjoitti:

   Joo siis juuri näitä. Ei se kuitenkaan minää ravintola oo ja valitettavasti se leipä pitää välillä syödä reunoineen ja kylmänä

 5. Laura kirjoitti:

  Huippu teksti, KIITOS!! Ei ole kyllä mitään lisättävää. Terveisin lastenhoitaja, joka harkitsee alanvaihtoa juurikin huonon palkan ja sisäilmaongelmien takia…

 6. Jasmin kirjoitti:

  Istun juuri bussissa matkalla kotiin työpäivän jälkeen ja liikutuin kun luin tekstisi.
  Itse työskentelen päiväkodissa opettajana ja olen miettinyt pitkään alan vaihtoa kyseisten ongelmien takia. Rakastan lapsia mikä saa minut puskemanaan päivästä toiseen eteenpäin tässä oravanpyörässä. Hartaasti toivon että tunnelin päässä alkaisi näkyä valoa joku päivä.<3 Kiitos tästä tekstistä Umppu! Näitä arvostavia kiitollisuuden sanoja kuulee aivan liian vähän! Ne juuri saa ainakin minut heräämään joka aamu tähän arvokkaaseen työhön<3

 7. Sara kirjoitti:

  Hei, tämä oli todella hyvä kirjoitus! Avasit kyllä hyvin nyt paljon pinnalla olevaa tärkeää asiaa. Minä olen kohta yliopistosta valmistuva lastentarhanopettaja ja todella ylpeä ammatistani ja siitä, että saan olla yksi tärkeä ihminen niille pienille ihmisenaluille<3 Myös minua mietityttää palkkaus asia, ja minustakin se on aivan liian pieni vastuuseen ja koulutukseen nähden. Ei ole syytä ajatella että koska ammatti on kutsumusammatti niin siitä ei tarvitse maksaa, me opetamme lapsille monia tulevaisuuden taitoja, ja meillä on ammattitaitoa myös nähdä jos lapsella jokin huonosti. Kiitos Umppu sinun arvostuksesta alaa kohtaan<3

 8. Maija kirjoitti:

  Valtavan ihanasti kirjotettu! Itsekin olen ollut päiväkodissa työntekijänä ja siellä kyllä saa lasten vanhemmilta kaikenlaista kyseenalaistamista ja negatiivista palautetta. Mielestäni useammalla hoitotyöhön liittyvällä ammattiryhmällä on liian pieni palkka työhönsä nähden! Ammattihenkilökunnalta kuitenkin saa aina läheisyyttä ja huolenpitoa!
  Arvostan tätä ja muitakin kuvia ja tekstejäsi!❤️

  Voisitko kirjoittaa joskus opiskelijoihin liittyvää tekstiä ja heidän aliarvioimista työssäoppimiseen liittyvissä harjoitteluissa?

 9. elppis kirjoitti:

  Kaunis kirjoitus. En oikein tiedä mitä tähän sanoisi. Lyhyestä virsi kaunis: kiitos!

  Terveisin uransa alussa oleva, ei vielä(!) kovin uupunut lastentarhanopettaja

 10. Lastenhoitaja kirjoitti:

  Kiitos tästä kirjoituksesta <3 Meillä pahimmillaan päivän aikana 15 lasta ollut yhdellä hoitajalla kun sijaisia ei saada. Sitten tulee joku vanhempi tiuskimaan miksei sinä päivänä lähdettykkään retkelle vaikka niin oli ilmoitettu.. Rakastan työtäni päiväkodissa, mutta hurjemmaksi vaan menee.

 11. Eveliina kirjoitti:

  Kiitos Umppu tästä tekstistä ❤️ Työslentelen itse lastentarhanopettajana pienten ryhmässä. Rakastan työtäni, mutta tällä hetkellä alan vaihtaminen on käynyt usein mielessä ja ihan tosissani mietin uudelleen kouluun hakemista. Sijaiskielto on meillä voimassa ja suurin osa päivistä on juuri tuota ”hengissä selviämistä ”. Et uskokaan kuinka hyvä mieli tuli kirjoituksestasi. Siitä saa heti voimaa jaksamaan, kun joku ymmärtää ja kannustaa ❤️

 12. Lastentarhanopettaja kirjoitti:

  Kiitos tästä kirjoituksesta! ♡ Yritin kirjoittaa tähän kommenttiin jotain fiksua lisäksi mutta en löydä sanoja. Siispä: KIITOS. Asia on tärkeä ja julkinen keskustelu myös.

  Terveisin 5 vuotta lastentarhanopettajana työskennellyt ja nyt jo työuupumuksen kokenut mahdollinen alanvaihtaja. Tiedän, että olen hyvä työssäni enkä haluaisi laittaa koulutustani, intohimoani ja osaamistani hukkaan. Arki vain on niin uuvuttavaa näillä resursseilla mitä tampereen kaupunkikin antaa, että alanvaihto lienee ainut mahdollisuus jaksaa työelämässä vielä seuraavat yli 30 vuotta….

 13. Salla kirjoitti:

  Kiitos ihanasta postauksesta!
  Itse olen 25v lastenhoitaja. Hoidan ns.normityöni ohella myös Tvt-vastaavan hommia ja ajan tämän ohelle myös palaveriin, lähetän kiinteistöhuollolle tarvittavat huoltopyynnöt, hoidan tiimimme ruokatilaukset ja autan ryhmän lastentarhaopettajaamme hänen työssään. Tämä kaikki lastenhoidon lomassa. Ajan päivittäin 90km ja palaveripäivinä tuohon saa lisätätä vielä 50km. Nettopalkka alkaa numerolla 1. Ja myös meillä kärsitään vakavista Sisäilmaongelmista. Kaikesta huolimatta rakastan työtäni ja lapsia <3 Toivon saavani alalta vakituisen paikan vielä joskus. Herään aikaisimmillaan 3.30 ja viimeisin työvuoro loppuu 17.30. Työvuorot on kaikkea tältä väliltä. Työ on haastavaa, mutta mielekästä.

 14. opiskelija kirjoitti:

  KIITOS! Opiskelen ite yliopistossa varhaiskasvatusta ja just tää palkka asia ja ammatin arvostus mietityttää paljon itteäki mut tämmönen postaus muistutti taas et kyllä niitä arvostaviakin vanhempia löytyy maailmasta? asia on nyt paljon pinnalla ja toivon niiku varmasti me kaikki, että asia muuttuu ja laadukas varhaiskasvatus säilyy Suomessa!!

 15. Lastentarhanopettaja Helsingistä kirjoitti:

  Kiitos tästä tekstistä, ihanaa lukea että meidän työtä arvostetaan! Palkka on kyllä aivan naurettavan pieni. Taas viime palkkapäivänä mietin, kun n. 1800 euroa tuli tilille, että se ei yhtään vastaa tätä valtavaa vastuuta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.